I december stiger Förvaltarbarometern med 2 enheter, jämfört med föregående kvartal, till ett sammanlagt index på 67. I Förvaltarbarometern svarar fondförvaltare och experter på frågor om hur de bedömer marknadsutsikterna och Stockholmsbörsens utveckling på kort och längre sikt. Svaren vägs samman till ett index som uppdateras en gång per kvartal.
Svaren på fyra huvudfrågor vägs i Förvaltarbarometern samman till ett index från 0-100, där ett index över 50 betyder att fler respondenter är positiva än negativa. Frågorna har den här gången besvarats av 18 fondbolag mellan 20 och 27 november. I den tredje upplagan av Förvaltarbarometern hamnar huvudindex på 67, en ökning med två enheter jämfört med föregående kvartal.
Vid varje publiceringstillfälle kommenterar två experter från de medverkande fondbolagen sina svar. Den här gången kommenterar Pia Haak, Head of Asset Allocation Swedbank Robur och Stefan Kopperud, fondförvaltare Öhman Fonder.
Mer positiv inställning till marknadsutsikterna i dagsläget
På fråga ett, om hur förvaltarna bedömer marknadsutsikterna i ekonomin i dagsläget, svarar tre förvaltare negativt. Tre svarar att de bedömer marknadsutsikterna som varken positiva eller negativa medan en klar majoritet av förvaltarna, 14 stycken, svarar att marknadsutsikterna är positiva eller mycket positiva.
Den andra frågan handlar om vad förvaltarna tror om marknadsutsikterna om ett halvår, i förhållande till vad de svarade på första frågan. Här svarar en majoritet (elva stycken) att marknadsutsikterna kommer att vara bättre eller mycket bättre om ett halvår, jämfört med hur de är i dagsläget. Sju förvaltare svarar att marknadsutsikterna kommer att vara oförändrade.
Positiv syn på börsens utveckling både i det korta och det lite längre perspektivet
Den tredje av de fyra huvudfrågor som bygger index gäller hur förvaltarna tror att Stockholmsbörsen kommer att utvecklas det närmaste halvåret. Här svarar två att den kommer att utvecklas negativt medan tre av förvaltarna svarar att Stockholmsbörsen varken kommer utvecklas positivt eller negativt. 13 svarar att den kommer utvecklas positivt eller mycket positivt.
”Vi förväntar oss en positiv börsutveckling i början på det nya året. Efter det dramatiska fallet i ekonomisk aktivitet under våren – på grund av pandemin – befinner vi oss i början på en ekonomisk återhämtning. Vaccinering och avtagande smittspridning är två drivkrafter i återhämtningen. På lite längre sikt ser vi dock risk för en sämre utveckling på grund av tilltagande global skuldsättning i spåret av pandemin, men vi förväntar oss, som sagt, att 2021 börjar positivt”, kommenterar Stefan Kopperud, fondförvaltare Öhman fonder.
När det kommer till utvecklingen på Stockholmsbörsen på ett till två års sikt (den fjärde frågan) är majoriteten av förvaltarna positiva. 14 stycken tror att utvecklingen kommer att vara positiv. Två förvaltare tror att utvecklingen kommer vara mycket positiv och tre förvaltare tror varken på en positiv eller negativ utveckling.
”2021 hoppas jag kommer bli ett år som vi kan se tillbaka på som ett år för återhämtning – då vi gick ifrån fokus på virus och nedstängningar till fokus på vaccin och återhämtning för världsekonomin. Förutsättningarna finns där. Likviditetsstödet är stort från världens centralbanker kombinerat med finanspolitiska stimulanser. Det finns en god möjlighet till en uppgång som överraskar på uppsidan. Hållbarhet och klimatfrågan kommer vara än mer i fokus 2021 så att investera i bolag som ligger i framkant här eller som är på väg att genomföra en omställning ser jag som en vinnare”, kommenterar Pia Haak, Head of Asset Allocation Swedbank Robur.
Metod
Förvaltarbarometerns huvudindex är uppbyggt av fyra frågor. Dessa fyra frågor väger lika mycket i index. Huvudindex kan maximalt nå en nivå om 100, och de olika frågornas individuella bidrag till index kan max nå ett värde om 25. Index justeras efter hur många fondbolag som är med och svarar på frågorna och kommer alltid att nå ett värde mellan 0-100, där ett värde över 50 betyder att fler av respondenterna är positiva än negativa, och tvärtom.
Amundi Fixed Maturity 2027 German Bund Government Bond UCITSETFDist (AK8G ETF) med ISIN LU2780871823 försöker spåra FTSE German Government 2027 Maturity index. FTSE German Government 2027 Maturity Index följer tyska statsobligationer. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2027) i indexet. Betyg: AAA. Löptid: december 2027 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,09 % p.a. Amundi Fixed Maturity 2027 German Bund Government Bond UCITSETFDist är den enda ETF som följer FTSE German Government 2027 Maturity index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
Denna lanserades den 25 april 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.
Investeringsmål
Amundi Fixed Maturity 2027 German Bund Government Bond UCITSETFDistförsöker replikera, så nära som möjligt, utvecklingen av FTSE German Government 2027 Maturity Index (”Indexet”) oavsett om trenden är stigande eller fallande, och att minimera tracking error mellan delfondens nettotillgångsvärde och indexets utveckling. Den förväntade nivån av tracking error under normala marknadsförhållanden anges i delfondens prospekt. Indexet är ett totalavkastningsindex: de kuponger som betalas av indexbeståndsdelarna ingår i indexavkastningen.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Franklin FTSE Saudi Arabia UCITS ETF (FLXS ETF) med ISIN IE000C7DDDX4, försöker följa FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped-index. FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped-index följer den saudiarabiska aktiemarknaden. Den största positionen i indexet är begränsad till en vikt på 30 procent. Alla andra bolag i indexet är begränsade till 18 procent.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,39 % p.a. Franklin FTSE Saudi Arabia UCITSETFär den enda ETF som följer FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Denna ETF lanserades den 28 oktober 2024 och har sin hemvist i Irland.
Sammanfattning av fondens mål
Fondens mål är att ge exponering mot stora och medelstora aktier i Saudiarabien. Fonden strävar efter att följa resultatet för FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped Index-NR (”Indexet”) så nära som möjligt, oavsett om indexnivån stiger eller faller, samtidigt som man försöker minimera spårningen så långt som möjligt felet mellan fondens och indexets resultat.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
HODL fyller sex år! 🎉 21Shares var den första emittenten att erbjuda en fysisk krypto-ETP-korg i Europa. Denna lanserades när BTC handlades till 4 400 $. Idag svävar den runt $91 000! Upptäck mer om HODL (eller 21XH som den också kallas beroende på börs) och dess resa.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Friskrivningsklausul
Detta dokument är inte ett erbjudande att sälja eller en uppmaning till ett erbjudande att köpa eller teckna värdepapper i 21Shares AG i någon jurisdiktion. Exklusivt för potentiella investerare i alla EES-medlemsstater som har implementerat Prospektförordningen (EU) 2017/1129, görs Emittentens Grundprospekt (EU) tillgängligt på Emittentens webbplats under www.21Shares.com.