Följ oss

Nyheter

En introduktion till nordamerikansk energiinfrastruktur

Publicerad

den

En introduktion till nordamerikansk energiinfrastruktur

Nordamerikansk energiinfrastruktur i form av transport och bearbetning av olja och naturgas har en direktavkastning på 12 procent. Nordamerikanska företag inom energiinfrastruktur spelar en avgörande roll för att stödja vardagen genom att ansluta energiförsörjning med efterfrågan lokalt och utomlands. Dessa företag ser till att energi når slutmarknaderna säkert och redo för konsumtion.

Jämfört med resten av energin är vår uppfattning att midstream energiinfrastruktur kan erbjuda unika fördelar, inklusive generösa inkomstavkastningar – nuvarande avkastning är 12,4% per den 30 september 2020, stabila kassaflöden och mer defensiva kvaliteter. Som jämförelse per den 30 september gav Energy Select Sector Index (IXE), som består av energibolagen i S&P 500, 7,26%.

Nyligen motvind i energi har resulterat i diskonterade värderingar och förhöjda avkastningar, vilket skapar en tvingande möjlighet för investerare som letar efter inkomst och totalavkastning.

Samlar avgifter för alla transporter

Inom energivärdekedjan utför mittströmningsutrymmet frakt- och hanteringsfunktionen och samlar in avgifter för varje olja eller enhet för naturgas som hanteras. Avgifter genereras från transport, bearbetning och lagring av kolväten med dessa tjänster som utförs under långvariga kontrakt som sträcker sig från några år till uppåt 10 år. Rörledningar har länge varit hörnstenen i detta utrymme.

Det nordamerikanska mittströmsuniverset inkluderar amerikanska och kanadensiska företag och Master Limited Partnerships (MLP), som har en skattefördelad struktur i USA. Det är de företag som har investerat miljarder dollar under det senaste decenniet för att underlätta den enorma tillväxten i amerikansk och kanadensisk energiproduktion och har stött omvandlingen av USA från en stor energiimportör till nu en betydande exportör.

Den avgiftsbaserade karaktären hos midstreamsektorn skiljer den från andra energisektorer och har resulterat i mer stabila kassaflöden oberoende av råvaruprismiljön. Dessa stabila kassaflöden stöder attraktiva utdelningsbetalningar, med medelinkomst som erbjuder intäkter som ersätter andra avkastningsorienterade investeringar som fastighetsfonder (REIT) eller verktyg. I synnerhet betalar inte MLP skatt på enhetsnivå, vilket har gjort det möjligt för dessa företag att betala ut mer av sina kassaflöden som utdelning.

Avkastningen för MLP har historiskt sett legat högt

Under de senaste fem åren har avkastningen för midstreamsektorn i stort sett varit i genomsnitt cirka 6,5%, och avkastningen för MLP har varit ännu högre i genomsnitt cirka 8,5% under samma tidsram.

Medan inkomst historiskt sett har lockat investerare till midstreamsektorn, erbjuder utrymmet andra fördelar ur ett portföljperspektiv, inklusive diversifiering, verklig tillgångsexponering och mer defensiv energiexponering. MLP, som representerar ungefär hälften av indexet, ingår inte i breda amerikanska aktieindex, vilket ger ett element av diversifiering. Dessutom kan midstreamsektorn diversifiera en inkomst- eller infrastrukturportfölj med måttlig korrelation med REIT och verktyg. midstreamsektorn ger också verklig tillgångsexponering med kontrakt som ofta inkluderar inflationsskydd.

Med tanke på dessa affärsavgiftsbaserade karaktärer är midstream mer defensivt i förhållande till andra energisektorer och har sett en dämpad inverkan på framtida resultatförväntningar sedan oljeprisnedgången i kölvattnet av COVID-19. Specifikt har EBITDA-uppskattningar för 2020 och 2021 för mellanström reviderats ned med mindre än 10% från slutet av januari 2020 (före COVID) till 31 augusti. Motståndskraftiga kassaflöden har hjälpt mittström att överträffa bredare energi i år och förstärkt defensiva egenskaper hos mittström. Med detta sagt har midstreamsektorn inte varit immun mot bredare energimotvinden 2020 med en märkbar koppling mellan aktieutveckling och de stabila resultatutsikterna för dessa företag. Denna koppling skapar en möjlighet att titta på kvalitetsföretag som erbjuder relativt höga avkastningar som handlas till djupa rabatter till historiska värderingsmultiplar.

Väl positionerade

Midstream-företag är också i stort sett väl positionerade för att generera ett betydande fritt kassaflöde 2021. Kombinationen av stabila kassaflöden och en sund nedgång i tillväxtkapitalutgifterna från de senaste årens förhöjda nivåer resulterar i ett meningsfullt fritt kassaflöde, och många företag förväntas ha överskott av fritt kassaflöde även efter betydande utdelning. På kort sikt kommer överflödigt kassaflöde sannolikt att användas för att minska skulden, men när makromiljön stabiliseras är dessa företag väl positionerade för att sträva efter aktieägarvänlig avkastning som återköp av aktier och utdelningsökningar.

Slutligen har energiinfrastrukturutrymmet varit lyhörd för det ökande fokuset på miljö-, social- och styrhänsyn (ESG). Antalet företag som tillhandahåller hållbarhetsrapporter fortsätter att växa, och vissa mellanströmsnamn investerar direkt i förnybara energikällor.

Naturgasledningsföretaget Williams Companies (WMB) investerar 400 miljoner dollar i solinstallationer för att driva sina anläggningar och riktar sig mot netto-utsläpp till 2050. Många midstreamföretag är främst inriktade på transport och bearbetning av naturgas, som i stor utsträckning har utsetts som bryggan för energiövergången. Till dess att förnybar kraft blir mer tillgänglig eller pålitlig kommer naturgas att spela en viktig roll för att tillhandahålla prisvärdare, renare kraft, särskilt i förhållande till kol. Midstream-företag kommer att hjälpa till att underlätta denna förändring i Nordamerika och utomlands genom export av flytande naturgas.

För investerare som söker inkomst eller totalavkastning är midstreamsektorn fortfarande väl positionerat för att ge inkomster och potentiell kapitalökning eftersom betydande fritt kassaflödesgenerering kompletterar en pågående energiåtervinning. Naturligtvis är tidigare resultat ingen garanti för framtida resultat och ditt kapital är i riskzonen.

Investera i energiinfrastruktur

För investerare som söker inkomst, diversifiering, verklig tillgångsexponering eller ett mer defensivt sätt att spela pågående energiåterhämtning, ger Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (MMLP) ett skatteeffektivt sätt att få diversifierad exponering mot nordamerikansk energiinfrastruktur. MMLP spårar den totala nettoavkastningen för Alerian Midstream Energy Dividend Index (AEDW) – ett utdelningsviktat, reglerbaserat index.

Direktinvesteringar i MLP kan vara betungande för icke-amerikanska investerare, eftersom utdelningarna är föremål för en källskattesats på upp till 37%. Utländska individer beskattas med den högsta amerikanska marginalskattesatsen. Det kan vara möjligt för investerare att återkräva en del av denna skatt under specifika omständigheter. För att göra det skulle investerare noggrant behöva lämna komplexa Schema K-1-skattedeklarationer med US Internal Revenue Service för varje MLP de investerar i, för varje amerikansk stat som varje MLP verkar i (vanligtvis mellan 10 och 30 stater), och igen på federal nivå. Kostnaden uppväger ofta nyttan. Däremot får investerare i MMLP en betydande prestationshöjning eftersom det inte finns någon bestraffande källskatt på utbetald utdelning. Detta uppnås genom att använda en säkerhetsswapp som ger AEDWs totala totalavkastning. Observera att skatteregler beror på individuella omständigheter och skatteregler kan komma att ändras. Kontakta en skattespecialist.

Indexet innehåller för närvarande 31 beståndsdelar och är cirka 50% MLP, 25% amerikanska företag och 25% kanadensiska företag. Per den 30 september var indexavkastningen på 12,4% långt över det femåriga genomsnittet på 7,5%. Särskilt kommer höga avkastningar från kvalitetsföretag, med 84,5% av indexet som har kreditbetyg på investeringsnivå per den 30 september. Källa: Alerian den 30.09.2020. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat.

Av Stacey Morris, forskningschef på Alerian and Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (MMLP)

Investera i MMLP ETF

Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (MMLP) handlas på tyska Xetra/Deutsche Börse. Det betyder att det går att handla denna fond genom de flesta svenska nätmäklarna, till exempel Nordnet och Avanza. Det går även att handla MMLP ETF hos IG som erbjuder handel i denna börshandlade fond.

Nyheter

Hur obligationer kan innebära långsiktig vinst

Publicerad

den

Obligationer har gått dåligt trots deras rykte om stabilitet. Den här artikeln förklarar varför obligationer inte alltid fungerar, varför de fortfarande är användbara och hur den kortsiktiga smärtan översätts till långsiktig vinst.

Obligationer har gått dåligt trots deras rykte om stabilitet. Den här artikeln förklarar varför obligationer inte alltid fungerar, varför de fortfarande är användbara och hur den kortsiktiga smärtan översätts till långsiktig vinst.

Utan tvekan upplever vi den tuffaste perioden för obligationer på decennier. Anledningen är enkel: nominella obligationer får ett slag när inflationen är oväntat hög. Varje tillgångsklass har sin kryptonit. Precis som aktier faller under en lågkonjunktur hamnar obligationer i svårigheter när centralbankerna tappar greppet om inflationen.

  • För det första menar regeringar allvar med att tämja inflationen.
  • För det andra är de svårigheter som banden hanterar just nu en form av växtvärk. När oron avtar blir obligationer mer lönsamma än tidigare.
    Så här fungerar det …
    Kortvarig smärta
    Stigande inflation äter bort räntan som investerare tjänar på sina obligationer. Investerare svarar naturligtvis med att kräva en högre ränta. Men äldre obligationer är som sparande med fast ränta. De har fastnat med sin ursprungliga kupongränta tills de förfaller.
    Detta är ett problem för varför skulle du ha en obligation som tjänar 2% ränta när nya obligationer tjänar 3%? Obligationshandlare löser problemet genom att sälja sina mindre konkurrenskraftiga obligationer med rabatt. Processen är som en butik som smäller på ”Rea”-prisklistermärken för att rensa äldre varor. Detta diskonteringspris gör att varje gammal obligation är värd exakt lika mycket som dess nya obligationsekvivalent.

Ett exempel

Föreställ dig att du erbjuds två identiska obligationer som betalar tillbaka 100 kronor på 12 månader plus en fast kupongränta under tiden. Kupongen är den ränta som en obligation betalar på kapitalbeloppet.

  • Den första obligationen betalar 3 procent ränta och är prissatt till 100 kronor.
  • Den andra, äldre obligationen betalar endast 2 procent ränta. Dess marknadspris kommer att vara 99,03 kronor. Det lägre priset innebär att den äldre obligationen nu är lika lönsam som den första obligationen. Rabatten innebär att båda obligationerna ger 3 procent avkastning om du håller dem tills de förfaller.

Denna mekanism förklarar varför befintliga obligationer tappar i värde när räntorna stiger. Uppgången tvingar marknaden att omprisa obligationer med lägre kupongräntor för att göra dem konkurrenskraftiga mot nya, högre avkastningsobligationer som kommer in på marknaden.

När marknadsräntorna stiger faller obligationspriserna. När räntorna faller stiger priserna.

När räntorna stiger motsvarar mekanismen att förra årets iPhone sjunker i pris när den senaste versionen kommer ut. Förra årets iPhone fungerar fortfarande. Den är helt enkelt inte lika glänsande som årets modell. Till skillnad från iPhones kan marknadsräntorna falla tillbaka igen. I det här fallet kommer nya obligationer ut på marknaden med lägre kuponger än sina äldre likvärdiga. Därför stiger priset på äldre obligationer eftersom de erbjuder mer ränta och folk kommer att betala mer för det.

Okej, så det förklarar hur vi kom hit. För att sammanfatta:

Stigande inflation utlöste stigande räntor. Det fick våra obligations-ETFer att falla i värde då deras äldre obligationer sattes ner i pris.

Detta är den kortvariga smärtan. Nu till den långsiktiga vinsten.

Långsiktig vinst

När de äldre obligationerna närmar sig förfallodagen säljs de av och ersätts med högre avkastningsversioner. De som har högre avkastning betalar mer inkomst än tidigare. Så småningom raderar de starkare kassaflödena helt tidigare kapitalförluster. Och i slutändan kommer du att få bättre avkastning än om räntorna inte hade stigit.

Detta scenario med stigande avkastning visar hur matematiken fungerar:

Några varningar

  • Det fungerar snabbare med ETFer för obligationer med kortare löptid. ETFer med långa obligationer är långsammare att återhämta sig eftersom deras äldre obligationer får en större initial träff och sedan hänger kvar i evigheter innan de försvinner.
  • Den långa obligationsbelöningen kan mycket väl bli större i slutändan, men det är bättre att matcha din obligations-ETFens varaktighet till din investeringstidshorisont, än att tänka rent vinstmässigt.
  • Hur som helst, trenden är densamma för alla typer av obligationer i scenarierna ovan (t.ex. statsobligationer, företagsobligationer, realränteobligationer etc.).
  • Men effektens storlek och hastighet varierar beroende på dina innehavs specifika egenskaper såsom genomsnittlig kupong, avkastning till löptid, duration, genomsnittlig löptid, kreditrisk, kostnad och så vidare.
  • Resultaten är också beroende av marknadsräntornas framtida utveckling.
  • Scenariot ovan är nödvändigtvis förenklat. I verkligheten fluktuerar räntorna varje dag.
  • Om räntorna steg försiktigt så kanske du knappt märker din ETFs förlust. Vi känner smärtan för tillfället eftersom uppgångarna har varit branta när världen snabbt anpassar sig till inflationshotet.

Det stigande avkastningsscenariot fungerar också bättre om:

  • Du återinvesterar ränta. Välj en ackumulerande ETF för att ställa in den på autopilot.• Du kostar i genomsnitt nya pengar till din obligations-ETF. Det påskyndar den hastighet med vilken du köper obligationer med bättre värde.

Du får också en reavinstökning om marknadsräntorna faller tillbaka. Det ger en bra sockerhöjd, men som vi kan se ovan gör lägre räntor i slutändan våra obligations-ETFer mindre lönsamma. Vilket är anledningen till att stigande avkastning i slutändan är en bra sak.

Men det finns en annan anledning att behålla tron på band.

Huvudrollen för högkvalitativa obligationer är att:

  • Diversifiera din portfölj.
  • Kontrollera din riskexponering.
  • Dämpa din portfölj under en djup lågkonjunktur.
  • Ge dig reserver för att ombalansera till aktier när de börjar säljas.

Högkvalitativa statsobligationer av investeringsgrad är särskilt bra i den rollen och det har inte förändrats.

Frågan är: tror du att en lågkonjunktur är mindre sannolik eller mer trolig för tillfället? Om du är orolig för en ekonomisk nedgång är det en bra idé att hålla statsobligationer eftersom de vanligtvis är den tillgångsklass som ger bäst resultat i det scenariot.

Statsobligationer ger portföljförsvar

Covid-kraschen

Avkastningen på statsobligationer var något negativ men den var fortfarande en syn bättre än aktier. Lyckligtvis kom världens stora centralbanker snart till undsättning.

2018 global börsnedgång

Julen 2018 levererade en kolbit till alla aktieinvesterare medan statsobligationer visade sig vara en bättre present.

Augusti 2011 Börsnedgång

Återigen var statsobligationer en positiv motvikt till fallande aktier. Om du balanserade om från statsobligationer till billigare aktier i detta ögonblick skulle du ha bokat en bra vinst.

Europeiska statsskuldskrisen

Investerare skramlade om europeiska skulder, men vår europeiska statsobligations-ETF höll uppe genom flera avyttringar på aktiemarknaden.

Global finanskris

Det här är den stora. Aktier tappade iögonfallande 52 procent men statsobligationer visade sig vara en fristad under stormen.

Den globala finanskrisen är läroboksexemplet på varför varje investerare bör behålla en allokering till statsobligationer.

När investerare får panik flyr de ofta in i statsobligationer. Om du redan äger denna tillgångsklass finns det en stor chans att dess värde kommer att öka precis när du behöver det som mest.

Statsobligationer visade sig också vara en stark motvikt till fallande aktier under den andra stora kraschen på 2000-talet: Dotcom Bust. Tyvärr fanns det inte några europeiska statsobligations-ETFer vid den tiden för att göra diversifiering så enkelt som det är nu.

Naturligtvis fungerar inte investeringar som en klocka. Det har säkert funnits tillfällen tidigare då obligationer inte har varit svaret.

Slutsats

Konventionella obligationer fungerar inte bra när inflationen rasar och stigande räntor kan fortfarande avskaffa mer smärta. Men det bästa sättet att öka din långsiktiga förväntade obligationsavkastning är att fortsätta investera till högre avkastning.

Och när lågkonjunkturen slår till och efterfrågan faller, är obligationer vanligtvis ditt bästa försvar.

Fortsätt läsa

Nyheter

ASR1 ETF investerar i den blåa ekonomin

Publicerad

den

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Blue Economy UCITS ETF USD (ASR1 ETF) med ISIN LU2533813296, försöker följa ECPI Global ESG Blue Economy-index. ECPI Global ESG Blue Economy-index spårar 50 företag från marknader över hela världen som är ledande inom området hållbar användning av havsresurser. Andra ESG-kriterier och principerna i FN:s Global Compact ingår också i urvalsprocessen. De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Blue Economy UCITS ETF USD (ASR1 ETF) med ISIN LU2533813296, försöker följa ECPI Global ESG Blue Economy-index. ECPI Global ESG Blue Economy-index spårar 50 företag från marknader över hela världen som är ledande inom området hållbar användning av havsresurser. Andra ESG-kriterier och principerna i FN:s Global Compact ingår också i urvalsprocessen. De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Blue Economy UCITS ETF USD är den billigaste ETF som följer ECPI Global ESG Blue Economy-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Blue Economy UCITS ETF USD är en mycket liten ETF med tillgångar på 2 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 januari 2023 och har sin hemvist i Luxemburg.

Handla ASR1 ETF

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Blue Economy UCITS ETF USD (ASR1 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext ParisUSDBLUSD
XETRAUSDASR1

Fortsätt läsa

Nyheter

Bitcoin, guld, försvar och tekniska ETFer: Insikter från HANetfs Hector McNeil

Publicerad

den

HANetfs medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om nyckeltrender som formar finansmarknaderna 2025. McNeil lyfte fram den inneboende volatiliteten i Bitcoin, som har stigit över 100 000 USD, och förutspådde att den skulle kunna nå 150 000 USD i mitten av året när mer etablerade investerare kommer in på marknaden. Han betonade ETFers roll för att demokratisera tillgången till tillgångar som kryptovalutor.

HANetfs medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om tekniska ETFer, nyckeltrender som formar finansmarknaderna 2025. McNeil lyfte fram den inneboende volatiliteten i Bitcoin, som har stigit över 100 000 USD, och förutspådde att den skulle kunna nå 150 000 USD i mitten av året när mer etablerade investerare kommer in på marknaden. Han betonade ETFers roll för att demokratisera tillgången till tillgångar som kryptovalutor.

När det gäller guld beskrev McNeil det som ”den bästa och mest pålitliga försäkringstillgången”, som drar nytta av geopolitiska spänningar och inflation. Han diskuterade också HANetfs valutasäkrade guld ETC-produkter, inklusive Physical Gold ETC (RM8U), som ger exponering mot guld.

Samtalet täckte också HANetfs Future of Defense ETF (ASWC), som har sett en snabb tillväxt mitt i global politisk instabilitet. McNeil avslöjade pågående diskussioner om återuppbyggnadsinsatser i Ukraina och det fortsatta behovet av försvarsutgifter över hela världen.

Slutligen diskuterade McNeil Tech Megatrends ETF (T3KE), som erbjuder exponering för transformativa sektorer som AI, robotteknik och molnteknik samtidigt som koncentrationsrisker minskar. Han föreslog att investerare skulle överväga att svänga från stora bolag till små- och medelstora aktier för diversifierad tillväxt 2025.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära