Kommer Vanguard High Dividend Yield ETF (NYSEMKT: VYM) och dess motsvarande börshandlade fonder att fungera så som så många investerare räknar med att det fungerar? vi tittar på en sak som utdelningsinvesterare bör oroa sig för.
Inkomstinvesterare gillar att äga utdelningsaktier av olika skäl. Inte bara ger de värdefull inkomst för att förbättra kassaflödet, men de har ofta också defensiva egenskaper som kan hjälpa dem att ge dem en bättre utvecklingpå marknaderna. En fördel med en börshandlad fond som Vanguard High Dividend Yield ETF (NYSEMKT: VYM) har är att den samlar ihop hundratals utdelningsaktier i ett enda investeringsverktyg. Men innan du räknar för mycket på Vanguards utdelnings ETF som ger skydd mot ett kursfall i nästa björnmarknad är det viktigt att förstå att det fortfarande finns gott om börsrisk även i en utdelningsinriktad investering.
Skulle utdelningsaktier verkligen skydda dig från en börskrasch?
Tidigare har vissa sektorer på aktiemarknaden tenderat att utvecklas bättre än andra på marknaderna. I synnerhet är konjunkturbestånden som är särskilt känsliga för konjunkturernas. Det är vanligt att uppgångar och nedgångar tpiskar ganska skarpt när ekonomin växlar från expansion till avmattning. I industrier där utgifterna är mer diskreta kan en minskning av förmågan att skaffa varor och tjänster leda till dramatiska nedgångar försäljningen. Det sätter nästan alltid spår i aktiekurserna.
Däremot tenderar vissa sektorer av ekonomin att klara sig bättre även i nedgångar. För nödvändigheter som konsumentprodukter och utilities, har konsumenterna begränsad möjlighet att ändra sina vanor även när tiderna blir svåra. Det bidrar i sin tur till att de företag som tillhandahåller dessa varor och tjänster blir stabila och fluktuationerna i försäljning och resultat tenderar att vara mildare. Resultatet är ofta mindre av en störning av aktiekurserna inom dessa sektorer.
Intressant är det just dessa sektorer som ofta levererar mer än genomsnittliga utdelningar och aktierna uppträder därför ofta i utdelnings ETFer som Vanguard High Dividend Yield. Direktavkastningen hos Utility sektorn tenderar att vara bland de högsta på marknaden eftersom regleringar begränsar deras tillväxtpotential. Detta tvingar investerare att kräva högre inkomstnivåer i utbyte.
Konsumentsektorn är också ofta mogna företag som har mindre tillväxtpotential än start ups i andra branscher, och de tenderar därför att återinvestera kassaflödet mindre ofta i sin verksamhet och oftare returnera det till aktieägarna genom utdelning.
Vad vi såg under Finanskrisen 2008
Det är emellertid viktigt att inte överskatta den inverkan som utdelningarkan ha. Tänk på vad som hände under den senaste björnmarknaden under 2008. Den övergripande aktiemarknaden rasade, med ett fall på 37 procent för S&P 500 det året. Finanskrisentog sin vägtull på aktier i allmänhet, men det hade en särskilt stor inverkan på banksektorn. Före krisen var bankbestånden typiskt solida utdelningsaktier som hade över genomsnittliga direktavkastning, och så skulle de ha varit naturliga kandidater för många utdelnings ETFer att äga.
På grund av detta gav utdelnings-ETFer inte mycket skydd från 2008 års björnmarknad. Vanguard High Dividend Yield ETF föll med 32 procent 2008 och trots att det var bättre än den övergripande marknaden, innebar det fortfarande en enorm absolut nedgång som chockade många av dem som hade förväntat sig mer isolering från nedåtgående aktiemarknadsrörelser.
Varför nästa björnmarknad kan vara liknande
Naturligtvis var 2008 ett speciellt fall, för som börserna föll var det minst sagt oroligt världen över. Ändå finns det skäl att tro att nästa björnmarknad skulle kunna utgöra en utmaning för utdelnings-ETFer. Värderingar på aktier i defensiva industrier är ovanligt höga, vilket betyder att det finns mindre säkerhetsmarginaler i dessa aktiekurser. Historiskt sett har utdelningsaktier tenderat att underprestera under börsuppgångar, men det har inte varit fallet de senaste åren. Om någonting har investerat investerare valt att köpa utdelningsaktier. Detta beror till stor del på att alternativet, att köpa obligationer för att generera inkomster inte har varit tillgängliga på grund av låga räntor.
Eftersom utdelningsaktierna har gjort ovanligt bra från sig under tjurmarknaden, kan de falla kraftigare än vanligt på nästa björnmarknad. Det betyder inte Vanguard High Dividend Yield är en dålig investering eller att utdelningsinvesterare borde undvika att köpa börshandlade fonder med fokus på utdelningar. Men om du vill vara försiktig med aktiemarknadsrisk är det en sak att tänka på att du inte kan räkna med någon aktie – inte ens en utdelningsaktie – för att ge fullständigt skydd mot negativa händelser på finansmarknaderna.
År 2025 visar sig bli ett tufft år för finansmarknaderna. Med det första kvartalet fortfarande att avslutat upplever de stora internationella aktieindexen kraftiga nedgångar, där indexfonder baserade på S&P 500 och Nasdaq-100 drabbas särskilt hårt. Det finns dock en kategori som står sig starkt: Ibex 35 indexfonder, som har blivit en av årets mest räddningsvärda tillgångar. Det finns fem spanska fonder som har ökat med +12% under 2025.
Mer specifikt har fonder som investerar i spanska aktier (både indexfonder och aktivt förvaltade) ackumulerat en genomsnittlig avkastning på 14,29 % hittills under 2025. Denna siffra gör kategorin till den mest lönsamma bland aktiefonder, och den näst mest lönsamma av alla investeringsfondkategorier, efter endast guld- och ädelmetallfonder, som har skjutit i höjden med en omvärdering på mer än 40 %.
Inom den spanska kategorin upplever Ibex 35 indexfonder en stark utveckling, med avkastning överstigande 12 % under 2025. Nedan granskar vi årets fem mest lönsamma Ibex indexfonder, rangordnade från lägst till högst avkastning:
BBVA Bolsa Índice FI
Denna Ibex 35 indexfond, som förvaltas av BBVA Asset Management, har stigit med 12,03 % hittills i år. Under de senaste 5 åren har den erbjudit en genomsnittlig avkastning på 16,12 %.
Den har tillgångar på 116,5 miljoner euro och följer Ibex 35 Net Return-indexet, vilket inkluderar utdelningar. Dess nuvarande kostnader är 1,21 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
13,57%
Banco Santander S.A.
13,16%
Iberdrola S.A.
12,39%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
10,32%
CaixaBank S.A.
5,36%
Amadeus IT Group S.A.
4,57%
Ferrovial SE
4,42%
Futuro sobre IBEX 35
3,75%
Aena SME S.A.
3,60%
Telefónica S.A.
3,40%
Santander Indice España FI Openbank
Santander Asset Managements indexfond Ibex 35 har en avkastning på 12,08 % år 2025. Under fem år har den ackumulerat en avkastning på 16,20 %.
Den förvaltar tillgångar till ett värde av 961,7 miljoner euro, vilket gör den till en av de största fonderna i detta urval. Förvaltningsavgiften är 0,70 % och de löpande kostnaderna är 1,11 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
14,18%
Iberdrola S.A.
12,70%
Banco Santander S.A.
10,82%
Futuro sobre Ibex 35 (venc. 02/2025)
9,90%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
9,16%
Bono España 0,65%
5,57%
CaixaBank S.A.
4,84%
Amadeus IT Group S.A.
4,60%
Ferrovial SE
4,40%
Aena SME S.A.
3,60%
ING Direct Fondo Naranja Ibex 35 FI
Fondo Naranja Ibex 35 de ING, som förvaltas av Amundi Iberia, har hittills under 2025 haft en avkastning på 12,13 %. Under femårsperioden har den ackumulerat en avkastning på 16,31 %.
Denna fond har tillgångar på 268,4 miljoner euro och replikerar Ibex 35 Net Return. Förvaltningsavgiften är 0,99 % och de löpande kostnaderna är 1,1 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
13,90%
Banco Santander S.A.
13,48%
Iberdrola S.A.
12,69%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
10,57%
CaixaBank S.A.
5,49%
Amadeus IT Group S.A.
4,68%
Ferrovial SE
4,53%
Aena SME S.A.
3,68%
Telefónica S.A.
3,49%
Cellnex Telecom S.A.
3,48%
Caixabank Bolsa Índice España Estándar FI
Caixabank AM-fonden har hittills under 2025 redovisat en ökning på 12,23 %. Dess genomsnittliga avkastning under de senaste fem åren har varit 16,72 %.
Dess förvaltade tillgångar uppgår till 335,5 miljoner euro, och det motsvarar Ibex 35 Net Return. Din provision är i detta fall 1 % och dina nuvarande utgifter är 1,03 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Iberdrola S.A.
13,61%
Banco Santander S.A.
13,28%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
12,13%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
10,22%
CaixaBank S.A.
5,82%
Amadeus IT Group S.A.
4,49%
Ferrovial SE
4,25%
Aena SME S.A.
3,68%
Telefónica S.A.
3,49%
Cellnex Telecom S.A.
3,28%
Bindex España Índice FI
Och den mest lönsamma fonden bland de som är indexerade mot Ibex 35 år 2025 (även om vi talar om tiondelar och hundradelar jämfört med resten) är Bindex Spain Index, från BBVA Asset Management. Denna fond har hittills i år haft en avkastning på 12,35 % och en 5-årsavkastning på 17,35 %.
Med tillgångar på 146,4 miljoner euro har denna fond etablerat sig som det billigaste alternativet av de fem (förvaltningsavgift på 0,11 % och löpande kostnader på 0,14 %). Den replikerar också Ibex 35 Total Return.
BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF EUR (ASRP ETF) med ISIN LU2365457410, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.
Den börshandlade fondens (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF EUR är den billigaste och största ETF som följer ECPI Global ESG Medical Tech-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF EUR är en mycket liten ETF med tillgångar på 12 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 10 december 2021 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
HANetf har släppt sin rapport om börshandlade europeiska ETPer för första kvartalet 2025, som avslöjar banbrytande insikter i den snabba utvecklingen av den europeiska ETF-marknaden.
Tillgångar i europeiska ETPer nådde 2,4 biljoner dollar under första kvartalet, varav ETFer stod för 2,28 biljoner dollar. Kärnaktions-ETFer ledde flödena (45,70 miljarder dollar) medan räntebärande ETFer ökade med 15,19 miljarder dollar.
Viktiga data
Europeiska ETPer överstiger 2,4 biljoner dollar i förvaltat kapital under första kvartalet 2025
Flöden omdirigerades till Europafokuserade ETPer jämfört med USA-fokuserade mitt i tullkrisen
Kärnaktions-ETFer överstiger milstolpen på 1 biljon dollar i förvaltat kapital med 45,70 miljarder dollar i nettoflöden under första kvartalet
Aktiva ETFer i förvaltat kapital ökade med 11,65 % under första kvartalet och optionsbaserade ETFer i förvaltat kapital med 54,55 %.
Antalet europeiska ETP-varumärken fortsätter att öka och uppgår nu till totalt 131.
Europa godkänner semitransparenta ETFer, vilket potentiellt uppmuntrar fler aktiva förvaltare i USA att gå in på den europeiska ETF-marknaden.
Försvars-ETFer såg flöden på 4,16 miljarder dollar under första kvartalet, vilket motsvarar 4,5 % av de totala ETF-flödena i Europa och en 5-faldig ökning jämfört med föregående kvartal.
Läs hela rapporten för att upptäcka kvartalsdata, ETF-marknadens utveckling, tillväxten inom nya områden som optionsbaserade ETFer och mer.