Gång på gång kommer oberoende rapporter om att fondmarknaden är dyr och ineffektiv. Vad händer? Ingenting. Konsumenterna gör ingenting åt detta, varför är det så? Vi som är insatta kan inte enkelt besvara denna fråga. Det verkar som att finansbranschen är den sista branschen i världen där konsumenter/privatinvesterare inte tänker på vad saker och ting kostar. Fondmarknaden den sista gratislunchen
Ett illustrativt exempel. Vi är beredda att strypa kassörskan på ICA när de höjt priset på bananer med 50 öre. När det gäller finansiella produkter har vi inga problem att betala 1,1% i förvaltningsavgift plus ett prestationsarvode för en uselt förvaltad Sverigefond eller köpa en svindyr strukturerad produkt. Finns det alternativ? Ja, ETF:er eller på svenska börshandlade fonder är ett bra exempel på en lågprisprodukt. Andra exempel är traditionella indexfonder.
En ETF är billigare än genomsnittsfonden
En Sverige ETF har en årlig förvaltningsavgift på 0,2-0,3%, vilket är cirka 4-6 gånger billigare en genomsnittsfonden. ETF:er har dessutom i de flesta fall en högre avkastning. Enligt Wassums fondundersökning avseende det första halvåret i år misslyckades 61 av 65 Sverigefonder att slå sina jämförelseindex, vilket betyder i 94% av fallen. Frågan är när konsumenter fått nog av dåliga och dyra fondförvaltare. Gör-det-själv trenden har nått de flesta branscher nu är det dags för fondmarknaden att stöpas om i grunden.