Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet skickade aktiemarknaden till en ny toppnivå. De stora referensindexen nådde rekordnivåer och det kändes åter som det var 1999. Trots att tjurmarknaden går in i sitt sjunde år ser de flesta analytiker fortfarande en potential för 2017, särskilt för finansiella aktier. Vi har valt att titta på fyra börshandlade fonder med fokus på banker som ger en enkel exponering mot denna sektor.
Om president Trump lever upp till sina kampanjlöften, kommer bankerna att se ett tillbakadragande av många stora förordningar, framförallt Dodd-Frank. Dessutom kan lägre skatter bana väg för högre räntor och inflation – söta utsikter för nationens finansinstitut, som gör vinst när räntorna stiger. Om du inte är i stämningen att filtrera enskilda aktier är dessa börshandlade fonder (ETF) ett utmärkt alternativ för att säkra din risk och få exponering för rörelser i finanssektorn. Det är bättre än något sparkonto. Sparkonto.nu
Samtliga resultaträkningar återspeglar perioden från 1 januari 2017 till och med 7 juli 2017. Fonder valdes utifrån en kombination av tillgångar under ledning och resultat.
Denna passivt förvaltade fond försöker spåra MSCI USA IMI Financials Index, med minst 80 % av sina tillgångar som investeras i företag i detta indexet. Fonden har för närvarande en korg med 394 aktier, där de 10 största innehaven utgör cirka 44 procent av fondens portfölj. Hushållsnamn som JPMorgan Chase & Co. JPM, Wells Fargo & Company WFC och Bank of America Corporation BAC tar de tre största vikterna, med en sammanlagd totalvikt på cirka 23 %. Fondens startdatum är oktober 2013.
Denna börshandlade fond följer Dow Jones U.S. Financial Index av den anledningen är den mycket tungt viktad mot banker och finanssektorn. Den har en liten vikt mot fastigheter, försäkringar och programvara. Fondens 10 största innehav utgör cirka 39 % av de totala tillgångarna, ledd av Berkshire Hathaway BRK-A Berkshire Hathaway Inc BRK-B på 6,8%. IYFs, treåriga och femåriga årliga avkastningar är stabila 16,44%, respektive 30,01%.
Fonden är relativt låg risk och levererar stabil, om än en inte särskilt spännande avkastning. Denna ETF bygger på Wells Fargo Hybrid and Preferred Securities Financial Index. Ungefär 90 % av fondens tillgångar är placerad i aktier från företag i indexet. Fonden balanseras och rekonstitueras varje månad. Dess högsta innehav inkluderar HSBC Holding PLC och Barclays PLC. PGFs årliga, årliga avkastning på ett år, tre år och fem år är 5,26%, 7,58% respektive 7,22%. Fonden har en sund 12-månaders direktavkastning på 5,32%.
Utgivare: State Street Global Advisors Förvaltad volym: 4.02 miljarder dollar YTD Performance: 0.85% Förvaltningskostnad: 0.35%
Denna fond riktas till S & P Regional Banks Select Industry Index, som består av regionala banker och sparbanker. Fonden använder en representativ urvalsstrategi för att välja aktier och har för närvarande innejav i 97 aktier. KRE har rapporterat inflöden på över 205 miljoner dollar år 2017. De 10 största innehaven utgör cirka 24 % av den totala portföljen, och de omfattar CIT Group Inc. (CIT) och KeyCorp (KEY).
UBS ETF (LU) MSCI Europe Socially Responsible UCITSETF (EUR) A-acc (UIW1 ETF) med ISIN LU2206597804, strävar efter att spåra MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5% Issuer Capped-index. MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5% Emittent Capped-index spårar värdepapper från Europa. Endast företag med mycket höga ESG-betyg (Environmental, Social and Governance) i förhållande till sina branschkollegor ingår. Vikten för varje företag är begränsad till 5 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % per år. UBS ETF (LU) MSCI Europe Socially Responsible UCITSETF (EUR) A-accär den billigaste och största ETFen som följer MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5% Emittent Begränsat index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
UBS ETF (LU) MSCI Europe Socially Responsible UCITSETF (EUR) A-acchar tillgångar på 142 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 26 februari 2021 och har sin hemvist i Luxemburg.
Översikt
Investeringsmålet är att replikera pris- och avkastningsutvecklingen för MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5 % Emittenttak med totalavkastning nettoindex netto efter avgifter.
Fonden investerar i allmänhet i aktier som ingår i MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5% Issuer Capped Index. Bolagens relativa viktning motsvarar deras viktning i index.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, SAVR och Avanza.
Över hälften av investerarna anser fortfarande miljömässiga, sociala och styrande faktorer som mycket viktiga när det gäller allokering av portföljtillgångar.
Svårighet att mäta effekt ses som det största hindret för att fortsätta använda hållbara investeringar.
Juryn ut de bästa sätten att driva positiv förändring, med effektinvesteringar, exkluderande screening, individuellt företagsengagemang och statlig policy och reglering bland topplistan.
Fidelity International (Fidelity) avslöjar idag nyckelresultat från sin Professional Investor DNA Survey, som samarbetar med Crisil Coalition Greenwich för att söka åsikter från över 120 institutionella investerare och mellanhandsdistributörer över hela Europa och Asien, om investerares aptit för att införliva ESG (miljö, social och styrning). ) överväganden i portföljallokering.
Enligt studien anser över hälften av investerarna fortfarande ”E”, ”S” och ”G”-faktorer som viktiga när det kommer till portföljtillgångsallokering under de kommande 18 månaderna.
Miljö är den viktigaste faktorn, med två tredjedelar (63 %) av investerarna som betraktar det som en viktig faktor, med styrning (58 %) och social (51 %) som följer efter. I spetsen är europeiska och institutionella investerare som lägger mer vikt vid ESG-kriterier i portföljtillgångsallokeringen.
När man tittar på hållbarhetsteman avslöjar studien ytterligare investerarfokus på miljöhänsyn, med utsläpp av koldioxid och energiomställningen tillsammans med bevarandet av naturkapital rankas bland de tre främsta teman i fokus, troligtvis driven av pågående investerare och politiska beslutsfattares åtaganden att nå nettonollutsläpp. utsläppsmål.
Företagstransparens rankas på andra plats totalt sett, vilket underbygger investerarnas önskan om stark bolagsstyrning.
Svårighet att mäta påverkan största hindret för att investera hållbart
Även om ESG ses som viktigt vid tillgångsallokering finns det fortfarande hinder kvar. Svårighet att mäta effekten ses som det största hindret för att fortsätta använda hållbara investeringar (68 % totalt). Samtidigt nämnde 52 % av investerarna förändringar av eller inkonsekventa regler som en viktig barriär. I Asien ansåg 66 % av investerarna att bristen på utbud av kvalitetsstrategier/produkter var ett hinder – jämfört med endast 31 % i Europa.
Jenn-Hui Tan, Chief Sustainability Officer, Fidelity International kommenterar: ”Vår studie visar att ESG ligger fast i investerarnas sinnen. Även om ESG-investeringar nu kan ses som en vanlig övervägande i tillgångsallokering, krävs ytterligare framsteg för att bryta ned implementeringshinder. Detta inkluderar svåra mätningar av påverkan, med observationer som pekar på svårigheter att anskaffa och analysera företagsdata av god kvalitet, och att navigera i regelverk, där avvikelser kvarstår mellan nationella, europeiska och globala regelverk.
”Vi fortsätter att stödja ökad datatransparens och standardisering, och harmoniseringen av globala regulatoriska regimer som möjliggör beslutsanvändbar avslöjande. Vi kämpar också för ett större fokus på policyer som driver verkliga resultat, som kompletterar rollen av förbättrade avslöjanden när det gäller att vägleda investerares val.”
”I Asien visar vår studie att produkttillgängligheten fortsätter att släpa efter Europa. Ett viktigt fokusområde i Asien är övergångsfinansiering, som stöds av övergångsplaner på nationell nivå, såväl som innovativa ramverk och produktstrukturer. Vi förväntar oss att detta kommer att utlösa större produktinnovation, som svarar mot ökande efterfrågan från kunder.”
Hur man skapar positiv påverkan
När juryn tillfrågades om det mest effektiva sättet att skapa positiva effekter var juryn ute med investerare och nämnde ett antal olika sätt från effektinvesteringar (59 %), exkluderande screening (52 %), individuellt företagsengagemang (44 %) och statlig policy och reglering (44 %), vilket lyfter fram den multifaktorstrategi som behövs när det gäller att driva på förändring.
Jenn-Hui Tan, tillägger: ”Vi tror att integrationen av hållbarhet i investeringsanalys och portföljkonstruktion är viktig eftersom det kan påverka långsiktigt värdeskapande och leda till bättre kundresultat. Som en aktiv förvaltare och förvaltare av kundkapital har vi en del att spela för att gå mot en mer hållbar ekonomi som bättre tar hänsyn till risker på systemnivå, men som studien visar finns det inget sätt att uppnå detta. Det är därför vi tror att effektivt förvaltarskap kombinerar nedifrån och upp, tematiska och systemomfattande tillvägagångssätt.
”Att mäta och tillskriva påverkan fortsätter att vara en branschutmaning, men som en del av vårt engagemang för att driva meningsfull och mätbar förändring är vi i färd med att utveckla ett förbättrat ramverk för engagemang för att bättre mäta djupet och kvaliteten på våra engagemang mot specifika mål över tid. , vilket gör att vi kan gå mot ett mer resultatbaserat engagemang.”
Fidelity fortsätter att införliva ESG i sin investeringsportfölj, utvecklar ett robust ramverk för hållbara investeringar och bidrar aktivt till viktiga regelverk både på global och lokal nivå. Fidelity fokuserar på fyra systemiska teman: naturförlust, klimatförändringar, stark och effektiv styrning och sociala skillnader, för att vägleda dess aktiva engagemang.
Sedan starten har SAVR nu betalat tillbaka över 67 000 000 kr i kickbacks av fondprovisioner.
Förra året blev det ännu förmånligare att fondspara hos SAVR då företaget sänkte sin egen årliga avgift för just fondsparande till 0,04 % samt 0,06 % på ränte- och indexfonder, en avgift som självklart är inbakad i varje enskild fonds totala årliga avgift och rabatt.
Dessa avgifter appliceras endast på fondsparande – inte på aktier, ETFer eller likvider.