Nyheter

En introduktion till Elliott Wave

Publicerad

den

Ralph Nelson Elliott utvecklade Elliott Wave Theory i slutet av 1920-talet. Elliott trodde att aktiemarknaderna, trots att de uppträder på ett något kaotiskt sätt, faktiskt handlas i repetitiva cykler. I den här artikeln tar vi en titt på historien bakom Elliott Wave Theory och hur den tillämpas på aktiehandel. En introduktion till Elliott Wave.

Cyklar och vågor

Elliott ansåg att marknadscykler berodde på investerarnas reaktioner på yttre inflytanden, eller den överväldigande psykologin hos massorna vid den tiden. Han upptäckte att masspsykologins uppåtgående och nedåtgående svängningar alltid uppträdde i samma repetitiva mönster, vilka sedan delades vidare i mönster som han kallade ”vågor”.

Elliotts teori bygger visserligen på Dow-teorin genom att aktiekurserna rör sig i vågor. På grund av marknadernas ”fraktal” natur kunde Elliott emellertid bryta ner och analysera dem i mycket större detalj. Fractals är matematiska strukturer, som i en allt mindre skala upprepas oändligt själva. Elliott upptäckte aktiehandelns mönster var strukturerade på samma sätt. Han tog nästa uppenbara steg och började titta på hur dessa upprepande mönster skulle kunna användas som prediktiva indikatorer på framtida marknadsrörelser.

Marknadsprognoser baserade på vågmönster

Elliott gjorde detaljerade aktiemarknadsutsikter baserat på unika egenskaper som han upptäckte i vågmönstret. En impulsiv våg, som går med huvudtrenden, visar alltid fem vågor i sitt mönster. I mindre skala, inom vart och ett av de impulsiva vågorna, kan fem vågor återigen hittas. I det här mindre mönstret upprepar samma mönster sig själv ad infinitum. Dessa allt mindre mönster är märkta som olika våggrader i Elliott Wave Principle. Det var först mycket senare var fraktalerna upptäcktes av forskare.

På finansmarknaderna vet vi att varje reaktion följs av en likande och motsatt reaktion eftersom en prisrörelse upp eller ner måste följas av en motsatt rörelse. Prisåtgärderna är uppdelad i trender och korrigeringar eller sidledningar. Tendenser visar huvudriktningen av priserna medan korrigeringar rör sig mot trenden. Elliott namngav dessa som ”impulsiva” och ”korrigerande” vågor.

Teoretisk tolkning

Elliott Wave Theory tolkas enligt följande:

• Varje åtgärd följs av en reaktion.
• Fem vågor rör sig i riktning mot huvudtrenden följt av tre korrigeringsvågor (ett 5-3 drag).
• En 5-3-åtgärd fullbordar en cykel.
• Detta 5-3-rörelsen blir då två underavdelningar av nästa, högre 5-3 våg.
• Det underliggande 5-3 mönstret förblir konstant, men tidsperioden för var och en kan variera.

Låt oss titta på följande diagram som består av åtta vågor (fem upp och tre ned) märkta 1, 2, 3, 4, 5, A, B och C.

Du kan se att de tre vågorna i riktning mot trenden är impulser. Du kan också se att dessa vågor har fem vågor inuti dem. Vågorna mot trenden är korrigeringar och består av tre vågor.

Teorin vann ökad popularitet på 1970-talet

På 1970-talet blev denna vågprincip populär genom Frost och Prechters arbete. De publicerade en legendarisk bok baserad på Elliott Wave med titeln The Elliott Wave Principle – Nyckeln till aktiemarknadsvinster. I denna bok förutspådde författarna tjurmarknaden på 1970-talet och Robert Prechter kunde redan då se den stora kraschen 1987.

Korrigeringsvågformationen har normalt tre olika prisrörelser – två i riktning mot huvudkorrigeringen (A och C) och en mot den (B). Vågor 2 och 4 i bilden ovan är korrigeringar.

Dessa vågor har följande struktur:

Observera att vågorna A och C flyttar i riktning mot den kortare trenden och är därför impulsiva och består av fem vågor, vilka visas på bilden ovan.

En impulsvågformation, följd av en korrigeringsvåg. Tillsammans bildar de en Elliott-våggrad bestående av trender och motströmmar. Även om mönstren ovan är hausse, gäller det också för björnmarknader där huvudtrenden är nedåtgående.

Exempel på olika kategorier

Elliott Wave Theory tilldelar en serie kategorier till vågorna från största till minsta. Dessa kategorier är:

• Grand Supercycle
• Supercycle
• Cykel
• Primär
• Intermediär
• Minor
• Minut
• Minuette
• Sub-Minuette

För att använda teorin i daglig handel bestämmer handlaren huvudvågen, eller supercykel, går lång och säljer eller blankar sedan positionen när mönstret tappar fart när ett omslag är överhängande. En introduktion till Elliott Wave.

Slutsats

Elliott Wave Theory har sina anhängare och motståndare som många av de andra tekniska analysteorierna där ute. En av de viktigaste svagheterna är att utövarna alltid kan skylla sin läsning av diagrammen snarare än svagheter i teorin. Om det misslyckas, finns det en öppen tolkning av hur lång tid en cykel tar för att slutföra. Med det sagt, de handlare som tagit till sig Elliott Wave Theory passionerat försvarar systemet, så det kan vara mer till vågorna på vågor när du fördjupar dig i ämnet. För att gräva djupare i Elliott Wave Theory och inte bara nöja sig med en introduktion till Elliott Wave, kolla in Elliot Wave på 21st Century.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version