Nyheter

En lång väntan på en återhämtning i kopparpriset

Publicerad

den

Industrimetallerna har handlats ned kraftigt under 2015, och det ser ut som vi har en lång väntan på en återhämtning i kopparpriset, vilket även gäller för de börshandlade fonder som investerar i koppar och kopparproducenter. iPath Dow Jones-UBS Copper Subindex Total Return ETN (NYSEArca: JJC) är ett börshandlat certifikat, en så kallad ETN, som replikerar kopparprisets utveckling. Denna ETN har fallit med nästan en tredjedel i värde under det senaste halvåret och handlas nu på en rekordlåg nivå.

Den amerikanska dollar stärks på spekulationer om att Federal Reserve kommer att börja strama åt sin penningpolitik i december efter de överraskande starka siffrorna som presenterades i arbetsmarknadsrapporten för oktober månad. De flesta råvaror handlas i just dollar och en stark dollar pressar priserna på råvarumarknaden. Vissa råvaror, till exempel koppar, handlas lägre som en effekt av en svagare ekomomisk tillväxt i Kina, en av världens största råvarukonsumenter, men också svagare ekonomisk tillväxt i flera andra emerging markets.

Under juli 2015 reviderade Deutsche Bank ned sin prognos för kopparprisets utveckling som en direkt följd av en svag kinesisk efterfrågan. Deutsche Bank förväntar sig också att ett ökat utbud under 2016, något som orsakas av nya gruvor, kan leda till att kopparpriset förblir utsatt för ett stort utbudstryck. Kopparmarknaden står inför två eller tre år av smärta men de goda nyheterna för metallen men gruvjätten Rio Tinto Group gör bedömningen att kopparpriset kommer att återhämta sig snabbare än övriga råvaror.

Kopparprisets utveckling är alltid en viktig fråga för Chile

Kopparprisets utveckling är alltid en viktig fråga för iShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH) och de chilenska aktierna eftersom Chile är världens största kopparproducerande land. Chile ses av vissa marknadsbedömare som det mest avancerade och öppna ekonomin i Sydamerika och landet har Latinamerikas högsta suveräna kreditvärdighet (AA), men det finns heller ingen som förnekar landets beroende av kopparexporten som en drivkraft för exportinkomsterna. Chile brottas just nu mer en historiskt hög inflation. Den årliga inflationen ligger för närvarande på 4,6 procent, och har under mer än arton månader legat över fyra procentenheter. Inflationen har emellertid backat från 5,7 procent som den låg på i oktober 2014.

Koppar motsvarar ungefär 40 % av Chiles exportintäkter och mineraler utgör majoriteten av landets totala intäkter. Med detta i åtanke är det inte så pass konstigt att JCC har fallit med nästan 29 procent under de senaste halvåret, och att ECH, den landspecifika börshandlade fonden som replikerar utvecklingen av aktiemarknaden i Chile har fallit med 21,4 procent under samma period.

Trots ett fallande kopparpris som har gjort att var tionde gruvföretag i Chile nu går med förlust har nedgången inte varit tillräcklig för att utlösa en efterfrågebrist. Goldman Sachs säger att nedgången på kopparmarknaden kommer att fortsätta under flera år framöver, och ser ett stigande globalt utbud till och med 2019. Den amerikanska investmentbanken bedömer att kopparpriset kommer att falla till 4 500 USD per ton i slutet av 2016, vilket är i det prisspann som denna basmetall handlas till i dagsläget.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version