En ledande kinesisk ekonom från en av landets främsta tertiära institutioner har lyft fram guldets oersättliga roll i det moderna Kinas monetära och finansiella system. ”Guld är en extremt uråldrig och viktig finansiell tillgång och har spelat en unik roll i den övergripande historien om finansiell utveckling”, sade Zhang Xiaoyan (张晓燕), professor från Tsinghua Universitys Wudaokou Institute of Finance, vid ”China International Gold Investment Forum ” (创变2022——中国(北京)国际黄金投资论坛) hölls i Peking den 21 september.
”Än idag är guld fortfarande en viktig form av reservpengar för centralbankerna i olika länder och är ett slutbetalningsmedium för internationella uppgörelser.
”Det spelar också en viktig roll i Kinas centralbanks penningpolitik och öppnandet och reformen av dess valutamarknader.”
Fan Shaokai (樊少凯) från China Gold Association (CGA) sa att guldreserver som innehas av centralbanker står för cirka en femtedel av den metall som upptäckts, och att centralbankernas guldinköp står för cirka 10 – 15 procent av den årliga efterfrågan.
”Men centralbankernas betydelse på guldmarknaden beror inte bara på deras storskaliga innehav av guldreserver … det är också för att de är indikativa investerare,” sa Fan.
Investeringarna av centralbanksreserver kan antyda globala makroekonomiska tillstånd, marknadstrender och geopolitisk risk.”
”Guld är den enda icke-skuldsatta monetära tillgången”, säger Zhang Yongtao (张永涛), chefssekreterare för CGA. ”Det spelar en oersättlig roll under finanskriser, krig och katastrofer och i skyddet av ekonomisk säkerhet.
”Mitt bland de olika osäkerheterna i dagens värld, och den dagliga ökningen av osäkra faktorer, kan guld uppfylla det strategiska uppdraget att hantera osäkerhet och söka efter säkerhet.
”Guldreserver gör det möjligt för länder att ha större suveränt oberoende och handlingsoberoende under kriser … i framtiden kommer fördelarna med den monetära naturen och det inneboende stabila värdet av guld att bli ännu mer uppenbara.”