Nyheter

Finansmän förbereder sig på börsnedgång

Publicerad

den

Den amerikanske finansmannen George Soros har fördubblat sin blankning av det amerikanska referensindexet S&P 500. Han är inte ensam om det, baserat på uppgifter från den amerikanska finansinspektionen SEC, finns det gott om finansmän som förbereder sig på börsnedgång sedan de blivit mer baissade till aktiemarknaden. Övriga finansmän som inte heller tror på att börsen skall fortsätta leverera är till exempel Stanley Druckenmiller, Sam Zell, Marc Cuban, Marc ”Dr. Doom” Faber, Bill Gross, Blackrock’s Larry Fink,  Jeffrey Gundlach, Carl Icahn och David Tepper.

Enligt SEC äger Soros nu säljoptioner på fyra (4) miljoner andelar i den börshandlade fonden SPDR S&P 500 ETF (NYSEArca: SPY) som replikerar utvecklingen av det amerikanska referensindexet S&P 500. Då denna ETF följer S&P 500 slaviskt innebär det att han i realiteten äger lika många säljoptioner på S&P 500 indexet. Den sista mars uppgick hans innehav till 2,1 miljoner säljoptioner på SPY.

Soros har också minskat sitt innehav av guld genom att sälja ut en fjärdedel av sitt innehav i en annan börshandlad fond, SPDR Gold Shares (NYSEArca: GLD), en ETF som följer guldpriset. Han har även likviderat nästan hela sitt innehav i världens största guldproducent, Barrick Gold (NYSE: ABX), ett innehav som han köpte under det andra kvartalet 2016.

Contrarian trader eller ser han något marknaden har missat?

Vi har under den senast veckan sett hur den amerikanska aktiemarknaden stängt på nya historiska toppar efter det att placerarna ansett att Federal Reserves finanspolitik kommer att fortsätta driva upp priserna på aktiemarknaderna. George Soros agerar emellertid mot strömmen, något som sägs bero på hans oro för situationen i Kina. Han bedömer att Kina kommer att vara i centrum för en kommande finansiell storm.

Vissa investerare har dragit fördel av den nuvarande situationen där tillgångspriserna drivits upp av Federal Reserve, FED. Som en följd av detta har aktier, råvaror och i synnerhet guld, men också fastigheter, kunnat notera stigande priser. FED beskylls för att skapat en tillgångsbubbla genom sin nuvarande politik. Vissa bedömare har till och med anklagat FED för att ha skapat snedvridningar och obalanser som i realiteten är ett Ponzi system som någon gång kommer att implodera. Frågan vi ställer oss är om Soros nu ser ett slut på den nuvarande ”bubblan” och om han rätt.

En tillväxt på fem procent per år

Bill Gross, Portfolio Manager på Janus Global Unconstrained Bond Fund publicerade i början av augusti sin Investment Outlook, och konstaterar att den amerikanska ekonomin behöver upprätthålla en årlig nominell ekonomisk tillväxt (efter inflation) på mellan fyra och fem procent per år, och att Europa behöver leverera mellan tre och fyra procent i årlig nominell ekonomisk tillväxt för att kunna försvara de nuvarande ekonomiska värderingarna.

I USA låg den ekonomiska tillväxten på låga 2,6 procent under det andra kvartalet 2016, i Europa låg den på 2,2 procent. Prognoserna för framtiden ligger marginellt över dessa nivåer. När det gäller penningpolitiken så befinner sig både Federal Reserve och ECB är fortfarande på fel sida gatan och förväntas förbli där en längre tid. ECB genomför för närvarande en serie kvantitativa lättnader.

185 miljarder dollar

FED har pumpat in nästan 185 miljarder dollar i överskottsreserver i banksystemet sedan slutet av andra kvartalet. Detta belopp är nästan 20 procent av FEDs balansräkning strax innan den stora recessionen. Vi ser inga tecken på att centralbankerna kommer att lämna marknaden. De senaste årens börsuppgång har till stor del skett tack vare centralbankerna. Så vad ser då Soros och de andra finansmännen som aktiemarknaden missar?

Den ”Ponzibluff” som Gross beskyller USA för gäller inte enbart den amerikanska marknaden, samma sak ser vi världen över. Ser finansmännen ett slut på FEDs förmåga att upprätthålla det nuvarande globala finansiella systemet? Eller är det något annat? Soros har sagt att han ser Kina som målet för en kommande finansiell storm. Kommer en härdsmälta i Kina att vara tillräckligt stor för att övervinna den likviditet som Federal Reserve har pumpat in i världens finansiella system?

Kanske behöver vi att tillbringa lite mer tid att bedöma situationen i Kina. När någon som Soros gör en sådan stor satsning bör det inte ignoreras. Det betyder att vi alla har en hemläxa att göra.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version