Den amerikanska centralbanken har signalerat att de kommer att föra en stramare penningpolitik, vilket innebär en höjning av räntorna. Detaljhandelsinvesterare som vill förstå banksektorn bör notera detta: det här brukar översättas till goda nyheter för bankaktier. I denna artikel, Globala banker: en uppdatering, kommer Leverage Shares med en uppföljning av en tidigare text.
Stigande räntor tenderar att peka på en starkare ekonomi. Det innebär att låntagarna har lättare att göra lånebetalningar, vilket i sin tur innebär att bankerna har färre misslyckade tillgångar. Banker kan också tjäna mer på fördelningen mellan vad de betalar (till innehavare av sparkonton) och vad de kan tjäna (från skuldinstrument som amerikanska statsobligationer).
2021 började med en smäll när det gäller finansiella aktier. Stora stimulanspaket och tillgång till vaccin ansågs vara viktiga orsaker till denna optimism. Dessutom signalerade Federal Reserve två räntehöjningar 2023. Eftersom höjda räntor vanligtvis bidrar till att förbättra bankernas vinstmarginaler borde detta ha varit en ytterligare faktor för uppgång i denna sektor.
Trots allt detta hade S&P Financial Sector Index (IXM) i slutet av andra kvartalet 2021 en stor tumla direkt efter en rekordökning på 11% sedan årsskiftet. Historiskt har det funnits en stark korrelation mellan IXM och dess moderindex S&P 500 (SPX). Detta förhållande blev limmat 2021.
Anledningen till detta är det faktum att banker inte bara får intäkter från räntor. De genererar också en betydande del av sina intäkter från icke räntebärande aktiviteter: mäklartjänster, bankrelaterade serviceavgifter, kreditkortsrelaterade avgifter, inteckningsrelaterade aktiviteter etc. Dessa aktiviteter är starkt beroende av ekonomiska faktorer som marknaden inte gör anser inte vara väldigt optimistisk just nu.
Från och med den 17 juni har IXMs prestanda sjunkit under SPX.
Europeiska banker
Läsare av den tidigare artikeln kommer ihåg att HSBC var i en strategisk reträtt från Europa medan de konsoliderades i Asien. Efter 18 månaders förhandlingar har HSBC slutfört försäljningen av sin franska detaljbank till USA-baserade Cerberus Capital Management. Under tiden är bankens Asienbaserade kapitalförvaltningsverksamhet – som för närvarande är under aggressiv expansion med 5 000 nya förmögenhetsplanerare som förväntas anställas – för närvarande värt cirka 5 miljarder dollar och värderas framåt mellan 72 och 96 miljarder dollar.
Barclays finans har en särskilt intressant statistik: Barclays PLC: s nuvarande insiderägande står för 12% av alla aktier. När det kommer som ett starkt år satsar bankens huvudchefer mycket starkt på sig själva och deras ansträngningar att göra detta till ett nytt framgångsrikt år.
Många investerare använder den rapporterade vinst per aktie (EPS) som en fullmakt för att förstå framtida aktieutveckling. Genom att göra en jämförelse sida vid sida av de två europeiska bankernas förändring i EPS jämfört med föregående år de senaste tre åren ser vi följande bild:
Bara genom att följa EPS-tillväxten verkar det som att HSBC har varit lite mer stabil än Barclays. Det noteras dock att stora banker har en hybrid affärsmodell: ingen enda faktor är en absolut indikator på framgång.
Amerikanska banker
J.P.Morgan har varit på utlåning det senaste året: banken är den näst största långivaren till SoftBank när det japanska teknologikonglomeratet förstärker sina investeringsplaner. Banken har också gått med på att köpa den brittiska digitalförmögenhetsförvaltaren Nutmeg i sitt försök att förnya sitt erbjudande om förmögenhetshantering i Storbritannien.
Medan Citigroup förväntas leverera cirka 17,79 miljarder dollar i det här innevarande kvartalet – väl i linje med analytikernas uppskattningar som publicerar en ”Köp” -rekommendation, varnar Citi VD Mark Mason att Q2 kommer att ha ökade kostnader samt en minskning av handelsinkomster. Den förstnämnda är relaterad till ett antal order som mottagits från tillsynsmyndigheter i slutet av förra året med avseende på dess brister i företagets hela riskhantering, compliance riskhantering, datastyrning och intern kontroll. Den senare är främst knuten till sin dålig utveckling i dess räntebärande enhet.
Analytiker anser att Goldman Sachs är ”överviktig” (vilket är en signal för investerare att köpa fler aktier i företaget) med ett genomsnittligt målpris på $ 394,18 per aktie. Det har dock skett betydande insiderförsäljning under de senaste tre månaderna och det uppskattas att bankens skuld inte täcks väl av det operativa kassaflödet.
Att göra en jämförelse av EPS-förändring sida vid sida mellan de tre amerikanska rivalerna under de senaste tre åren ger följande bild:
Av de tre indikerar EPS-förändringsanalysen att – trots indikatorn för insiderförsäljning – har Goldman Sachs haft den mest robusta uppgången i EPS-tillväxten och den mest dämpade nackdelen i EPS-nedgångar. Detta är en anledning (av många andra indikatorer) varför analytiker verkar rekommendera banken så ivrigt.
Sammanfattningsvis
Den mest objektiva indikatorn för en banks resultat skulle vara den marknadsbestämda aktiekursutvecklingen dagligen eftersom den innehåller alla marknadsaktörers synpunkter. Läsarna kommer ihåg i vår tidigare artikel med YTD-data fram till slutet av mars, då de investerades i de dollar-denominerade ETP: erna för Goldman Sachs (GS2) och Barclays (BCS3) visade sig vara de riktmärkesslagande alternativen till att investera i aktier som också slog riktmärket.
Men med nya data sedan dess har endast Goldman Sachs visat sig överträffa, om än med hög volatilitet, medan HSBC har kommit igenom riktmärket under andra kvartalet 2021. Alla andra banker har underpresterat sedan andra kvartalet 2021 började.
En smart investerare skulle hitta värde i att formulera en strategi kring banksektorn med Leverage Shares ETP:er. Leverage Shares erbjuder 3X ETP på Barclays (3BAC) och HSBC (3HSB), 2X ETP på J.P.Morgan (2JPM), Citi (2CIT) och Goldman Sachs (2GS). Leverage Shares erbjuder även Shorts (-1X) på Barclays (BCSS), HSBC (HSBS), J.P.Morgan (JPMS), Citi (SCIT) och Goldman Sachs (GSSS).
Att till exempel investera i dollar-denominerade ETP: er för Goldman Sachs (GS2) och HSBC (HSC3) under andra kvartalet 2021 skulle ge investeraren solida jämförelsevis respektive benchmark-paravkastning:
Det noteras dock att de något dystra prognoserna som görs om banksektorn – vilket understryks av IXM:s baisseprestanda – innebär att det att gå kort om bankerna använder Leverage Shares inversa ETP i händelse av IXM:s fortsatta nedgång sannolikt skulle vara mycket praktisk strategi för den smarta investeraren.
Oavsett vilket hävstångsspel en investerare vill bygga med dessa bankaktier har Leverage Shares dem täckta.
Med den senaste noteringen erbjuder Leverage Shares nu över 100 single stock ETPs, vilka erbjuder både hävstångseffekt och outnyttjad exponering mot dagens mest efterfrågade aktier.
Handla Leverage Shares produkter
Leverage Shares produkter kan handlas genom till exempel IG, men även på Londonbörsen för den som har ett konto hos en mäklare som erbjuder handel på denna marknad, till exempel DEGIRO. Vidare handlas Leverage Shares Single Stock ETPs på Euronext Amsterdam och Euronext Paris.
iShares MSCI Japan ESG Enhanced UCITSETF EUR Hedged (Acc) (CEB3 ETF) med ISIN IE0002SCQ8X0, försöker följa MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index. MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index följer de största företagen från Japan. Indexet är utformat för att maximera exponeringen för positiva miljö-, sociala och styrningsfaktorer (ESG) och samtidigt minska koldioxidekvivalentexponeringen för koldioxid (CO2) och andra växthusgaser (GHG) samt minimera deras exponering för potentiella utsläppsrisker från fossila bränslen reserver. Valutasäkrad till euro (EUR).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI Japan ESG Enhanced UCITSETF EUR Hedged (Acc) är den enda ETF som följer MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Den börshandlade fondens lanserades den 5 augusti 2024 och har sin hemvist i Irland.
Varför CEB3?
Syftar till att ge exponering mot en portfölj av japanska aktiepapper som är en del av MSCI Japan Index och syftar till att överträffa dekarbonisering och andra minimistandarder för ett EU Climate Transition Benchmark (CTB) och maximera exponeringen mot emittenter med högre ESG-betyg.
Utesluter företag som är inblandade i kontroversiella, konventionella och kärnvapen, civila skjutvapen, termiskt kol, tobak eller okonventionell olja och gas. Företag som klassificeras som att bryta mot FN:s Global Compact-principer, har en ”Röd” MSCI ESG Controversies-poäng eller inte har bedömts av indexleverantören för en ESG-kontroverspoäng eller ett ESG-betyg.
Antar en bindande och betydande ESG-optimeringsmetod för hållbara investeringar. Detta innebär att fonden kommer att integrera ESG-information i sin investeringsprocess för att optimera exponeringen mot emittenter för att uppnå ett högre ESG-betyg och minska exponeringen mot koldioxidutsläpp jämfört med moderindexet samtidigt som optimeringsbegränsningar uppfylls.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI Japan ESG Enhanced Focus CTB Index, fondens jämförelseindex.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Sortimentet omfattar åtta omdöpta ränte-ETFer (Core ETF); sex av de åtta fonderna kommer att få en avgiftsreducering
Core-sortimentet med räntebärande fonder erbjuder tillgång till ett brett utbud av räntebärande segment, inklusive amerikanska och Eurozonens stats- och företagsobligationer, samt inflationslänkade och inflationsskyddade produkter
UBS Asset Management (UBS AM) har meddelat att de har inkluderat åtta räntebärande fonder i sitt Core ETF-sortiment UBS Core-ETFerna med räntebärande fonder kommer att ligga bredvid Core-aktie-ETFerna och tillsammans förse kunderna med konkurrenskraftigt prissatta, högkvalitativa byggstenar för deras investeringsportföljer Core-sortimentet med räntebärande fonder inkluderar amerikanska och eurozonens stats- och företagsobligationer, samt inflationslänkade och inflationsskyddade produkter
André Mueller, chef för kundtäckning på UBS Asset Management: ”Vi har sett ett starkt gensvar från kunderna på våra Core-aktie-ETFer med inflöden på över 2,1 miljarder pund sedan lanseringen* Vi tror att kombinationen av våra Core-aktie- och ränte-ETFer kommer att vara ett attraktivt alternativ för storskaliga förmögenhetsförvaltare, institutionella och privata investerare Dessa kostnadseffektiva fonder utgör byggstenarna för portföljer och kompletteras av våra mer specialiserade, hållbara och valutasäkrade ETFer för att möta våra kunders föränderliga behov”
Det nya utbudet av UBS Core-ETFer med räntebärande tillgångar är**:
*Över 2,1 miljarder pund i inflöden till Core equity ETFer mellan 12 maj och 30 juni 2025
**Fonderna är registrerade för försäljning i Österrike, Tyskland, Schweiz, Danmark, Spanien, Finland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Luxemburg, Liechtenstein, Nederländerna, Norge, Portugal och Sverige
***ETFen var tidigare endast tillgänglig som en säkrad andelsklass
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDist (WEXF ETF) med ISIN IE0009BI8Z04, syftar till att följa MSCI World ex USA-indexet. MSCI World ex USA-indexet följer stora och medelstora aktier från utvecklade marknader världen över (exklusive USA).
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,15 % per år. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningen i ETFen delas ut till investerarna (årligen).
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDistär en liten ETF med 55 miljoner euro i förvaltningstillgångar. Denna ETF lanserades den 12 februari 2025 och har sitt säte i Irland.
Investeringsmål
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDist syftar till att så nära som möjligt, oavsett om trenden är stigande eller fallande, replikera utvecklingen för MSCI World ex USA-indexet (indexet), och att minimera spårningsfelet mellan delfondens substansvärde och indexets utveckling. Delfonden strävar efter att uppnå en nivå av spårningsfel för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.