Förväxla inte utgången av Indonesiens val med Indiens. Vi har tittat i våra databaser, och noterar att bland de tio bästa börshandlade fonderna, nominerat i USD, finns i år inte mindre än tre indiska ETFer och tre som replikerar utvecklingen av den indonesiska aktiemarknaden.
De indonesiska ETF: erna har visat sig vara mycket olika varelser än sina indiska motsvarigheter. Till att börja med, är resultatet av Indiens nationella val känd. Narendra Modi är segraren och hans BJP National Democratic Alliance kommer att styra i Indiens Lok Sabha, landets parlament, den första gången på tre decennier Indien har sett en parlamentarisk majoritet.
Saker och ting är mycket annorlunda i Indonesien, men nästan lika viktigt för de investerare som föredrar tillväxtmarknaderna. När allt kommer omkring är Indonesien Sydostasiens största ekonomi och det fjärde största landet i världen mätt i fråga om befolkningen. Indonesien är dessutom världens tredje största demokrati efter Indien och USA. Förväxla inte utgången av Indonesiens val med Indiens.
Här är den korta versionen av vad som händer i Indonesien
Jakartas guvernör Joko Widodo ses allmänt som en föregångare och utmålas ofta i ett Modi-esquet reformsinnat ljus. Indonesiska aktier och ovan nämnda börshandlade fonder har, för mycket av det här året, anammat idén om Widodo blir landets nästa ledare.
Dessa ETFs vacklande dessutom eftersom Jusuf Kalla, tidigare ordförande i Indonesiens näst största politiska parti har beslutat sig för att bli Widodo vicepresidentkandidat. Här blir det riktigt intressant: Kallas parti, Golkar, har bildat en koalition med Widodos rival, Prabowo Subianto.
Indonesiska marknader är inte annorlunda än de i Sverige, Europa, USA eller någon del av världen när det kommer till osäkerhet. De tycker inte om det som lyfts fram av nedgången för Jakartabörsen under veckan.
En undersökning som genomfördes av Indikator Politik Indonesia indikerar Widodo-Kalla laget skulle föredras av 44 procent av landets väljarkår, men duon måste landa minst hälften av rösterna i juli för att undvika en septemberavrinning säger nyhetsbyrån Bloomberg.
ETF:er är gränsöverskridande produkter med försäljningsrekord i flera länder. I Europa finns det 12 olika länder för hemvist för ETFer, men Luxemburg och Irland är de föredragna leverantörerna. Irland, med 628,6 miljarder euro, är den största ETF -bostaden för förvaltade tillgångar. De följs av Luxemburg (226 900 miljoner), Tyskland (61 700), Frankrike (32 800) och Schweiz (32 500).
Enligt Detlef Glow beror orsaken till det stora antalet hemvister på vissa leverantörers ansträngningar att betjäna specifika investerare i specifika länder.”För att göra detta måste de ta hänsyn till lokala bestämmelser, särskilt när det gäller skatter. Detta kan tvinga dem att starta en börshandlad fond på en specifik adress ”, förklarar Refinitivs analysdirektör.
Vissa ETF -marknadsförare i Europa fokuserar också bara på sina specifika marknader och har sina produkter hemmahörande endast i dessa länder.
Med tanke på att ETF:er är riktiga gränsöverskridande produkter som vill dra full nytta av UCITS-passporteringen, som gör det möjligt för dem att registrera sig för försäljning i flera EU-länder, är Irlands och Luxemburgs dominans som hemvist inte förvånande. Speciellt eftersom lokala fondföreningar i dessa länder (Irish Funds och ALFI) erbjuder sina medlemmar stöd för sina internationella fondfördelningsinsatser inom och utanför EU.
Skillnad på tillgångsslag
Med tanke på att Irland (63,59% av tillgångarna) och Luxemburg (22,96%) står för 86,55% av de totala förvaltade tillgångarna i den europeiska ETF -industrin är det värt att titta på produkttypernas struktur i dessa två adresser. Enligt Glow är den första skillnaden mellan de två i tillgångsslag som används av ETF:er med hemvist i båda länderna. ”Det finns inga penningmarknadsprodukter eller duvhål i den andra kategorin med hemvist i Irland, medan dessa produkter har en marknadsandel på 0,82% respektive 0,03% av tillgångarna i storhertigdömet.”
Källa: Refinitiv Lipper.
Skillnader på typ av replikering
En syn på marknadsandelarna för de olika metoderna för hantering av tillgångstillgångar visar en större skillnad mellan Irland och Luxemburg. Även om optimerad är den föredragna replikeringsmetoden för ETF:er med hemvist i Irland (57,51% av förvaltade tillgångar), har denna metod den lägsta marknadsandelen av förvaltade tillgångar i Luxemburg (18,44%).
”ETF:er som använder full replikation äger de flesta tillgångar som förvaltas av produkter med Luxemburgs hemvist (43,78%). Denna strategi är dock den näst mest använda replikationsmetoden av börshandlade fonder med hemvist i Irland (35,38%) ”, understryker experten.
ETF:er som använder syntetisk replikation, särskilt swapbaserade metoder, äger 37,77% av förvaltade tillgångar i Luxemburg. Däremot är dess marknadsandel i Irland bara 5,15%. Dessutom motsvarar 1,96% av förvaltade tillgångar i Irland ETF som använder andra replikeringsmetoder.
Enligt Glow beror skillnaderna i replikeringsmetodiken mellan Irland och Luxemburg på investerarnas preferenser, liksom på reglerings- och skattemässiga skillnader mellan dessa två hemvist för ETFer, eftersom dessa skillnader kan användas för att optimera avkastningen för respektive ETF- och ETF -leverantör förtjänst.
Kostnadsskillnader
En mer detaljerad analys av genomsnittliga totala kostnadskvoter (TER) för ETF:er med hemvist i Irland och Luxemburg efter tillgångstyp visar några skillnader mellan de två hemvisterna. Den genomsnittliga TER för aktie -ETF:er är likartad i båda hemmen. I ränteprodukter finns det dock skillnader. De med hemvist i Irland är dyrare än deras luxemburgska motsvarigheter.
”När man tittar på dessa siffror måste man ta hänsyn till att de representerar det enkla genomsnittet av TER. Denna bild förväntas förändras om ett tillgångsvägt genomsnitt beräknas, eftersom några av de viktigaste typerna av tillgångar (räntor och aktier) har betydligt lägre än genomsnittliga totala kostnadskvoter ”, avslutar analyschefen för Refinitiv.
Källa: Refinitiv Lipper.
Enligt Glow beror skillnaderna i replikeringsmetodiken mellan Irland och Luxemburg på investerarnas preferenser, liksom på reglerings- och skattemässiga skillnader mellan dessa två hemvist för ETFer, eftersom dessa skillnader kan användas för att optimera avkastningen för respektive ETF- och ETF -leverantör förtjänst.
HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITSETF (HGGA ETF), med ISIN IE000XGNMWE1, strävar efter att spåra Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-weighted index. Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-Weighted spårar ESG (environmental, social and governance) screenade obligationer från emittenter över hela världen. Indexet innehåller företagsobligationer och statsobligationer. Tid till förfall: 1-3 år. Betyg: Investment Grade.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITSETF är den enda ETF som följer Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-Weighted index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITSETF är en liten ETF med tillgångar på 67 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 13 januari 2022 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-Weighted Index (indexet). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot obligationer utgivna av stater som utgör indexet. Fonden är kvalificerad enligt artikel 8 i SFDR.
Investeringspolicy
Indexet är en delmängd av Bloomberg Global Aggregate 1-3 Year Index (moderindexet), och består av obligationer med fast ränta som förfaller inom 1 till 3 år från både utvecklade marknader och emittenter på tillväxtmarknader, som definieras av indexleverantören. Indexet strävar efter att uppnå en minskning av koldioxidutsläppen och en förbättring av MSCI:s miljö-, sociala och/eller styrning (ESG) rating jämfört med dess moderindex. Indexet identifierar värdepapper baserade på uteslutande kriterier för hållbarhet inkluderar: emittenter involverade i affärsverksamhet, såsom alkohol, hasardspel, civila skjutvapen, fossila bränslen, kontroversiella vapen och intäkter från termiskt kol.
Fonden förvaltas passivt och använder en investeringsteknik som kallas optimering. Fonden kan investera upp till 30 % i totalavkastningsswappar, upp till 30 % i värdepapper som handlas på CIBM och kan investera upp till 10 % i andra fonder, inklusive HSBC-fonder. Se prospektet för en fullständig beskrivning av investeringsmålen och användningen av derivat.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
AppLovin [APP] är i huvudsak ett mobilspelföretag med två primära affärsgrenar. Denna spelaktie har stigit med nästan 360 % på 12 månader.
Den första är dess mjukvaruplattform, som erbjuder annonseringsrekommendationer, analys- och optimeringstjänster till sina kunder, driven av AppLovins egen rekommendationsmotor för artificiell intelligens, AXON. Den andra är dess appverksamhet, som består av en portfölj med mer än 200 free-to-play mobilspelappar.
Marknadsundersökningar visar att den globala mobilspelsektorn var värd 108,15 miljarder USD 2022 och förväntas nå 339,45 miljarder USD 2030, vilket uppvisar en CAGR på 13,55 % under den tiden.
AppLovins relevans för det mobila speltemat, baserat på OPTOs egenutvecklade poängsystem för temarelevans;
Hur ett unikt system som tar betalt för användare baserat på prestanda stimulerar innovation och gynnar AppLovins topplinje;
AppLovins framtida vinstprognoser jämfört med jämnåriga som Electronic Arts [EA].
”Vi fortsätter att se långsiktigt på samlingen av företag under Applovin som producerar tillväxt över genomsnitt för reklam/marknadsförings och en stark marginalprofil och en stark marginalprofil i ett normaliserat mobilannonser/mobilspel” – Eric Sheridan, analytiker, Goldman Sachs.