Det ökande inflytandet från digitala plattformar kan mycket väl vara en av de största efterfrågedrivarna på ETFer 2023. En undersökning gjord av PwC förra året visade att 76 procent av branschdeltagarna förväntar sig en betydande efterfrågan på ETFer på digitala plattformar under de kommande tre åren.
En del av denna efterfrågan kommer genom ETF-sparplaner, särskilt i Tyskland, som formar ETF-distributionsmodeller och marknadens framtid med provisionsfri handel som uppmuntrar nya investerare till marknaden. I Sverige är det ännu så länge enbart Nordnet som erbjuder möjligheten att månadsspara i börshandlade fonder.
Detta är en intressant öppning av det digitala distributionsutrymmet. Utöver att etablera nya distributionskanaler för befintliga emittenter är det ett incitament för emittenter som ännu inte kommit in på marknaden, vilket vi borde se mer av i år.
Enligt prognoser från BlackRock och extraETF kan antalet ETF-sparplaner stiga till 20 miljoner i Tyskland 2026, upp från 4,9 miljoner i början av 2022 och 1,9 miljoner i slutet av 2019.
Onlineplattformar börjar skörda frukterna. Scalable Capital nådde €10 miljarder i förvaltade tillgångar (AUM) i augusti förra året, dubbelt så mycket som ett år tidigare, tack vare efterfrågan på ETFer.
Som ett resultat har kapitalförvaltare ökat sin digitala närvaro på marknader inklusive Italien och Tyskland. Amundi samarbetade med FinecoBank i september förra året för att erbjuda italienska investerare tillgång till dess ETFer.
Under tiden har BlackRock ökat sin andel i den digitala förmögenhetsförvaltningsplattformen Scalable Capital under de senaste åren, som expanderade till den italienska marknaden 2022.
Exempel på olika digitala plattformar på finansmarknaden hittar du här. Att vi nämner olika företag skall inte tolkas som en rekommendation. Det kan också finnas andra företag som vi inte känner till som överträffar de företag som nämns på vår hemsida.