I slutet av 2022 nådde de totala ETF-tillgångarna 6,7 biljoner dollar över hela världen, vilket innebär en ungefärlig tillväxttakt på 15 % per år sedan 2010. ETF-marknaden kommer att växa mellan 13 % och 18 % per år under perioden mellan 2022 och 2027. Studien bekräftar att ETF-landskapet just har inlett nästa tillväxtfas, denna gång underblåst av den tematiska ETF-boomen. Börshandlade fonder (ETF) kommer att stå för 24 % av fondmarknaden år 2027, upp från 17 % i dag, enligt en rapport publicerad av strategiska konsultföretaget Oliver Wyman med titeln The Renaissance of ETFs.
I slutet av december 2022 nådde de totala ETF-tillgångarna 6,7 biljoner dollar över hela världen, vilket innebär en tillväxt på cirka 15 % per år sedan 2010. Med andra ord, den här typen av produkter växer nästan tre gånger snabbare än den traditionella investeringen fondsegment.
”Den explosiva tillväxten av ETFer har varit den mest störande trenden i kapitalförvaltningsbranschen under de senaste 20 åren. Vi räknar med att de under de kommande fem åren kommer att stå för ungefär en fjärdedel av alla fondtillgångar. Detta kan bli en strategisk möjlighet för sektorn att på egen hand ta franchiseföretag till ETF-tillgångar, eller att förlita sig på white-label-plattformar, som erbjuder en kostnadseffektiv infrastruktur för fondinitiatorer att lansera sina ETFer” förklarar Kamil Kaczmarski, partner i Insurance och Asset Management på Oliver Wyman.
Efter den oöverträffade tillväxten av ETFer, som har gått från att representera 12 % av de totala fondlanseringar 2016 till 23 % 2022, bekräftar studien att ETF-landskapet precis har inlett nästa tillväxtfas, denna gång underblåst av uppgången av tematiska ETFer. Dessa vinner terräng bland investerare som inte bara letar efter differentierade strategier för att slå marknaden, utan också i allt högre grad letar efter produkter som möter deras behov av miljömässigt och socialt ansvarsfulla investeringar och som låter dem knyta an till aktuella frågor.
Dessutom orsakar den ökande synligheten och tillgängligheten för ETFer, efter att de antagits av amerikanska investerare, också en ökning av antagandet av ETFer bland europeiska investerare. År 2022 skedde 13 % av ETF-fondernas lanseringar på europeiska marknader, upp från 5 % 2016.
Nya utmaningar vid lansering av ETFer
Även om gynnsamma trender – såsom ökad efterfrågan från privata investerare, skatte- och kostnadsfördelar, stödjande regler, stark efterfrågan på tematiska ETFer och direkt indexering – kommer att påverka tillväxtutsikterna för ETFer positivt, står företag som vill lansera en ETF inför flera utmaningar. Bland dem är, enligt rapporten, de höga kostnaderna för att skapa ETFs infrastruktur; den höga risken för misslyckanden och svårigheten att hitta rätt personer med erfarenhet av den här typen av produkter.
Dessa utmaningar har underblåst framväxten av white-label ETF-leverantörer, förklarar rapporten, ”en relativt ny affärsmodell som tillåter fondleverantörer att snabbt ta ut sina strategier på marknaden.” Dessa leverantörer erbjuder investeringsförtroende, förvaring, fondadministration, portföljförvaltning och marknadsförings- och distributionstjänster, vilket skapar stordriftsfördelar och minskar den finansiella risk som lanseringen av en ETF innebär för små fondleverantörer, säger Oliver Wymans studie.
Prognoser för framtiden
Oliver Wymans studie visar att ETF-marknaden kommer att växa mellan 13 % och 18 % per år under perioden mellan 2022 och 2027, ”främst drivet av starka nettoinflöden, eftersom strukturförändringen från aktiefonder fortsätter investera i ETFer. Dessa prognoser är baserade ”på en top-down-strategi, som kombinerar den förväntade tillväxten för alla fonder med de förväntade förändringarna mellan produktsegment för att erhålla den förväntade tillväxten på ETF-marknaden.”
Företagets uppskattningar förutsätter också att marknadsuppskattningen i stort sett kommer att ligga i linje med historiska medelvärden: ”Marknadsuppskattningen förväntas vara högre i USA än i Europa, vilket är i linje med värden och den avkastning som förväntas av investerare.
På samma sätt förutsätter tillväxtscenariot för ETFer som föreslås i rapporten att nettoflöden kommer att uppleva liknande tillväxt i förhållande till förvaltade tillgångar som den som observerades under perioden mellan 2016 och 2021; att allokeringen mellan produktsegment kommer att fortsätta att skifta mot ETFer och att aktiva ETFer kommer att fortsätta ta fart.