HANetf, Europas första och enda oberoende UCITSETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETPer för digitala tillgångar, är glada att meddela att de lanserar den försvarinriktade fonden NATO , Future of Defense UCITS ETF (NATO) på Londonbörsen och Deustche Börse XETRA den 4 juli.
NATO, som följer EQM Future of Defense Index, strävar efter att ge exponering för de globala företag som genererar intäkter från NATO och icke-NATO (NATO+) allierade försvars- och cyberförsvarsutgifter.
Vi befinner oss för närvarande mitt i det största landkriget i Europa sedan 1945. Medan det omedelbara hotet om militär konflikt mellan Ryssland och USA är lågt, utgör Ryssland och andra stater ett allvarligt och föränderligt hot mot Amerika och dess allierade. Nato är en viktig första försvarslinje.
Samtidigt fortsätter spänningarna i Asien-Stillahavsområdet, inte minst över Kina, Taiwan och Sydkinesiska havet, att öka. På andra håll är Mellanöstern och Sahelregionen i Afrika fortfarande mycket instabila.
Som ett resultat ökar de globala militärutgifterna. År 2022 spenderades rekordstora 2,2 biljoner dollar – den högsta nivån som någonsin registrerats. Ett tillväxtområde finns bland europeiska NATO-medlemmar. Dessa länder har skakas ur sin utgiftsnedgång efter det kalla kriget efter den ryska invasionen av Ukraina, med förnyade ansträngningar för att nå Natos militärutgiftsmål på 2 procent av BNP.
Följaktligen, i HANetfs senaste undersökning av förmögenhetsförvaltare, rapporterade 78 % att geopolitik hade blivit viktigare när de engagerade sig i fondurval under det senaste året.
Men på 2000-talet handlar nationell säkerhet inte bara om fysiska gränser och militär styrka. Regeringar måste nu överväga att skydda cyberrymden, som har blivit en ny slagmark. cybersäkerhetsattacker ökar konsekvent med växande geopolitiska spänningar, enligt EU:s byrå för cybersäkerhet som noterades i sin senaste rapport om hotlandskap.
Future of Defense UCITSETF (NATO) sammanför dessa två komponenter i modernt försvar och fångar både växande konventionella militärbudgetar och det ökande behovet av robust cybersäkerhetsförsvar.
Genom att använda ett passivt, regelbaserat tillvägagångssätt måste företag få mer än 50 % av sina intäkter från tillverkning och utveckling av militära flygplan och/eller försvarsutrustning eller ha affärsverksamhet inom cybersäkerhet kontrakterad med ett NATO+-medlemsland.
Den maximala exponeringen per land är 50 procent, vilket gör det möjligt för företag med huvudkontor utanför USA, NATO+ att uppnå meningsfull vikt i portföljen och ge en mer diversifierad global exponering.
Hector McNeil, grundare och co-VD för HANetf, kommenterar: ”Oavsett om det är det pågående kriget i Ukraina eller den ökande risken för konflikter över Taiwan eller Sydkinesiska havet, är det uppenbart att världen håller på att bli en mer riskfylld plats. Världen efter kalla kriget är över – och regeringar runt om i världen inser detta.
”Efter år av underutnyttjande tar NATO-medlemmar i Europa äntligen sin del av försvarsutgifterna på allvar. Polen, till exempel, siktar nu på att spendera 4 procent av sin BNP på försvar och potentiellt bygga den största landarmén i Europa.
”Men det handlar inte bara om att spendera på stridsvagnar och missiler. Cyberrymden är nu en ny domän för krigföring, vilket det uppenbarligen har varit sedan både 2014 och 2022 års ryska invasioner av Ukraina, där det senare obarmhärtigt måltavlades av statligt sponsrade cyberattacker.
”Det är därför vi lanserar Future of Defense UCITSETF (NATO), som kommer att ge investerare ett sätt att komma åt de företag som kommer att vara redo att dra nytta av ökade utgifter från NATO och NATO+ allierade på både militär hårdvara och cyberförsvar. Försvarsrelaterade fonder finns men de tenderar att vara tunga för industrier och inte fokuserade på Nato och dess allierade som per definition är en defensiv allians och inte en angripare. Nato är en unik ETF på denna grund.”
Handla NATO ETF
Future of Defense UCITSETF (NATO) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnetoch Avanza.