ESG-rapporteringen har fortsatt att få dragkraft i Midstream med sju fler beståndsdelar i Alerian Midstream Energy Dividend Index (AEDW), det underliggande indexet för MMLP ETF. Denna börshandlade fond publicerar sina inledande hållbarhetsrapporter sedan augusti 2020. Sammantaget tillhandahåller 21 av 31 AEDW-beståndsdelar hållbarhetsrapporter.
Energiinfrastruktur har gjort anmärkningsvärda förbättringar av ESG-rapportering och prestanda. Framöver bör Midstreamföretag fortsätta att anta omfattande och transparent hållbarhetsrapportering och sträva efter att förbättra sina säkerhets-, utsläpps- och styrningsvärden.
En av de mest populära trenderna för investeringar under de senaste åren har varit ökningen av miljö-, social- och styrningsinvesteringar (ESG). Energiinfrastruktur är kanske inte den första sektorn som kommer att tänka på när man tänker på ESG-vänliga investeringar, men antagandet av hållbarhetsredovisning har blivit vanligare bland Midstreamföretag. Även om midstream verkligen fortfarande har ett sätt att gå i sina ansträngningar för att tillgodose ESG-överväganden, har det skett anmärkningsvärda förbättringar sedan Alerians ESG-vitbok, First Steps: Introducing ESG Issues in Midstream, publicerades i oktober 2019. Denna artikel undersöker utvecklingen inom hållbarhet. rapportering och prestanda i rymden och diskuterar nästa steg för branschen, med fokus på Alerian Midstream Energy Dividend Index (AEDW).
ESG-rapportering fortsätter att få dragkraft för Midstreamföretag
Även mot bakgrund av en utmanande och bullrig makromiljö för energi i år har ESG varit i fokus för både investerare och mittströmsledningsteam. Sedan augusti 2020 har ytterligare sju energiinfrastrukturföretag publicerat sina inledande hållbarhetsrapporter.
Detta innebär att summan över AEDW-indexets beståndsdelar uppgår till 21. Detta exkluderar Phillips 66 Partners (PSXP), vars förälder publicerar ESG-data för MLP. Sammantaget tenderar kanadensiska företag att leda vägen när det gäller ESG-rapportering i mitten, med de stora amerikanska C-Corps som också tillhandahåller hållbarhetsrapporter. MLP:er som en grupp har visat förbättringar de senaste månaderna eftersom några av de största MLP: erna, inklusive Energy Transfer (ET), Enterprise Products Partners (EPD) och Magellan Midstream Partners (MMP) har släppt hållbarhetsrapporter. EPD och andra har integrerat ESG till bredare investerarmaterial. Som ett exempel inkluderade en nyligen presenterad presentation från EPD en särskild hållbarhetssektion som belyste den roll som amerikansk energi kommer att spela för att förbättra livskvaliteten runt om i världen. En handfull företag har också uppdaterat sina hållbarhetsrapporter under det senaste året för att inkludera ytterligare data eller en mer omfattande diskussion om deras verksamhet, vilket visar branschens pågående engagemang för ESG-rapportering.
Med hållbarhets- och ESG-överväganden i allt högre grad hos investerare, bör ESG också vara ett fokus för ledningsteam i mellanström som försöker locka nya investerare till rymden. Drivkraften kring ESG-orienterade investeringar fortsätter att växa, särskilt bland yngre investerare, och mittström bör vara lyhörda för denna trend. För midstream är ESG-rapportering sannolikt en förutsättning för att locka generalistiska investerare med ESG-känslighet. Dessutom kan antagande av ESG gynna mittström eftersom större offentlig granskning läggs på energiinfrastrukturprojekt. Rörledningar tenderar att få kritik från miljögrupper, men i verkligheten är de den säkraste metoden för transport av olja och naturgas. Transparenta uppgifter om arbetstagarnas säkerhet, rörledningsutsläpp och utsläpp kan hjälpa till att försäkra intressenterna om att företag arbetar på ett säkert och effektivt sätt.
Midstreamföretagen visar förbättringar i viktiga ESG-mätvärden och ökar transparensen
I en första analys av ESG i mellanström, noterade Alerian Midstream Energy Dividend UCITSETFatt de första stegen för energiinfrastrukturföretag skulle vara att engagera sig med investerare. Det omfattar även att öka informationen och främja enhetlighet och transparens i dessa uppgifter.
Baserat på nyligen publicerade hållbarhetsrapporter verkar det som om utrymmet är i färd med att ta dessa steg. Den ökade rapporteringen har gjort det lättare för investerare att jämföra ESG-resultaten för enskilda företag och mäta en operatörs ställning bland branschen. Även om det fortfarande finns en viss variation i mätvärdena som visas, tenderar de flesta hållbarhetsrapporter att inkludera vanliga viktiga datapunkter. Det utbredda antagandet av ett rapporteringsramverk, som de som erbjuds av Global Reporting Initiative (GRI) eller Sustainability Accounting Standards Board (SASB), kan bidra till att ytterligare förbättra enhetligheten i branschen. Många midstreamföretag använder redan en eller båda av dessa ramar för hållbarhetsredovisning.
De senaste hållbarhetsrapporterna visar också förbättringar i nyckeltal de senaste åren, särskilt när det gäller säkerhet. Med tanke på karaktären av midstreamsverksamheten lägger hållbarhetsrapporter ofta starkt betoning på säker verksamhet, vilket endast förstärkts av den pågående pandemin. Ett viktigt exempel på detta bland AEDW-beståndsdelar är Crestwood Equity Partners (CEQP), som binder 20% av företagets kompensation till fem säkerhetsmått, såsom Total Recordable Incident Rate (TRIR). TRIR, ett mått på arbetsrelaterade skador eller sjukdomar, ingår i varje hållbarhetsrapport av de 21 beståndsdelarna som tillhandahåller dem förutom International Seaways (INSW), som rapporterar enbart tappade incidenthastigheter. För företagen som rapporterade minskade TRIR med 11,0% i genomsnitt på årsbasis jämfört med den senaste rapporteringsperioden. Flera företag tillhandahåller även TRIR-mål. Gibson Energy (GEI) och ONEOK (OKE), efter att ha sett nedgångar i deras skadefrekvens under 2019, angav mål för att ytterligare minska TRIR 2020.
Växthusgasutsläpp är en annan nyckelkomponent i hållbarhetsredovisningen och kommer sannolikt att vara en viktig faktor för ESG-fokuserade investerare framöver. Även om utsläppsmätvärdena fortsätter att variera från företag till företag, tillhandahöll varje midstream hållbarhetsrapport några uppgifter som beskriver företagets miljöpåverkan. Majoriteten av rapporterna nämner till och med det hot som klimatförändringarna utgör för både miljön och deras företag, med Enbridge (ENB), TC Energy (TRP) och Williams (WMB) som båda innehåller mer omfattande avsnitt om klimatförändringar i sina rapporter. I slutet av augusti tillkännagav WMB målet att minska utsläppen av växthusgaser med 56% från 2005 års nivåer fram till 2030, eftersom företaget riktar sig till nollutsläpp av koldioxid till år 2050. WMB investerar 400 miljoner dollar i solprojekt till kraftföretags anläggningar i nio stater. På samma sätt tillkännagav ENB i november ett nettomål för nollutsläpp för 2050 tillsammans med ytterligare ESG-mål för de kommande åren. Som WMB och ENB exemplifierar kan ESG-överväganden och midstream vara kompatibla.
Dessutom kan midstream hjälpa till att underlätta en övergång till renare naturgas i USA och runt om i världen genom export av flytande naturgas. Cirka 63% av beståndsdelarna i AEDW-indexet efter viktning är främst inriktade på transport och bearbetning av naturgas, som i stor utsträckning har utsetts som bryggan för energiövergången. Till dess att förnybar kraft blir mer tillgänglig eller pålitlig kommer naturgas att spela en viktig roll för att tillhandahålla prisvärdare, renare kraft, särskilt i förhållande till kol.
Styrningsfaktorer är en viktig del av ESG-diskussionen för mellanström. Tabellen nedan ger en uppdatering av styrningsstatistiken för beståndsdelar i AEDW, varav några är innehav i Alerian Midstream Energy Dividend UCITSETF. Observera att Plains GP Holdings (PAGP) är uteslutet med tanke på dess överlappning med Plains All American (PAA). När det gäller styrelsens oberoende har 20 av 31 analyserade företag en majoritetsoberoende styrelse. Inget företag har en styrelse som är majoritetskvinnlig och tre företag har inte någon kvinnlig styrelseledamot alls. Sedan augusti har styrelsedynamik och ledningsteams hud i spelet inte förändrats i stort. Många av namnen som listas nedan, nämligen CEQP och Genesis Energy (GEL), såg emellertid att skinnet i spelet tippade upp tidigare i år då insatser inom midstream utnyttjade försäljningen under 1Q20 för att köpa betydande mängder av deras företags aktier på öppen marknad, bättre anpassa sina ekonomiska intressen till aktieägarnas.
En annan anmärkningsvärd förbättring av styrningen som har fortsatt under det senaste året har varit eliminering av incitamentsfördelningsrättigheter (IDR) av MLP. IDR har i stor utsträckning fallit i fel hos investerare och deras avlägsnande bidrar till att sänka en MLP:s kapitalkostnad samtidigt som de allmänna och begränsade partnerns intressen bättre anpassas. Sedan oktober 2019 har DCP Midstream (DCP), Noble Midstream Partners (NBLX) och Shell Midstream Partners (SHLX) alla avslutade IDR-elimineringstransaktioner. Som framgår av diagrammet nedan har 95,4% av AEDW efter viktning inte längre IDR, en märkbar förbättring från 60,9% i slutet av 2016. Framöver förväntas den del av MLP-universumet med IDR fortsätta att krympa.
Vilka är nästa steg för ESG för midstream företag?
Midstream har börjat ta sina första steg för att utveckla sin hållbarhetsprofil genom allmänna förbättringar av ESG-rapportering och statistik, men var går utrymmet härifrån? Först och främst måste de åtgärder som vidtagits av företagen som lyfts fram i denna rapport omfattas av resten av energiinfrastrukturuniverset.
Förbättringen av det totala antalet företag som utfärdar hållbarhetsrapporter har noterats under de senaste månaderna och representerar nu majoriteten av namnen i indexet. Men 10 företag utfärdar fortfarande inte dessa informativa rapporter. Dessutom, när företag tar upp ESG-överväganden, bör det vara på ett heltäckande och öppet sätt, helst med ett standardiserat rapporteringsramverk för investerare att enkelt jämföra. Slutligen bör ledningsgrupper fortsätta att prioritera ESG-frågor genom att betona säkerhet, minska utsläpp, engagera sig för mångfald och anpassa sina intressen till aktieägarnas.
Alternativa energiprojekt, såsom investeringar i vind- eller solenergi, kan utgöra en möjlighet för mellanströmsoperatörer att förbättra sina utsläppsprofiler samtidigt som de kan diversifiera sina intäktsströmmar. Även om branschen helt klart har ett sätt att gå, bör de framsteg som gjorts under de senaste månaderna ge investerare förtroende för att ESG-fokus inom energiinfrastruktur är här för att stanna.
Slutsats
Ökande fokus på ESG-överväganden har krävt att företag inom branscher måste ta itu med relaterade problem, inklusive midstream. Medan midstream tjänar pengar genom att transportera, lagra och bearbeta kolväten, gör verksamheten inte ESG-bekymmer irrelevanta, och å andra sidan utesluter det inte investerare med ESG-känslighet från att investera i midstream. ESG-investering kan omfatta investeringar i midstream om företag i midstream fortsätter att tillhandahålla transparenta och jämförbara hållbarhetsrapporter och visa förbättringar i ESG-mätvärden över tiden.
Om Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF
Alerian Midstream Energy Dividend UCITSETFär en UCITS-kompatibel Exchange Traded Fund med säte på Irland. Fonden strävar efter att ge diversifierad exponering till energibolag som är involverade i bearbetning, transport och lagring av olja, naturgas och naturgasvätskor på den amerikanska och kanadensiska marknaden. Fonden följer ett utdelningsviktat index baserat på den likvida, utdelningsdelande delen av den amerikanska och kanadensiska energiinfrastrukturmarknaden och inkluderar MLP och C-Corps.
Obligationer har gått dåligt trots deras rykte om stabilitet. Den här artikeln förklarar varför obligationer inte alltid fungerar, varför de fortfarande är användbara och hur den kortsiktiga smärtan översätts till långsiktig vinst.
Utan tvekan upplever vi den tuffaste perioden för obligationer på decennier. Anledningen är enkel: nominella obligationer får ett slag när inflationen är oväntat hög. Varje tillgångsklass har sin kryptonit. Precis som aktier faller under en lågkonjunktur hamnar obligationer i svårigheter när centralbankerna tappar greppet om inflationen.
För det första menar regeringar allvar med att tämja inflationen.
För det andra är de svårigheter som banden hanterar just nu en form av växtvärk. När oron avtar blir obligationer mer lönsamma än tidigare. Så här fungerar det … Kortvarig smärta Stigande inflation äter bort räntan som investerare tjänar på sina obligationer. Investerare svarar naturligtvis med att kräva en högre ränta. Men äldre obligationer är som sparande med fast ränta. De har fastnat med sin ursprungliga kupongränta tills de förfaller. Detta är ett problem för varför skulle du ha en obligation som tjänar 2% ränta när nya obligationer tjänar 3%? Obligationshandlare löser problemet genom att sälja sina mindre konkurrenskraftiga obligationer med rabatt. Processen är som en butik som smäller på ”Rea”-prisklistermärken för att rensa äldre varor. Detta diskonteringspris gör att varje gammal obligation är värd exakt lika mycket som dess nya obligationsekvivalent.
Ett exempel
Föreställ dig att du erbjuds två identiska obligationer som betalar tillbaka 100 kronor på 12 månader plus en fast kupongränta under tiden. Kupongen är den ränta som en obligation betalar på kapitalbeloppet.
Den första obligationen betalar 3 procent ränta och är prissatt till 100 kronor.
Den andra, äldre obligationen betalar endast 2 procent ränta. Dess marknadspris kommer att vara 99,03 kronor. Det lägre priset innebär att den äldre obligationen nu är lika lönsam som den första obligationen. Rabatten innebär att båda obligationerna ger 3 procent avkastning om du håller dem tills de förfaller.
Denna mekanism förklarar varför befintliga obligationer tappar i värde när räntorna stiger. Uppgången tvingar marknaden att omprisa obligationer med lägre kupongräntor för att göra dem konkurrenskraftiga mot nya, högre avkastningsobligationer som kommer in på marknaden.
När marknadsräntorna stiger faller obligationspriserna. När räntorna faller stiger priserna.
När räntorna stiger motsvarar mekanismen att förra årets iPhone sjunker i pris när den senaste versionen kommer ut. Förra årets iPhone fungerar fortfarande. Den är helt enkelt inte lika glänsande som årets modell. Till skillnad från iPhones kan marknadsräntorna falla tillbaka igen. I det här fallet kommer nya obligationer ut på marknaden med lägre kuponger än sina äldre likvärdiga. Därför stiger priset på äldre obligationer eftersom de erbjuder mer ränta och folk kommer att betala mer för det.
Okej, så det förklarar hur vi kom hit. För att sammanfatta:
Stigande inflation utlöste stigande räntor. Det fick våra obligations-ETFer att falla i värde då deras äldre obligationer sattes ner i pris.
Detta är den kortvariga smärtan. Nu till den långsiktiga vinsten.
Långsiktig vinst
När de äldre obligationerna närmar sig förfallodagen säljs de av och ersätts med högre avkastningsversioner. De som har högre avkastning betalar mer inkomst än tidigare. Så småningom raderar de starkare kassaflödena helt tidigare kapitalförluster. Och i slutändan kommer du att få bättre avkastning än om räntorna inte hade stigit.
Detta scenario med stigande avkastning visar hur matematiken fungerar:
Några varningar
Det fungerar snabbare med ETFer för obligationer med kortare löptid. ETFer med långa obligationer är långsammare att återhämta sig eftersom deras äldre obligationer får en större initial träff och sedan hänger kvar i evigheter innan de försvinner.
Den långa obligationsbelöningen kan mycket väl bli större i slutändan, men det är bättre att matcha din obligations-ETFens varaktighet till din investeringstidshorisont, än att tänka rent vinstmässigt.
Hur som helst, trenden är densamma för alla typer av obligationer i scenarierna ovan (t.ex. statsobligationer, företagsobligationer, realränteobligationer etc.).
Men effektens storlek och hastighet varierar beroende på dina innehavs specifika egenskaper såsom genomsnittlig kupong, avkastning till löptid, duration, genomsnittlig löptid, kreditrisk, kostnad och så vidare.
Resultaten är också beroende av marknadsräntornas framtida utveckling.
Scenariot ovan är nödvändigtvis förenklat. I verkligheten fluktuerar räntorna varje dag.
Om räntorna steg försiktigt så kanske du knappt märker din ETFs förlust. Vi känner smärtan för tillfället eftersom uppgångarna har varit branta när världen snabbt anpassar sig till inflationshotet.
Det stigande avkastningsscenariot fungerar också bättre om:
Du återinvesterar ränta. Välj en ackumulerande ETF för att ställa in den på autopilot.• Du kostar i genomsnitt nya pengar till din obligations-ETF. Det påskyndar den hastighet med vilken du köper obligationer med bättre värde.
Du får också en reavinstökning om marknadsräntorna faller tillbaka. Det ger en bra sockerhöjd, men som vi kan se ovan gör lägre räntor i slutändan våra obligations-ETFer mindre lönsamma. Vilket är anledningen till att stigande avkastning i slutändan är en bra sak.
Men det finns en annan anledning att behålla tron på band.
Huvudrollen för högkvalitativa obligationer är att:
Diversifiera din portfölj.
Kontrollera din riskexponering.
Dämpa din portfölj under en djup lågkonjunktur.
Ge dig reserver för att ombalansera till aktier när de börjar säljas.
Högkvalitativa statsobligationer av investeringsgrad är särskilt bra i den rollen och det har inte förändrats.
Frågan är: tror du att en lågkonjunktur är mindre sannolik eller mer trolig för tillfället? Om du är orolig för en ekonomisk nedgång är det en bra idé att hålla statsobligationer eftersom de vanligtvis är den tillgångsklass som ger bäst resultat i det scenariot.
Statsobligationer ger portföljförsvar
Covid-kraschen
Avkastningen på statsobligationer var något negativ men den var fortfarande en syn bättre än aktier. Lyckligtvis kom världens stora centralbanker snart till undsättning.
2018 global börsnedgång
Julen 2018 levererade en kolbit till alla aktieinvesterare medan statsobligationer visade sig vara en bättre present.
Augusti 2011 Börsnedgång
Återigen var statsobligationer en positiv motvikt till fallande aktier. Om du balanserade om från statsobligationer till billigare aktier i detta ögonblick skulle du ha bokat en bra vinst.
Europeiska statsskuldskrisen
Investerare skramlade om europeiska skulder, men vår europeiska statsobligations-ETF höll uppe genom flera avyttringar på aktiemarknaden.
Global finanskris
Det här är den stora. Aktier tappade iögonfallande 52 procent men statsobligationer visade sig vara en fristad under stormen.
Den globala finanskrisen är läroboksexemplet på varför varje investerare bör behålla en allokering till statsobligationer.
När investerare får panik flyr de ofta in i statsobligationer. Om du redan äger denna tillgångsklass finns det en stor chans att dess värde kommer att öka precis när du behöver det som mest.
Statsobligationer visade sig också vara en stark motvikt till fallande aktier under den andra stora kraschen på 2000-talet: Dotcom Bust. Tyvärr fanns det inte några europeiska statsobligations-ETFer vid den tiden för att göra diversifiering så enkelt som det är nu.
Naturligtvis fungerar inte investeringar som en klocka. Det har säkert funnits tillfällen tidigare då obligationer inte har varit svaret.
Slutsats
Konventionella obligationer fungerar inte bra när inflationen rasar och stigande räntor kan fortfarande avskaffa mer smärta. Men det bästa sättet att öka din långsiktiga förväntade obligationsavkastning är att fortsätta investera till högre avkastning.
Och när lågkonjunkturen slår till och efterfrågan faller, är obligationer vanligtvis ditt bästa försvar.
BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Blue Economy UCITSETF USD (ASR1 ETF) med ISIN LU2533813296, försöker följa ECPI Global ESG Blue Economy-index. ECPI Global ESG Blue Economy-index spårar 50 företag från marknader över hela världen som är ledande inom området hållbar användning av havsresurser. Andra ESG-kriterier och principerna i FN:s Global Compact ingår också i urvalsprocessen. De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Blue Economy UCITSETF USD är den billigaste ETF som följer ECPI Global ESG Blue Economy-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Blue Economy UCITSETF USD är en mycket liten ETF med tillgångar på 2 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 januari 2023 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
HANetfs medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om tekniska ETFer, nyckeltrender som formar finansmarknaderna 2025. McNeil lyfte fram den inneboende volatiliteten i Bitcoin, som har stigit över 100 000 USD, och förutspådde att den skulle kunna nå 150 000 USD i mitten av året när mer etablerade investerare kommer in på marknaden. Han betonade ETFers roll för att demokratisera tillgången till tillgångar som kryptovalutor.
När det gäller guld beskrev McNeil det som ”den bästa och mest pålitliga försäkringstillgången”, som drar nytta av geopolitiska spänningar och inflation. Han diskuterade också HANetfs valutasäkrade guld ETC-produkter, inklusive Physical Gold ETC (RM8U), som ger exponering mot guld.
Samtalet täckte också HANetfs Future of Defense ETF (ASWC), som har sett en snabb tillväxt mitt i global politisk instabilitet. McNeil avslöjade pågående diskussioner om återuppbyggnadsinsatser i Ukraina och det fortsatta behovet av försvarsutgifter över hela världen.
Slutligen diskuterade McNeil Tech Megatrends ETF (T3KE), som erbjuder exponering för transformativa sektorer som AI, robotteknik och molnteknik samtidigt som koncentrationsrisker minskar. Han föreslog att investerare skulle överväga att svänga från stora bolag till små- och medelstora aktier för diversifierad tillväxt 2025.