Nyheter

Europa saknar kapacitet att försvara sig

Publicerad

den

HANetf, Europas första och enda oberoende UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETPer för digitala tillgångar, hade nyligen nöjet att vara värd för ett webbseminarium med Dirk Winkels, Head of Investor Relations på Rheinmetall.

Winkels inleddes med att ta upp de akuta geopolitiska realiteter som Europa står inför. ”Ukrainakriget har fungerat som en katalysator här för förståelsen av att det finns ett överhängande hot”, sade han och underströk Rheinmetalls fokus på ”landbaserad krigföring” som kärnan i deras nuvarande operationer. ”Den huvudsakliga tillväxtdrivkraften för vår verksamhet för tillfället är den höga efterfrågan på ammunition”, konstaterade Winkels och pekade på det snabbt ökande behovet över hela Europa.

Han lyfte fram den allvarliga bristen på europeiska militära lager: ”Före kriget rapporterades den tyska armén vara nere på fem procent av utrustningsnivån. Nu håller dessa lager på att tömmas ytterligare och nationer har identifierat ett behov av att öka kapaciteten.”

Rheinmetalls nuvarande prioriteringar är tydliga. ”I dag har Europa insett att vi saknar kapacitet och förmåga att försvara oss själva,” förklarade Winkels och noterade att detta driver ökningen av beställningar och produktion. ”Allt vi för närvarande producerar går direkt till Ukraina”, sa han och tillade att detta fokus på omedelbara behov försenar Rheinmetalls bredare syfte: ”Bashistorien handlar om att fylla på de tomma och uttömda lagren i europeiska arméer och att utrusta dem till en nivå där de kan försvara Europa som helhet.”

Winkels diskuterade också Rheinmetalls roll i europeiskt samarbete och dess utökade produktionskapacitet: ”Vi producerar hela mittkroppen för de icke-amerikanska F35-beställningarna, med cirka 400 bekräftade för närvarande.” Dessutom betonade han företagets långsiktiga strategiska partnerskap, och sa: ”Backloggen består av fasta order och inramade nomineringar – traditionellt har vi tecknat ramavtal med några av de ledande europeiska kunderna.”

Inför framtiden påpekade Winkels att geopolitiska förändringar, särskilt i Stillahavsregionen, påverkar den europeiska försvarspolitiken. ”USA vänder sig nu till Stillahavsteatern, så det råder tvivel om att de kan avsätta resurser till båda teatrarna, vilket betyder att Europa måste skydda sig igen”, noterade han. Denna globala förändring påverkar också regioner utanför Europa: ”Vi ser Australien stärka sin militär för att skapa en trovärdig avskräckning mot Kina. Många länder i Asien ökar försvarskapaciteten och tittar på modern utrustning.”

Winkels tog också upp den betydande förändringen i hur försvarsindustrin uppfattas genom linsen av miljö-, sociala och styrningskriterier (ESG). ”Vi ser att försvarsindustrins rykte och uppfattning har förändrats avsevärt sedan kriget”, sa Winkels. ”Folk förstår nu att – för att ens tänka på ESG – behöver du en grund som är säkerhet och fred i vårt samhälle.”

Han betonade att försvaret spelar en grundläggande roll för att säkerställa samhällelig stabilitet: ”Du måste kunna försvara dig själv, och först då kan du ha ett samhälle som kan beakta ESG-värderingar.”

Som svar på frågor kring ESG-relaterad uteslutning av försvarsföretag förklarade Winkels att diskursen har blivit mer nyanserad. ”Det handlar inte längre om uteslutning av försvar, det finns en mer sofistikerad diskussion om vilken typ av vapen som används och deras roll i försvaret”, noterade han. Rheinmetall har varit en del av detta utvecklande samtal och positionerat sig som en nyckelspelare för att säkerställa den säkerhet som krävs för att bredare ESG-hänsyn ska blomstra.

Winkels betonade också vikten av Rheinmetalls pågående ansträngningar för att stärka det europeiska försvaret: ”Vi tror att cykeln kommer att vara här i ett par år, och vi ser för närvarande att kapaciteten inte är tillräckligt stor för att snabbt öka – vi behöver buffertkapacitet. ” Han lyfte också fram företagets betydande potential när det gäller att komma in på den amerikanska marknaden och beskrev det som ”erbjuder enorma möjligheter.”

Future of Defense UCITS ETF (ticker: ASWC) syftar till att ge exponering för NATO och NATO+ allierade försvars- och cyberförsvarsutgifter. Unikt inkluderar ETF en NATO-skärm, som är utformad för att säkerställa att innehav begränsas till företag som är aktivt involverade i, eller har hemvist i, NATO- eller NATO+-länder. ETFen översteg nyligen 500 miljoner USD i tillgångar under förvaltning (AUM).

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version