Både de företag som arbetar med uran och de börshandlade fonder som investerar i detta segment steg. Detta skedde efter att den amerikanska senatskommittén stödjer Trumps plan för strategisk reserver. Australien, som redan levererar uran till amerikanska företag, dra sannolikt nytta av USA:s val.
Den amerikanska senatskommittén för miljö och offentliga arbeten har antagit ett lagförslag som godkänner inrättandet av en nationell uranstrategisk reserv. Det nya lagförslaget, som nästan säkert kommer att passera hela USA:s senat för att det har tvåpartisstöd. Lagförslaget utesluter alla kinesiska eller ryska företagsengagemang för att leverera uran till lagret. Australien, som redan levererar uran till amerikanska företag, kommer nästan säkert att dra nytta av USA:s beslut. Detta både när det gäller uranförsäljning och prospekteringsarbete i USA.
Den avgående amerikanska presidenten Donald Trump meddelade tidigare i år att USA skulle spendera 1,5 miljarder US-dollar per år i tio år för att upprätta reserven. Denna summa har senare minskats till 150 miljoner US-dollar. Det kommer att användas fram till nästa september för att initiera reservprogrammet och finansiera arbetet med avancerad reaktorplanering. Det ser nu ut som om uranlagret kommer att läggas till Trumps presidentarv.
Australiska företag med strategiska metallprojekt, inklusive uran, hoppas på nya samarbetet med Amerika. De hoppas även att detta land ska säkerställa kontroll över dessa metaller överlever en förändrad administration.
Tvåpartsavtalet i senaten om uran antyder att det kan
Uranreserven kommer att stödja strategiska amerikanska bränslecykelfunktioner och ge kritisk försäkran om varans tillgänglighet i händelse av en störning på marknaden. Trumps första tillkännagivande krispade in på den australiska marknaden, med några juniorer här som sedan tog upp uranprojekt i Nordamerika.
Trump-administrationen i Washington har drivit på att utvidga uranproduktionen inom landet för att minska eller till och med upphöra med USA:s beroende av import. Sedan tillkännagivandet av denna politik har intresset för att återuppliva gamla gruvor ökat. Många av dessa gruvor stängdes för 40 år sedan när uranpriserna kollapsade.
ETF för uran
Utbudet för ETF för uran är relativt litet, något som beror på att priserna har rasat.
Global X Uranium ETF (URA) ger investerare tillgång till ett brett spektrum av företag som är involverade i uranbrytning och produktion.
VanEcks Uranium+Nuclear Energy ETF (NYSEArca: NLR) har en bredare spridning i sina innehav. Stora och stabilare allmännyttiga företag som svarar för cirka 32,6 % av portföljen. Dessutom har denna ETF en exponering mot större företag, med en 22,4 % vikt mot de allra största företagen. 46,2 % i large caps och 19,9% inom small cap segmentet. Japan utgör det största landet med 24,4 %, följt av Frankrike 21,7 %, USA 20,5 %, Kanada 13,7 %, Polen 9,9 % och Australien 9,8 %.
iShares Global Nuclear Energy ETF (NYSEArca: NUCL) följer 24 av de största företagen inom kärnkraftssektorn – mega caps utgör 25,3 %, large-caps 58,9 % och medelstora företag 14,1 % av denna ETFs innehav. Denna ETF fokuserar mer på kärntekniska anläggningar och den utrustning som behövs för att driva reaktorer. NUCL har en 47,7 % allokering till elbolag och 13,4 % till flerproduktföretag. USA är det största marknaden på 39,8 %, följt av Japan 27,6 %, Kanada 5,9 %, Spanien 4,9 % och Tyskland 4,9 %.
I USA lanserades 2019 North Shore Global Uranium Mining ETF (URNM). Denna ETF investerar i företag som är involverade i utvinning av uran, gruvdrift och produktion av råvaran.