Investerare som vill använda börshandlade fonder (ETFer) för att få direkt exponering mot platina i metall- och gruvsektorn har fyra fonder att välja mellan. Vi redovisar nedan fyra sätt att investera i platina. Två är vanliga börshandlade fonder, och de andra två är börshandlade certifikat (ETN) som bara äger terminskontrakt på platina.
Platina är en av de mest sällsynta ädelmetallerna och har ofta handlats till ett högre pris än guld. Även om Ryssland var det första landet som i stor utsträckning började utvinna platina så står Sydafrika för mer än 80 procent av den totala världsproduktionen. Liksom palladium, en annan medlem av platinagruppen används platina i stor utsträckning i katalysatorer i bilar. Metallen används också i elektriska kretsar tack vare dess höga motståndskraft mot korrosion och dess förmåga att utstå höga temperaturer, och som en del av några föreningar som används vid behandling av cancer. Efterfrågan från biltillverkare och konsumenternas efterfrågan på platina för smycken är två av de viktigaste drivkrafterna på marknaden för platinapriset.
ETF Securities Physical Platinum Shares ETF (NYSEARCA: PPLT)
ETF Securities Physical Platinum Shares ETF (NYSEARCA: PPLT) är ett bra val för den investerare som vill har en direktexponering mot fysisk platina och vill undvika terminsmarknaderna. Denna börshandlade fond lanserades av ETF Securities 2010 och kan nästan liknas vid att investera i platina fysiskt.
Denna börshandlade fond investera i platina och äger tackor som förvaras i valv i London och i Zürich. Denna ETF försöker att följa utvecklingen av spotpriset på platina, minus kostnader och avgifter för lagring. Fondens valv kontrolleras två gånger per år av utomstående inspektörer.
Med tillgångar på nästan 400 MUSD och en daglig handelsvolym på nästan 2,5 MUSD är PPLT den största och mest likvida av de börshandlade fonderna i denna kategori. PPLT har också den lägsta förvaltningskostnaden i denna kategori, 0,6 procent. Det finns ingen direktavkastning, eftersom fonden bara äger platinatackor.
UBS ETRACS CMCI Long Platinum Total Return ETN (NYSEARCA: PTM)
UBS ETRACS CMCI Long Platinum Total Return ETN (NYSEARCA: PTM) är lämplig för investerare som vill få tillgång till exponering för platina terminer samtidigt minimera effekterna av contango. UBS lanserade fonden 2008 och den har mindre än 20 MUSD under förvaltning (AUM), samt omsätter cirka 30 000 USD per dag vilket gör den betydligt mindre likvid än PPLT. Den genomsnittliga spreaden, skillnaden mellan köp-säljkurs för PTM är 0,9 %, jämfört med bara 0,14 % för PPLT.
Fonden följer UBS Bloomberg CMCI Platinum Total Return Index, ett sub-index för UBS Bloomberg Constant Maturity Commodity Index utformadrför att återspegla den collateralized utförandet av en korg av platinaterminskontrakt som valts ut att representera terminsräntekurvan på terminsmarknaden för platina.
Fonden är inriktad på underliggande terminskontrakt på kort sikt del av terminskurvan, med kontrakt som riktade för en konstant löptid på tre månader. Genom att hålla ett urval av terminskontrakt med olika utgångs månader minimeras de potentiella negativa effekterna av contango.
PTM förvaltningskostnad ligger på 0,65 %. Det femåriga årlig avkastning för fonden är -14,91 %. Eftersom ETNS är skuldebrev snarare än aktier, bör potentiella investerare vara uppmärksamma på kreditrisken i samband med emittenten.
iPath Bloomberg Platinum Sub-Index Total Return ETN (NYSEARCA: PGM)
iPath Bloomberg Platinum Sub-Index Total Return ETN (NYSEARCA: PGM) är en annan ETN som ger investerare exponering mot terminsmarknaden för platina. Barclays Capital skapade detta börshandlade certifikat under 2008, och det har cirka $ 8 miljoner i balansomslutning och en genomsnittlig daglig handelsvolym på endast 20 000 USD vilket gör den till den minst likvida ETPn i denna kategori. Den genomsnittliga spreaden, skillnaden mellan köp-säljkurs är 1,61 % vilket gör att den är ännu mer ogynnsam än för PTM.
Fonden följer Bloomberg Platinum Sub-index Total Return och syftar till att återspegla avkastningen på en hävstångsinvestering i terminskontrakt på platina, tillsammans med ränta på kontanta säkerheter som hölls i form av amerikanska statsskuldväxlar. Skillnaden mellan PGM och PTM är att PGM har placeringar endast i de mest närliggande terminskontraktet månad för platina, så det är mycket mer utsatta för eventuella negativa effekter från contango. Förvaltningskostnaden för PGM ligger på 0,75 och den femåriga årliga avkastningen är -15,64%.
Både PGM och PTM har stängts för utgivning av nya andelar sedan 2009. Att skapa nya andelar i en börshandlad fond är relativt enkelt i förhållande till att skapa nya andelar i en ETN, eftersom det sistnämnda kräver ett helt nytt erbudande då certifikat är räntebärande värdepapper. Dessutom är den part som initierar nya certifikat inte en investerare med möjlighet att dra nytta av transaktionen, och därmed har denne inget verkligt incitament att inleda processen. Således, dela skapelser är mycket mindre vanligt med ETNS än de är med standard ETF.
First Trust ISE Global Platinum ETF (NASDAQ: PLTM)
First Trust ISE Global Platinum ETF (NASDAQ: PLTM) är det lämpligaste valet för investerare som söker en aktiebaserad ETF exponering mot platinamarknaden. Denna ETF väljer att investera i platina genom företagen på denna marknad. First Trust Advisors lanserade PLTM under 2010. Fonden har totala tillgångar på cirka 4,5 MUSD och en genomsnittlig handelsvolym på cirka 85 000 USD
Även om den genomsnittliga handelsvolymen är mer än dubbelt så stor som de två certifikaten i denna kategori, har PLTM fortfarande ett ganska bred spread, genomsnittlig skillnad köp- och säljkurs, på 1,3 procent.
Denna ETF följer ISE Global Platinum Index, som är utformad för att återspegla det totala resultatet av bestånden av företag som sysslar med gruvproduktion och försäljning av platinametaller. Fonden upprätthåller i allmänhet mindre än 20 innehav, där de tre största i allmänhet svarar för nästan 35 procent av de totala tillgångarna. Bland fondens innehav finns företag som Johnson Matthey, Stillwater Mining Company, MMC Norilsk Nickel PJSC (ADR), Impala Platinum Holdings och Aquarius Platinum. Den årliga portföljomsättningen för PLTM är 40 procent.
Driftskostnadsprocenten för PLTM är 0,7 procent. Fonden erbjuder en generös utdelning på 3,9 procent. Det femåriga årlig avkastning är den värsta i denna grupp på -31,54%. Fonden har drabbats särskilt hårt 2015, och förlorade mer än hälften av dess substansvärde (NAV).