Förseningar av sockerleveranser som säljs via en stor råvarubörs i New York har väckt en debatt bland handlare om huruvida de nuvarande reglerna för transaktioner är tillräckligt för att skydda köparna.
Wilmar International Ltd., en av världens största sockerhandlare, har ännu inte lastat några fartyg med kvantiteter av råvaran som såldes när marsterminerna gick till förfall på Intercontinental Exchange för mer än två månader sedan rapporterar nyhetsbyrån Bloombergs. Företaget bryter mot några börsregler, men vissa handlare hävdar att förseningarna inte är motiverade.
Detta belyser hur vissa handlare använder tekniska detaljer och kryphål i marknadens regler. Intercontinental Exchange anger inte en tidsram för att fartyg ska lastas efter att terminer löper ut så länge som säljaren betalar överliggstid, kostnaden för att hålla tillbaka ett fartyg – något som för närvarande händer enligt Bloombergs.
Jordbruksvaruhandlare Sucres et Denrees SA och Louis Dreyfus Co. köpte sammanlagt 1,3 miljoner ton socker när terminerna i mars löpte ut. Wilmar var den huvudsakliga säljaren och levererade mer än 80 procent av det sålda sockret. Marskontraktet stängde till 22,58 cent per pound, och socker handlas nu cirka 15 procent under det, en potentiell förlust för de köpare som fortfarande väntar på leverans.
Vissa handlare hävdar att förseningar var att vänta eftersom köerna för att lasta fartyg i hamnar i Brasilien, världens största producent, redan var långa när marsterminerna gick till förfall. Flera terminaler i landet planerade också att genomgå underhåll.
Vissa handlare tog upp frågan med ICE under New York Sugar Week, när handlare från hela världen samlas för en runda av konferenser, möten och fester som kulminerade i sockermiddagen på onsdagen. Det finns farhågor om att fler förseningar kommer att ske efter att Wilmar sålt ännu mer socker — 1,6 miljoner ton — när terminerna i maj löpte ut.
Det är inte första gången det här problemet dyker upp. ICE och en kommitté av handlare övervägde ämnet 2015, och beslutade slutligen att inte lägga till en klausul i terminskontrakt som säger att ”tiden är avgörande” för leveransen.
Vissa handlare sa också att liknande förseningar inträffade när oktoberkontraktet löpte ut förra året. Då var Wilmar emellertid köpare istället för säljare.