EY:s sjätte ETF Research-marknadsundersökning visar att 92 procent av de intervjuade respondenterna förutsäger att fler leverantörer kommer in på marknaden under de närmaste två åren. ETF-studie förutsäger fler leverantörer som kommer in på marknaden under de närmaste två åren.
Nästan två tredjedelar (65 procent) tror att de stora bankernas förvaltningsavdelningar och/eller aktiva förvaltare kommer in på marknaden. Något mer än hälften (51 procent) indikerar små nischspelare och/eller nystart kommer att komma till sektorn.
Den tvåsiffriga tillväxten fortsätter
Undersökningen uppger att ETF-industrin är övertygad om att den tvåsiffriga tillväxten fortsätter. Mer än hälften (56 procent) förväntar sig att ETF-industrins tillväxt ska ligga mellan 11 procent och 20 procent under de kommande tre till fem åren. Nästan en fjärdedel (22 procent) av respondenterna förväntar sig en tillväxt på mer än 20 procent jämfört med bara 10 procent av respondenterna år 2017. Mer än hälften (57 procent) av förvaltare anger framgångsförhållandet för nya lanseringar kommer att förbättra i framtiden. Det stiger från 36 procent 2016 och 45 procent år 2017.
Lisa Kealy, EY EMEIA Wealth & Asset Management ETF-ledare, säger: ”Fundamenta är staplade till förmån för sektorn. Medan investerare fortsätter att flocka till ETF-industrin, har den gått in i en ny fas – en som är markerad av fortsatt tillväxt. Det uppfattas emellertid också som rätt tid att driva processförbättringar, produktinnovationer och nya marknader i ett försök att bygga differentierade marknadspositioner eftersom fler och nya potentiella konkurrenter förväntas översvämma ETF-marknaden.
ETF Connect
EY fann att den kinesiska marknaden utgör en betydande marknad för sektorn i Europa – med tanke på dess storlek och de asiatiska investerarnas efterfrågan. Nittiosju procent av respondenterna tror att försäljningsmöjligheterna i Kina för ETF kommer att bli 100 miljarder dollar eller mer, när ETF Connect (ett gränsöverskridande projekt som skulle ge kinesiska investerare exponering för utländska tillgångar via ETF: er som är noterade i Hong Kong) är verksamt inom fem år från nu, jämfört med 66 procent av de svarande som tror att det kommer att nå 100 miljarder dollar eller mer inom tre år.
EY: s studie rapporterar att ETF-marknaden har några viktiga frågor att ta itu med för att kunna utnyttja denna stora möjlighet fullt ut. Endast cirka en tredjedel (30 procent) är för närvarande redo eller på rätt spår för att använda ETF Connect när den är i drift. Dessutom anser 68 procent att industrin inte gör tillräckligt för att stödja ETF Connect-projektet när det gäller att hantera operativa problem.
Drivrutiner för förändring i ETFs världsoperativa modeller är regelverkskrav och ny teknik
Drivrutiner för förändring i ETFs världsoperativa modeller är regelverkskrav och ny teknik – en syn överensstämde med mer än 66 procent av respondenterna.
Kealy säger: ”Kostnaden ses nu som en prestandamätning, så teknik och operativmodelländringar planeras för att skapa en konkurrensfördel. Mer än två tredjedelar (83 procent) av förvaltare har sagt att de letar efter att använda ny teknik för att minska kostnaderna. Så det kommer att bli betydande förändringar i driftsmodellen. ”
Industrin kommer att fortsätta sitt fokus
Rapporten fann att industrin kommer att fortsätta sitt fokus på att förbättra distributionen. Hur data hanteras kommer i stor utsträckning att bestämma framgången med distributionsstrategier, finner rapporten. Det mest populära tillvägagångssättet att förbättra distributionen som svarandena citerade förbättrar produktdata på deras hemsida (67 procent), följt av försäljning via nätplattformar (62 procent).
Kealy säger: ”Med tanke på rådande osäkerhet och tryck på marginaler är optimismen ett bevis på sektorns motståndskraft. ETF-industrin kommer emellertid att behöva kalibrera på många fronter för att upprätthålla fart, översätta tekniska fördelar för ökad kundupplevelse, anpassa sig till lagstiftningsförändringar och fortsätta med nya möjligheter. Att vara självsäker kommer att vara väldigt farlig. ”