Guldfonderna såg utflöden på två procent i februari, detta för att guldpriset föll och räntorna steg. De globala guldfonderna tappade 84,7 ton (-4,6 miljarder dollar, -2,0% AUM) i februari 2021, vilket markerade utflöden för tredje gången på fyra månader och den sjunde sämsta historiska månatliga innehavsförlusten. Globala tillgångar under förvaltning (AUM) uppgår nu till 3 681 ton (207 miljarder US-dollar), nivåer som senast sågs i juni 2020, då guldpriset var nära slutet av februari i slutet av 1 743 US $ / oz.
Uppgifter per den 28 februari 2021
Källor: Bloomberg, Company Filings, ICE Benchmark Administration, World Gold Council
Regional översikt
På regional nivå drevs utflöden främst av nordamerikanska fonder -71,2 ton (4,1 miljarder US dollar, -3,4%), främst från de största fonderna, i motsats till lågpris-guld-ETF: er som upplevde nettoinflöden – vilket tyder kanske på ökat strategiskt köp mitt i momentum försäljning. Europeiska fonder såg utflöden på -23,8 ton (1,1 miljarder USD, -1,1%), främst från brittiska fonder. Fonder i andra regioner hade mindre utflöden på -0,3 ton (27 miljoner US-dollar, -0,7%). Den enda ljuspunkten var Asien, med ett betydande inflöde på 10,6 ton (596 miljoner US-dollar, + 8,4%), främst till kinesiska och indiska börsnoterade fonder. I Kina använde investerare guldåterbetalningen, liksom den första återbetalningen av marknaden i CSI 300 sedan september, för att lägga till ETF-innehav. Prisrabatten i Kina blev också positiv under årets två första månader och markerade ökad efterfrågan.
Prisutveckling och handelsvolymer
Guld i amerikanska dollar hade sin största månadsminskning på fyra år (-6,5%) och slutade på 1 743 US $ / oz. Ur ett prestationsperspektiv är detta en ovanlig start på året. Under de senaste två decennierna har januari / februari vanligtvis varit den starkaste tvåmånadersperioden under året.2 Det finns liknande säsongsvariationer i guld-ETF-flöden; de ser generellt sett sitt starkaste inflöde under årets första kvartal.
Handelsvolymerna för guld sjönk med 12% under februari till 166 miljarder dollar per dag, under genomsnittet för 2020 på 183 miljarder dollar. Detta drevs främst av en minskning med 30% av COMEX terminshandel. Den långa nettopositioneringen, efter den senaste rapporten om Commotment of Traders (COT) för COMEX-terminer i guld, sjönk till 675 ton, under den genomsnittliga nettolångnivån för 2020 på 871 ton och den lägsta nivån sedan juni 2019.
Räntorna påverkar guldpriserna….
Under det senaste året eller så har WGC betonat att lägre räntor resulterade i en minskning av alternativkostnaden att äga guld. Omvänt, när räntorna stiger, blir avkastningen på obligationer mer attraktiv och skapar motvind för guldpriset. Detta har varit fallet de senaste månaderna som diskuterats i en ny blogg, guld rör sig med priser. WGCs kortfristiga guldprestationsmodell validerar detta perspektiv. Gulds känslighet för räntor har ökat mer än fyrfaldigt under det senaste året, och enbart ränteförändringen förklarar upp till 40% av guldets resultat under samma period.
Trots deras betydande relativa ökning är den totala nominella räntan dock historiskt låg och realräntorna på utvecklade marknader förblir negativa. WGCs analys visar att guld fortfarande kan prestera bra när räntorna är under 2% i reala termer, långt under deras nuvarande nivå.
… Men inflationsförväntningar och positionering av ”reflation” kommer i framkant
Medan högre nominella räntor kan skapa motvind för guld, kan högre inflation delvis kompensera deras effekt. När COVID-19-vaccinerna rullar ut och den monetära och finanspolitiska stimulansen fortsätter tror vi att den fortsatta ökningen av risktillgångar delvis drivs av en förväntan från investerare om att centralbanker och regeringar kommer att fortsätta att stödja globala marknader. Eftersom risktillgångar fortsätter att klättra är det troligt att investerare går bort från säkringar och diversifierare som obligationer och guld på jakt efter tillgångar som kan dra nytta av en högre korrelation till aktiemarknaderna.
Inflationsförväntningarna verkar emellertid öka och en råvaruledd ’reflation’ verkar ha börjat. Bredbaserade råvaror har visat styrka, vilket ofta inträffar när marknader går in i inflationstider. På året ökade oljan med mer än 25% och koppar med 17%. Virkespriserna har mer än fördubblats under de senaste fyra månaderna, vilket tyder på att investerare förväntar sig en ”reflation” av tillgångar. Inflationsåtgärder som konsumentprisindex förväntas stiga meningsfullt de närmaste månaderna. En del av detta är en funktion av att oljepriserna stiger så kraftigt från förra årets nivåer, men även andra mått är blinkande tecken på inflation. Nyligen nådde brytningsnivåerna för Treasury / TIPS, ett mått som mäter skillnaden mellan obligationer och realobligationer, 2,4%, en nivå som senast sågs för 10 år sedan.
Guld har hittills försenat råvarurallyt Detta är dock inte ovanligt. Historiskt sett har guld tenderat att underprestera en råvaruledd reflationsperiod under de första sex månaderna men har i allmänhet överträffat de efterföljande sex till 36 månaderna. Detta beror på att råvaror är närmare kopplade till konsumentkorgar och, när de stiger, matar inflationen högre. När förväntningarna ökar letar investerare ofta efter säkringar för att skydda mot den potentiella högre inflationen som historiskt sett har gynnat guld.
Penningpolitiken är redo att förbli tillmötesgående
Centralbanker över hela världen fortsätter att föreslå att de kommer att göra vad som behövs för att stödja ekonomin och hålla styrräntorna under överskådlig framtid. På måndag fördubblade Australien sina obligationslån för att stimulera den senaste tidens höjning av räntorna, och fokus ligger fortfarande på Europeiska centralbanken, som har sagt att undvika onödig höjning av räntorna. Indiens centralbank beslutade nyligen att fortsätta den tillmötesgående hållningen ”så länge det är nödvändigt”. Amerikanska centralbankens ordförande, Jerome Powell, har angett att räntorna i USA skulle hållas låga för att ge fortsatt stöd för en ekonomisk återhämtning även när inflationen tappar högre och ekonomin förbättras.