Europeiska ETFer såg inflöden på 42,6 miljarder USD under första kvartalet 2023, nästan hälften av det totala beloppet (87 miljarder USD) för hela 2022.
En förändring av sentimentet mot risk och utsikterna för räntor kommer sannolikt att få konsekvenser för tillgångsallokeringen under de kommande månaderna, med stora likvida exponeringar som gynnas.
Hastigheten på nettoinflöden till EMEA ETFer steg till 14 miljarder dollar i mars, vilket gav det totala nettoinflödet för första kvartalet till robusta 42,6 miljarder dollar, enligt Invescos European Demand Monitor. Nettoinflöden för första kvartalet 2023 markerade inte bara en acceleration jämfört med fjärde kvartalet 2022, då ETFer lockade 27,2 miljarder USD i NNA, utan var nästan hälften av det totala NNA-summan på 87 miljarder USD som samlades in förra året.
Aktier ledde nettoinflöden för kvartalet med 23,3 miljarder USD, vilket motsvarar 55 % av nettotillgångarna (NNA). Detta är dock lägre än deras nuvarande marknadsandel på 68 %, möjligen på grund av en kombination av marknadsstyrka, ökande oro för risken för en recession och problemen i banksektorn som sågs i mars.
Fixed Income lockade 16,2 miljarder USD NNA, net new assets, vilket motsvarar 38 % av nettoinflöden och överstiger dess marknadsandel på 24 %. Samtidigt fick råvaror NNA på 2,7 miljarder USD under kvartalet, vilket stod för 6 % av nettoinflöden, något under deras marknadsandel på 8 %.
Nya nettotillgångar i procent av AUM 2023
1 All data hämtad från Invesco, Bloomberg, per den 31 mars 2023. Alla siffror i USD.
Ett bra Q1 för aktier
Efter att ha upplevt en särskilt stark efterfrågan i januari, följt av sunda inflöden i februari och mars, har ETFer haft ett välmående första kvartal med nettoinflöden på 23,3 miljarder USD. Breda tillväxtmarknadsaktier har sett den starkaste efterfrågan under kvartalet med 8,6 miljarder USD NNA som står för 38 % av det totala nettoinflödet av aktier. Med 8,1 miljarder USD NNA, vilket motsvarar 31 % marknadsandel, var globala aktier den näst starkaste kategorin under första kvartalet, följt av breda europeiska aktier, som tog in 4,3 miljarder USD (19 %).
Fantastisk fixed income
Investment grade var den starkaste räntekategorin för kvartalet med 7,7 miljarder USD som stod för 49 % av ränte-NNA. Med 5,8 miljarder USD NNA och representerande 37 % av nettoinflöden av ränteintäkter under första kvartalet, kom ETFer för statsobligationer på andra plats medan sammanlagda obligations-ETFer såg en stabil efterfrågan under kvartalet och tog in 1,8 miljarder USD (12 %).
Minskat intresse för ESG
Under första kvartalet 2023 är nettoinflödet på 11,2 miljarder USD till ESG-produkter, vilket motsvarar 26 % av NNA, en mycket långsammare takt än 2022, då ESG stod för 61 % av NNA. Det slog dock fortfarande över sin marknadsvikt på 19 %.
Utsikter för andra kvartalet 2023
”Mars såg en förändring av ton på finansmarknaderna när fokus växlade från penningpolitik och inflationens inverkan till mer systemisk oro över potentialen för en bankkris”, säger Matthew Tagliani, chef för ETF Product and Sales Strategy på Invesco. ”Medan myndigheternas snabba reaktion verkar ha förhindrat smitta, har det drivit på en förändring i sentimentet mot risktillgångar och utsikterna för räntor, en förändring som kan få viktiga konsekvenser för tillgångsallokeringen under de kommande månaderna.
”Inom aktier kommer de ostadiga ekonomiska utsikterna sannolikt att behålla investerarnas fokus på stora, likvida kärnexponeringar”, fortsatte Tagliani. ”Men slutet på noll-COVID-policyn har återuppväckt intresset för kinesiska aktier, som såg starka inflöden förra året och början av Q1, såväl som tillväxtmarknadsexponeringar mer generellt.
”Inom räntebärande intäkter har risk-off-sentimentet som skapats av de senaste händelserna i banksektorn drivit en rotation mot statsskuld som, utöver sin upplevda tillflyktsort, också skulle kunna dra nytta av mindre hökaktiga centralbanker. Vi ser en liknande dynamik i guld, som inte bara ses som en risk-off-tillgång, utan också som potential att säkra sig mot inflation och en svagare US-dollar, och tror att detta kan driva ytterligare guldinflöden under de kommande månaderna.”
BNP Paribas Easy ESG Momentum Europe UCITSETF (MOED ETF) med ISIN LU1481201538, försöker följa BNP Paribas Momentum Europe ESG-index. BNP Paribas Momentum Europe ESG-index spårar aktier med hög kursmomentum från Europa. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,31 % p.a. BNP Paribas Easy ESG Momentum Europe UCITSETF är den billigaste ETF som följer BNP Paribas Momentum Europe ESG-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).
BNP Paribas Easy ESG Momentum Europe UCITSETF är en mycket liten ETF med tillgångar på 0 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 31 januari 2017 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Valour Jupiter (JUP) SEK (VALOUR JUP SEK) med ISIN CH1108679395, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar JUP, token som används på Jupiter-plattformen. Jupiter är ett verktyg på Solana blockchain som hjälper användare att få de bästa priserna när de byter tokens genom att ansluta till många decentraliserade börser (DEX). JUP-tokenen låter användare rösta om beslut om hur plattformen drivs och förbättras. Genom att kombinera likviditet från olika källor och erbjuda användarvänliga verktyg gör Jupiter decentraliserad handel på Solana enklare och effektivare.
Beskrivning
Valour’s Certificate-produktlinje erbjuder börshandlade produkter som uppfyller kraven, var och en helt säkrad av sina respektive digitala tillgångar. För att säkerställa säker kylförvaring samarbetar Valour med nivå 1-licensierade förvaringsinstitut som Copper. Handlade på reglerade börser och MTFer ger dessa certifikat transparent prissättning och likviditet, vilket stärker investerarnas förtroende för säkra digitala tillgångsinvesteringar. Valours grundprospekt är godkända av Finansinspektionen och uppfyller EU:s krav på fullständighet, tydlighet och konsekvens.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.
BNP Paribas Easy MSCI Europe ESG Filtered Min TE UCITSETF (EEUX ETF) med ISIN LU1291099718, strävar efter att spåra MSCI Europe ESG Filtered Min TE-index. MSCI Europe ESG Filtered Min TE-index spårar stora och medelstora aktier från europeiska länder. Aktierna som ingår är filtrerade enligt ESG (miljö, social och bolagsstyrning) och klimatförändringskriterier. Indexet syftar också till att minimera tracking error i förhållande till moderindexet (MSCI Europe).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,15 % per år. BNP Paribas Easy MSCI Europe ESG Filtered Min TE UCITSETF är den enda ETF som följer MSCI Europe ESG Filtered Min TE-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras.
BNP Paribas Easy MSCI Europe ESG Filtered Min TE UCITSETFär en stor ETF med tillgångar på 854 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 12 februari 2016 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.