Nyheter

Expat Capital erbjuder CEE Equity Index ETFs

Publicerad

den

Expat Capital är ett Sofia-baserat kapitalförvaltningsbolag som erbjuder investerare en familj av unika börshandlade fonder baserat på de stora aktiemarknadsindexen. Till exempel CEE Equity Index ETFs. Koncernen driver specifikt ETFs baserat på de ledande länderna i Polen: Bulgarien, Slovakien, Slovenien, Tjeckien, Grekland, Makedonien, Kroatien, Serbien, Ungern och Rumänien.

CEE-regionen var undertäckt

”För två år sedan, när vi gick över universum av finansiella instrument, insåg vi att CEE-regionen var undertäckt och bestämde att vi kunde börja skapa ETF så att internationella investerare kunde bygga en portfölj enligt deras diversifieringsbehov och krav” säger hon.

Zhasmina Ivanova, Portföljchef hos Expat Capital, förklarar att företagets kärnverksamhet är att hantera tillgångar till kunder från 50 länder över hela världen och investerar i ett brett utbud av finansiella instrument.

ETF:erna handlas på Frankfurtbörsen och ETF följer huvudindexet i Sofia, Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, är också noterat på Londonbörsen LSE, London Stock Exchange.

”Det har varit en lång resa eftersom regionen har sin marknad med flera börser, valutor, språk och avvecklingssystem”, säger Ivanova. ”Du måste veta hur man hanterar alla dessa problem. Vi har nu den infrastrukturen och är väl positionerade i regionen, men det hände inte på en dag. Det har varit en brant inlärningskurva. Höga inträdeshinder för dessa marknader och en rad tekniska problem håller stora ETF-leverantörer borta. ”

Institutionella investerare som vill investera i Expat CEE ETF-sortimentet kan investera direkt på primärmarknaden, prenumerera eller köpa in via fondförvaltaren eller genom auktoriserade deltagare (AP).

Bättre och djupare likviditet

”Detta ger dem möjlighet att investera stora summor pengar utan att oroa sig för att det kommer att finnas tillräckligt med likviditet på sekundär marknaden”, säger Ivanova. ”Det ger bättre och djupare likviditet så att de inte behöver oroa sig för att investera eller avyttra snabbt om det behövs.”

Med direkt tillgång till den primära marknaden är det viktigt för investerare att storleken på den underliggande marknaden, och inte storleken på den börshandlade fonden själv. Indexmarknadsvärdet på de underliggande marknaderna varierar från 2 miljarder euro till 80 miljarder euro. Detta gör det möjligt för Expats ETF att enkelt absorbera abonnemangs- och inlösenorder i miljoner euro när som helst, säger Ivanova.

En annan innovation Expat Capital infört är institutionella investerares förmåga att avveckla primärmarknadsorder i kontanter snarare än genom en värdepapperskorg utan tilläggsavgift för valet att teckna eller lösa in pengar. Detta är viktigt för marknader där inte många investerare har direkt tillgång och kan handla och behålla de underliggande värdepapper som krävs för indexkorgen, förklarar Ivanova.

En enorm investering

”När vi startade vår första ETF, var vi oroliga för vad som skulle hända om vi hade en enorm investering på några miljoner euro. Det hände två månader efter att vi lanserade SOFIX index ETF, säger Ivanova.

Likviditet var en första oro eftersom marknadsvärdet av utbytet i Sofia, till och med nu, är 1,7 miljarder euro vilket gör det mindre än de andra. En abonnemangsorder uppgick till 10 miljoner euro på en enda dag.

”Vi insåg att det här är ganska möjligt och lyckades göra det utan att skapa en bubbla eftersom det på gränsmarknaden finns många investerare som inte deltar aktivt på börsen varje dag”, förklarar Ivanova.

”De handlar när de ser något som händer, som vår ETF, de hoppar snabbt in och ger den likviditeten. De sålde sina underliggande indexaktier och några köpte ETF, och när vi behövde köpa några beståndsdelar i indexet kunde vi göra det eftersom de var öppna för det. Vi kunde också enkelt ombalansera ETF med justeringar i indexet vid flera tillfällen, vilket krävde försäljning av spännande beståndsdelar och inköp av nya aktörer, varje position värd några miljoner euro, inom en enda dag. ”

Den här dolda likviditeten svarar på vad Ivanova kallar ett ”wake-up” -samtal, vilket utnyttjar lokala detaljhandel och andra investerare.

Expat ETF-sortimentet är öppet för institutionella och detaljhandelsinvesterare som vill ha tillgång till marknaderna i Central- och Östeuropa, med en BNP-tillväxt på 201 procent på 4 procent i jämförelse med Tyskland, till exempel med 2,5 procent enligt IMFs uppskattningar.

Bulgarien steg med 40 procent

”Marknadsvärdet på indexet i Bulgarien ökade med 40 procent under de första 12 månaderna efter ETF-lanseringen och den genomsnittliga dagliga volymen tredubblades”, säger Ivanova. ”Ju mindre marknaden, desto större effekt kommer ett index ETF att ha på det. Vi försöker att replikera den effekten för övriga marknader vi följer. Det är inte ett exempel på en bubbla, utan en stadig förbättring av börsen själv. Vägarna för kapitalflöden som kopplar de lokala börserna till marknaderna i Frankfurt och London, som vi har byggt med dessa ETF, är till nytta för såväl lokala som utländska investerare. ”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version