ETF för uppköpsarbitrage klarar av avbruten affär Ett uppköp som det länge diskuterats har varit Comcast (NasdaqGS: CMCSA) försök att för 45 miljarder USD köpa konkurrenten Time Warner Cable (NYSE: TWC). Nyligen meddelade Comcast att bolaget drar tillbaka sitt bud på Time Warner Cable. Många har spekulerat i detta uppköp, och det finns till och med en börshandlad fond som helt fokuserar på att köpa aktier i företag som det lagts bud på, Index IQ Merger Arbitrage ETF (NYSEArca: MNA). Utöver MNA finns ett antal konkurrerande börshandlade fonder med samma placeringsstrategi. Flera investerare har varit oroliga för hur det avbrutna uppköpet kommer att påverka värdet i MNA.
Fokuserar på corporate actions
MNA och de övriga börshandlade fonderna som fokuserar på corporate actions, i detta fall så kallade M&As, mergers and Acquisition, ger sina ägare en exponering mot diversifierad portfölj av uppköpskandidater. Dessa ETFer arbetar efter en alternativ, riktad hedgefondsstrategi som brukar benämnas fusionsarbitrage. Det innebär att dessa börshandlade fonder försöker köpa aktier i företag som ryktas vara under uppköp för att kunna ta del av budpremien, den överkurs som det köpande företaget betalar när de köper ut målföretaget från börsen.
Att säga att MNA dra fördel av en ökad aktivitet när det gäller fusioner och förvärv är emellertid inte helt korrekt. Det är inte heller rimligt att anta att alla de affärer som antingen kommuniceras eller som det talas om innan de blir offentliga kommer att påverka värdet på MNA då denna ETF inte spekulerar genom att köpa aktier i de företag som ryktas vara under uppköp. Detta skulle innebära en aktiv förvaltning och MNA är en passiv ETF som arbetar efter en strategi för professionella aktörer, men som denna börshandlade fond gör tillgänglig för allmänheten.
Inriktar sig på fusionsarbitrage
En börshandlad fond som inriktar sig på fusionsarbitrage är en ETF som köper aktier i bolag under uppköp, mer korrekt där en premie kommer att betalas ut när köparen fått in aktierna i målbolaget. Ofta tar de också korta positioner, det vill säga blankar aktier i det bolag som lagt budet. Orsaken är att detta kan komma att fungera som en hedge om affären inte går genom och båda aktiekurserna faller.
MNA äger inga aktier i vare sig Comcast eller Time Warner Cable. Den senare aktien köptes visserligen in i mars 2014, men placeringsreglementet i denna börshandlade fond säger att denna ETF endast kan äga en aktie i 360 dagar. Det betyder att när MNA rebalanserades i månadsskiftet mars/april 2015 så såldes dessa aktier. Det är en disciplinerad, regelbaserad metod som tar bort känslor från ekvationen något som i sin tur minskar risken för investerarna.
Låg korrelation till traditionella aktieindex
Strategin fungerar, dessutom med en relativt låg korrelation till traditionella aktieindex, detta betyder att det är möjligt för en investerare att minska risken genom att äga MNA tillsammans med en traditionell börshandlad fond som investerar brett. Under de senaste två åren har MNA gett sina aktieägare en avkastning som är nästan dubbelt så hög som den som HFR Merger Arbitrage gett. Enligt Morningstar har denna typer av fonder en korrelation om 0,66 med S&P Index, men MNA som arbetar på en bredare marknad har en betydligt lägre korrelation, endast 0,25 vilket betyder att risken minskar för den investerare som äger denna ETF i kombination med till exempel OMXS30 eller S&P 500.
Det goda resultatet i värdeutvecklingen för denna börshandlade fond har lett till att kapitalet har ökat med mer än 37 MUSD under det första kvartalet 2015. MNAs största innehav är för närvarande Kraft (NasdaqGS: KRFT), Baker Hughes (NYSE: BHI) och Pharmacyclics (NasdaqGS: PCYC).