Visste du att endast åtta procent av de 500 företagen i S&P 500 har en kvinnlig VD, men att de har överträffat de 92 procent manligt ledda företagen under de senaste 10 åren?
Under de senaste 10 åren är skillnaden i avkastning tydlig:
▶ 384 % från kvinnligt ledda företag vs.
▶ 261 % från mansledda företag.
Några anmärkningsvärda företag med kvinnliga vd:ar är General Motors, UPS, Citi och CVS Health.
Bilden nedan är en av många som visar på detta. Det vi lär oss från diagram som nedan är:
Åtta procent (41) av de 500 företagen i S&P 500 är ledda av kvinnor
Denna siffra i sig är chockerande, precis som all annan statistik, som visar att kvinnor är underrepresenterade i styrelser, ledningsskikt och generellt bland grundare
Inte alla av de 41 företagen har haft en kvinna som VD under alla de senaste 10 åren, men huvudpoängen är att den typ av företag som skulle utse en kvinna till VD är mer sannolikt att ha varit framåtsträvande redan innan de tillsatte henne.
Jämförs endast de 41 företagen med den faktiska perioden där kvinnoledda företag hade en kvinnlig vd, så överträffar de kvinnligt ledda företagen fortfarande de mansledda företagen + marknaden också.
92 procent (459) av de 500 företagen i S&P 500 är manligt ledda
Män är överrepresenterade och om du tror på det här diagrammet procent en hel del forskning gjord på kvinnoledda vs. mansledda företag, är det uppenbart att investerare/aktieägare kan förlora på att inte ha fler företag som leds av kvinnor.
Vilka alternativ finns det för svenska investerare?
I Sverige finns den traditionella aktiefonden, She Invest Sweden som kan handlas på Avanza och Nordnet. Den har en förvaltningskostnad på 0,94 procent. De totala avgifterna ligger på 0,94 procent, varav förvaltningsavgiften är 0,70 procent. She Invest Sweden har en förvaltad volym på låga 6 Mkr, vilket är lågt för en fond. She Invest Sweden har haft ett tufft år, och kraftigt underpresterat det svenska OMX-indexet. Fonden har under de senaste tolv månaderna gett en negativ avkastning på mer än 17 procent. Av fondens innehav är 95,64 procent svenska företag medan 4,36 utgörs av finska Stora Enso.
Denna ETF investerar i aktier med fokus Jämställdhet, Social/Environmental, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).
Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). UBS ETF (IE) Global Gender Equality UCITSETF (hedged to EUR) A-acchar tillgångar på 157 miljoner GBP under förvaltning. ETFen är äldre än 3 år och har sin hemvist i Irland.
Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20% p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexkomponenter (full replikation). Lyxor Global Gender Equality (DR) UCITSETF – Acc (VOOM ETF) är en liten ETF med 39 miljoner GBP -tillgångar under förvaltning. Denna ETF är äldre än 3 år och har sitt hemvist i Luxemburg.
Lyxor Global Gender Equality (DR) UCITSETF – Acc (VOOM ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
VOOM har backat med 3,63 procent under det senaste året, medan OMX-indexet gett en uppgång på 4,10 procent.
UBS ETF (IE) Global Gender Equality UCITSETF (hedged to EUR) A-accinvesterar i aktier med fokus Jämställdhet, Social/Environmental, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).
Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). UBS ETF (IE) Global Gender Equality UCITSETF (hedged to EUR) A-acchar tillgångar på 157 miljoner GBP under förvaltning. ETFen är äldre än 3 år och har sin hemvist i Irland.
Denna fond har backat med 3,39 procent och har således även denna underpresterar OMX-indexet.
Att jämföra SHE Invest med två börshandlade fonder är kanske inte helt korrekt, speciellt som SHE Invest huvudsakligen investerar i Sverige. Utvecklingen för respektive fond visar att det till skillnad från i USA varit möjligt att generera någon överavkastning med denna strategi för svenska investerare.