Fem frågor Du skall ställa innan Du köper en energiuppbackad ETF. Energisektorn är bland de marknadssegment i världen som förändras snabbast. Den snabba utvecklingen av teknik och nya energikällor har bidragit till detta segment förblivit ett av de hetaste investeringsområdena underårtionden. Intresset för energiuppbackade-ETFer har tagit fart de senaste åren, eftersom de ger investerare chansen att investera i alla sina favoritenergiföretag och strategier på en och samma gång.
När det blir dags att göra en fördelning inom energi, finns det flera viktiga faktorer en investerare bör tänka på. Nedan redogör vi för fem frågor Du skall ställa innan Du köper en energiuppbackad ETF.
Vad för slags energiinvestering gör du?
Inom energisektorn finns det massor av undersektorer, alla med mycket olika risk och avkastningsprofil. Även om det kan tyckas grundläggande, är det första du kommer att vilja bestämma vilken typ av energiinvestering du vill göra. Här är några populära ETF: er för några av de mest eftertraktade energisektorerna:
Populära ETF: er för några av de mest eftertraktade energisektorerna
Det saknas inte alternativ för den som vill investera i oljeindustrin. Sektorn domineras i dag av ett fåtal stora företag som Exxon Mobil (XOM) och Chevron (CVX) är två av de största företagen i världen, och som sådana, de är mycket väl representerade i ETF världen. Det gäller att se till att den ETF Du väljer inte är överexponerad mot ett eller några få företag, då är det bättre att äga aktier direkt i dessa företag.
Följande diagram visar den sammanlagda vikten för XOM och CVX i de tre största energi-ETFerna i världen: XLE, VDE, ochIYE.
Ett alternativ är att gå genom den börshandlade fondens innehav, att hitta en ETF som har mindre exponering mot dessa två marknadsgiganter. Ett alternativ är till exempel S&P Equal Weight ETF (RYE+) vars innehav har lika stor vikt, oavsett marknadsvärde.
Vad innebär framtiden?
När vi undersöker vilka möjligheter som finns bortom råolja är det viktigt att tänka på investeringens framtidsutsikter.
Vissa oljeföretagen är för närvarande inriktad på att behålla sin ställning och säkerställa att deras utdelning är stabil. Andra spenderar enorma summor på FoU och lägger energi på att satsa på yngre delsektorer som fracking, oljesand, naturgas etcetera.
Se till att företagens framtida ambitioner överensstämmer med dina egna mål.
Vilken strategi söker Du?
Energibranschen omfattar några av de mest stabila aktierna i världen, men på samma gång är det en grogrund för unga företag som söker tillväxtmöjligheter i en ständigt skiftande miljö. Det är viktigt att du bestämmer dig för vilken typ av avkastning och företag du söker efter.
Om det är värde och fast inkomst du är ute efter, kommer de stora oljenamnen förmodligen vara bäst eftersom de tar sin utdelningspolitik på stort allvar. När det gäller tillväxt, kanske du vill titta på företag som arbetar med fracking och oljesand, unga strategier som har en betydande potential. Observera också att det finns energi ETF: er som fokuserar enbart på småbolag, kvantitativa metoder, och annat som investerare kan finna tilltalande.
Hur mycket får det kosta?
En viktig fråga när det gäller börshandlade fonder är kostnaderna, kostnaderna kommer att styra valet av ETF.
Blue-chip strategier normalt faller under den lägre delen av skalan, men om fondens placeringsinriktning är mer illikvida och små företag så kommer kostnaderna att öka. Nedan visar vi de 10 billigaste energiaktie-ETF: er som finns på marknaden
De 10 billigaste energiaktie-ETF: er som finns på marknaden
ETFen ger tillgång till en covered call-strategi på teknikaktier. En covered call-strategi kombinerar en lång position i en tillgång med försäljning av köpoptioner på denna tillgång.
Den börshandlade fondens TER (total expense ratio) uppgår till 0,99 % per år. Utdelningen i ETFen delas ut till investerarna (månadsvis).
ETFen lanserades den 25 mars 2025 och har sitt säte i Irland.
Fondens mål
YieldMax™ Big Tech Option Income UCITSETF (YYYY) är en aktivt förvaltad ETF som söker löpande intäkter och kapitaltillväxt via direktinvesteringar i en utvald portfölj av teknik- och teknikrelaterade företag. YYYY ETF strävar efter att dela ut sådan intäkt varje månad.
Investeringsstrategi
YieldMax™ UCITS ETFer förvaltas aktivt där varje fond strävar efter att generera månatlig intäkt från en diversifierad portfölj av covered call-strategier. Strategin med covered call-optioner är en allmänt använd inkomststrategi som bygger på försäljning av optioner för att skörda intäkter från en akties volatilitet, inklusive de som erbjuder små eller inga egna utdelningar.
YieldMax™ UCITS ETFer syftar till att generera månatliga intäkter från försäljning av amerikansknoterade köpoptioner på amerikansknoterade aktier. Fonderna strävar också efter att fånga kapitaltillväxt genom exponering mot aktiekursavkastningen för samma aktier.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Virtune, en svensk reglerad kapitalförvaltare av kryptotillgångar, meddelar idag lanseringen av Virtune Stellar ETPpå Nasdaq Stockholm, den största börsen i Norden.
Om Virtune Stellar
Virtune Stellar erbjuder exponering mot Stellar (XLM). Precis som alla Virtunes börshandlade produkter är Virtune Stellar ETP 100% fysiskt backad och handlas i SEK för den nordiska marknaden och tillgänglig på Avanza och Nordnet.
Stellar är en kryptotillgång utvecklad för att möjliggöra snabba och kostnadseffektiva internationella betalningar, med särskilt fokus på att inkludera människor utan tillgång till traditionella banktjänster och att förenkla valutaväxling. Projektet grundades av Jed McCaleb, som även var med och grundade Ripple (XRP), och drivs idag av den ideella Stellar Development Foundation.
Christopher Kock, VD för Virtune:“Vi är stolta över att meddela en fortsatt utvidgning av vårt produkterbjudande – denna gång genom lanseringen av en Stellar ETP. Produkten ger investerare ett enkelt och säkert sätt att få exponering mot ett av kryptomarknadens mest framstående projekt. Stellar möjliggör snabba och kostnadseffektiva transaktioner och har potential att spela en nyckelroll i att ge människor i tillväxtmarknader tillgång till finansiella tjänster, där traditionella banksystem ännu saknas.
I likhet med våra övriga produkter samarbetar vi med ledande aktörer som Coinbase, som förvaringsinstitut, och Flow Traders som market maker – för att säkerställa en robust och tillförlitlig produktstruktur.”
Timmer och skogar är garanter för att mildra klimatförändringarna och en naturlig träkälla. Skogarna täcker stora landområden, utgör en oumbärlig åtgärd för att minska koldioxidutsläppen och är de främsta producenterna av syre. Det finns även börshandlade fonder för den som vill investera i skogen.
Detta ger möjligheter för företag som äger skog eller är inblandade i skogsskötseln. Träförädlingsindustrin är också en del av denna trend, liksom börsnoterade skogsfonder i form av REITs (Real Estate Investment Trusts). Dessa företag kan användas för att skapa ett index.
I den här investeringsguiden hittar du alla ETFer som gör att du kan investera i skogen. För närvarande finns det ett index tillgängligt spårat av två olika ETFer som båda har en årlig förvaltningskostnad på 0,65 procent.
Skogs-ETFer i jämförelse
När man väljer en ETF för skogsbruk bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla skogs-ETFer med detaljer om namn, kortnamn, kostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om respektive börshandlad fond klicka på kortnamnet för att ta del av allt vi skrivit om dessa.
Namn ISIN
Kortnamn
Avgift %
Utdelningspolicy
Hemvist
Replikeringsmnetod
iShares Global Timber & Forestry UCITSETF IE00B27YCF74