I den uppdaterade World Economic Outlook som släpptes av Internationella valutafonden under september skrev IMF om förväntningar på den globala tillväxten i år. Listan omfattar fem länder som riskerar att hamna på efterkälken, men den globala återhämtningen är ojämn, och IMF rapporten prognostiserar också tillväxten längs ett antal oväntade fronter. Minst fyra av dessa är länder i Latinamerika. Fyra latinamerikanska ekonomier med goda förutsättningar
Brasilien är den största ekonomin i Latinamerika och har också det största antalet aktier listade på de amerikanska börserna. Brasilien är emellertid ett så kallat wild card, speciellt efter det val som nyligen hölls i landet. Brasilien är inte ett av de fyra länderna som IMF listar när det gäller tillväxt. IMF skrev i sin rapport att de bedömer att den ekonomiska tillväxten i Brasilien kommer att motsvara en BNP-ökning på 1,4 procent för 2015, och 0,3 procent under 2014. Observera att detta skrevs innan landets presidentval den 26 oktober.
Mexiko, Latinamerikas näst största ekonomi är en helt annat sorts ekonomi. Den ekonomiska tillväxten för 2013 var 1,1 procent, och spås stiga till 2,4 procent under 2014 samt 3,5 procent under 2015. Arbetslösheten ligger nu under fem (5) procent, och förväntas sjunka ytterligare.
Handelspartner med USA
Mexiko har fördelen av att vara en nära handelspartner med USA, och drar även nytta av reformerna inom landets olje- och telekommunikationssektorer. Det finns ett antal börshandlade fonder som replikerar utvecklingen på den mexikanska aktiemarknaden, till exempel iShares MSCI Mexiko (ARCA: EWW) och ProShares Ultra MSCI Mexiko (ARCA: UMX).
Långt söderut, i Chile, är den ekonomiska tillväxten 2 procent, men kommer enligt IMFs prognoser stiga till 3,3 procent under 2015. Långsammare investerings- och varaktiga varor order dämpar årets utveckling, efter en 4,4 % ökning förra året. Arbetslösheten ökade i år till uppskattningsvis 6,6 %, med en ytterligare förväntad ökning under 2015. Det finns en börshandlad fond som replikerar utvecklingen av den chilenska aktiemarknaden, iShares MSCI Chile Index (ARCA: ECH).
Peru är också inställt på att återhämta sin ekonomi och dess öde är på många sätt knutet till ekonomin i Chile. IMF ser Perus ekonomi öka med 5,1 procent under 2015, upp från en ökning om 3,6 % i år. Arbetslösheten halkade ned från 7 % förra året till 6 % i år, en nivå som den förväntas stanna vid. Det finns en börshandlad fond som replikerar utvecklingen av den peruanska aktiemarknaden, iShares MSCI All Peru (ARCA: EPU).
Paraguay är i särklass, det minsta och fattigaste landet på listan. Landet förväntas kunna visa en BNP-ökning på fyra (4) procent i år och 4,5 % under 2015. Det är en brant nedgång efter landets jordbruksexportboom, men Paraguays nye president väntas snabbt genomföra ett antal reformer. Vi har inte kunnat hitta någon börshandlad fond som replikerar utvecklingen på Paraguays aktiemarknad.