Hector McNeil, medgrundare och medVD för HANetf, kommenterar nedan nyheterna om förhandlingarna mellan USA och Ryssland kring Ukraina och den uppenbara åsidosättningen av europeiska ledare: ”De senaste dagarna har Trump-administrationen gjort sina tankar om Europa mycket tydliga.
”JD Vance sprängde Europa i ett tal vid säkerhetskonferensen i München, samtidigt tillkännagav Trump kommande samtal med Putin – utan att bjuda in eller ens meddela europeiska ledare – och inte heller Ukraina självt.
”Utöver detta föreslog USA:s försvarsminister Pete Hegseth att Ukraina skulle behöva acceptera stora förluster av territorium – och det skulle vara upp till Europa och dess trupper att försvara Ukraina och det nya avtalet. Det verkar också troligt att Ukraina skulle blockeras från att gå med i NATO, vilket innebär att det kollektiva försvarsavtalet som beskrivs i artikel 5 i alliansens stadga inte skulle tvinga fram USA:s stadga.
”Allt detta målar upp en tydlig bild – Europa kan inte längre förlita sig på att USA skyddar sina intressen. Tidigare verkade USA vara Europas yttersta avskräckande medel – alla som gick utanför linjen skulle behöva förklara sig för världens största militärmakt.
”Men nu står Europa inför den hårda verkligheten att det måste försvara sig ensamt. Europeiska ledare förbereder sig redan för ett nödlägestoppmöte i Paris – och detta inkluderar Storbritannien som, trots att de lämnar Europeiska unionen (EU), inte kan frigöra sig från europeisk geopolitik på samma sätt.
”Det finns till och med möjligheten att europeiska länder skulle kunna upprätta en ny, ”skugg NATO”-allians, inte olik det kalla krigets Västeuropeiska Union (WEU) – genom att göra det skulle de kunna ta ansvar för sitt eget öde, möta Ryssland direkt och visa USA att Europa inte kan ignoreras.
”Nästa steg är klara – Europa måste spendera mer på försvaret. EU:s president Ursula von der Leyen har redan föreslagit att försvaret ska undantas från EU:s gränser för statliga utgifter – och Storbritannien kan behöva följa efter. Keir Starmer hade tidigare lovat att öka försvarsutgifterna till 2,5 % av BNP, vilket ännu inte har realiserats, men detta verkar nu vara det absoluta minimumet.
”Försvarsaktier inklusive Rheinmetall, BAE och Thales kan vara stora gynnade av denna förestående upprustning. Det skulle inte vara förvånande att se det redan existerande Nato-skisserade målet på 2 % av BNP ersättas av mål på 3 % och högre.
”Alla dessa namn är bland de 10 bästa innehaven i Future of Defense UCITS ETF (ticker: ASWC) som nu har nått en AUM-nivå på 900 miljoner USD genom tiderna och en avkastning på 11,76 % hittills i år.
”Den börshandlade fonden syftar till att ge exponering för NATO- och NATO+ allierade försvars- och cyberförsvarsutgifter. Unikt är att försvars-ETF använder en ”NATO-skärm”, vilket begränsar exponeringen för företag som är bosatta i NATO eller NATO+ allierade medlemsländer.
”På detta sätt försöker ETF anpassa sig till värderingarna hos investerare som kan ha oro över försvarsinvesteringar, men som inte kan ignorera det nuvarande politiska klimatet, och därför söker ett smartare och mer genomtänkt tillvägagångssätt. NATO är en defensiv allians och själv säger att ”avskräckning och försvar är en av dess kärnuppgifter” – att fokusera på företag som verkar i Nato-allierade länder som kan vara företag i ETF:s allierade länder som kan vara företag i ETFens konstituerande länder. motståndare till alliansen.”
Handla ASWC ETF
HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.