Världens första benchmarkindex för att prissätta finansiell vattenrisk för aktier har lanserats på Bloomberg. LIMEYARD TSC Water Risk Index är utformat för att informera tillgångsägare och investeringschefer om vattenrisken för aktier i sina finansiella portföljer genom en portföljteoribaserad riskmodell.
Teamet bakom indexet är Zürichs Limeyard, Equarius Risk Analytics och Thomas Schumann Capital. Modellen, waterBeta, priser vattenrisken som en osystematisk volatilitetsmätning, i förhållande till branschspecifika riktmärken. Teamet bakom indexet skriver det snarare än att tvinga kapitalförvaltare att göra egna tolkningar av operativa rapporter och resurshanteringsscenarier, översatt indexet viktiga metrisker av vattenrisk i finansiella åtgärder som kan integreras korrekt och effektivt i finansiella modeller.
Kapitalförvaltare kräver transparens
Kapitalförvaltare kräver transparens för att fatta beslut, skriver teamet: ”Vårt vattenBeta är baserat på aktieprissättning, företags finansiella redovisning och frivilliga upplysningar om miljöfarliga attribut. Om data inte är tillgängliga används inlärningsmodeller för att åberopa sektorspecifika värden. Water Risk Core Performance Index gör det möjligt för kapitalförvaltaren att fatta beslut om tilldelning baserat på sannolikhetsmässiga finansiella indikatorer på risker för företag och portfölj. ”
Det finns tre forskningssteg på den individuella säkerhetsnivån för att få en övergripande bild av prissättningen för vattenrisker:
Förstå företagets vattenberoende och lokaliserad vattenskydd
Integrera vattenberoende och säkerhetsdata med finansiell redovisningsstatistik
Korrelera tidsmässiga vattenhändelser med kortsiktiga Value-at-Risk (VaR) –värden
Vattenriskprisering av värdepapper
Teamet skriver att vattenriskprisering av värdepapper reverberates i kostnaden för kapitaltillskott, företagens tillväxt, driftskostnader och skuld-till-EBITDA-kvoter, som potentiellt påverkar kreditvärderingen. En granulär förståelse av sannolikheten för minskade värderingar på grund av vattenrelaterade risker skapar en drivkraft för fokuserade strategier för investerarengagemang mot vattenhållbarhet.
Finansiell vattenrisk kommer att påverka USD145 biljoner i globala tillgångar som förvaltas år 2025, säger teamet. ”Eftersom befolkningstrycket skapar konkurrens om vatten minskar globala grundvattenförsörjningar och klimatvariationen ökar, vilket leder till längre torka och mer intensiva översvämningshändelser. Alla dessa faktorer utgör risker för investeringar som är svåra att ignorera och utmanande att kvantifiera. Integreringen av portföljvattenfottryck i investeringsstrategier uppnås traditionellt med hjälp av en lutningsstrategi baserat på ostrukturerad SG-data. För att integrera vattenriskbaserad kärnportföljhantering, från de initiala fördelningsstrategierna till köp/säljbesluten, måste miljöpåverkanheter prissättas direkt i prestandakarakteristik i förhållande till ett referensvärde. ”
Sveriges första månadsutdelande ETFMontrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITSETF (MONTDIV ETF) med IE000DMPF2D5, kombinerar månatliga utdelningar, global diversifiering i världens största bolag och en systematisk optionsstrategi. ETFen går att handla även hos andra nätmäklare, men köps courtagefritt hos Montrose.
Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITSETF försöker följa MSCI World Index. Med MSCI World Index får du en bred global exponering mot över 1500 ledande företag från 23 utvecklade marknader.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,44 % p.a. Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITSETFreplikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (månadsvis). Vid lanseringstillfället var målet att den månatliga utdelningen skulle vara 0,5 procent, motsvarande en direktavkastning om cirka 6,0 procent. . Den absoluta månadsvisa utdelningen kommer variera från månad till månad och bli högre ifall ETFen stiger i värde och mindre ifall den istället sjunker.
Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITSETFbörjade handlas på Nasdaq Stockholm den 24 februari 2025 och är domicil på Irland.
Ett stabilt kassaflöde med månatliga utdelningar
Ha en stabil utdelningsstrategi med utbetalningar varje månad.
Perfekt för dig som vill säkra en återkommande inkomst. ETFen har som mål att generera en ungefärlig årlig direktavkastning på 6%, vilket motsvarar 0,5% per månad.
Den höga direktavkastningen genereras både genom bolagens ordinarie utdelningar samt ETFens innovativa covered call-strategi.
Ingen valutaväxling
Eftersom ETFen är noterad och handlas i Sverige slipper du valutaväxling. Dessutom betalar du ingen källskatt på utdelningar vare sig på ISK eller kapitalförsäkring, då den är registrerad på Irland.
Om den svenska valutan stärks mot underliggande utländska valutor kan ETF:en minska i värde.
Hur påverkas ETFen av en börsnedgång, olika marknadsförhållanden och en långsiktig börsuppgång?
Fonden förväntas överträffa en direkt investering i de underliggande tillgångarna i sidledes och måttligt positiva marknader tack vare den extra inkomsten som genereras via premierna. Vid en börsnedgång förväntas fonden ha en negativ utveckling, men ändå prestera bättre än en direkt investering i de underliggande tillgångarna tack vare de intäkter som skapas genom försäljning av köpoptioner. Däremot kan fondens återhämtning efter en nedgång påverkas negativt av optionsförsäljningen. Detta om marknaden snabbt stiger över lösenpriserna så att fondens återhämtning begränsas.
I en långsiktig uppåtgående marknad kan fonden dra nytta av tillväxt både i underliggande tillgångar upp till strikepriserna samt optionspremierna. I de fall som underliggande index rör sig över strikepriset kan avkastningen bil mindre än om man investerat direkt i den underliggande tillgången. Vid ett simulerat test av strategin för perioden 16 februari 2018 till 17 december 2024 blev den genomsnittliga strike-nivån satt till att motsvara en uppgång på 4,59 procent varje månad, med en maximal uppgång på 19,18 procent. Detta innebär att ETFen inte fullt ut kunde dra nytta av positiv kursuppgång över dessa nivåer under den enskilda månaden, eftersom dessa begränsades av covered call-strategin. Som mest missades 3,60 procent i avkastning under en månad.
Hur fungerar Covered Call-strategin i fonden?
Covered calls är en strategi där en investerare äger aktier eller en portfölj av aktier och samtidigt säljer köpoptioner på dem. Genom att sälja köpoptionerna får investeraren en premie (intäkt), men begränsar möjligheten till avkastning över en viss nivå (strikepriset). I de fall som kursen är under strikepriset får man ta del av både all utveckling samt premierna som försäljningen av köpoptionerna har genererat. Skulle kursen stiga över strikepriset får man ta del av kursutveckligen fram till dess. Optionerna ställs varje månad på en korg av index, S&P 500, Euro Stoxx, Nikkei och FTSE, inte på enskilda aktier. Strikepriset bestäms månadsvis baserat på de underliggande aktiernas utdelning samt marknadsförhållanden. I de fall som börsen är mer volatil kommer strikepriset normalt att vara högre. Den kommer minst att sättas till 3% uppgång under en enskild månad.
Vid ett simulerat test av strategin för perioden 16 februari 2018 till 17 december 2024 blev den genomsnittliga strike-nivån satt till att motsvara en uppgång på 4,59 procent varje månad, med en maximal uppgång på 19,18 procent. Detta innebär att ETFen inte fullt ut kunde dra nytta av positiv kursuppgång över dessa nivåer under den enskilda månaden, eftersom dessa begränsades av covered call-strategin. Som mest missades 3,60 procent i avkastning under en månad. Tänk på att historisk simulering inte ska ses som en indikator på framtida resultat.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.
Börsnoteringar
Börs
Valuta
Kortnamn
Nasdaq Stockholm
SEK
MONTDIV
Största innehav
Namn
Vikt %
Apple
4,90%
Microsoft
4.03%
Nvidia
4,03%
Amazon
3,17%
Alphabet Inc
3,12
Meta
2,13%
Tesla
1,56%
Broadcom
1,37%
JPMorgan Chase
1,06%
Eli Lilly & Co
0,92%
Innehav kan komma att förändras
De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Direktavkastning är en uppskattad årlig siffra som skulle kunna resultera i en månatlig utdelning om 0,5 år procent. Innan du investerar bör du läsa ETFens faktablad och FAQ.
Människors medellivslängd har ökat konsekvent i decennier. För personer födda i Europa 2019 var det redan runt 80 år. Som jämförelse nåddes 1911 endast en medelålder på 49 år. Samtidigt föds allt färre barn i industriländerna. Det är därför inte förvånande att vi ser en åldrande befolkning där andel äldre har ökat stadigt de senaste åren och kommer att fortsätta att göra det i framtiden.
Företag som har riktat sin affärsmodell till denna befolkningsgrupp gynnas av den demografiska utvecklingen. Dessa företag inkluderar innovativa läkemedelsföretag, specialiserade fastighetsbyråer, finansiella företag och många fler.
I den här investeringsguiden hittar du de två ETFer som gör att du kan investera i den åldrande befolkningen. Den genomsnittliga förvaltningsomkostnaden ligger på mellan 0,40 och 0,55 procent per år.
En jämförelse mellan olika börshandlade fonder
När man väljer en ETF som satsar på en åldrande befolkning bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla ETFer som satsar på en åldrande befolkning med information om namn, kortnamn, förvaltningskostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.
Handla
Det går att handla andelar i dessa ETFer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.
iShares STOXX Europe Mid 200 UCITSETF (DE) (EXSD ETF) med ISIN DE0005933998, försöker följa STOXX® Europe Mid 200-indexet. STOXX® Europe Mid 200-index följer 200 europeiska medelstora aktier, definierade som den 201:a till 400:e största aktien i STOXX® Europe 600 Index.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,21 % p.a. iShares STOXX Europe Mid 200 UCITSETF (DE) är den enda ETF som följer STOXX® Europe Mid 200-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Minst årligen).
iShares STOXX Europe Mid 200 UCITSETF (DE) har 479 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 4 april 2005 och har sin hemvist i Tyskland.
Varför EXSD?
Exponering mot ett brett utbud av företag från utvecklade länder i Europa Direktinvestering i medelstora företag
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.