Följ oss

Nyheter

Fem orsaker till att undvika investera i utdelningsföretag

Publicerad

den

fem orsaker till att undvika investera i utdelningsföretag, något som vissa inte kommer att hålla med om, andra kommer att sätta sitt kaffe i halsen. Det finns emellertid alltid orsaker till att ta till sig något nytt.

Att investera i aktier i utdelande företag är något som är populärt, och många ser det som ett sätt att garantera att de får de kassaflöden som de behöver för att kunna möta sina räkningar. Vi kommer i denna text att skriva om fem orsaker till att undvika investera i utdelningsföretag, något som vissa inte kommer att hålla med om, andra kommer att sätta sitt kaffe i halsen. Det finns emellertid alltid orsaker till att ta till sig något nytt.

Låt oss definiera begreppet att investera för utdelning

Att investera för utdelning innebär att investera i utdelningsföretag det vill säga i de företag som ger löpande utdelning, i form av kontanter. En del investerare använder sina utdelningar för att betala sina levnadsomkostnader, medan andra väljer att återinvestera utdelningarna för att köpa nya aktier och på det sättet öka värdet på sin aktiedepå ytterligare och för att de skall ge ännu mer utdelningar i framtiden.

Fem problem med utdelningsinvesteringar

Det finns emellertid de som anser att utdelningsinvesteringar är illusioner, värre än både rök och speglar. Det är emellertid helt klart att även om det just nu är relativt trendigt att arbeta med utdelningsinvesteringar så är det inte ett idiotsäkert sätt att garantera sin pension. Låt oss se närmare på anledningen.

Problem # 1: Historisk utveckling

Kontantutdelning låter bra, men är helt säkert? Tyvärr, alla tecken pekar på ”nej” eftersom investera i utdelningsföretag misslyckas i historiska prestandatest. Historisk sett har aktie genererat utdelningar, vidare har både small caps och mid caps gett en avkastning som har varit bättre än inflationen vilket framgår av nedanstående diagram.

Att investera i utdelningsföretag har inte visat sig vara den mest lönsamma investeringsstrategin. Det finns många olika typer av investeringsstrategier, value investing, fokus på den egna avkastningen, eller att investera i företag med en låg utdelningsandel för att nämna några. Historiskt sett har dessa strategier överavkastat under långa tidsperioder.

Det finns tre nycklar till att bli en framgångsrik investerare. Dessa nycklar är att hålla nere investeringskostnaderna, diversifiera investeringarna i stort sett, och inte jagar avkastningen. Dessa tre viktiga faktorer inte riktigt i takt med utdelningsinvesteringar, vilket för oss vidare till problem # 2, # 3 och # 4.

Problem # 2: Kostnaderna

Att hålla investeringskostnaderna låga, till exempel att betala ett lågt courtage, är nyckeln till att få en god avkastning. Den som betalar mindre för att investera behåller mer av sitt kapital som investeras. Matematiken är enkel.

Investerare som fokuserar på utdelningar tenderar på att ignorera de löpande kostnaderna. En utdelningscentrerad investeringsfond (en aktiefond eller en ETF) är nästan alltid dyrare än en bredare, mer diversifierad fond eftersom fonden får kostnader för att distribuera utdelningen.

Låt oss titta på dessa två börshandlade fonder.

iShares Core S&P Total U.S. Stock Market ETF (ITOT) förvaltningskostnad: 0.03%
iShares Select Dividend ETF (DVY) förvaltningskostnad: 0.39%

Som exemplet ovan visar är den utdelande fonden tretton (13) gånger dyrare än den bredare, mer diversifierade fonden. Detta förutsätter att Du köper lågkostnadsfonder till att börja med. Köper Du dyrare alternativ, till exempel aktivt förvaltade fonder, så blir skillnaderna ännu större. Det finns exempel på aktivt förvaltade fonder som är mer än 36 gånger så dyra som en brett diversifierad indexfond. Med tiden kommer dessa merkostnader nagga på dina inkomster. Så kan du ta emot utdelning, men du betalar mycket mer pengar än dessa utdelningar är värda.

Problem # 3: Diversifiering

Värdet av diversifiering är välkänt, och det betyder att inte lägga alla ägg i en och samma korg, något som de flesta investerarna känner till.
När du fokusera dina investeringar på de företag som betalar utdelning gör du motsatsen till diversifiering: du koncentrerar dina investeringar till en typ av företag. Detta gör dina investeringar riskfyllda.

Att endast fokusera på utdelning kan således vara riskabelt. Låt oss påminna oss om att det var samma eufori för vinstutdelande bolag som orsakade en börsbubbla och dålig börsutveckling under 1970-talet.

Problem # 4: Jakten på utveckling

Akademiska studier visar att på värdet av buy-and-hold strategier. Kontentan av dessa studier är att de investerare som köper aktier och indexfonder med låga förvaltningsomkostnader, med tiden tjänar mer pengar än de investerare som jagar den senaste investeringsutvecklingen. Den senaste tidens popularitet för utdelningsinvesteringar är inget undantag mot den regeln.

Problem # 5: Skatter

Det sista problemet med utdelningsinvesteringar är att det utlöser en rad negativa skattekonsekvenser. Du kommer att få betala skatt på Dina aktieinvesteringar varje år även om Du inte säljer dem och det medför ett uttag från kapitalet, något som har en negativ effekt på Din avkastning. Varje gång Du får en utdelning på 100 kronor får Du betala 30 kronor i skatt. De företag som återinvesterar sina vinster kan ge sina aktieägare en avkastning utan omedelbara skattekonsekvenser. Tabellen nedan visar hur skatter drar ned avkastningen över tiden.

I exemplet ovan som kommer från en amerikansk studie har en skattesats om 20 procent använts. Svenska investerare, fysiker, betalar i allmänhet 30 procents skatt på sina utdelningar varför skatteuttaget blir högre och på sikt ger en lägre avkastning. Skatten har en större betydelse för avkastningen än vad de flesta investerare tror. Det betyder att över tiden ger högre skatter i kombination med höga avgifter och en låg diversifiering mindre pengar kvar till investeraren.

Dagens värderingar

Fram till nu har vi endast tittat på utdelningarna. Nu är det dags att titta på något viktigare, dagens värderingar. Grovt förenklat, värderingen berättar hur pass dyrt – eller billigt – något är. Denna information är värdefull eftersom historiskt sett billiga saker tenderar att bli dyra. Historiskt dyra saker kan komma att bli billiga, alternativt stiga än mer i värde. Så, om du köper något när det är billigt, kan du sälja det när det blir dyrt och gå med vinst. Om du köper något dyrt, å andra sidan, kommer du att förlora pengar om du säljer den efter att den förlorar i värde.

Mönstret bakom värdering och avkastning

Utdelningsföretag är så efterfrågade att Vanguard Group nyligen stängde sin utdelningsfond för nya insättningar. Betydelsen av detta tål att upprepas: så många människor investerade pengar i denna fond för att investera i utdelningsföretag att Vanguard tyckte att de inte längre fanns några investeringsmöjligheter för allt kapital. Marknaden för utdelningar är trång och investeringarna är dyra. Är detta något som du vill placera dina pengar i? Titta på P/B-talet, price to book value för Vanguards utdelningsfond, den ligger 60 procent högre än aktiemarknadens genomsnitt.

Investera smartare och ignorera trenderna

Kom ihåg att det är viktigt att tänka på totalavkastningen vid alla typer av investeringar – inte bara på en handfull utdelningar. När du investerar för totalavkastning summerar Du all avkastning som du får från dina investeringar. Dessa intäkter kan komma i form av utdelning i kontanter, eller som ett ökat pris när värdet på tillgången stiger.

De flesta väljer att investera i utdelningsföretag för att de vill ha löpande intäkter. Att investera för totalavkastning kommer över tiden att ge mer kapital än vad utdelningsinvesteringar gör eftersom kapitalet inte åderlåts i form av skatter.

När det gäller att vara en smart investerare, behöver du inte vara en raketforskare. För att få den bästa avkastning över tiden måste du fokusera på de tre pelarna för lönsam investering – att hålla kostnaderna nere, diversifiera dina investeringar, och inte jagar avkastning. Utdelningsinvestering är modernt i dag, men det finns faktorer som visar att det inte alltid är den bästa metoden när det gäller att investera eftersom kapitalet åderlåts av skatter. Beprövade metoder med låga kostnader och en hög diversifiering, till exempel genom en börshandlad fond, kan ge ett betydligt bättre resultat i det långa loppet.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oct. 24 crypto market update & Performance attribution Hashdex Crypto Index ETPs

Publicerad

den

Please find below Hashdex monthly crypto market update and performance attribution for Hashdex Crypto-Index ETPs for October 2024.

Please find below Hashdex monthly crypto market update and performance attribution for Hashdex Crypto-Index ETPs for October 2024.

With October often showing strong seasonality for crypto assets, this month’s results reflect a promising trend for Bitcoin, although gains were more limited across Altcoins. As outlined in our latest CIO note, “Beyond Trump and Harris: Five Congressional Races That May Impact Crypto’s Future”, several upcoming US congressional races could shape the regulatory landscape for crypto, with potential implications for institutional adoption and future price action. Bipartisan support for the asset class is expected to grow, depending on the results of key races.

We will share some updates during the week, if you need any inputs on US elections, feel free to reach out to us.

Hashdex Crypto Index ETPs: performances (USD) as of end of October 24

Beta Index ETP Nasdaq Crypto Index ETP (HASH or HDX1) (largest Crypto Index ETP in Europe): October +7.1%, YTD +45%, 12M +89%.

• Smart-Beta Index ETP – Crypto Momentum Index ETP (HAMO or HDXM): October -0.5%, YTD +1.2%, 12M +71%.

Market Update – October 24

October, commonly known as ”Uptober” for its seasonally strong performance for Bitcoin, continued this trend in 2024. The month began with a volatile period, as the Nasdaq Crypto Index (NCI) initially gave back gains from September. All NCI constituents declined in the first ten days, with the exception of Uniswap, which announced plans for its own layer-two network on Ethereum.

Mid-month, the sentiment shifted, with a sharp rally that drove Bitcoin close to its all-time high by the 29th. The NCI ultimately closed the month up 7.1%, significantly outpacing traditional markets as both the S&P 500 and Nasdaq 100 declined slightly. This rally coincided with a sharp increase in former president Donald Trump’s odds in election betting markets, generating additional optimism around Bitcoin.

While Bitcoin posted a robust 10.6% gain, Altcoins generally underperformed. The notable positive exception among altcoins was Solana, which rose 9.0%. In contrast, Ripple declined 18.6% due to ongoing SEC litigation, and Polygon’s MATIC dropped over 20% as it migrated to a new token model (POL).

Nasdaq Crypto Index (NCI) relative to other asset class in October 24

Source: Hashdex, as of 30/10/24.

In comparison with traditional assets, the NCI’s 7.1% gain far outpaced the S&P 500 and Nasdaq 100, both of which posted slight declines. This performance underscores the potential for crypto assets to provide upside during periods of broader market uncertainty. The majority of this outperformance was driven by Bitcoin’s strength, underscoring its role as a cornerstone of the crypto asset class and its growing appeal as a macroeconomic hedge.

Performance attribution:

Nasdaq Crypto Index (NCI)

The NCI recorded positive returns for most of its primary constituents, with Bitcoin (+10.6%) leading the gains. Solana (SOL) also contributed positively, rising 9.0%. However, Ripple (XRP) and Polygon’s MATIC weighed on the index, with losses of 18.6% and over 20%, respectively. Ripple’s decline was largely attributed to ongoing legal issues with the SEC, while MATIC’s transition to the POL token created additional downward pressure.

Source: Hashdex, as of 31/10/24.

Crypto Momentum Factor Index

The Crypto Momentum Factor Index showed a slight monthly decline of 0.5% in October, reflecting the underperformance of altcoins in general. Although Tron (TRX) remained relatively stable, other altcoins in the index faced headwinds, leading to a small monthly loss for the index.

Source: Hashdex, as of 31/10/24.

Correlation (3m) to traditional asset classes

Source: Hashdex, as of 31/10/24. NCI for Nasdaq Crypto Index.

Hashdex Nasdaq Crypto Index ETP

Largest Crypto Index ETP in Europe, AUM ~$400m

ISIN: CH1184151731 / Tickers: HASH (SIX and Euronext) or HDX1 (Xetra) – tradable in USD, EUR, CHF and GBP

Hashdex Crypto Momentum Factor ETP

ISIN: CH1218734544 / Tickers: HAMO (SIX and Euronext) or HDXM (Xetra) – tradable in USD, EUR, CHF and GBP

Fortsätt läsa

Nyheter

GSGR ETF investerar i gröna obligationer från hela världen

Publicerad

den

Goldman Sachs Global Green Bond UCITS ETF EUR (Dist) (GSGR ETF) med ISIN IE000SYQFJV2strävar efter att spåra Solactive Global Green Bond Select-index. Solactive Global Green Bond Select-index följer gröna obligationer. Alla löptider ingår. Betyg: Investment Grade.

Goldman Sachs Global Green Bond UCITS ETF EUR (Dist) (GSGR ETF) med ISIN IE000SYQFJV2strävar efter att spåra Solactive Global Green Bond Select-index. Solactive Global Green Bond Select-index följer gröna obligationer. Alla löptider ingår. Betyg: Investment Grade.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,22 % p.a. Goldman Sachs Global Green Bond UCITS ETF EUR (Dist) är den enda ETF som följer Solactive Global Green Bond Select-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).

Denna ETF lanserades den 13 februari 2024 och har sin hemvist i Irland.

Mål

Goldman Sachs Global Green Bond UCITS ETF är en passivt förvaltad, hållbar global obligationsfond som uteslutande investerar i gröna obligationer enligt bedömningen av Goldman Sachs Asset Managements investeringsteam för gröna obligationer.

Handla GSGR ETF

Goldman Sachs Global Green Bond UCITS ETF EUR (Dist) (GSGR ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeEURGSGR
SIX Swiss ExchangeEURGSGR

Fortsätt läsa

Nyheter

Microsoft considers bitcoin, UBS launches tokenized fund, and MicroStrategy will buy $42B in BTC

Publicerad

den

Crypto markets faced a volatile week as key macroeconomic events approached, with the upcoming US presidential election and anticipated Fed rate decision fueling uncertainty in risk assets. Bitcoin (BTC) rose 1.7%, ether (ETH) declined 1%, Solana (SOL) fell 8.2%, and the Nasdaq Crypto IndexTM (NCITM) was down 0.5%.

Crypto markets faced a volatile week as key macroeconomic events approached, with the upcoming US presidential election and anticipated Fed rate decision fueling uncertainty in risk assets. Bitcoin (BTC) rose 1.7%, ether (ETH) declined 1%, Solana (SOL) fell 8.2%, and the Nasdaq Crypto IndexTM (NCITM) was down 0.5%.


Microsoft to consider bitcoin investment starting December

According to a new SEC filing, Microsoft is considering the possibility of investing in Bitcoin as a hedge strategy against inflation despite opposition from its Board of Directors. This move, by one of the world’s largest companies, would mark a significant step in institutional adoption for Bitcoin.

MicroStrategy discloses plans to buy $42B of BTC

The firm announced bold plans to raise $42 billion over the next three years to acquire more bitcoin. This new wave of capital will be split equally, with $21 billion from equity issuance and $21 billion from debt offerings, in a project called the ”21/21” plan. This move, led by founder Michael Saylor, underscores bitcoin’s potential as a valuable hedge against inflation and highlights its appeal as a strategic investment option.

UBS launches its first tokenized fund on Ethereum

UBS Asset Management has launched its first tokenized fund, the USD Money Market Investment Fund Token (uMINT), a money market fund built on the Ethereum blockchain, available through authorized partners. The launch supports the growing demand for tokenized financial assets and leverages distributed technology to enhance fund issuance and distribution, as well as UBS’s broader strategy to expand its tokenization services.


Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära