ETPer, en passiv investeringsform som lämpar sig väl för den som vill ha en enkel exponering mot metaller och andra råvaror. Tillkomsten av börshandlade produkter, så kallade exchange traded products eller ETPer som de också brukar kallas för, har revolutionerat råvarumarknaden från ett investerarperspektiv. Med hjälp av en ETP kan en investerare få en enkel exponering mot metaller och andra råvaror och ta del av både spotpriser och framtida utveckling av den underliggande tillgången.
Skillnaden mellan fysiskt uppbackade och syntetiskt uppbackade ETPer
En ETP är egentligen en mycket enkel produkt. Det finns två typer av ETPer, dels sådana som är fysiskt uppbackade av till exempel en råvara, dels syntetiskt uppbackade ETPer. Fysiska råvaru ETP backas upp av en viss mängd av till exempel en råvara och ger exponering mot rörelser i det underliggande spotpriset.
En syntetisk ETP å andra sidan brukar i allmänhet följa ett index, existerande eller ett för ändamålet framtaget sådant. Detta index brukar i allmänhet bestå av underliggande terminskontrakt på ett index, en aktie eller en råvara. Dessa terminskontrakt rullas ständigt framåt och ger på detta sätt investeraren en exponering mot den underliggande tillgången.
Noteringen av råvaruprodukter på reglerade börser har varit en banbrytande utveckling vilken ger investerare en effektiv metod för att få exponering mot förändringar i priset på råvaror utan att behöva ta fysisk leverans. Investerare kan använda ETPer för att komma åt enskilda råvaror eller korgar som ger en bred exponering mot alla-råvaror. En ETP är ett vanligt samlingsnamn som innefattar ett par olika strukturer, och det är främst två typer i Europa – börshandlade fonder (ETF: er) och börshandlade råvaror (ETC).
ETFer, eller börshandlade fonder som de kallas på svenska, är i allmänhet UCITS, som är öppna fonder som regleras av Ucits IV Directive som kan marknadsföras och säljas till privatinvesterare i hela den europeiska unionen. Direktivet har infört ett standardiserat ramverk om ökad öppenhet och diversifieringsgränser. ETC är inte UCITS eller fonder i sig, men de är berättigade till investeringar av UCITS, vilket är anledningen till att många multitillgångsfonder har innehav i ETCer.
ETC behöver inte diversifiera sina tillgångar
En ETC behöver enligt Ucits IV Directive inte diversifiera sina tillgångar på samma sätt som en ETF. Det är därför som en ETC kan erbjuda placerarna en specifik exponering mot en råvara som olja eller guld, alternativt mot ett valutapar som USDEUR eller USDGBP. De flesta råvarureplikerande ETFerna är därför formellt strukturerade som en ETC.
En ETC som replikerar utvecklingen av en ädelmetall är vanligen fysiskt uppbackad, medan de ETCer som erbjuder en exponering mot olja eller jordbruksprodukter i allmänhet är syntetiska. Det är framförallt lagringen av de underliggande tillgångarna som avgör detta. Det krävs betydligt mindre lagringsutrymme för guld till ett värde av 100 MUSD än för olja till ett värde av 100 MUSD. En ETC som replikerar utvecklingen av guldpriset köper i allmänhet guldtackor som förvaras i ett valv, ofta i allokerad form vilket betyder att det inte kan lånas ut till blankare och att det regelbundet inspekteras av en oberoende kontrollant.
En syntetiskt uppbackad guld ETC däremot äger inget fysiskt guld. Istället replikerar denna ETC utvecklingen av ett index uppbyggt på terminspriserna och ger placerarna en exponering mot prisrörelserna på det underliggande terminskontrakten. Syntetiska ETPer backas ofta upp av swappar, vilket betyder att utgivaren av ETCen har ingått ett avtal med en motpart som äger de underliggande tillgångarna men lämnar över avkastningen till ETCen mot en mindre avgift.
Fysiska och syntetiska ETPer ger exponering mot spotpriset och terminspriset
En investerare måste förstå skillnaden mellan en ETP som har en fysisk replikering och en ETP som har en syntetisk replikering. De erbjuder placerarna exponering mot samma råvara men mot olika priser. En ETP med en fysisk replikering erbjuder placerarna en exponering mot spotpriset, medan en ETP med en syntetisk replikering erbjuder placerarna en exponering mot terminspriset. Det betyder att avkastningen för en ETC som replikerar det fysiska guldpriset skall motsvara prisutvecklingen på guldpriset på spotmarknaden minus avgifter. En ETP med en syntetisk replikering som erbjuder placerarna en exponering mot terminspriset på råvaran ger investeraren en avkastning som motsvarar prisutvecklingen på det underliggande terminskontraktet, minus kostnader för förvaltningen och kostnaden för att rulla terminskontraktet. Det sistnämnda behövs för att kunna upprätthålla en kontinuerlig exponering mot den underliggande tillgången.
Ädelmetaller erbjuder en diversifiering i en portfölj
En investerare kan använda sig av ädelmetaller för att diversifiera sin portfölj, något som sänker risken. Forskning har visat att prisrörelserna i råvaror, särskilt ädelmetaller, har ett lågt samband till prisutvecklingen i traditionella tillgångsklasser, såsom aktier och räntebärande obligationer. Fördelarna med att diversifiera med ädelmetaller, till exempel guld, under några av de värsta perioderna av kursfall, är att det gör att depån inte faller i värde lika mycket som om den skulle vara fullinvesterad i aktier. Geopolitiska risker kan ofta utlösa osäkerheten på de globala aktiemarknaderna och ädelmetaller kan användas som en risksäkring inom portföljerna.
Börshandlade produkter, så kallade ETPer, har demokratiserat investeringslandskapet för privatinvesterare genom att öppna upp ett brett utbud av tillgångsklasser för dem. Då handeln med ETPer sker på börsen är det lika lätt för en investerare att köpa en ETP på börsen som det är att köpa en vanlig aktie. En ETP ger en enkel exponering mot metaller och andra råvaror.
År 2025 visar sig bli ett tufft år för finansmarknaderna. Med det första kvartalet fortfarande att avslutat upplever de stora internationella aktieindexen kraftiga nedgångar, där indexfonder baserade på S&P 500 och Nasdaq-100 drabbas särskilt hårt. Det finns dock en kategori som står sig starkt: Ibex 35 indexfonder, som har blivit en av årets mest räddningsvärda tillgångar. Det finns fem spanska fonder som har ökat med +12% under 2025.
Mer specifikt har fonder som investerar i spanska aktier (både indexfonder och aktivt förvaltade) ackumulerat en genomsnittlig avkastning på 14,29 % hittills under 2025. Denna siffra gör kategorin till den mest lönsamma bland aktiefonder, och den näst mest lönsamma av alla investeringsfondkategorier, efter endast guld- och ädelmetallfonder, som har skjutit i höjden med en omvärdering på mer än 40 %.
Inom den spanska kategorin upplever Ibex 35 indexfonder en stark utveckling, med avkastning överstigande 12 % under 2025. Nedan granskar vi årets fem mest lönsamma Ibex indexfonder, rangordnade från lägst till högst avkastning:
BBVA Bolsa Índice FI
Denna Ibex 35 indexfond, som förvaltas av BBVA Asset Management, har stigit med 12,03 % hittills i år. Under de senaste 5 åren har den erbjudit en genomsnittlig avkastning på 16,12 %.
Den har tillgångar på 116,5 miljoner euro och följer Ibex 35 Net Return-indexet, vilket inkluderar utdelningar. Dess nuvarande kostnader är 1,21 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
13,57%
Banco Santander S.A.
13,16%
Iberdrola S.A.
12,39%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
10,32%
CaixaBank S.A.
5,36%
Amadeus IT Group S.A.
4,57%
Ferrovial SE
4,42%
Futuro sobre IBEX 35
3,75%
Aena SME S.A.
3,60%
Telefónica S.A.
3,40%
Santander Indice España FI Openbank
Santander Asset Managements indexfond Ibex 35 har en avkastning på 12,08 % år 2025. Under fem år har den ackumulerat en avkastning på 16,20 %.
Den förvaltar tillgångar till ett värde av 961,7 miljoner euro, vilket gör den till en av de största fonderna i detta urval. Förvaltningsavgiften är 0,70 % och de löpande kostnaderna är 1,11 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
14,18%
Iberdrola S.A.
12,70%
Banco Santander S.A.
10,82%
Futuro sobre Ibex 35 (venc. 02/2025)
9,90%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
9,16%
Bono España 0,65%
5,57%
CaixaBank S.A.
4,84%
Amadeus IT Group S.A.
4,60%
Ferrovial SE
4,40%
Aena SME S.A.
3,60%
ING Direct Fondo Naranja Ibex 35 FI
Fondo Naranja Ibex 35 de ING, som förvaltas av Amundi Iberia, har hittills under 2025 haft en avkastning på 12,13 %. Under femårsperioden har den ackumulerat en avkastning på 16,31 %.
Denna fond har tillgångar på 268,4 miljoner euro och replikerar Ibex 35 Net Return. Förvaltningsavgiften är 0,99 % och de löpande kostnaderna är 1,1 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
13,90%
Banco Santander S.A.
13,48%
Iberdrola S.A.
12,69%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
10,57%
CaixaBank S.A.
5,49%
Amadeus IT Group S.A.
4,68%
Ferrovial SE
4,53%
Aena SME S.A.
3,68%
Telefónica S.A.
3,49%
Cellnex Telecom S.A.
3,48%
Caixabank Bolsa Índice España Estándar FI
Caixabank AM-fonden har hittills under 2025 redovisat en ökning på 12,23 %. Dess genomsnittliga avkastning under de senaste fem åren har varit 16,72 %.
Dess förvaltade tillgångar uppgår till 335,5 miljoner euro, och det motsvarar Ibex 35 Net Return. Din provision är i detta fall 1 % och dina nuvarande utgifter är 1,03 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Iberdrola S.A.
13,61%
Banco Santander S.A.
13,28%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
12,13%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
10,22%
CaixaBank S.A.
5,82%
Amadeus IT Group S.A.
4,49%
Ferrovial SE
4,25%
Aena SME S.A.
3,68%
Telefónica S.A.
3,49%
Cellnex Telecom S.A.
3,28%
Bindex España Índice FI
Och den mest lönsamma fonden bland de som är indexerade mot Ibex 35 år 2025 (även om vi talar om tiondelar och hundradelar jämfört med resten) är Bindex Spain Index, från BBVA Asset Management. Denna fond har hittills i år haft en avkastning på 12,35 % och en 5-årsavkastning på 17,35 %.
Med tillgångar på 146,4 miljoner euro har denna fond etablerat sig som det billigaste alternativet av de fem (förvaltningsavgift på 0,11 % och löpande kostnader på 0,14 %). Den replikerar också Ibex 35 Total Return.
BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF EUR (ASRP ETF) med ISIN LU2365457410, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.
Den börshandlade fondens (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF EUR är den billigaste och största ETF som följer ECPI Global ESG Medical Tech-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF EUR är en mycket liten ETF med tillgångar på 12 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 10 december 2021 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
HANetf har släppt sin rapport om börshandlade europeiska ETPer för första kvartalet 2025, som avslöjar banbrytande insikter i den snabba utvecklingen av den europeiska ETF-marknaden.
Tillgångar i europeiska ETPer nådde 2,4 biljoner dollar under första kvartalet, varav ETFer stod för 2,28 biljoner dollar. Kärnaktions-ETFer ledde flödena (45,70 miljarder dollar) medan räntebärande ETFer ökade med 15,19 miljarder dollar.
Viktiga data
Europeiska ETPer överstiger 2,4 biljoner dollar i förvaltat kapital under första kvartalet 2025
Flöden omdirigerades till Europafokuserade ETPer jämfört med USA-fokuserade mitt i tullkrisen
Kärnaktions-ETFer överstiger milstolpen på 1 biljon dollar i förvaltat kapital med 45,70 miljarder dollar i nettoflöden under första kvartalet
Aktiva ETFer i förvaltat kapital ökade med 11,65 % under första kvartalet och optionsbaserade ETFer i förvaltat kapital med 54,55 %.
Antalet europeiska ETP-varumärken fortsätter att öka och uppgår nu till totalt 131.
Europa godkänner semitransparenta ETFer, vilket potentiellt uppmuntrar fler aktiva förvaltare i USA att gå in på den europeiska ETF-marknaden.
Försvars-ETFer såg flöden på 4,16 miljarder dollar under första kvartalet, vilket motsvarar 4,5 % av de totala ETF-flödena i Europa och en 5-faldig ökning jämfört med föregående kvartal.
Läs hela rapporten för att upptäcka kvartalsdata, ETF-marknadens utveckling, tillväxten inom nya områden som optionsbaserade ETFer och mer.