Nyheter
En introduktion till Cosmos (ATOM)
Publicerad
4 år sedanden

Denna introduktion till Cosmos (ATOM) är en guide för att förstå Cosmos, ett decentraliserat nätverk av oberoende parallella blockkedjor. När vi hänvisar till Cosmos menar vi företaget som helhet, där ATOM är dess ursprungliga token. Denna forskning kommer att förklara vad Cosmos gör och dess huvudsakliga användningsfall. Den kommer att fördjupa sig i de primära metoderna för att värdera ATOM och analysera de omedelbara riskerna med att investera i Cosmos.

Sammanfattning
Cosmos grundades av Jae Kwon och Ethan Buchman 2014, med stöd av Interchain Foundation (ICF), ett schweiziskt företag som stödjer FoU för säkra, skalbara, öppna och decentraliserade nätverk. ICO för kosmos inhemska token ATOM släpptes 2017, och nätverket var redo att användas två år senare. Hittills har Cosmos samlat in totalt 17 miljoner USD i sina sju finansieringsrundor ledda av Paradigm och följt av 1confirmation, IOSG Ventures, Yield Ventures, Cardinal Capital förutom Kenneth Bok, VD för Blocks, en Web 3-rådgivning baserad i Singapore .
Cosmos bygger ett nätverk av kryptonätverk, som alla har tillgång till verktyg med öppen källkod för att effektivisera transaktioner mellan dem. Anpassningsbarhet och interoperabilitet är dess två huvudsakliga försäljningsargument. Drivs av BFT-konsensusalgoritmer som Tendermint (också medgrundad av Kwon och Buchman) och dess token – Cosmos vill vara hem för ett ekosystem av nätverk som kan utbyta data och tokens programmatiskt och på ett decentraliserat sätt.
I den här rapporten kommer 21Shares att erbjuda en uttömmande översikt av Cosmos-nätverket, ATOM som en kryptotillgång, och diskutera de olika investeringsriskerna förknippade med ATOM – förutom hur en investerare kan tänka på det framtida värdet av dess underliggande kryptotillgång. Dessutom ger den här rapporten en uttömmande täckning av Cosmos och ATOM som finns på marknaden.

Figur 1: ATOM Key Metrics (Källa: CoinGecko)

Figur 2: 1-års historisk utveckling (Källa: CoinMetrics)
Hur Cosmos fungerar
Grundarna bakom Cosmos kom att hitta blockkedjor som arbetar i silos, oförmögna att kommunicera med varandra och kämpar för att göra stora transaktioner på en gång. Cosmos ville lösa dessa problem genom att föreslå ett system med två klasser av blockkedjor, Hubs och Zones. Zoner är vanliga heterogena blockkedjor som hålls sammankopplade av hubbarna.
För att få visionen om interoperabilitet och anpassning att fungera har Cosmos tre grundstenar på plats, Tendermint, Inter-blockchain Communications Protocol (IBC) och Cosmos SDK.
• Tendermint hjälper utvecklare att bygga blockkedjor utan att behöva koda dem från grunden, drivs av Tendermint Core, som är en PoS-styrningsmekanism som håller blockkedjor, eller Zoner, synkroniserade inom Cosmos Hub, den första Hub som lanserades på Cosmos.
• IBC är en mekanism som gör att information färdas fritt och säkert mellan zonerna.
• För att hålla komplexiteten till ett minimum ger Cosmos SDK zonerna de vanligaste funktionerna som styrning, tokens och staking. Om det behövs kan utvecklare också lägga till plugins för ytterligare funktioner eller tjänster.
En Zon krävs bara för att skapa en IBC-anslutning med en Hub, för att utbyta data och tillgångar med andra Zoner som är anslutna till den Hub. Det betyder att Zoner bara behöver upprätta ett begränsat antal anslutningar med en begränsad uppsättning Hubs istället för att behöva göra en anslutning till varje Zon. Detta system förhindrar dubbla utgifter mellan zoner, för när en zon tar emot en token från en hubb behöver den bara lita på ursprungszonen för denna token och hubben.
Huben upprätthåller och spårar tillståndet för varje zon tack vare en stadig ström av blockbekräftelser från varje zon som är ansluten till navet. På samma sätt håller varje zon koll på navets status, men själva zonerna hänger bara med varandra indirekt via navet. Drivs av IBC-protokollet utbyts informationspaket sedan från en zon till en annan genom att publicera Merkle-bevis som bevis på att data har skickats och tagits emot.
Blockkedjor består av tre lager, Application, Consensus och Networking.

Applikation – Ansvarig för att uppdatera tillståndet givet en uppsättning transaktioner, d.v.s. bearbeta transaktioner.
Nätverk – Ansvarig för spridning av transaktioner och konsensusrelaterade meddelanden.
Konsensus – Gör det möjligt för noder att komma överens om systemets nuvarande tillstånd.
Tendermint tar hand om de två sista lagren och packar dem i en generisk motor, Tendermint Byzantine Fault Tolerance (BFT)-motorn, för att ge utvecklare utrymme att koncentrera sig på att bygga sina applikationslager. Tendermint BFT-lösningen fixar också begränsningen av suveränitet, på det sättet behöver utvecklare inte vänta i långa köer för att få sina transaktioner eller andra förfrågningar validerade, som det är för applikationslager byggda ovanpå Ethereum till exempel. Tendermint BFT-motorn är också ansluten till applikationslager av Application Blockchain Interface (ABCI), ett socket-protokoll som kan förstå alla programmeringsspråksutvecklare som vill välja för att möta deras behov.
Blockkedjor som använder fast-finality-kedjor, eller med andra ord Proof of Stake, kan ansluta till Cosmos med hjälp av IBC-protokollet. Blockkedjor som använder probabilistiska finalitetskedjor, eller Proof of Work-mekanismer, skulle dock tycka att det är utmanande att ansluta till nätverket som Bitcoin och Ethereum. Det är precis därför Cosmos skapade en speciell proxykedja som heter Peg-Zone som överbryggar blockkedjor som inte är Tendermint genom att spåra tillståndet för blockkedjan i fråga. Peg-Zones har snabb finalitet och är därför kompatibla med IBC-protokollet, vilket gör det möjligt för den att fastställa finalitet för den icke-Tendermint blockchain som den överbryggar.
ATOM-tokenet
ATOM är den ursprungliga symbolen för Cosmos Hub, den allra första blockkedjan som har lanserats inom Cosmos-nätverket. Men på grund av arkitekturen hos Cosmos, som potentiellt representerar ett ekosystem av tusentals olika blockkedjor, kommer varje kedja som är ansluten till Cosmos-nätverket att kunna använda sin egen infödda token, vilket innebär att Cosmos kommer att stödja många tokens i framtiden .
ATOM själv fungerar på samma sätt som andra Layer 1-verktygstokens och tillåter nätverkets intressenter att:
- Betala nätverksavgifter när du överför tillgångar eller interagerar med applikationer
- Insats, genom att binda ATOM för att tjäna blockbelöningar, samtidigt som nätverket säkras
- Delta i styrningen och rösta om förslag

Tokendistribution
Under 2017 hade Interchain Foundation flera privata försäljningar, följt av en offentlig försäljning i april för ungefär 17,6 miljoner dollar.
Den initiala tokenfördelningen såg ut så här:
5 % gick till ICF:s första givare
10 % gick till Interchain Foundation (ICF).
10 % gick till All in Bits, Inc. (AIB), företaget bakom Tendermint.
75 % har fördelats enligt resultaten från de privata (68 %) och offentliga insamlingarna (7 %).

Cosmos tillstånd
Cosmos har kavlat upp ärmarna för en rad partnerskap såväl som nya projektlanseringar för att förstärka sin användarupplevelse och tillföra mer värde till sitt nätverk, vilket gör det mer interoperabelt och lätt att integrera. Från och med den 30 september 2020 har kvalificerade användare på Coinbase möjlighet att satsa ATOM på kryptovalutautbytesplattformen och samla in 5 % belöningar på sina innehav. CoinDesk rapporterade i oktober 2020, Cosmos fick lite dragning vid Vellore Institute of Technology i södra Indien bland studenter som komponerar ”Cosmos India”, en gemenskap som växte från bara några få medlemmar till mer än tusen på mindre än nio månader.
I mars 2021 tillkännagav Tendermint lanseringen av det största investeringsverktyget för Cosmos ekosystem, en riskfond på 20 miljoner dollar för att öka utvecklingen. Tillkännagivandet kom direkt efter aktiveringen av IBC-protokollet, vilket förändrade spelet DeFi på nätverket. I juli fick Cosmos sitt eget DEX-protokoll, Gravity lanserades för att möjliggöra DeFi över flera kedjor. Säkrade med över 3 miljarder dollar i digitala tillgångar, görs swappar och pooler mellan alla anslutna blockkedjor möjliga på Cosmos Hub.
I juli meddelade Tendermint att det byggde en kryptoappbutik som heter Emeris som skulle ge tillgång till en rad decentraliserade applikationer, såsom utlåningsprotokoll och decentraliserade utbyten, allt i Cosmos ekosystem. Betaversionen av Emeris lanserades i september 2021 och kommer att lanseras offentligt under våren 2022. Emeris sägs lyfta Cosmos användarupplevelse till nya höjder, hjälpa till att frigöra potentialen hos Cosmos DeFi och ta den till en bredare publik.
På Emeris beta kan användare överföra och handla tillgångar mellan 12 olika kedjor för första gången, komma åt en decentraliserad börs, med ett pålitligt, stabilt och granskat DEX-protokoll. Användare kan också tjäna konkurrenskraftig avkastning genom att delta i likviditetspooler. I skrivande stund är den genomsnittliga swaphastigheten 00,07 sekunder och den genomsnittliga transaktionsavgiften är $0,08 utöver en swapavgift på 0,3%. Emeris siktar på att vara den första one-stop-portalen för att tillhandahålla integrerad plånboks- och multiplånbokssupport, tillgång till flera DeFi-handelsplattformar, satsning på flera kedjor och även en mobil plånboksapp.
I juli tillkännagav Cosmos också att det går samman med cross-chain data oracle Band Protocol för att integreras med Starport, ett utvecklingsverktyg för Cosmos blockchain som tillåter tredjepartsutvecklare att få tillgång till många nya dataflöden, såsom token information, verkliga världen evenemang, sport, väder och generering av slumptal. Detta partnerskap innebar att nyskapade kedjor i Cosmos ekosystem skulle kunna utbyta data via IBC-protokollet, vilket gör nätverket ännu mer interoperabelt och tillgängligt.
Cosmos tvärkedja DEX Osmosis meddelade i januari 2022 att de vidgar sina horisonter med lanseringen av en ny bro, Gravity Bridge, som skulle möjliggöra handel med Ethereum-baserade tillgångar. Gravity Bridge kommer att fungera som en IBC till Ethereum-översättare, den kommer att byggas av internettjänsteleverantören Althea.
Cosmos ekosystem
Som nämnts tidigare var den första blockchain-invånaren i Cosmos ekosystem Cosmos Hub, lanserad av Cosmos själv och under vilken Zones körs synkroniserat. Det finns ett accelererande antal projekt som växer inom Cosmos-nätverket, inklusive Terra (LUNA), ThorChain, Secret Network, Compound Gateway, Osmosis, Kava och Akash.
Cosmos framtid
Det finns en hel del spännande milstolpar på Cosmos färdplan för år 2022. Uppenbarligen är ett av de viktigaste målen att ta med fler blockkedjor som kommer att anslutas till Cosmos Network och säkerställa en sömlös kommunikation mellan dem med hjälp av IBC. Men det finns också några kraftfulla uppdateringar och funktioner på vägen, inklusive Interchain Accounts, Interchain Security, Liquid Staking och en expansion av dess DeFi- och NFT-ekosystem.
Den första uppgraderingen som förväntas under Q1 2022 är Theta Upgrade. Detta kommer att introducera Interchain Accounts, Liquid Staking och en NFT-modul, som kommer att sätta basen för Cosmos NFT-ekosystem. Interchain Accounts kommer att dra nytta av IBC och tillåta användare att äga, hantera och överföra sina tokens genom hela det interoperabla ekosystemet och komma åt blockkedjespecifika applikationer från ett enda konto. Ett konto för att styra dem alla!
För närvarande satsas nästan 60 % av all ATOM i omlopp, vilket belönar bidragsgivare med en avkastning på upp till 13 % per år. Med introduktionen av den första versionen av Liquid Staking, som är planerad att släppas redan i februari 2022, kommer detta antal med största sannolikhet att öka. Liquid Staking kommer att tillåta användare att satsa sin ATOM utan låsningsperiod, samtidigt som de får ett derivat av sina bundna tillgångar, som de i slutändan kan använda för likviditetsbrytning eller andra DeFi-aktiviteter.
Interchain Security är en annan nyckelfunktion som kommer att implementeras med Rho-uppgraderingen, som förväntas äga rum under andra kvartalet 2022. Det kommer att göra det möjligt för Cosmos-kedjor att effektivt leasa en uppsättning säkerhetstjänster till varandra, vilket gör det möjligt för nya kedjor att starta upp sina ekosystem, samtidigt som du kan njuta av solida säkerhetsfunktioner redan från början. Genom att satsa ATOM på Cosmos Hub kommer validatorer och delegatorer att kunna samla in belöningar på flera kedjor i olika tokens. ATOM-aktörer kommer därför att dra nytta av tidig tillgång till nya och innovativa projekt och större användbarhet av token, samtidigt som nya kedjor kan få exponering av sina tokens för Cosmos community-medlemmar tidigt.
Cosmos ambition är att koppla samman 200 blockkedjor år 2022. Detta skulle uppenbarligen låsa upp en oöverträffad mängd likviditet och kapitalflöden genom alla anslutna blockkedjor, vilket skulle vara en massiv medvind för Cosmos DeFi. Dessutom är UX och UI fortfarande en enorm utmaning i DeFi och kryptorymden i allmänhet, men med implementeringen av Emeris kommer blockkedjornas internet att få ett professionellt utseende gränssnitt för att spåra och hantera tillgångar. Emeris fokuserar för närvarande på portföljvisualisering, digital tillgångsförvaltning och tjänsteupptäckt och kommer snart att erbjuda funktioner som auto-compounding staking, airdrop tracker och cross-chain DEX aggregering.
På pappret ser framtidens Cosmos ljus ut. Om blockkedjornas internet potentiellt löser ett av de största hindren inom krypto, bristen på interoperabilitet, och lyckas koppla samman tusentals lager 1:or och applikationer, kan detta innebära ett enormt uppsving inte bara för Cosmos-nätverket utan för hela kryptoutrymmet.
Värdera Cosmos
En kvantitativ och kvalitativ utvärdering av en kryptotillgångs inneboende värde kan härledas från några få nyckelgrunder. Det första sättet vi kan tänka på när vi bedömer det potentiella värdet av Cosmos inhemska tillgång, ATOM, är att genomföra en marknadsdimensioneringsövning för att jämföra dess värde med värdet av dess huvudkonkurrenter som målmarknad. Genom att också titta på den totala adresserbara marknaden skulle vi kunna utvärdera de faktorer som bidrar till ATOMs värde. Den sista metoden skulle vara att använda två mätvärden, antal transaktioner och deras respektive avgifter, för att jämföra intäktsandelen.
Marknadsstorlek
Diagrammet nedan visar nuvarande marknadsvärde för Cosmos jämfört med Ethereum, Solana, Terra, Avalanche och Polkadot. Ethereum representerar vad marknaden har bedömt som det nuvarande bästa användningsfallet för blockkedjeteknologi medan användningsfallet för smarta kontrakt kan hävdas vara lika värdefullt på lång sikt. Avalanche med sina undernät eller Polkadot med sina parakedjor är dock jämförbara projekt med en mer liknande nätverksarkitektur och fungerar som jämförelse för ekosystemutveckling.

Tjurfallet för Cosmos är att det uppfyller sin vision som ”Internet of Blockchains” som förbinder tusentals kryptotillgångsnätverk som Ethereum, Solana, Fantom eller till och med Polkadot; på liknande sätt som internet är ett decentraliserat nätverk som kopplar samman enskilda plattformar som Facebook, Amazon och Google. Även om applikationer kan distribueras på själva Cosmos Hub-blockkedjan, härleds majoriteten av värdet och den framtida potentialen från antagandet av Comos som det primära navet för interoperabilitet mellan olika Layer 1s.
Om vi tittar på de nuvarande blockkedjorna och projekten som är inkopplade i Cosmos-nätverket, som inkluderar framstående aktörer som Terra och Binance, kan vi se att det kombinerade marknadsvärdet, enligt Cosmos-webbplatsen, ligger på 157 miljarder dollar med totalt 49 appar och tjänster. Även om endast 28 av dessa för närvarande är aktiva och IBC-aktiverade, gör detta teoretiskt sett det fortfarande till det näst största ekosystemet efter Ethereum, som när denna rapport skrevs har ett börsvärde på 380 miljarder dollar. Om man jämför priset och nätverkets tillstånd med sin närmaste konkurrent Polkadot, kan vi anta att Cosmos för närvarande är undervärderat.

Total adresserbar marknad
Det är viktigt att notera att Cosmos inte nödvändigtvis konkurrerar med andra projekt, till skillnad från den nuvarande rivaliteten mellan Layer 1s. Den potentiella totala adresserbara marknaden är därför hela kryptomarknaden, som utnyttjar Cosmos Network som det underliggande Layer 0, vilket knyter ihop allt. Om vi skulle anta Metcalfes lag, som säger att värdet på ett nätverk är proportionellt mot kvadraten på antalet anslutna användare, betyder det att Cosmos kan se exponentiell tillväxt när man fortsätter att plugga in nya blockkedjor i sitt ekosystem. Detta skulle i slutändan inte bara öka värdet på ATOM, utan varje kryptonätverk som är en del av nätverket. Detta är en win-win-situation för alla inblandade parter.
Inkomst
Intäktsgenerering är ofta ett nyckelmått när man bedömer nätverksvärde. Genom att bedöma det totala antalet transaktioner och den genomsnittliga kostnaden per transaktion kan vi uppskatta de totala genererade intäkterna. Avgifter och intäkter är en bra signal för den övergripande efterfrågan på en given smart kontraktsplattform och utan tvekan den starkaste barometern för fundamental tillväxt. Cosmos uppskattade totala årliga intäkter ligger för närvarande på cirka 1,38 miljoner dollar, vilket uppenbarligen är mindre jämfört med Ethereums 15 miljarder dollar, men ändå en indikation på den potentiella uppsidan för projektet. Med hänsyn till de olika uppgraderingarna och kommande milstolpar på färdplanen verkar sannolikheten för att denna trend fortsätter vara mycket sannolikt i takt med ökad efterfrågan och därför mer ekonomisk aktivitet på Cosmos Hub.

Risker
Tekniska risker
Även om Cosmos mainnet lanserades i mars 2019, är själva nätverket fortfarande i ett embryonalt tillstånd. Nätverket utvecklas fortfarande genom att implementera nya uppgraderingar och ändringar av protokollet, vilket kan introducera buggar, kodsårbarheter eller negativt påverka kryptonätverket. Dessa smarta kontraktsmisslyckanden och andra tekniska problem som bara kommer att vara begripliga i efterhand, inte i förutseende på grund av det faktum att detta är en ny teknik. Detta är en risk som i princip alla kryptoprojekt är utsatta för. På 21Shares har vi dock övervakat Cosmos ekosystem och sett hur Tendermints konsensusmekanism har testats i stor utsträckning. Med LUNA som den största verkliga applikationen vid sidan av Cosmos, är vår tes att endast tiden, och den utveckling som sker på gång, kommer att bevisa hur effektiv konsensus blir.
Finansiella risker
Kryptovalutamarknaden är känd för sin enorma volatilitet, vilket gör den till en riskabel investering. Om priset på en token plötsligt sjunker, kommer en investerare att förlora mycket pengar. Kryptoprojekt anses fortfarande vara riskfyllda tillgångar, därför kan makroekonomisk dynamik ha en betydande inverkan på prisrörelser och volatilitet. Att investera i kryptotillgångar är inget för den svaga hjärtat, eftersom många investerare inte kan hantera de svåra upp- och nedgångarna. Kryptoutrymmet förändras kontinuerligt, med både fördelar och problem. Som nämnts ovan är Cosmos-nätverket fortfarande i sin linda, därför kommer investerare att se sig exponeras för en innovativ och avancerad teknologi, som uppenbarligen bär vissa finansiella risker, samtidigt som den erbjuder en attraktiv potentiell uppsida.
Regulatoriska risker
Liksom många andra kryptoprojekt finansierades Cosmos initialt av en privat tokenförsäljning och ICO och är därför potentiellt sårbar för någon nivå av regulatorisk granskning. Men på grund av Cosmos decentraliserade nätverksinfrastruktur och används som en betalningsmekanism, är det mindre sannolikt att det kommer att finnas på radarn hos tillsynsmyndigheter. Därför är sannolikheten för seriös regulatorisk granskning från något statligt organ för Cosmos själv relativt låg. Även om detta inte inkluderar bestämmelser som kan påverka kryptoutrymmet som helhet, sitter Cosmos på en relativt säker plats jämfört med andra kryptotillgångar.
Disclaimer
The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.
Du kanske gillar
-
Michael Saylor’s bold Bitcoin bet and Strategy’s risk analysis
-
21Shares ringer i klockan på Nasdaq Stockholm
-
Crypto Market Risks & Opportunities: Insights on Bybit Hack, Bitcoin, and Institutional Adoption
-
Bitcoin’s strength beneath the surface
-
21Shares utökar det europeiska fotavtrycket med nya noteringar på Nasdaq Stockholm
-
From Bullion to Blockchain – Bitcoin, Gold and Market Trends
Nyheter
MONTLEV, Sveriges första globala ETF med hävstång
Publicerad
5 timmar sedanden
4 april, 2025
Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF (MONTLEV), Sveriges första globala ETF med hävstång är utvecklad för investerare som tror på långsiktig tillväxt och vill ha en extra skjuts i sin portfölj. Perfekt för pensionsspar, barnspar eller som en långsiktig bas i din investeringsstrategi.
Första handelsdag: 10 april 2025
Total avgift: 0,41%
Valuta: SEK
Hävstång: x1,25
Inbyggd hävstång
Hävstång för den som är långsiktig
Ingen valutaväxling
Eftersom ETFen är noterad och handlas i Sverige slipper du valutaväxling. Handlar du ETFen hos Montrose köper du den även helt courtagefritt.
ETFen är optimerad för den långsiktiga investeraren som vill maximera sin marknadsexponering på ett effektivt och stabilt sätt. För konton där traditionell belåning inte är möjlig, som tjänstepension och barnspar, erbjuder den även ett sätt att öka avkastningspotentialen.
Hävstången ger en förstärkt marknadsexponering, där en uppgång på 10% i det underliggande indexet innebär en ökning på cirka 12,5% – och vice versa vid nedgång. Finansieringskostnaden för hävstången är STIBOR 3M + 0,60 och rebalanseras i slutet av varje månad.
Innehav och exponering
Starkare global exponering med MSCI World Index
Få möjlighet att ta del av avkastningen från världens största bolag, som NVIDIA, Apple och Microsoft. Med MSCI World Index får du en bred global exponering mot över 1500 ledande företag från 23 utvecklade marknader – med 1,25x hävstång för extra potential.
Handla MONTLEV ETF
Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF (MONTLEV) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas i svenska kronor på svenska Nasdaq Stockholm.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Notera att MONTLEV ETF handlas courtagefritt hos Montrose.
Börsnoteringar
Börs | Valuta | Kortnamn |
Nasdaq Stockholm | SEK | MONTLEV |
Montrose Global Leverage 125 – 10 största innehav
Värdepapper | Vikt % |
Apple | 4,90% |
Microsoft | 4,03% |
Nvidia | 4,03% |
Amazon | 3,17% |
Alphabeth Inc | 3,12% |
Meta | 2,13% |
Tesla | 1,56% |
Broadcom | 1,37% |
JPMorgan Chase | 1,06% |
Eli Lilly | 0,92% |
Innehav kan komma att förändras
Vilka parter är involverade i ETFen?
Investeringsförvaltaren är FundLogic SAS, medan MSIM Fund Management (Ireland) Limited, som förvaltare och global distributör, har utsett Montrose by Carnegie AB som underdistributör. Morgan Stanley agerar som hedge-leverantör och har kontrakterats för att tillhandahålla derivat.
ETFens juridiska namn är Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF. Montrose som underdistributör får ersättning baserat på AUM i ETFen. Ersättningen beror på volymen i ETFen och uppgår mellan 0,07% – 0,12%
Vad kostar Montrose Global Leverage 125?
ETFen har en estimerad total avgift på 0,405%. 0,38% i löpande avgift och 0,025% i transaktionsavgifter.
Vilken risknivå har ETFen?
Fonden har risknivå 5 på en sjugradig skala. Om den svenska valutan stärks mot underliggande utländska valutor kan ETFen minska i värde.
Ger ETFen ut någon utdelning?
Nej, alla utdelningar återinvesteras direkt i ETFen och återspeglas därför direkt i NAVet och utvecklingen.
Vilket underligggande index har ETFen?
Det underliggande indexet är MSCI World Developed Market Index, denominerat i SEK (NDDUWI composite SEK).
Hur ofta rebalanseras belåningen?
I slutet på varje månad sker en omviktning för att återställa belåningen till 125%. Beroende på hur marknaden har gått sedan den senaste omviktningen kan den faktiska belåningen vara både högre eller lägre. I de fall som marknaden har gått ner är belåningen högre än 125% och ifall den har gått upp är den lägre än 125%. Genom att inte rebalasera dagligen så undviker man att kortsiktigt snabba marknadsrörelser urholkar värdet på ETF.en.
Justeras finansieringskostnaden regelbundet?
Ja, finansieringskostnaden justeras dagligen baserat på änringar av 3M STIBOR. Går räntan upp blir finansieringen dyrare och vice versa om den går ner.
Vad är finansieringskostnaden per år i procent?
För den extra inbyggda 25% belåningen i ETFen är finansieringskostnaden 3M STIBOR + 60 bps. STIBOR (Stockholm Interbank Offered Rate) är den ränta som banker i Sverige tar ut av varandra för kortfristiga lån utan säkerhet på interbankmarknaden. Det är en referensränta som ofta används för att bestämma räntor på olika finansiella produkter, såsom lån, obligationer och derivat. 2025-03-13 var 3M STIBOR 2,339%. Aktuell ränta går att se här.
De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Nyheter
Montrose storsatsning på ETFer fortsätter – lanserar Sveriges första globala ETF med hävstång
Publicerad
6 timmar sedanden
4 april, 2025
Efter att ha lanserat Sveriges första månatligt utdelande ETF tar Montrose nu ytterligare ett steg för att utveckla den svenska ETF-marknaden. Nu introduceras Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF, Sveriges första globala ETF med hävstång. Den nya ETFen ger investerare en bred global exponering med en inbyggd hävstång på 1,25x.
Första handelsdag är 10 april 2025.
Den svenska ETF-marknaden har länge legat steget efter den internationella, men intresset växer snabbt. Montrose vill driva utvecklingen genom att erbjuda innovativa och lättillgängliga investeringsprodukter som tidigare saknats på den svenska börsen.
”Vi såg ett stort intresse för vår första ETF och ser att svenska investerare efterfrågar fler alternativ som är både enkla och effektiva. Med Montrose Global Leverage 125 gör vi det möjligt att förstärka sin globala exponering utan att behöva ta traditionell belåning,” säger Alexander Boman, vd på Montrose.
En ETF för långsiktiga investerare
Montrose Global Leverage 125 är särskilt anpassad för investerare som har en lång placeringshorisont och tror på global tillväxt. ETFen kan vara ett intressant alternativ för investerare som vill ha mer än 100% aktieexponering i sina investeringar inom exempelvis tjänstepension eller barnspar, där traditionell belåning ofta inte är ett alternativ.
Finansieringskostnaden för hävstången är STIBOR 3M + 0,60 och rebalanseras i slutet av varje månad.
”Trots den turbulens vi ser på börsen just nu har historien visat att långsiktighet lönar sig.
Sedan 1987 har MSCI World levererat en årlig snittavkastning på 8,45%, trots IT-krasch, finanskris, brexit, coronakrasch och krig. Med en inbyggd hävstång kan långsiktiga investerare förstärka ränta på ränta-effekten över tid, medan kortsiktiga investerare får ett flexibelt alternativ för taktisk allokering – särskilt i en marknad där index redan tappat 7 procent och dollarn försvagats med 15 procent mot kronan sen årshögsta,” säger Nicklas Andersson, sparekonom på Montrose.
Kortfakta om Montrose Global Leverage 125
- Hävstång: 1,25x
- Total avgift: 0,405%
- Handlas i: SEK
- Utdelning: Ackumulerande
- Rebalansering: Månatlig
- Börshandlad: Ja, handlas i realtid
Montrose driver innovation på den svenska ETF-marknaden
ETFer har länge varit populära internationellt, men i Sverige har marknaden utvecklats långsammare. Montrose har som mål att förändra detta genom att lansera innovativa ETFer som ger svenska investerare bättre verktyg för att bygga långsiktiga portföljer.
”Många svenska investerare känner fortfarande inte till fördelarna med ETFer, och utbudet har varit begränsat. Vi vill ändra på det genom att lansera produkter som möter verkliga behov – vare sig det handlar om månadsutdelning, hävstång eller andra strategiska verktyg för sparande,” säger Daniel Bargiel Almer, produktchef på Montrose.
Med Montrose Global Leverage 125 introduceras en kontrollerad hävstång på den svenska ETF-marknaden, vilket ger investerare möjlighet att öka sin exponering utan att behöva ta eget lån och därmed riskera tvångsförsäljning vid nedgångar.
Så handlar du Montrose Global Leverage 125
Montrose Global Leverage 125 är en börshandlad fond (ETF), vilket innebär att den kan köpas och säljas i realtid under börsens öppettider. Fonden finns tillgänglig hos nätmäklare och banker och har kortnamnet MONTLEV. Hos Montrose köps den courtagefritt.
Första handelsdag är 10 april 2025.
I samarbete med Morgan Stanley
Investeringsförvaltaren är FundLogic SAS, medan MSIM Fund Management (Ireland) Limited, som förvaltare och global distributör, har utsett Montrose by Carnegie AB som underdistributör. Morgan Stanley agerar som hedge-leverantör och har kontrakterats för att tillhandahålla derivat. ETFens juridiska namn är Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF.
Vill du veta mer?
Läs mer om Montrose Global Leverage 125
Om Montrose
Montrose är en investeringsplattform byggd för investerare, av investerare. Vi kombinerar avancerade verktyg, expertkunskap och insiktsfull marknadsanalys för att ge våra kunder full kontroll över sina investeringar. Vårt mål är att skapa den bästa upplevelsen för alla som älskar investeringar.
Nyheter
Kommer snart – en europeisk försvars-ETF, från ett europeiskt företag, utan USA-exponering
Publicerad
15 timmar sedanden
3 april, 2025
En europeisk försvarsöversikt: Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 % av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.
Ett europeiskt försvar
Europa åtar sig att göra seriösa försvarsinvesteringar
Efter årtionden av underutnyttjande, rustar Europa äntligen upp sig. EU har fastställt en försvarsplan på 800 miljarder euro, medan enskilda europeiska NATO-medlemmar – från Polen till Storbritannien – snabbt ökar sina egna militärbudgetar.
Strategisk autonomi innebär att köpa europeiskt
Europas upprustning handlar inte bara om att spendera mer – det handlar om att bygga europeiskt oberoende och självständighet inom försvaret. För att minska beroendet av amerikansk utrustning prioriterar EU europeiskt tillverkade vapen, fordon och system, vilket ger en stark medvind till den europeiska försvarssektorn.
Byggd av Europas ledande ETF-experter för försvar
Denna ETF bygger på HANetfs bevisade framgång inom globala försvarsinvesteringar. Uppbackad av teamet bakom den snabbväxande NATO ETF erbjuder den diversifierad tillgång till Europas försvarssektor – från traditionella försvarsnamn till cybersäkerhet, vilket speglar den moderna krigföringens natur. HANetf är ett europeiskt företag.
Indexmetodik
Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 procent av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.
Landsviktningar

Största innehav

Data as of March 31, 2025. Source: VettaFi

Rheinmetall
Rheinmetall, en tyskbaserad försvarsentreprenör, har legat i framkant när det gäller att modernisera NATOs militärer och åtgärda kritiska luckor i europeisk försvarskapacitet. Rheinmetall är känt för sin expertis inom pansarfordon, artillerisystem och ammunition, och har sett en ökning i efterfrågan på grund av ökade Natos försvarsutgifter efter Rysslands invasion av Ukraina.
Att ta itu med geopolitiska spänningar
Rheinmetall har utnyttjat de europeiska NATO-medlemmarnas strävan att nå eller överträffa målet för försvarsutgifterna på 2 procent av BNP. Med många Nato-länder som försöker modernisera sina landstyrkor, har Rheinmetalls erbjudanden, inklusive Leopard 2-stridsvagnsuppgraderingarna och Lynx pansarfordon, varit i hög efterfrågan.
Stark orderbok
Shell produktionskapacitet
BAE Systems
BAE Systems, med huvudkontor i Storbritannien, är en av de största försvarsentreprenörerna globalt och en kritisk leverantör för Natos försvarsinfrastruktur. Med en portfölj som spänner över luft-, hav-, land- och cyberdomäner har BAE Systems varit avgörande för att göra det möjligt för NATO-medlemmar att förbättra sin försvarsförmåga.
Betydande bidrag till luftförsvaret
BAE Systems tillverkar nyckelkomponenter till Eurofighter Typhoon och F-35 LightningII, båda väsentliga för Natos överlägsenhet i luften. Företaget tillhandahåller även avancerade radar- och elektroniska krigföringssystem för att stödja NATO-operationer.
AUKUS ubåtsprogram
Cyber och elektronisk krigföring
Handla ASWC ETF
HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

MONTLEV, Sveriges första globala ETF med hävstång

Montrose storsatsning på ETFer fortsätter – lanserar Sveriges första globala ETF med hävstång

Kommer snart – en europeisk försvars-ETF, från ett europeiskt företag, utan USA-exponering

Vem ska ha en LEI-kod?

BSE9 ETF bara företagsobligationer med förfall 2029

Fonder som ger exponering mot försvarsindustrin

WisdomTree lanserar europeisk försvarsfond.

Warren Buffetts råd om vad man ska göra när börsen kraschar

De bästa börshandlade fonderna för tyska utdelningsaktier

Trumps återkomst får europeiska aktier att rusa
Populära
-
Nyheter2 veckor sedan
Fonder som ger exponering mot försvarsindustrin
-
Nyheter3 veckor sedan
WisdomTree lanserar europeisk försvarsfond.
-
Nyheter1 vecka sedan
Warren Buffetts råd om vad man ska göra när börsen kraschar
-
Nyheter3 veckor sedan
De bästa börshandlade fonderna för tyska utdelningsaktier
-
Nyheter4 veckor sedan
Trumps återkomst får europeiska aktier att rusa
-
Nyheter4 dagar sedan
Svenskarna har en ny favorit-ETF
-
Nyheter4 veckor sedan
Utdelning i XACT Norden Högutdelande mars 2025
-
Nyheter2 veckor sedan
HANetf lanserar Europa-fokuserad försvars-ETF