Följ oss

Nyheter

Fem hemligheter om aktiefonder som Du inte kände till

Publicerad

den

Även om aktiefonder är ett av de mest populära investeringsinstrumenten i världen så finns det hemligheter om aktiefonder som många investerare inte känner till.

Även om aktiefonder är ett av de mest populära investeringsinstrumenten i världen så finns det hemligheter om aktiefonder som många investerare inte känner till. En gemensam investeringsstrategi som används av många fondförvaltare är att se genom fondplaceringarna i slutet av varje år och välja de fyra bästa eller fem bästa resultaten för att investera i för nästa år. På ytan låter det som en rimligt logisk investeringsstrategi. Det finns bara ett problem; Det brukar inte fungera särskilt bra.

Strategin bortser från det faktum att investeringar tenderar att vara cykliska. Till exempel stiger aktiekurserna ofta ett år för att falla nästa. Oddsen talar alltså emot fondförvaltarna för aktivt förvaltade medel. De kan inte på ett konsekvent och löpande sätt väsentligt överträffa den övergripande marknaden.

Enligt en nyligen publicerad Standard & Poors studie var färre än 10 % av de mest framgångsrika fonderna 2012 med bland de bästa 25 % av fonderna 2014. Om du investerade i de mest framgångsrika 2012-fonderna i början av 2013 fanns det mer än en 90% sannolikhet att de fonderna i slutet av 2013 var underpresterande. Enligt studien blir oddsen bara värre över tiden. Studien visade att efter fem år var färre än 1 % av de tidigare topprankarna bland de 25 procent bästa fonderna.

Fondavgifter tar mer pengar än du tror

Många fondförvaltare misslyckas med att förstå vikten av kostnadsförhållanden och andra fondavgifter i fråga om hur mycket de påverkar den potentiella lönsamheten.

Många investerare ser en siffra på en procent som beskriver kostnadsförhållandet. De ser det som mindre viktigt eftersom det är så pass lågt. Detta beror på att de har den felaktiga idén att avgiften bara tas ut ur vinsten de gör. Men det här är inte så det fungerar. Avgiften tillämpas inte på vinst, utan på en investerares totala investeringskapital, vilket innebär att det tar en mycket större del av en investerares vinster än många investerare inser.

Till exempel, om en investerare har 100 000 investerat i en fond med en procents förvaltningskostnad, så representerar årsavgiften 1 000 SEK. Antag att fonden ger en respektabel värdeökning om fem procent för året och returnerar 5 000 till investeraren. Förvaltningsavgiften, 1 % av investeringen på 10 000 minskar då inte värdeökningen med en procent. Den minskar med hela 20 procent. Om fonden utvecklas sämre, om det endast ger en värdeökning om två procent så försvinner hälften i form av förvaltningsavgifter.

Många aktivt förvaltade medel är bara indexfonder i förklädnad

Enligt en analys från Motley Fool visar studier att ett antal aktivt förvaltade fond i själva verket är indexfonder förklädda till aktivt förvaltadefonder. Motley Fool hänvisar till två studier som genomfördes under 2009 och 2013, som undersökte 20 årav fonddata. Båda studierna visade att under den 20-åriga tidsperioden var det en enorm ökning av förklädda indexfonderna. De gick från cirka 10 % av det förvaltade kapitalet till att svara för nästan 30 % av alla fonder.

Faktum är att fondförvaltarens ”aktiva” aktieval precis speglar valet av ett jämförelseindex, och fondens portfölj inte skiljer sig väsentligt från indexfonderna. Det är lätt att se hur detta kan hända. Fondförvaltare är oroade över att upprätthålla en uppfattning om god prestation. Ett sätt att åstadkomma är att se till att fondens resultat inte ligger långt ifrån den genomsnittliga utvecklingen av populära aktieindex.

Eftersom avgifterna för aktivt förvaltade medel kan vara så mycket som 10 till 20 gånger högre än avgifterna för en indexfond, måste investerarna säkerställa att de faktiskt får de aktiva förvaltningstjänster som de betalar för.

Börshandlade fonder kan vara en bättre investering

En sak som fondförvaltare ofta misslyckas med att avslöja för investerare är på grund av det sätt på vilket börshandlade fonder, eller ETFer, är strukturerade i förhållande till fonder, är en ETF ofta en bättre investering.

En av fördelarna med ETFer är den större likviditeten. Till skillnad från traditionella fondandelar som endast kan köpas eller säljas till det dagliga nettotillgångsbeloppet eller NAV-priset är ETF-andelar föremål för handel under hela dagen vid större börser.

En annan fördel, helt enkelt på grund av de olika sätten på vilka ETF och fonder är konstruerade, är att ETFs vanligtvis skapar många färre skattepliktiga kapitalvinster.

Till exempel, om ett stort antal fondandelar löses in samtidigt, måste fondförvaltaren ofta avveckla en del av fondens innehav för att betala för de inlösta fondandelarna. Detta leder vanligen till en viss nivå av skattepliktiga kapitalvinster för fonden. Eftersom ETF-andelar säljs till andra ETF-investerare genom en börs inträffar inte den typen av skattepliktiga händelser.

En av de föga kända hemligheterna om en aktiefond är till och med en fondförvaltare som aldrig säljer några av sina aktier kan fortfarande vara föremål för betydande skatter. Dessutom är utgiftsförhållandet för ETFs vanligen lägre än kostnadskvoten för en jämförbar fond, ibland med så mycket som 50 %.

Aktiefonder kan ge mer en effektiv investering

En bra ”hemlighet” om fonder är att de erbjuder ett enkelt och effektivt sätt att investera på aktiemarknaden på grund av att fonder tillåter köp av partiella andelar. För en investerare med en personlig finansiell plan som att bidra med en fast summa på 1 000 kronor per månad för att investera, förenklar detta processen. Investeraren kan att följa sin plan och kan göra betydligt effektivare investeringar. Om investeraren försöker köpa enskilda aktier som en löpande för 60 kronor per aktie måste han avsätta nästan hälften av sin avsedda $ 100 löpande månadsinvestering, får han oftast ett ojämt antal aktier och det blir pengar över.

Inte bara det försenar hans investering, men det kan lätt kosta honom pengar om under den mellanliggande månaden om aktiekursen stiger från 60 kronor per aktie till 70 kronor per aktie. Aktiefonder löser detta problem genom att tillåta investerare att köpa fraktioner av fondandelar, så investeraren i det här exemplet kan investera hela sitt investeringsbidrag utan problem eller förseningar.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Europeisk försvars-ETF når 10 miljoner dollar under den första noteringsveckan

Publicerad

den

HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av digitala tillgångs-ETPer, är glada att kunna meddela att Future of Defence UCITS ETF (ticker: ASWC) nu har ackumulerat 2,00 miljarder dollar i förvaltat kapital (AUM).

HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av digitala tillgångs-ETPer, är glada att kunna meddela att Future of Defence UCITS ETF (ticker: ASWC) nu har ackumulerat 2,00 miljarder dollar i förvaltat kapital (AUM).

Bara under 2025 har ETFen attraherat 1,07 miljarder dollar i nya nettotillgångar. Detta, tror vi, till stor del har drivits av Europas kapplöpning att återupprusta sig mitt i växande frågor kring tillförlitligheten i USA:s stöd. USA pausade nyligen militärt bistånd till Ukraina, vilket ledde till att underrättelsedelningen pausades och Kiev blev oförmöget att använda vissa amerikanska vapen. Detta var en tydlig varning till europeiska ledare – USA kan överge dem när som helst.

Efter ett decennium av att inte ha uppnått 2 %-målet av BNP har Europa tillsammans underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Men nu, med ökande geopolitiska spänningar och ifrågasatt amerikanskt militärt stöd, ser de europeiska NATO-medlemmarna över sina försvarsstrategier och ökar sina militära utgifter kraftigt. För att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor riktar regeringarna dessa förnyade investeringar mot europeiska försvarsföretag – vilket stärker kontinentens strategiska självförsörjning.

Europas upprustning handlar inte bara om att spendera mer – det handlar om att bygga europeiskt oberoende och autonomi inom försvaret. För att minska beroendet av amerikansk utrustning prioriterar EU europeiskt tillverkade vapen, fordon och system, vilket ger den europeiska försvarssektorn en stark medvind.

ASWC ETF syftar till att ge exponering mot NATO och NATO+-allierades försvars- och cyberförsvarsutgifter. Unikt nog använder försvars-ETF en ”NATO-skärm”, vilket begränsar exponeringen mot företag med säte i NATO eller NATO+-allierades medlemsstater.

På detta sätt försöker ETFen att anpassa sig till värderingarna hos investerare som kan ha oro över försvarsinvesteringar, men inte kan ignorera det rådande politiska klimatet och därför söker en smartare och mer genomtänkt strategi. NATO är en defensiv allians och anger själva att ”avskräckning och försvar är en av dess kärnuppgifter” – att fokusera på företag som är verksamma i NATO-allierade länder begränsar möjligheten att ETFens beståndsdelar är företag som är verksamma i länder som en dag skulle kunna bli motståndare till alliansen.

HANetf lanserade nyligen Future of European Defence UCITS ETF (ticker: (8RMY) som exkluderar USA och syftar till att fånga upp Europas upprustning. Som ett europeiskt företag anser HANetf att det är en plikt att stödja investeringar i europeiskt försvar i takt med att kontinenten försöker stärka sin säkerhet. 8RMY ETF har sedan dess överstigit 10 miljoner dollar i förvaltat kapital under sin första noteringsvecka.

På liknande sätt använder 8RMY ”NATO-skärmen” för att begränsa exponeringen mot företag med säte i NATO eller NATO+-allierade medlemsstater.

Hector McNeil, medgrundare och VD för HANetf, kommenterar:
”USA har skickat ett budskap till Europa och det har mottagits tydligt och tydligt. Amerikanskt militärt bistånd, som en gång ansågs vara en garanti, är nu osäkert – och med den osäkerheten kommer ett tydligt direktiv. Europa måste anpassa sig till en värld där USA inte är garant för säkerhet; Europa måste förbereda sig på att försvara sig ensamt.

”Detta har inte gått investerare obemärkt förbi, med stark kursutveckling för europeiska försvarsaktier. Företag som tyska Rheinmetall, brittiska BAE Systems och franska Thales har potentiellt nytta av det. Future of Defence UCITS ETF (ticker: ASWC) gör det möjligt för investerare att få exponering mot dessa företag (och andra) på ett diversifierat sätt.” ”ETFens NATO-screening skiljer den från sina konkurrenter genom att säkerställa att investerare får exponering mot NATO och NATO+-allierade försvarsföretag, samtidigt som de undviker företag som är verksamma i länder som en dag skulle kunna bli motståndare till alliansen. Ingen annan försvarsfokuserad ETF inkluderar denna NATO-screening och som sådan är NATO-ETF:n verkligen unik.

”För de som söker mer fokuserad exponering lanserade vi nyligen Future of European Defence UCITS ETF (ticker: 8RMY), och den har överstigit 10 miljoner dollar i förvaltat kapital under sin första handelsvecka. Vi är ett europeiskt företag, och som sådan anser vi att det är vår plikt att stödja investeringar i europeiskt försvar i ett så avgörande ögonblick. Denna ETF exkluderar amerikanska aktier och syftar till att fånga upp Europas upprustning.”

Handla 8RMY ETF

Future of European Defence UCITS ETF (ticker: 8RMY) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  NordnetSAVRDEGIRO och Avanza.

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  NordnetSAVRDEGIRO och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Hur investerar jag i ETFer som fokuserar på breda vallgravar?

Publicerad

den

Vissa företag har lyckats skapa en strategisk fördel gentemot sina konkurrenter. Metaforiskt kallas detta för breda vallgravar, vilket återspeglar dessa företags starkt befästa marknadsposition. Sådana konkurrensfördelar kan bero på ett varumärkes särprägel eller på en forsknings- och utvecklingsfördel baserad på patent. En vallgrav kan också vara resultatet av territoriell distribution eller produktionsrättigheter som ett företag kan göra anspråk på. En annan möjlighet är en stark position genom den utbredda användningen av företagets produkter bland kunderna, vilket gör det svårt för de senare att byta till andra leverantörer. Dessutom kan vissa företag producera sina varor mycket billigare än sina konkurrenter.

Vissa företag har lyckats skapa en strategisk fördel gentemot sina konkurrenter. Metaforiskt kallas detta för breda vallgravar, vilket återspeglar dessa företags starkt befästa marknadsposition. Sådana konkurrensfördelar kan bero på ett varumärkes särprägel eller på en forsknings- och utvecklingsfördel baserad på patent. En vallgrav kan också vara resultatet av territoriell distribution eller produktionsrättigheter som ett företag kan göra anspråk på. En annan möjlighet är en stark position genom den utbredda användningen av företagets produkter bland kunderna, vilket gör det svårt för de senare att byta till andra leverantörer. Dessutom kan vissa företag producera sina varor mycket billigare än sina konkurrenter.

För att kunna utvärdera sådana konkurrensfördelar måste analytiker noggrant undersöka verksamheten, konkurrenssituationen och företagens strategiska tillvägagångssätt. Resultaten kan sedan användas för att skapa ett index som kan spåras med ETFer.

I den här investeringsguiden hittar du alla ETFer som fokuserar på företag med en bred vallgrav. Vi har identifierat sex index som spåras av sex olika börshandlade fonder. Den årliga förvaltningskostnaden ligger på mellan 0,39 och 0,52 procent per år.

Breda vallgravar ETFer i jämförelse

När man väljer en ETF med fokus på breda vallgravar bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla breda vallgrav ETFer med detaljer om namn, kortnamn, förvaltningskostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om någon av de olika börshandlade fonderna klicka på kortnamnet i tabellen nedan.

Namn
ISIN
KortnamnAvgift
%
Utdelnings-
policy
HemvistReplikerings-
metod
VanEck Morningstar US Sustainable Wide Moat UCITS ETF
IE00BQQP9H09
GMVM0.49%AckumulerandeIrlandFysisk replikering
VanEck Morningstar Global Wide Moat UCITS ETF
IE00BL0BMZ89
VVGM0.52%AckumulerandeIrlandFysisk replikering
Frankfurter UCITS ETF Modern Value
LU2439874319
C9DF0.52%UtdelandeLuxemburgFysisk replikering
VanEck Morningstar US Wide Moat UCITS ETF A
IE0007I99HX7
WMOT0.46%AckumulerandeIrlandFysisk replikering
L&G Global Brands UCITS ETF USD Acc
IE0007HKA9K1
TOPB0.39%AckumulerandeIrlandFysisk replikering
VanEck Morningstar US SMID Moat UCITS ETF A
IE000SBU19F7
SMTV0.49%AckumulerandeIrlandFysisk replikering

Fortsätt läsa

Nyheter

WELL ETF för den som tror på den globala IT-sektorn

Publicerad

den

Amundi S&P Global Information Technology ESG UCITS ETF DR EUR (D) (WELL ETF) med ISIN IE000GEHNQU9, försöker följa S&P Developed Ex-Korea LargeMidCap Sustainability Enhanced Information Technology-index. Det S&P-utvecklade ex-Korea LargeMidCap Sustainability Enhanced Information Technology-indexet spårar stora och medelstora företag från IT-sektorn. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Amundi S&P Global Information Technology ESG UCITS ETF DR EUR (D) (WELL ETF) med ISIN IE000GEHNQU9, försöker följa S&P Developed Ex-Korea LargeMidCap Sustainability Enhanced Information Technology-index. Det S&P-utvecklade ex-Korea LargeMidCap Sustainability Enhanced Information Technology-indexet spårar stora och medelstora företag från IT-sektorn. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. Amundi S&P Global Information Technology ESG UCITS ETF DR EUR (D) är den billigaste ETF som följer S&P Developed Ex-Korea LargeMidCap Sustainability Enhanced Information Technology-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).

Amundi S&P Global Information Technology ESG UCITS ETF DR EUR (D) är en liten ETF med tillgångar på 27 miljoner euro under förvaltning. ETF:n lanserades den 20 september 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

AMUNDI S&P GLOBAL INFORMATIONSTEKNOLOGI ESG UCITS ETF DR – EUR (D) strävar efter att replikera, så nära som möjligt, resultatet för S&P Developed Ex-Korea LargeMidCap Sustainability Enhanced Information Technology Index (Netto Total Return Index). Denna ETF har exponering mot stora och medelstora företag i utvecklade länder. Den innehåller uteslutningskriterier för tobak, kontroversiella vapen, civila och militära handeldvapen, termiskt kol, olja och gas (inkl. Arctic Oil & Gas), oljesand, skiffergas. Den är också utformad för att välja ut och omväga företag för att tillsammans förbättra hållbarhet och ESG-profiler, uppfylla miljömål och minska koldioxidavtrycket

Handla WELL ETF

Amundi S&P Global Information Technology ESG UCITS ETF DR EUR (D) (WELL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURWELL
XETRAUSDMWOC
XETRAEURWELL

Största innehav

Denna fond använder fysisk replikering för att spåra indexets prestanda.

NamnValutaVikt %Sektor
NVIDIA CORPUSD20.01 %Informationsteknologi
MICROSOFT CORPUSD19.23 %Informationsteknologi
APPLE INCUSD17.34 %Informationsteknologi
ASML HOLDING NVEUR6.30 %Informationsteknologi
SAP SE / XETRAEUR2.48 %Informationsteknologi
SALESFORCE COMUSD2.20 %Informationsteknologi
ADOBE INCUSD2.06 %Informationsteknologi
ADVANCED MICRO DEVICESUSD2.02 %Informationsteknologi
QUALCOMM INCUSD1.94 %Informationsteknologi
CISCO SYSTEMS INCUSD1.88 %Informationsteknologi

Innehav kan komma att förändras.

Fortsätt läsa

Populära