Fastigheter har en plats i en investeringsportfölj Många investerare är försiktiga med att köpa aktier i fastighetsbolag och de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av olika fastighetsindex eftersom de ser kommande räntehöjningar framför sig. Högre räntor innebär i allmänhet att fastighetspriserna backar. Vi anser emellertid att det finns anledningar att äga fastighetsaktier och därmed också börshandlade fonder som investerar i detta tillgångsslag. De senare fonderna brukar ofta benämnas REITs, Real Estate Investment Trusts. Vi anser att fastigheter har en plats i en investeringsportfölj.
Vissa investeringsexperter hävdar att eftersom kommersiella fastigheter har en större betydelse för ekonomin än vad fastighetsfonderna har på aktiemarknaden så är det möjligt för placerarna att dra nytta av detta fenomen. Genom att placera mellan fem och tio procent av sitt kapital i fastigheter, främst kommersiella sådana, är det möjligt att skapa en vikt av fastigheter med samma vikt som dessa har i den allmänna ekonomin. Fastigheter har i skrivande stund en vikt på cirka 3,1 procent i AFGX, Affärsvärldens Generalindex. I S&P 500 är andelen ännu lägre, 2,4 procent.
Att ta en större vikt i fastighetssektorn är inte så pass illa som det verkar. I allmänhet brukar ett aktieindex, till exempel OMXS30 eller AFGX, Affärsvärldens Generalindex, användas för att beräkna marknadsrisken i en portfölj i förhållande till aktiemarknaden. Nackdelen är att dessa index inte omfattar alla de tillgångar en placerare har att välja mellan. I allmänhet vill de flesta placerare ha en portfölj som påminner mer om den allmänna ekonomin än börsen.
Flera sätt att få en exponering mot fastigheter
För en investerare som önskar exponera sig mot fastighetssektorn finns det en rad olika alternativ. Finska UB Asset Management har en rad olika fastighetsfonder, till exempel Placeringsfond UB Europa REIT A, Placeringsfond UB Global REIT A och Placeringsfond UB Asia REIT Plus A som alla kan handlas på Nordnets plattform. Utöver dessa finns också rena ETFer som Vanguard REIT ETF (NYSEArca: VNQ) och SPDR Dow Jones REIT ETF (NYSEArca: RWR) som replikerar utvecklingen av en rad REITs. iShares Dow Jones US Real Estate Index Fund (NYSEArca: IYR) har en bredare placeringsinriktning och har även innehav i en rad specialiserade REITs. Bland mer specialiserade REITs kan nämnas sådana som investerar i hypotekslån.
Investeringar i fastigheter, och i synnerhet sådana ETFer som investerar i fastigheter brukar innebär en god direktavkastning. VNQ har under den senaste tolvmånadersperioden gett sina ägare en direktavkastning om 3,76 procent, RWR har gett sina ägare en direktavkastning om 3,12 procent, medan IYR har gett en direktavkastning på 3,59 procent under samma period.
REITs är en typ av fonder som i allmänhet endast investerar i fastigheter, vissa undantag finns som sagt, till exempel sådana fonder som investerar i hypotekslån. Dessa fonder handlas på börser precis som vanliga aktier, och de investerar i till exempel fastigheter, fastighetsaktier eller i hypotekslån. Intäkterna kommer därför främst från hyror, utdelningar eller räntor på bostadslån. Cirka 90 procent av den beskattningsbara vinsten måste delas ut till ägarna av fastighetsfonden. Vi har motsvarande regel för de svenska investmentbolagen, de måste dela ut en betydande del av sin vinst till sina aktieägare för att inte förlora sin skattestatus.
Vissa breda index aktie inkluderar en exponering mot REITs. Emellertid utgör REITs en mycket liten andel av bredare aktieindexen – endast 2,4 procent av SP 500 är i REITs. I USA kunde under 2014 nästan 13 procent av bruttonationalprodukten hänföras till fastigheter, uthyrning och förvaltning under 2014. I Sverige uppgick fastighetssektorns andel av bruttonationalprodukten till 16,6 procent under 2014 enligt uppgifter från SCB Statistiska Centralbyrån.
Investerare är i allmänhet underviktade mot fastigheter
Detta betyder att den genomsnittliga investeraren sannolikt har en underexponering mot fastighetssektorn och därför går miste om fördelarna med denna sektor om inte en ytterligare diversifiering sker mot fastighetstillgångar. Historiskt sett har innehav i REITs också inneburit att risken i en portfölj har minskat. Denna tillgångsklass har en låg korrelation med aktier och obligationer. Eftersom fastighetsfonder i form av REITs inte varit lika vanligt förekommande i Sverige som i USA har vi tittat på den amerikanska marknaden. Under de senaste tre decennierna har REITs haft en rullande 36-månaders korrelation med andra tillgångsslag som har varierat mellan som högst 0,89 och som lägst med -0,16. Ett värde på 1,0 innebär en perfekt korrelation, medan ett negativt värde innebär att de två tillgångsklasserna rör sig i motsatta riktningar. . Korrelationen mellan REIT och statsskuldväxlarna var 0,74 till negativ 0,66 under samma period.
Det finns inga bevis för att fastigheter går sämre när räntorna stiger
Vissa investerare oroar sig för att fastighetssektorn och därmed REITs, så kallade fastighetsfonder, kommer att reagera negativt på stigande räntor. Historiskt sett finns det emellertid inga bevis på att så är fallet. De höga utdelningarna i REITs är attraktiva i en lågräntemiljö men är mindre lockande när de säkrare statsobligationerna och statsskuldväxlarna ger en högre avkastning.
Stigande räntor behöver emellertid inte innebära ett slut för fastighetsboomen, något som bland annat Gregg Fisher, Chief Investment Officer på Gerstein Fisher visar i sina studier. Hans analyser visar att under fem perioder sedan 1978 har de amerikanska fastighetsfonderna haft en genomsnittlig månadsavkastning på 1,28 procent jämfört med 1,21 procent för amerikanska aktier och 0,47 procent för de amerikanska obligationerna.
Tanken att REITs går dåligt när räntorna går upp kan besvaras empiriskt säger Fisher. Det finns inga som helst bevis för detta påstående. Fastigheter har en plats i en investeringsportfölj oavsett hur konjunkturen utvecklas.