USA gick in i en lågkonjunktur 1990, som varade i 8 månader fram till mars 1991. Slutet på den lågkonjunkturen markerade toppen av guld-till-silver förhållandet och nu är förhållandet tillbaka på dessa nivåer.
Enkelt uttryckt, är silver historiskt sett underprissatt jämfört med guld. Sommaren 2019 klättrade förhållandet mellan silver och guld till nästan 93:1 och i början av pandemin steg det till över 100:1.
Men när Fed sänkte räntorna och lanserade sitt massiva program för kvantitativa lättnader steg guldpriset till över 2 000 dollar per troy ounce, en värdeökning på 39%. Samtidigt steg silverpriset till nästan 30 dollar per troy ounce, en ökning med 147%. Samtidigt föll silver-guldförhållandet från över 100:1 till drygt 64:1. Historiskt sett är förhållandet mellan silver och guld ett viktigt tekniskt mått för metallinvesterare.
Medan guld främst ses som en inflations- och recessionssäkring, är silver också en industriell metall och tillgång. Förhållandet mellan de två kan avslöja om efterfrågan på industrimetaller är på uppgång eller om en ekonomisk nedgång eller recession kan vara på väg.
Historien om guld-till-silver-förhållandet
Långt innan guld-till-silver-förhållandet fick flyta fritt, fastställdes förhållandet mellan dessa två metaller av imperier och regeringar för att kontrollera värdet på deras valuta och mynt.
Det tidigaste registrerade exemplet på förhållandet guld till silver går tillbaka till 3200 f.Kr., när Menes, den första kungen av det antika Egypten satte ett förhållande på 2,5:1. Sedan dess har förhållandet bara sett guldets värde stiga när imperier och regeringar blev mer bekanta med bristen och svårigheten att producera de två metallerna.
Antikens Rom var en av de tidigaste antika civilisationerna som satte ett guld-till-silver-förhållande, med start så lågt som 8:1 år 210 f.Kr. Under årtiondena har varierande guld- och silverinflöden från Roms erövringar fått förhållandet att fluktuera mellan 8-12 ounce silver för varje ounce guld.
År 46 fvt hade Julius Caesar fastställt ett standardförhållande mellan guld och silver på 11,5:1, strax innan det höjdes till 11,75:1 under kejsar Augustus.
Allteftersom århundradena fortskred fluktuerade förhållandena runt om i världen mellan 6-12 ounce silver för varje ounce guld, med många Mellanösterns och Asiens imperier och nationer som ofta värderade silver högre än västerländska motsvarigheter, och hade därför ett lägre förhållande.
Ökningen av det fasta förhållandet
På 1700-talet omdefinierades guld-till-silver-förhållandet av den amerikanska regeringens Coinage Act från 1792 som satte förhållandet till 15:1. Denna handling var grunden för amerikanskt mynt, som definierade mynts värden genom deras metalliska sammansättningar och vikter.
Ungefär under samma tidsperiod hade Frankrike antagit ett förhållande på 15,5:1, men ingen av dessa fasta förhållanden varade länge. Tillväxten av den industriella revolutionen och volatiliteten i två världskrig resulterade i massiva fluktuationer i valutor, guld och silver. På 1900-talet hade förhållandet redan nått toppar på runt 40:1, med början av andra världskriget som ytterligare pressade förhållandet till nästan 100:1.
Nyligen under 2020 satte förhållandet nya toppar på mer än 123:1, eftersom rädsla för pandemi såg investerare köpa guld som en tillflyktsort. Medan förhållandet mellan guld och silver sedan föll till cirka 65:1 under första kvartalet 2021, har skenande inflation och en potentiell lågkonjunktur placerat guld i rampljuset igen, vilket får ädelmetallen att skjuta i höjden i förhållande till silver.
För närvarande tror de flesta analytiker att Fed kommer att fortsätta sitt krig mot inflationen och att penningpolitiken kommer att fortsätta att stramas åt. Som ett resultat har guld och silver båda sett ett betydande försäljningstryck trots en extrem inflationsmiljö och många bevis på att ekonomin håller på att gå tillbaka.