ETFer för solenergi att erbjuder exponering mot en rad alternativa energiaktier. I den här guiden väljer har vi lyft fram fem av de bästa ETFer för solenergi för i år.
ETFer för solenergi fonder som investerar i ett brett urval av aktier som verkar inom sektorn för alternativ energi. Den mest populära och vanliga industrin inom denna sektor är solenergi.
Vilka är de bästa solenergi-ETFerna att köpa?
Det finns många ETFer att välja mellan, vi har tittat på fem solenergi-ETFer för 2021 som du kan hitta listade nedan. Listan är på inget sätt komplett och skall inte ses som en rekommendation att köpa dessa börshandlade fonder.
Invesco Solar ETF följer MAC Global Solar Energy Index som inkluderar företag som producerar solenergi. Det finns endast 32 innehav i denna ETF med fokus på USA-baserade och Kina-baserade företag, även om andra platser ingår.
Dess tre största innehav är SolarEdge Technologies Inc, Enphase Energy Inc och SunRun Inc. Det anses vara en medelstor ETF eftersom det genomsnittliga börsvärdet för dess portfölj är cirka 7,8 miljarder USD. Det inkluderar dock många småbolagsaktier i Europa och tillväxtmarknader globalt.
Det tar topplatsen på grund av historisk tillväxt och framtidsutsikter. Drygt 25% av ETF består av 3 företag, medan nästan 50% tillhör USA-baserade företag. De senaste fem åren har man sett en genomsnittlig ökning på över 30 %, inklusive en stor topp 2020 på 234 %.
First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (NASDAQ:QCLN)
Tvåa på vår lista är en ETF som endast investerar i företag som är belägna i USA. First Trust NASDAQ är inte explicit solfokuserat, eftersom andra företag inom ren energisektorn är med, men det inkluderar många solcellsbaserade företag.
ETF:n följer ett aktieindex som kallas NASDAQ Clean Edge U.S. Liquid Series. Indexet är utformat för att spåra resultatet för ren energibolag som är börshandlade i USA.
Dess största solenergifokuserade företag inkluderade Enphase Energy Inc och SolarEdge Technologies Inc, som båda finns med i vårt första val. Enphase och Solar Edge arbetar båda med utvecklingen av invertersystem för att maximera energi som genereras från solen. ETF:en är välbalanserad i sin viktning till varje företag och dess största innehav, Tesla utgör bara 8,69 %.
HANetf Solar Energy UCITS ETF (Xetra:TANN)
HANetf är den nyaste och minsta ETF på vår lista, vilket innebär att den ger dig möjligheten att investera tidigt. Det bildades i juni 2021 och strävar efter att erbjuda ren exponering mot den snabbt växande solenergimarknaden. Alla dess 44 innehav är på ett eller annat sätt involverade i solcellsindustrin.
Det har en välbalanserad lista över innehav, vilket innebär att inget enskilt företag kan påverka dess resultat för mycket. Dess tre främsta innehav, Array Technologies Inc, West Holdings Corp och First Glass Group Co, utgör mindre än 10 % av ETF:n.
Denna ETF är bäst lämpad för investerare som är villiga att tolerera risker på grund av dess ringa storlek och nyligen startade. Dess rent solenergifokuserade investeringar betyder dock att det är ett utmärkt sätt att spåra denna växande sektor.
iShare Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN)
Den största ETF för förnybar energi som finns tillgänglig för tillfället tar fjärdeplatsen på vår lista. Det har tillgångar värda över 7 miljarder dollar, kom ut på marknaden redan 2008 och har sett en stadig tillväxt under de senaste fem åren.
Dess innehav är uppdelade över hela marknaden för ren energi med vind, och ännu viktigare för den här listan, solenergi visas ofta. Dess största innehav, Enphase Energy, är ett amerikanskt energiteknikföretag som producerar hemlösningar relaterade till solenergi.
Det erbjuder ett väl diversifierat urval av innehav även om det gynnar USA-baserade företag, där nästan hälften av exponeringen kommer ifrån.
Invesco WilderHill Clean Energy ETF (NYSEARCA: PBW)
Den sista platsen på vår lista går till WilderHill Clean Energy ETF från Invesco. Det är den tredje mest ägda ETF:en inom alternativ energisektorn och följer WilderHill Clean Energy Index.
Det är en av de mest väldiversifierade ETF:erna, som består av 72 olika aktier, som var och en utgör 2% – 3% av portföljen. Till skillnad från andra ETF:er på vår lista, genom att fördela pengarna nästan lika över alla aktier som den äger, syftar den till att ge stabilitet och tillgång till hela industrin för ren energi.
Solaktier ingår till viss del i denna ETF. Dess största innehav är ett solcellsföretag som finns med i andra på vår lista, Enphase Energy, ett teknikföretag som designar och tillverkar solcellsgenererande hemlösningar.
Handla TAN
Invesco Solar ETF (NYSEARCA:TAN) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i TAN. Till IGs ETF Screener.
Även CMC Marketserbjuder handel medInvesco Solar ETF (NYSEARCA:TAN) i form av CFDer. Till CMC Markets
Handla QCLN
First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (NASDAQ:QCLN) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i QCLN. Till IGs ETF Screener.
Även CMC Marketserbjuder handel medFirst Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (NASDAQ:QCLN)i form av CFDer. Till CMC Markets
Handla TANN
HANetf Solar Energy UCITSETF (Xetra:TANN) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnetoch Avanza.
Handla ICLN
iShare Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i ICLN. Till IGs ETF Screener.
Även CMC Marketserbjuder handel mediShare Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN)i form av CFDer. Till CMC Markets
Handla PBW
iShare Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i COPX. Till IGs ETF Screener.
Även CMC Marketserbjuder handel mediShare Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN) i form av CFDer. Till CMC Markets
UBS ETF (LU) MSCI Europe Socially Responsible UCITSETF (EUR) A-acc (UIW1 ETF) med ISIN LU2206597804, strävar efter att spåra MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5% Issuer Capped-index. MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5% Emittent Capped-index spårar värdepapper från Europa. Endast företag med mycket höga ESG-betyg (Environmental, Social and Governance) i förhållande till sina branschkollegor ingår. Vikten för varje företag är begränsad till 5 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % per år. UBS ETF (LU) MSCI Europe Socially Responsible UCITSETF (EUR) A-accär den billigaste och största ETFen som följer MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5% Emittent Begränsat index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
UBS ETF (LU) MSCI Europe Socially Responsible UCITSETF (EUR) A-acchar tillgångar på 142 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 26 februari 2021 och har sin hemvist i Luxemburg.
Översikt
Investeringsmålet är att replikera pris- och avkastningsutvecklingen för MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5 % Emittenttak med totalavkastning nettoindex netto efter avgifter.
Fonden investerar i allmänhet i aktier som ingår i MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5% Issuer Capped Index. Bolagens relativa viktning motsvarar deras viktning i index.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, SAVR och Avanza.
Över hälften av investerarna anser fortfarande miljömässiga, sociala och styrande faktorer som mycket viktiga när det gäller allokering av portföljtillgångar.
Svårighet att mäta effekt ses som det största hindret för att fortsätta använda hållbara investeringar.
Juryn ut de bästa sätten att driva positiv förändring, med effektinvesteringar, exkluderande screening, individuellt företagsengagemang och statlig policy och reglering bland topplistan.
Fidelity International (Fidelity) avslöjar idag nyckelresultat från sin Professional Investor DNA Survey, som samarbetar med Crisil Coalition Greenwich för att söka åsikter från över 120 institutionella investerare och mellanhandsdistributörer över hela Europa och Asien, om investerares aptit för att införliva ESG (miljö, social och styrning). ) överväganden i portföljallokering.
Enligt studien anser över hälften av investerarna fortfarande ”E”, ”S” och ”G”-faktorer som viktiga när det kommer till portföljtillgångsallokering under de kommande 18 månaderna.
Miljö är den viktigaste faktorn, med två tredjedelar (63 %) av investerarna som betraktar det som en viktig faktor, med styrning (58 %) och social (51 %) som följer efter. I spetsen är europeiska och institutionella investerare som lägger mer vikt vid ESG-kriterier i portföljtillgångsallokeringen.
När man tittar på hållbarhetsteman avslöjar studien ytterligare investerarfokus på miljöhänsyn, med utsläpp av koldioxid och energiomställningen tillsammans med bevarandet av naturkapital rankas bland de tre främsta teman i fokus, troligtvis driven av pågående investerare och politiska beslutsfattares åtaganden att nå nettonollutsläpp. utsläppsmål.
Företagstransparens rankas på andra plats totalt sett, vilket underbygger investerarnas önskan om stark bolagsstyrning.
Svårighet att mäta påverkan största hindret för att investera hållbart
Även om ESG ses som viktigt vid tillgångsallokering finns det fortfarande hinder kvar. Svårighet att mäta effekten ses som det största hindret för att fortsätta använda hållbara investeringar (68 % totalt). Samtidigt nämnde 52 % av investerarna förändringar av eller inkonsekventa regler som en viktig barriär. I Asien ansåg 66 % av investerarna att bristen på utbud av kvalitetsstrategier/produkter var ett hinder – jämfört med endast 31 % i Europa.
Jenn-Hui Tan, Chief Sustainability Officer, Fidelity International kommenterar: ”Vår studie visar att ESG ligger fast i investerarnas sinnen. Även om ESG-investeringar nu kan ses som en vanlig övervägande i tillgångsallokering, krävs ytterligare framsteg för att bryta ned implementeringshinder. Detta inkluderar svåra mätningar av påverkan, med observationer som pekar på svårigheter att anskaffa och analysera företagsdata av god kvalitet, och att navigera i regelverk, där avvikelser kvarstår mellan nationella, europeiska och globala regelverk.
”Vi fortsätter att stödja ökad datatransparens och standardisering, och harmoniseringen av globala regulatoriska regimer som möjliggör beslutsanvändbar avslöjande. Vi kämpar också för ett större fokus på policyer som driver verkliga resultat, som kompletterar rollen av förbättrade avslöjanden när det gäller att vägleda investerares val.”
”I Asien visar vår studie att produkttillgängligheten fortsätter att släpa efter Europa. Ett viktigt fokusområde i Asien är övergångsfinansiering, som stöds av övergångsplaner på nationell nivå, såväl som innovativa ramverk och produktstrukturer. Vi förväntar oss att detta kommer att utlösa större produktinnovation, som svarar mot ökande efterfrågan från kunder.”
Hur man skapar positiv påverkan
När juryn tillfrågades om det mest effektiva sättet att skapa positiva effekter var juryn ute med investerare och nämnde ett antal olika sätt från effektinvesteringar (59 %), exkluderande screening (52 %), individuellt företagsengagemang (44 %) och statlig policy och reglering (44 %), vilket lyfter fram den multifaktorstrategi som behövs när det gäller att driva på förändring.
Jenn-Hui Tan, tillägger: ”Vi tror att integrationen av hållbarhet i investeringsanalys och portföljkonstruktion är viktig eftersom det kan påverka långsiktigt värdeskapande och leda till bättre kundresultat. Som en aktiv förvaltare och förvaltare av kundkapital har vi en del att spela för att gå mot en mer hållbar ekonomi som bättre tar hänsyn till risker på systemnivå, men som studien visar finns det inget sätt att uppnå detta. Det är därför vi tror att effektivt förvaltarskap kombinerar nedifrån och upp, tematiska och systemomfattande tillvägagångssätt.
”Att mäta och tillskriva påverkan fortsätter att vara en branschutmaning, men som en del av vårt engagemang för att driva meningsfull och mätbar förändring är vi i färd med att utveckla ett förbättrat ramverk för engagemang för att bättre mäta djupet och kvaliteten på våra engagemang mot specifika mål över tid. , vilket gör att vi kan gå mot ett mer resultatbaserat engagemang.”
Fidelity fortsätter att införliva ESG i sin investeringsportfölj, utvecklar ett robust ramverk för hållbara investeringar och bidrar aktivt till viktiga regelverk både på global och lokal nivå. Fidelity fokuserar på fyra systemiska teman: naturförlust, klimatförändringar, stark och effektiv styrning och sociala skillnader, för att vägleda dess aktiva engagemang.
Sedan starten har SAVR nu betalat tillbaka över 67 000 000 kr i kickbacks av fondprovisioner.
Förra året blev det ännu förmånligare att fondspara hos SAVR då företaget sänkte sin egen årliga avgift för just fondsparande till 0,04 % samt 0,06 % på ränte- och indexfonder, en avgift som självklart är inbakad i varje enskild fonds totala årliga avgift och rabatt.
Dessa avgifter appliceras endast på fondsparande – inte på aktier, ETFer eller likvider.