Tillgångar under förvaltning uppgår nu till 1,24 biljoner euro efter det att europeiska börshandlade fonder såg nettoinflöden på 82 miljarder euro 2022. Europeiska ETFer har haft en årlig tillväxt på 17 procent under det senaste decenniet. Allt detta framgår i Amundis senaste årsrapport.
Investerare sökte sätt att ompositionera sina portföljer under året efter att ha lidit betydande förluster från sin allokering till både aktier och obligationer.
Europeiska aktie-ETFer
Europeiska aktie börshandlade fonder såg nettoinflöden på mer än 54,1 miljarder euro förra året. Det fanns en betydande dragning för globala och amerikanska exponeringar på bekostnad av Europa, som upplevde betydande utflöden. Tillväxtmarknaderna ackumulerade stadiga flöden månad efter månad och Kina förblev högst upp på investerarnas agenda.
Som ett resultat fick exponeringar för alternativ energi och cybersäkerhet fart, med betydande inflöden till tematiska ETF.
Europeiska ränte-ETF
Europeisk ränte-ETF bokförde inflöden på mer än 31,6 miljarder euro 2022. Det har varit ett utmanande år för ränteinvesterare, som drabbades av förluster i och med nedgången på marknaden. Som ett resultat justerade investerarna kontinuerligt sin riskexponering.
Under andra kvartalet sökte investerare initialt kortfristiga obligationsexponeringar, såsom kortfristiga kredit-ETF, för att justera sin durationsrisk mot en bakgrund av högre räntor. Allteftersom året fortskred, tillsammans med centralbankens åtstramningscykel, ökade aptiten för exponeringar med längre löptid.
Statsobligationer (främst EUR och USD) och företagsobligationer av investeringsgrad var de mest gynnade segmenten. Skuld på tillväxtmarknader såg betydande utflöden, särskilt i yuan-denominerade obligationer.
Stark aptit för ESG ETF bekräftad
ESG ETF registrerade inflöden på 52,7 miljarder euro förra året, främst inriktat på klimat och bred ESG. Lejonparten gick till ESG räntefond, som lockade 66 % av de totala ränteflödena (20,8 miljarder euro i nettoteckningar, av 31,6 miljarder euro).