Förvaltarbarometern backar med tre enheter under det andra kvartalet 2021, men håller sig fortfarande på positivt territorium med ett sammanlagt index på 65. De mest intressanta marknaderna just nu uppges vara Europa och Sverige. Totalt 23 fondförvaltare och experter har mellan 24 och 31 maj svarat på frågor om hur de bedömer marknadsutsikterna och Stockholmsbörsens utveckling på kort och längre sikt. Förvaltarnas optimistiska börssyn mattas av i juni.
Övervägande positiv inställning till marknadsutsikterna i dagsläget
På fråga ett, om hur förvaltarna bedömer marknadsutsikterna i ekonomin i dagsläget, svarar fyra förvaltare mycket positivt. En majoritet av förvaltarna, 15 stycken, svarar att marknadsutsikterna är positiva medan fyra bedömer marknadsutsikterna som varken positiva eller negativa. En tycker att marknadsutsikterna är negativa.
Den andra frågan handlar om vad förvaltarna tror om marknadsutsikterna om ett halvår, i förhållande till vad de svarade på första frågan. Här svarar en majoritet (13 stycken) att marknadsutsikterna kommer att vara oförändrade, jämfört med hur de är i dagsläget. Åtta förvaltare svarar att marknadsutsikterna kommer att vara bättre och en svarar att de kommer vara mycket bättre. Två förvaltare tror på sämre marknadsutsikter om ett halvår. Förvaltarnas optimistiska börssyn mattas av i juni.
”Stockholmsbörsen har under 2021 varit en av de bästa börserna i världen att investera i, mätt i avkastning i svenska kronor. Sektorrotationen som har skett i år från tillväxtbolag till mer cykliska bolag har gynnat svenska börsen väl. Värderingarna för delar av börsen börjar dock se något ansträngd ut och sedan mitten på april har utvecklingen varit förhållandevis oförändrad trots bra rapporter. Sammantaget så ser förutsättningarna för svenska aktier kommande halvår därför neutrala ut trots öppnandet av samhället och ökad ekonomisk aktivitet. På lite längre sikt så ser utsikterna ändå goda ut för svenska bolag givet att kronan inte stärks alltför mycket samt att öppnandet av ekonomier fortsätter i nuvarande trend med hjälp av effektiva vaccin”, kommenterar Gustaf Linnell, förvaltare SPP fonder.
Positiv börsutveckling väntas på lång sikt
Den tredje av de fyra huvudfrågor som bygger index gäller hur förvaltarna tror att Stockholmsbörsen kommer att utvecklas det närmaste halvåret. Här svarar tolv att den kommer att utvecklas positivt medan åtta av förvaltarna svarar att Stockholmsbörsen varken kommer utvecklas positivt eller negativt. Fyra förvaltare tror att den kommer utvecklas negativt. Förvaltarnas optimistiska börssyn mattas av i juni.
”På kortare sikt är vi neutrala/svagt positiva till den svenska börsen. Värderingen är på vissa håll hög men det finns fortfarande bolag och sektorer med attraktiv värdering. Riskaptiten i marknaden ligger också den på höga nivåer. Hög riskaptit tillsammans med hög värdering gör att fallhöjden är betydande och kräver att bolagen fortsätter leverera god vinstutveckling”, kommenterar Christian Sterndahlen, förvaltare på Navigera.
När det kommer till utvecklingen på Stockholmsbörsen på ett till två års sikt är samtliga förvaltare mer positiva. Hela 20 förvaltare tror att utvecklingen kommer att vara positiv medan fyra varken tror på en positiv eller negativ utveckling. Av omvärldens marknader uppger en majoritet att Europa och Sverige är de mest intressanta just nu, följt av Asien.
”På lite längre sikt är vi något mer positiva, vinstprognoserna har justerats upp och kan bolagen leverera enligt prognoserna finns det utrymme för en fortsatt stark börs. Vi tror att riktningen mestadels kommer att styras utav bolagens förmåga att leverera vinster samt ränteutvecklingen och faktumet att det är svårt att hitta attraktiva alternativ till aktier. Att samhället mer och mer öppnar upp är också positivt och kommer sannolikhet betyda en återhämtning för vissa sektorer och bolag”, tillägger Christian Sterndahlen.
Metod
Förvaltarbarometerns huvudindex är uppbyggt av fyra frågor. Dessa fyra frågor väger lika mycket och vägs samman till ett index som uppdateras en gång per kvartal. Huvudindex kan maximalt nå en nivå om 100, och de olika frågornas individuella bidrag till index kan max nå ett värde om 25. Ett värde över 50 betyder att fler av respondenterna är positiva än negativa, och tvärtom.
21Shares ringer i klockan på Nasdaq Stockholm när denna kryptoemittent fortsätter att utöka sitt utbud av produkter som är tillgängliga i regionen med noteringen av sina börshandlade produkter CBTC (Bitcoin), ASOL (Solana) och AXRP (Ripple) ETP på Nasdaq Stockholm (OMX).
Detta markerar ytterligare ett steg framåt för 21Shares i Norden när 21Shares tittar på att göra ytterligare 21Shares-produkter mer tillgängliga för 21Shares lokala kundbas i svenska.
Xtrackers II Australia Government Bond UCITSETF investerar i räntebärande statsobligationer i australiensiska dollar utgivna av den australiensiska staten.
Obligationerna måste ha en löptid på minst ett år och en utestående volym på minst 750 miljoner A$. Valutarisken mot euron är minimerad i denna andelsklass.
Xtrackers II Japan Government Bond UCITSETFinvesterar i räntebärande japanska statsobligationer denominerade i yen utgivna av den japanska staten.
Obligationerna måste ha en löptid på minst ett år och en minsta utestående volym på 500 miljarder yen. Valutarisken mot euron är minimerad i denna andelsklass.
Namn
ISIN Ticker
Avgift
Utdelningspolicy
Xtrackers II Australia Government Bond UCITSETF – 2C EUR Hedged
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF & ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 397 ETFer, 198 ETCer och 255 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på mer än €21 miljarder är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.
BlackRock utökade idag sitt iShares Enhanced Active ETF-sortiment med lanseringen av två europeiskt noterade ränteförstärkta aktiva ETFer, vilket ger investerare tillgång till billiga allokeringsbyggstenar som erbjuder konsekvent alfagenererande potential i kärnan i sina portföljer. De nya utbudet kombinerar BlackRocks ledande expertis inom aktiv förvaltning med bredden och omfattningen av iShares världsledande expertis inom ETFer.
Investeringsprocessen kombinerar kraften hos big data och avancerad teknologi med mänsklig expertis för att leverera förutsägbar och repeterbar alfa.
”Den pågående marknadens bakgrund har fått investerare att ompröva ränteintäkternas roll i sina portföljer för att fånga den attraktiva inkomstmöjlighet vi ser idag”, säger Jeffrey Rosenberg, Senior Portfolio Chef, Systematic Fixed Income på BlackRock. ”Vår robusta investeringsprocess tillåter oss att identifiera och vikta mot obligationer med attraktiva spreadar för att leverera mer attraktiv riskjusterad avkastning än bredinvestment grade index och aktiva förvaltare, samtidigt som vår kvalitetsgranskning hjälper till att minska nedåtrisker.”
De nya fonderna är utformade för att ge den mest effektiva användningen av riskbudgeten genom att ta hundratals små, evidensbaserade positioner för att minimera oönskade risker (sektor, varaktighet) och uppnå höga informationskvoter.
Detta disciplinerade tillvägagångssätt kan användas för att komplettera befintliga kärnindexstrategier eller för att diversifiera investeringsstilar mot en bakgrund av volatila marknader.
Den förbättrade ränteinvesteringsmetoden utnyttjar en teknikdriven process för att analysera +3 000 emittenter dagligen, med fokus på företag med högre kreditkvalitet som handlas till attraktiva värderingar överlägsen riskjusterad och totalavkastning.
”Investerare fortsätter att vända sig till iShares i deras sökande efter innovativa ETF- lösningar och kan nu få tillgång till en effektiv verktygslåda över både index och aktiva strategier för att nå sina finansiella mål, säger Jane Sloan, EMEA chef för iShares & Global Product Solutions på BlackRock. ”Att använda Active ETFer som kärnaktiv portföljbyggstenar kan investerare allokera till tidstestade alfakällor för att driva sin tillgångsallokering.”
iShares är världsledande på ETF-marknaden med 1 500 fonder och över 4 biljoner dollar i tillgångar under förvaltning. De nya fonderna är noterade på Euronext Amsterdam och Xetra med en kostnadskvot (TER) på 0,20 %.