Fyra ETFer för riskvilliga. I våra arkiv har vi hittat en artikel av Stephan Agerman som grundade ETFSverige.se, och i dag arbetar på Deutsche Bank med bland annat den satsning på ETFer som den tyska banken gör under namnet db-x trackers. Vi publicerar artikeln Fyra ETFer för den riskvillige. Artikeln publicerades ursprungligen i februari 2011.
Fonder Placera i PIIGS-länderna om du tror på en återhämtning i Europa. Med ETF:er är utbudet stort. Här är fyra intressanta ETF:er för den riskvilliga, skriver ETF-analytikern Stephan Agerman.
Samtliga dessa länder har drabbats hårt av den senaste finanskrisen och under 2010 var PIIGS-ländernas nationella index bland de sämsta i världen.
Grekland (ATHEX20) gick i fjol -48 procent omräknat i svenska kronor, Spanien (IBEX35) -27 procent, Italien (FTSE MIB) -24 procent, Portugal (PSI20) -21 procent och Irland (ISEQ20) -13 procent.
Detta kan jämföras med Stockholmsbörsen som gick upp med cirka 21 procent under samma period.
Men det finns hopp. Den Europeiska centralbanken (ECB) och ledande politiker har varit tydliga i sina uttalanden kring bland annat situationen i Grekland. Tillsammans med Internationella valutafonden (IMF) har ECB agerat kraftfullt med stora stödpaket till Grekland och Irland.
Detta har fått de som tidigare spekulerat i en kollaps av euron och EMU-samarbetet att ge vika.
Det kommer att ta lång tid innan den finansiella situationen är återställd i dessa länder och resan blir skakig. Men frågan är om investerare handlat ner dessa länder för mycket?
Har den ökade globaliseringen bland framför allt storbolagen i PIIGS-länderna minskat beroendet av den nationella marknaden? Med ETF:er kan du i förhållande till dagens fondutbud välja enskilda länder eller sätta ihop din egen PIIGS-portfölj. Här presenteras mer information om de utvalda länderna och dess ETF:er.
Italien
Det största PIIGS-landet sett utifrån antal invånare med 58 miljoner invånare. Real BNP förväntas växa med 1 procent under 2011. Största sektorerna i MSCI Italien är bank & finans (30%), energi (28%) och utiliteter (17%).
Grekland
IMF:s bedömning är att den grekiska ekonomin ska stabiliseras under 2011. Förväntningarna är dock en fortsatt krympande ekonomi, -2,6 procent för 2011. Hittills har Grekland lyckats leverera i enlighet med den plan som fastställts av långivarna ECB och IMF.
Nästa avstämning är i maj 2011 och visar den på en fortsatt förbättring kan Grekland bli en vinnare. Största sektorerna i MSCI Grekland är bank & finans (55%), dagligvaror (18%), sällanköpsvaror (14%).
Spanien
Spanien har den högsta arbetslösheten bland PIIGS-länderna på 20 procent. Real BNP förväntas växa med måttliga 0,6 procent under 2011. Största sektorerna i MSCI Spanien är bank & finans (42%), telekom (19%) och utiliteter (14%).
Vad ska man köpa?
I år har det varit stora investeringsinflöden till den europeiska banksektorn. En fortsättning på denna trend talar för länder med en tung vikt mot bank & finanssektorn, som Grekland och Spanien.
Själv tycker jag att Greklands-ETF:en är den mest intressanta då landet drabbades hårdast av nedgången i fjol.
Dessutom har det förvaltade kapitalet vuxit kraftigt sedan årsskiftet och trenden verkar vara fortsatt positiv. Portugal- och Irlands-ETF:erna har valts bort då de inte uppfyller alla mina minimikriterier till exempel avseende förvaltat kapital och likviditet.
Spanien-ETF:en EWP är det största instrumentet sett utifrån förvaltat kapital. EWP har innehav i ett flertal stora globala bolag som Telefonica och Inditex. Denna ETF sätter jag på bevakning då instrumentet pendlar kring sina 50- och 200-dagars glidande medelvärden.
Stephan Agerman är passionerat intresserad av börshandlade fonder. Så pass att han 2009 startade informationssajten ETFSverige. se, vid sidan av sitt ordinarie jobb på en investmentbank i Stockholm.