Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

Fem hemligheter om aktiefonder som Du inte kände till

Publicerad

den

Även om aktiefonder är ett av de mest populära investeringsinstrumenten i världen så finns det hemligheter om aktiefonder som många investerare inte känner till.

Även om aktiefonder är ett av de mest populära investeringsinstrumenten i världen så finns det hemligheter om aktiefonder som många investerare inte känner till. En gemensam investeringsstrategi som används av många fondförvaltare är att se genom fondplaceringarna i slutet av varje år och välja de fyra bästa eller fem bästa resultaten för att investera i för nästa år. På ytan låter det som en rimligt logisk investeringsstrategi. Det finns bara ett problem; Det brukar inte fungera särskilt bra.

Strategin bortser från det faktum att investeringar tenderar att vara cykliska. Till exempel stiger aktiekurserna ofta ett år för att falla nästa. Oddsen talar alltså emot fondförvaltarna för aktivt förvaltade medel. De kan inte på ett konsekvent och löpande sätt väsentligt överträffa den övergripande marknaden.

Enligt en nyligen publicerad Standard & Poors studie var färre än 10 % av de mest framgångsrika fonderna 2012 med bland de bästa 25 % av fonderna 2014. Om du investerade i de mest framgångsrika 2012-fonderna i början av 2013 fanns det mer än en 90% sannolikhet att de fonderna i slutet av 2013 var underpresterande. Enligt studien blir oddsen bara värre över tiden. Studien visade att efter fem år var färre än 1 % av de tidigare topprankarna bland de 25 procent bästa fonderna.

Fondavgifter tar mer pengar än du tror

Många fondförvaltare misslyckas med att förstå vikten av kostnadsförhållanden och andra fondavgifter i fråga om hur mycket de påverkar den potentiella lönsamheten.

Många investerare ser en siffra på en procent som beskriver kostnadsförhållandet. De ser det som mindre viktigt eftersom det är så pass lågt. Detta beror på att de har den felaktiga idén att avgiften bara tas ut ur vinsten de gör. Men det här är inte så det fungerar. Avgiften tillämpas inte på vinst, utan på en investerares totala investeringskapital, vilket innebär att det tar en mycket större del av en investerares vinster än många investerare inser.

Till exempel, om en investerare har 100 000 investerat i en fond med en procents förvaltningskostnad, så representerar årsavgiften 1 000 SEK. Antag att fonden ger en respektabel värdeökning om fem procent för året och returnerar 5 000 till investeraren. Förvaltningsavgiften, 1 % av investeringen på 10 000 minskar då inte värdeökningen med en procent. Den minskar med hela 20 procent. Om fonden utvecklas sämre, om det endast ger en värdeökning om två procent så försvinner hälften i form av förvaltningsavgifter.

Många aktivt förvaltade medel är bara indexfonder i förklädnad

Enligt en analys från Motley Fool visar studier att ett antal aktivt förvaltade fond i själva verket är indexfonder förklädda till aktivt förvaltadefonder. Motley Fool hänvisar till två studier som genomfördes under 2009 och 2013, som undersökte 20 årav fonddata. Båda studierna visade att under den 20-åriga tidsperioden var det en enorm ökning av förklädda indexfonderna. De gick från cirka 10 % av det förvaltade kapitalet till att svara för nästan 30 % av alla fonder.

Faktum är att fondförvaltarens ”aktiva” aktieval precis speglar valet av ett jämförelseindex, och fondens portfölj inte skiljer sig väsentligt från indexfonderna. Det är lätt att se hur detta kan hända. Fondförvaltare är oroade över att upprätthålla en uppfattning om god prestation. Ett sätt att åstadkomma är att se till att fondens resultat inte ligger långt ifrån den genomsnittliga utvecklingen av populära aktieindex.

Eftersom avgifterna för aktivt förvaltade medel kan vara så mycket som 10 till 20 gånger högre än avgifterna för en indexfond, måste investerarna säkerställa att de faktiskt får de aktiva förvaltningstjänster som de betalar för.

Börshandlade fonder kan vara en bättre investering

En sak som fondförvaltare ofta misslyckas med att avslöja för investerare är på grund av det sätt på vilket börshandlade fonder, eller ETFer, är strukturerade i förhållande till fonder, är en ETF ofta en bättre investering.

En av fördelarna med ETFer är den större likviditeten. Till skillnad från traditionella fondandelar som endast kan köpas eller säljas till det dagliga nettotillgångsbeloppet eller NAV-priset är ETF-andelar föremål för handel under hela dagen vid större börser.

En annan fördel, helt enkelt på grund av de olika sätten på vilka ETF och fonder är konstruerade, är att ETFs vanligtvis skapar många färre skattepliktiga kapitalvinster.

Till exempel, om ett stort antal fondandelar löses in samtidigt, måste fondförvaltaren ofta avveckla en del av fondens innehav för att betala för de inlösta fondandelarna. Detta leder vanligen till en viss nivå av skattepliktiga kapitalvinster för fonden. Eftersom ETF-andelar säljs till andra ETF-investerare genom en börs inträffar inte den typen av skattepliktiga händelser.

En av de föga kända hemligheterna om en aktiefond är till och med en fondförvaltare som aldrig säljer några av sina aktier kan fortfarande vara föremål för betydande skatter. Dessutom är utgiftsförhållandet för ETFs vanligen lägre än kostnadskvoten för en jämförbar fond, ibland med så mycket som 50 %.

Aktiefonder kan ge mer en effektiv investering

En bra ”hemlighet” om fonder är att de erbjuder ett enkelt och effektivt sätt att investera på aktiemarknaden på grund av att fonder tillåter köp av partiella andelar. För en investerare med en personlig finansiell plan som att bidra med en fast summa på 1 000 kronor per månad för att investera, förenklar detta processen. Investeraren kan att följa sin plan och kan göra betydligt effektivare investeringar. Om investeraren försöker köpa enskilda aktier som en löpande för 60 kronor per aktie måste han avsätta nästan hälften av sin avsedda $ 100 löpande månadsinvestering, får han oftast ett ojämt antal aktier och det blir pengar över.

Inte bara det försenar hans investering, men det kan lätt kosta honom pengar om under den mellanliggande månaden om aktiekursen stiger från 60 kronor per aktie till 70 kronor per aktie. Aktiefonder löser detta problem genom att tillåta investerare att köpa fraktioner av fondandelar, så investeraren i det här exemplet kan investera hela sitt investeringsbidrag utan problem eller förseningar.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

MONTDIV ETF är Sveriges första månadsutdelande ETF

Publicerad

den

Sveriges första månadsutdelande ETF Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF (MONTDIV ETF) med IE000DMPF2D5, kombinerar månatliga utdelningar, global diversifiering i världens största bolag och en systematisk optionsstrategi. ETFen går att handla även hos andra nätmäklare, men köps courtagefritt hos Montrose.

Sveriges första månadsutdelande ETF Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF (MONTDIV ETF) med IE000DMPF2D5, kombinerar månatliga utdelningar, global diversifiering i världens största bolag och en systematisk optionsstrategi. ETFen går att handla även hos andra nätmäklare, men köps courtagefritt hos Montrose.

Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF försöker följa MSCI World Index. Med MSCI World Index får du en bred global exponering mot över 1500 ledande företag från 23 utvecklade marknader.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,44 % p.a. Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (månadsvis). Vid lanseringstillfället var målet att den månatliga utdelningen skulle vara 0,5 procent, motsvarande en direktavkastning om cirka 6,0 procent. . Den absoluta månadsvisa utdelningen kommer variera från månad till månad och bli högre ifall ETFen stiger i värde och mindre ifall den istället sjunker.

Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF började handlas på Nasdaq Stockholm den 24 februari 2025 och är domicil på Irland.

Ett stabilt kassaflöde med månatliga utdelningar

  • Ha en stabil utdelningsstrategi med utbetalningar varje månad.
  • Perfekt för dig som vill säkra en återkommande inkomst. ETFen har som mål att generera en ungefärlig årlig direktavkastning på 6%, vilket motsvarar 0,5% per månad.
  • Den höga direktavkastningen genereras både genom bolagens ordinarie utdelningar samt ETFens innovativa covered call-strategi.

Ingen valutaväxling

Eftersom ETFen är noterad och handlas i Sverige slipper du valutaväxling. Dessutom betalar du ingen källskatt på utdelningar vare sig på ISK eller kapitalförsäkring, då den är registrerad på Irland.

Om den svenska valutan stärks mot underliggande utländska valutor kan ETF:en minska i värde.

Hur påverkas ETFen av en börsnedgång, olika marknadsförhållanden och en långsiktig börsuppgång?

Fonden förväntas överträffa en direkt investering i de underliggande tillgångarna i sidledes och måttligt positiva marknader tack vare den extra inkomsten som genereras via premierna. Vid en börsnedgång förväntas fonden ha en negativ utveckling, men ändå prestera bättre än en direkt investering i de underliggande tillgångarna tack vare de intäkter som skapas genom försäljning av köpoptioner. Däremot kan fondens återhämtning efter en nedgång påverkas negativt av optionsförsäljningen. Detta om marknaden snabbt stiger över lösenpriserna så att fondens återhämtning begränsas.

I en långsiktig uppåtgående marknad kan fonden dra nytta av tillväxt både i underliggande tillgångar upp till strikepriserna samt optionspremierna. I de fall som underliggande index rör sig över strikepriset kan avkastningen bil mindre än om man investerat direkt i den underliggande tillgången. Vid ett simulerat test av strategin för perioden 16 februari 2018 till 17 december 2024 blev den genomsnittliga strike-nivån satt till att motsvara en uppgång på 4,59 procent varje månad, med en maximal uppgång på 19,18 procent. Detta innebär att ETFen inte fullt ut kunde dra nytta av positiv kursuppgång över dessa nivåer under den enskilda månaden, eftersom dessa begränsades av covered call-strategin. Som mest missades 3,60 procent i avkastning under en månad.

Hur fungerar Covered Call-strategin i fonden?

Covered calls är en strategi där en investerare äger aktier eller en portfölj av aktier och samtidigt säljer köpoptioner på dem. Genom att sälja köpoptionerna får investeraren en premie (intäkt), men begränsar möjligheten till avkastning över en viss nivå (strikepriset). I de fall som kursen är under strikepriset får man ta del av både all utveckling samt premierna som försäljningen av köpoptionerna har genererat. Skulle kursen stiga över strikepriset får man ta del av kursutveckligen fram till dess. Optionerna ställs varje månad på en korg av index, S&P 500, Euro Stoxx, Nikkei och FTSE, inte på enskilda aktier. Strikepriset bestäms månadsvis baserat på de underliggande aktiernas utdelning samt marknadsförhållanden. I de fall som börsen är mer volatil kommer strikepriset normalt att vara högre. Den kommer minst att sättas till 3% uppgång under en enskild månad.

Vid ett simulerat test av strategin för perioden 16 februari 2018 till 17 december 2024 blev den genomsnittliga strike-nivån satt till att motsvara en uppgång på 4,59 procent varje månad, med en maximal uppgång på 19,18 procent. Detta innebär att ETFen inte fullt ut kunde dra nytta av positiv kursuppgång över dessa nivåer under den enskilda månaden, eftersom dessa begränsades av covered call-strategin. Som mest missades 3,60 procent i avkastning under en månad. Tänk på att historisk simulering inte ska ses som en indikator på framtida resultat.

Handla MONTDIV ETF

Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF (MONTDIV ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Nasdaq Stockholm.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, SAVR och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Nasdaq StockholmSEKMONTDIV

Största innehav

NamnVikt %
Apple4,90%
Microsoft4.03%
Nvidia4,03%
Amazon3,17%
Alphabet Inc3,12
Meta2,13%
Tesla1,56%
Broadcom1,37%
JPMorgan Chase1,06%
Eli Lilly & Co0,92%

Innehav kan komma att förändras

De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Direktavkastning är en uppskattad årlig siffra som skulle kunna resultera i en månatlig utdelning om 0,5 år procent. Innan du investerar bör du läsa ETFens faktablad och FAQ.

Fortsätt läsa

Nyheter

ETFer som satsar på en åldrande befolkning

Publicerad

den

Människors medellivslängd har ökat konsekvent i decennier. För personer födda i Europa 2019 var det redan runt 80 år. Som jämförelse nåddes 1911 endast en medelålder på 49 år. Samtidigt föds allt färre barn i industriländerna. Det är därför inte förvånande att vi ser en åldrande befolkning där andel äldre har ökat stadigt de senaste åren och kommer att fortsätta att göra det i framtiden.

Människors medellivslängd har ökat konsekvent i decennier. För personer födda i Europa 2019 var det redan runt 80 år. Som jämförelse nåddes 1911 endast en medelålder på 49 år. Samtidigt föds allt färre barn i industriländerna. Det är därför inte förvånande att vi ser en åldrande befolkning där andel äldre har ökat stadigt de senaste åren och kommer att fortsätta att göra det i framtiden.

Företag som har riktat sin affärsmodell till denna befolkningsgrupp gynnas av den demografiska utvecklingen. Dessa företag inkluderar innovativa läkemedelsföretag, specialiserade fastighetsbyråer, finansiella företag och många fler.

I den här investeringsguiden hittar du de två ETFer som gör att du kan investera i den åldrande befolkningen. Den genomsnittliga förvaltningsomkostnaden ligger på mellan 0,40 och 0,55 procent per år.

En jämförelse mellan olika börshandlade fonder

När man väljer en ETF som satsar på en åldrande befolkning bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla ETFer som satsar på en åldrande befolkning med information om namn, kortnamn, förvaltningskostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.

Handla

Det går att handla andelar i dessa ETFer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, SAVR och Avanza.

Namn
ISIN
KortnamnAvgift%Utdelnings-
policy
HemvistReplikerings-
metod
iShares Ageing Population UCITS ETF
IE00BYZK4669
2B770.40%.AckumulerandeIrlandOptimerad sampling
VanEck Bionic Engineering UCITS ETF A
IE0005TF96I9
CIB00.55%AckumulerandeIrlandFysisk replikering

Fortsätt läsa

Nyheter

EXSD ETF ger exponering mot europeiska mid cap företag

Publicerad

den

iShares STOXX Europe Mid 200 UCITS ETF (DE) (EXSD ETF) med ISIN DE0005933998, försöker följa STOXX® Europe Mid 200-indexet. STOXX® Europe Mid 200-index följer 200 europeiska medelstora aktier, definierade som den 201:a till 400:e största aktien i STOXX® Europe 600 Index.

iShares STOXX Europe Mid 200 UCITS ETF (DE) (EXSD ETF) med ISIN DE0005933998, försöker följa STOXX® Europe Mid 200-indexet. STOXX® Europe Mid 200-index följer 200 europeiska medelstora aktier, definierade som den 201:a till 400:e största aktien i STOXX® Europe 600 Index.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,21 % p.a. iShares STOXX Europe Mid 200 UCITS ETF (DE) är den enda ETF som följer STOXX® Europe Mid 200-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Minst årligen).

iShares STOXX Europe Mid 200 UCITS ETF (DE) har 479 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 4 april 2005 och har sin hemvist i Tyskland.

Varför EXSD?

Exponering mot ett brett utbud av företag från utvecklade länder i Europa
Direktinvestering i medelstora företag

Regional exponering

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa utvecklingen av ett index som består av mitten av 200 företag från STOXX Europe 600 Index.

Handla EXSD ETF

iShares STOXX Europe Mid 200 UCITS ETF (DE) (EXSD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, SAVR och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREXSD
Stuttgart Stock ExchangeEUREXSD
XETRAEUREXSD

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENRSIEMENS ENERGY N AGIndustrials1.22DE000ENER6Y0EUR
PRYPRYSMIANIndustrials1.20IT0004176001EUR
VACNVAT GROUP AGIndustrials1.07CH0311864901CHF
NXTNEXT PLCConsumer Discretionary1.01GB0032089863GBP
HEIHEIDELBERG MATERIALS AGMaterials0.95DE0006047004EUR
ALFAALFA LAVALIndustrials0.91SE0000695876SEK
PKOPOWSZECHNA KASA OSZCZEDNOSCI BANKFinancials0.90PLPKO0000016PLN
BESIBE SEMICONDUCTOR INDUSTRIES NVInformation Technology0.89NL0012866412EUR
PNDORAPANDORAConsumer Discretionary0.87DK0060252690DKK
NNNN GROUP NVFinancials0.85NL0010773842EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära