Om du var tvungen att välja den mest anmärkningsvärda framgångshistorien på världens aktiemarknader under senare tid, skulle det vara svårt att se förbi börshandlade fonder, också kända som Exchange Traded Funds eller ETFer.
Dessa allmänt kända som ETF:er har dessa investeringsfonder vuxit från en stående start för 30 år sedan till en bransch som förvaltar cirka 9 biljoner dollar i tillgångar för miljontals investerare över hela världen.
Vad är ETF:er?
Så, vad exakt är ETF:er? ETF:er är förvaltade fonder som, precis som aktierna i börsnoterade företag, lätt kan köpas och säljas på börsen. Som med en förvaltad fond representerar varje andel av en ETF ett intresse i de underliggande tillgångarna. Till skillnad från förvaltade fonder kan emellertid ETF:er handlas hela dagen till rådande marknadspriser, vilket ger investerare mycket mer flexibilitet och effektivitet.
Beroende på deras specifika investeringsfokus har enskilda ETF-produkter vanligtvis hundratals, och ibland tusentals, underliggande aktieinnehav.
I stället för att köpa aktier i Sveriges största börsnoterade företag separat och betala mäklare för varje transaktion är det till exempel enkelt för alla investerare att köpa andelar i bara en ETF-produkt som investerar i alla de största företagen som är noterade på Nasdaq Stockholm.
På samma sätt finns ETF-produkter på Nasdaq och på tyska Xetra som ger enkel tillgång till tusentals internationella företag som är noterade på aktiemarknaderna i USA, Japan, Kina och andra länder. Andra ETF:er täcker större regioner, såsom Europa och Asien, och investeringar i nischmarknadssegment som fastigheter, infrastruktur och råvaror.
Det finns också produkter som ger exponeringar mot mer tekniska handelsstrategier, till exempel minimal volatilitet och värde.
För dem som vill balansera sin investeringsportfölj med olika tillgångsslag är det också enkelt att köpa ETF:er som täcker räntebärande värdepapper (stats- och företagsobligationer) och andra tillgångstyper som kontanter, guld och andra råvaror. Enkelt uttryckt finns det en ETF-produkt för nästan alla investeringsändamål.
Det är därför så många investerare världen över, antingen direkt eller via en finansiell rådgivare, använder ETF:er som de viktigaste byggstenarna i deras placeringsportföljer.
Vad är index-ETF: er?
ETF:er har traditionellt använt en indexeringsmetod som syftar till att replikera avkastningen för en viss marknad eller ett sektorindex.
Index-ETF:er är de vanligaste och de har alla fördelar med traditionella indexförvaltade fonder, såsom låga driftskostnader, diversifiering, skatteeffektivitet och enkelhet. De har också några av fördelarna med aktiehandel, inklusive kontinuerlig prissättning, handelsflexibilitet och låga exekveringskostnader
ETF:er är strukturerade så att deras värde kan förväntas röra sig i linje med de index som de försöker spåra, till exempel OMXS30 Index i Sverige. Till exempel bör en 2-procentig ökning (eller -nedgång) i ett index resultera i en ökning (eller -nedgång) av cirka 2% i ETF-pris som spårar samma index (före avgifter och kostnader).
Vad är aktiva ETF:er?
Samtidigt som många funktioner och fördelar delas med index-ETF:er, skiljer sig aktiva ETF:er från index-ETF:er, framför allt för att de inte spårar index. Istället använder de en specifik investeringsstrategi för att uppnå ett visst resultat, som att överträffa ett visst index eller minimera effekterna av marknadsvolatilitet.
Aktiva ETF:er sträcker sig från faktorbaserade aktiva ETF:er som stöds av fysiska tillgångar hela vägen till levererade ETF:er som får sin exponering genom komplexa handelsstrategier som erbjuder potentiellt högre avkastning, om än med högre risk.
I takt med att ETF-marknaden har utvecklats har investerare nu tillgång till en mängd olika aktiva ETF-produkter över riskspektret. Det är viktigt att investerare förstår hur ETF som de väljer att investera får sin exponering mot marknaden eftersom inte alla produkter är desamma, vilket särskilt är fallet för syntetbaserade produkter.
Hur fungerar ETF:er i praktiken?
ETF:er handlas hela dagen på börser till börskurser, precis som enskilda aktier. Förvaltade fondandelar däremot köps och säljs direkt genom ett fondbolag eller en finansiell rådgivare till fondens substansvärde (NAV) i slutet av varje handelsdag.
Även om de handlar som enskilda värdepapper, är ETF – som förvaltade fonder – öppna investeringar. Det innebär att nya enheter kan skapas och befintliga enheter löses in dagligen, baserat på investerarnas efterfrågan. Stängda fonder och enskilda värdepapper emitteras däremot i allmänhet ett fast antal andelar.
ETFens öppna struktur innebär att de normala krafterna mellan utbud och efterfrågan inte bestämmer ETF: s värde. Det faktum att nya enheter kan skapas när det finns stor efterfrågan eller lösas in när det säljs innebär att en ETF alltid ska handla till ett värde som ligger nära den nuvarande marknaden för dess underliggande tillgångar eller substansvärde.
Hur kan du använda ETF i din investeringsportfölj?
ETF kan vara ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att få bred marknadstäckning över en rad tillgångsklasser.
ETF:ens lätthet, flexibilitet, diversifiering och låga kostnad gör dem till innovativa och effektiva investeringslösningar som kan användas på många olika sätt inklusive:
Konstruera en investeringsportfölj – ETF:er som täcker olika tillgångstyper och marknader kan användas för att bygga en robust, helt diversifierad och lågkostnadsportfölj.
Bygg grunden för en portfölj – ETF:er kan användas för att skapa en diversifierad ”kärna” i en investeringsportfölj, som kan kompletteras med andra investeringar (”satelliter”) som direktaktier eller mer aktivt förvaltade fonder för att söka avkastning över riktmärket .
Rebalansera en portfölj – Portföljer kan med tiden flytta sig bort från sina ursprungliga tillgångsallokeringar när värdet på olika tillgångar ändras. ETF:er kan användas för att korrigera dessa obalanser snabbt, enkelt och kostnadseffektivt genom att köpa eller sälja ETF i undervikt / övervikt tillgångsklass.
Handel på marknaden – ETF:er erbjuder investerare möjlighet att snabbt distribuera pengar på marknaden och få exponering för marknadsrörelser samtidigt som de beslutar om en mer långsiktig investeringsstrategi.
Hur kan du investera i börshandlade fonder?
ETF:er kan köpas eller säljas på valfri aktiemarknadsplattform, precis som enskilda aktier.
För att köpa en ETF väljer investerare den ETF de vill investera i. Med hjälp av den tre eller fyra bokstäverna ”kortnamnet” som är tillämplig på ETF kan investerare göra en beställning för att köpa (eller sälja) på börsen.
Eftersom ETF:er är öppna fonder kan nya enheter skapas och befintliga enheter löses in dagligen, baserat på investerarnas efterfrågan vilket innebär att nya (och befintliga) investerare bör få ett pris nära sitt nuvarande värde eller NAV.
Avgifter och kostnader
ETF:er är i allmänhet en lågkostnadsinvestering och väsentligt lägre i kostnad än att investera i samma exponering för individuellt köpta aktier.
En ETF:s förvaltningsavgift består av emittentens ansvariga enhetsavgift och återvinningsbara kostnader inklusive depåavgifter (exklusive transaktionsbaserade avgifter), redovisnings- och revisionsavgifter, indexlicensavgifter, registeravgifter, noteringsavgifter och andra administrativa utgifter.
Förvaltningsavgiften beräknas dagligen och dras av från ETF:ens substansvärde.
Andra tillhörande avgifter kan inkluderar courtaget som betalas vid köp och försäljning, beroende på vilken tjänsteleverantör som används.
Fördelar med ETFer
Låg kostnad – ETF:er kostar vanligtvis mindre än traditionella förvaltade fonder.
Diversifiering – ETF:er kan ge investerare bred exponering mot hela marknader, tillgångsslag eller investeringar i flera tillgångsslag som erbjuder en allt-i-ett-investeringslösning.
Skatteeffektivitet – På grund av deras ”köp och håll” -metod har ETF-index i allmänhet låg omsättning, vilket minimerar reavinster och förbättrar långsiktigt resultat och skatteeffektivitet.
Likviditet – ETF ger exponering för breda investeringar på likvida marknader. Den öppna strukturen för en ETF innebär att den kan vara lika likvid som de underliggande värdepapper som den investerar i.
Öppenhet – De flesta ETF:er är mycket transparenta investeringar som ger investerare full syn på vad de investerar i.