Amundis fond för lyxvaror visade sig vara motståndskraftig under den höga inflationsmiljön förra året och har gynnats av överavkastningen i risktillgångar hittills under 2023. Amundi S&P Global Luxury UCITSETF (LUXU) har avkastat imponerande 16,2 procent i år. Det gör att LUXU fortfarande är nära paritet med vad det var för ett år sedan.
Amundis lyxstrategi spårar S&P Global Luxury-index med 80 företag som valts ut baserat på marknadsvärde och betyg för lyxexponering, från delsektorer inklusive fritid, kläder, destillatörer, heminredning och fordonstillverkare.
Företagsvikter är begränsade till 2 procent, 4 procent, 6 procent respektive 8 procent, baserat på deras lyxexponeringspoäng som S&P Dow Jones Index (SPDJI) noterar är ”subjektiv” och ”baserad på kvalitativa faktorer” såsom företagens verksamhetsbeskrivning, intäktssegment och marknadsuppfattning.
Vikterna för varje aktie hanteras av SPDJI:s indexkommitté. Resultatet är ett riktmärke som väger avsevärda 83,5 procent till sällanköpsvaror, med toppallokeringar till smyckes- och lädervarukonglomeratet Richemont, dryckeskonglomeratet LVMH Moet Hennessy, Hermes och Mercedes-Benz.
Medan en stor del av sällanköpssektorn drabbades 2022 när konsumenterna minskade icke-nödvändiga utgifter, förblev lyxdelen av marknaden motståndskraftig eftersom deras rika kundkrets beteende var mindre påverkat av ekonomiska händelser och i själva verket kunde de flesta varumärken föra vidare ytterligare kostnader för sina kunder för att bevara sina marginaler.
Ett viktigt exempel på detta var LUXU topp-tre viktande Hermes som rapporterade Q4 intäkter somn steg med 23 procent och ökade priserna på alla marknader med i genomsnitt 7 procent jämfört med föregående år.
Sådana trender förklarar varför europeiska lyxaktier överträffade breda europeiska riktmärken med cirka 3 procent och amerikanska aktier med 9 procent den 20 februari, enligt Ken Shih, chef för förmögenhetsförvaltning för Greater China på Saxo Bank.
Källa: Saxo Bank
Shih tillade att en annan medvind för lyxvaror har varit Kinas återöppnande av handeln, där investerare tror att frisläppandet av rika kinesiska konsumenters efterfrågan kommer att stödja diskretionära utgifter för lyxvaror 2023.
Saxos lyxkorg med 23 företag ökade sina intäkter med i genomsnitt 21 procent under det senaste året trots den ”utmanande marknadsmiljön”.
Medan Shih ifrågasatte närvaron av Mercedes, Tesla och Estee Lauder i LUXUs topp 10 beståndsdelar, gav de två biltillverkarna en avkastning på 16 procent respektive 83 procent under årets första sju veckor.