Följ oss

Nyheter

En introduktion till Cosmos (ATOM)

Publicerad

den

Denna introduktion till Cosmos (ATOM) är en guide för att förstå Cosmos, ett decentraliserat nätverk av oberoende parallella blockkedjor. När vi hänvisar till Cosmos menar vi företaget som helhet, där ATOM är dess ursprungliga token. Denna forskning kommer att förklara vad Cosmos gör och dess huvudsakliga användningsfall. Den kommer att fördjupa sig i de primära metoderna för att värdera ATOM och analysera de omedelbara riskerna med att investera i Cosmos.

Denna introduktion till Cosmos (ATOM) är en guide för att förstå Cosmos, ett decentraliserat nätverk av oberoende parallella blockkedjor. När vi hänvisar till Cosmos menar vi företaget som helhet, där ATOM är dess ursprungliga token. Denna forskning kommer att förklara vad Cosmos gör och dess huvudsakliga användningsfall. Den kommer att fördjupa sig i de primära metoderna för att värdera ATOM och analysera de omedelbara riskerna med att investera i Cosmos.

Sammanfattning

Cosmos grundades av Jae Kwon och Ethan Buchman 2014, med stöd av Interchain Foundation (ICF), ett schweiziskt företag som stödjer FoU för säkra, skalbara, öppna och decentraliserade nätverk. ICO för kosmos inhemska token ATOM släpptes 2017, och nätverket var redo att användas två år senare. Hittills har Cosmos samlat in totalt 17 miljoner USD i sina sju finansieringsrundor ledda av Paradigm och följt av 1confirmation, IOSG Ventures, Yield Ventures, Cardinal Capital förutom Kenneth Bok, VD för Blocks, en Web 3-rådgivning baserad i Singapore .

Cosmos bygger ett nätverk av kryptonätverk, som alla har tillgång till verktyg med öppen källkod för att effektivisera transaktioner mellan dem. Anpassningsbarhet och interoperabilitet är dess två huvudsakliga försäljningsargument. Drivs av BFT-konsensusalgoritmer som Tendermint (också medgrundad av Kwon och Buchman) och dess token – Cosmos vill vara hem för ett ekosystem av nätverk som kan utbyta data och tokens programmatiskt och på ett decentraliserat sätt.

I den här rapporten kommer 21Shares att erbjuda en uttömmande översikt av Cosmos-nätverket, ATOM som en kryptotillgång, och diskutera de olika investeringsriskerna förknippade med ATOM – förutom hur en investerare kan tänka på det framtida värdet av dess underliggande kryptotillgång. Dessutom ger den här rapporten en uttömmande täckning av Cosmos och ATOM som finns på marknaden.

Figur 1: ATOM Key Metrics (Källa: CoinGecko)

Figur 2: 1-års historisk utveckling (Källa: CoinMetrics)

Hur Cosmos fungerar

Grundarna bakom Cosmos kom att hitta blockkedjor som arbetar i silos, oförmögna att kommunicera med varandra och kämpar för att göra stora transaktioner på en gång. Cosmos ville lösa dessa problem genom att föreslå ett system med två klasser av blockkedjor, Hubs och Zones. Zoner är vanliga heterogena blockkedjor som hålls sammankopplade av hubbarna.

För att få visionen om interoperabilitet och anpassning att fungera har Cosmos tre grundstenar på plats, Tendermint, Inter-blockchain Communications Protocol (IBC) och Cosmos SDK.

• Tendermint hjälper utvecklare att bygga blockkedjor utan att behöva koda dem från grunden, drivs av Tendermint Core, som är en PoS-styrningsmekanism som håller blockkedjor, eller Zoner, synkroniserade inom Cosmos Hub, den första Hub som lanserades på Cosmos.

• IBC är en mekanism som gör att information färdas fritt och säkert mellan zonerna.

• För att hålla komplexiteten till ett minimum ger Cosmos SDK zonerna de vanligaste funktionerna som styrning, tokens och staking. Om det behövs kan utvecklare också lägga till plugins för ytterligare funktioner eller tjänster.

En Zon krävs bara för att skapa en IBC-anslutning med en Hub, för att utbyta data och tillgångar med andra Zoner som är anslutna till den Hub. Det betyder att Zoner bara behöver upprätta ett begränsat antal anslutningar med en begränsad uppsättning Hubs istället för att behöva göra en anslutning till varje Zon. Detta system förhindrar dubbla utgifter mellan zoner, för när en zon tar emot en token från en hubb behöver den bara lita på ursprungszonen för denna token och hubben.

Huben upprätthåller och spårar tillståndet för varje zon tack vare en stadig ström av blockbekräftelser från varje zon som är ansluten till navet. På samma sätt håller varje zon koll på navets status, men själva zonerna hänger bara med varandra indirekt via navet. Drivs av IBC-protokollet utbyts informationspaket sedan från en zon till en annan genom att publicera Merkle-bevis som bevis på att data har skickats och tagits emot.

Blockkedjor består av tre lager, Application, Consensus och Networking.

Applikation – Ansvarig för att uppdatera tillståndet givet en uppsättning transaktioner, d.v.s. bearbeta transaktioner.

Nätverk – Ansvarig för spridning av transaktioner och konsensusrelaterade meddelanden.

Konsensus – Gör det möjligt för noder att komma överens om systemets nuvarande tillstånd.

Tendermint tar hand om de två sista lagren och packar dem i en generisk motor, Tendermint Byzantine Fault Tolerance (BFT)-motorn, för att ge utvecklare utrymme att koncentrera sig på att bygga sina applikationslager. Tendermint BFT-lösningen fixar också begränsningen av suveränitet, på det sättet behöver utvecklare inte vänta i långa köer för att få sina transaktioner eller andra förfrågningar validerade, som det är för applikationslager byggda ovanpå Ethereum till exempel. Tendermint BFT-motorn är också ansluten till applikationslager av Application Blockchain Interface (ABCI), ett socket-protokoll som kan förstå alla programmeringsspråksutvecklare som vill välja för att möta deras behov.

Blockkedjor som använder fast-finality-kedjor, eller med andra ord Proof of Stake, kan ansluta till Cosmos med hjälp av IBC-protokollet. Blockkedjor som använder probabilistiska finalitetskedjor, eller Proof of Work-mekanismer, skulle dock tycka att det är utmanande att ansluta till nätverket som Bitcoin och Ethereum. Det är precis därför Cosmos skapade en speciell proxykedja som heter Peg-Zone som överbryggar blockkedjor som inte är Tendermint genom att spåra tillståndet för blockkedjan i fråga. Peg-Zones har snabb finalitet och är därför kompatibla med IBC-protokollet, vilket gör det möjligt för den att fastställa finalitet för den icke-Tendermint blockchain som den överbryggar.

ATOM-tokenet

ATOM är den ursprungliga symbolen för Cosmos Hub, den allra första blockkedjan som har lanserats inom Cosmos-nätverket. Men på grund av arkitekturen hos Cosmos, som potentiellt representerar ett ekosystem av tusentals olika blockkedjor, kommer varje kedja som är ansluten till Cosmos-nätverket att kunna använda sin egen infödda token, vilket innebär att Cosmos kommer att stödja många tokens i framtiden .

ATOM själv fungerar på samma sätt som andra Layer 1-verktygstokens och tillåter nätverkets intressenter att:

  1. Betala nätverksavgifter när du överför tillgångar eller interagerar med applikationer
  2. Insats, genom att binda ATOM för att tjäna blockbelöningar, samtidigt som nätverket säkras
  3. Delta i styrningen och rösta om förslag

Tokendistribution

Under 2017 hade Interchain Foundation flera privata försäljningar, följt av en offentlig försäljning i april för ungefär 17,6 miljoner dollar.

Den initiala tokenfördelningen såg ut så här:

5 % gick till ICF:s första givare

10 % gick till Interchain Foundation (ICF).

10 % gick till All in Bits, Inc. (AIB), företaget bakom Tendermint.

75 % har fördelats enligt resultaten från de privata (68 %) och offentliga insamlingarna (7 %).

Cosmos tillstånd

Cosmos har kavlat upp ärmarna för en rad partnerskap såväl som nya projektlanseringar för att förstärka sin användarupplevelse och tillföra mer värde till sitt nätverk, vilket gör det mer interoperabelt och lätt att integrera. Från och med den 30 september 2020 har kvalificerade användare på Coinbase möjlighet att satsa ATOM på kryptovalutautbytesplattformen och samla in 5 % belöningar på sina innehav. CoinDesk rapporterade i oktober 2020, Cosmos fick lite dragning vid Vellore Institute of Technology i södra Indien bland studenter som komponerar ”Cosmos India”, en gemenskap som växte från bara några få medlemmar till mer än tusen på mindre än nio månader.

I mars 2021 tillkännagav Tendermint lanseringen av det största investeringsverktyget för Cosmos ekosystem, en riskfond på 20 miljoner dollar för att öka utvecklingen. Tillkännagivandet kom direkt efter aktiveringen av IBC-protokollet, vilket förändrade spelet DeFi på nätverket. I juli fick Cosmos sitt eget DEX-protokoll, Gravity lanserades för att möjliggöra DeFi över flera kedjor. Säkrade med över 3 miljarder dollar i digitala tillgångar, görs swappar och pooler mellan alla anslutna blockkedjor möjliga på Cosmos Hub.

I juli meddelade Tendermint att det byggde en kryptoappbutik som heter Emeris som skulle ge tillgång till en rad decentraliserade applikationer, såsom utlåningsprotokoll och decentraliserade utbyten, allt i Cosmos ekosystem. Betaversionen av Emeris lanserades i september 2021 och kommer att lanseras offentligt under våren 2022. Emeris sägs lyfta Cosmos användarupplevelse till nya höjder, hjälpa till att frigöra potentialen hos Cosmos DeFi och ta den till en bredare publik.

På Emeris beta kan användare överföra och handla tillgångar mellan 12 olika kedjor för första gången, komma åt en decentraliserad börs, med ett pålitligt, stabilt och granskat DEX-protokoll. Användare kan också tjäna konkurrenskraftig avkastning genom att delta i likviditetspooler. I skrivande stund är den genomsnittliga swaphastigheten 00,07 sekunder och den genomsnittliga transaktionsavgiften är $0,08 utöver en swapavgift på 0,3%. Emeris siktar på att vara den första one-stop-portalen för att tillhandahålla integrerad plånboks- och multiplånbokssupport, tillgång till flera DeFi-handelsplattformar, satsning på flera kedjor och även en mobil plånboksapp.

I juli tillkännagav Cosmos också att det går samman med cross-chain data oracle Band Protocol för att integreras med Starport, ett utvecklingsverktyg för Cosmos blockchain som tillåter tredjepartsutvecklare att få tillgång till många nya dataflöden, såsom token information, verkliga världen evenemang, sport, väder och generering av slumptal. Detta partnerskap innebar att nyskapade kedjor i Cosmos ekosystem skulle kunna utbyta data via IBC-protokollet, vilket gör nätverket ännu mer interoperabelt och tillgängligt.

Cosmos tvärkedja DEX Osmosis meddelade i januari 2022 att de vidgar sina horisonter med lanseringen av en ny bro, Gravity Bridge, som skulle möjliggöra handel med Ethereum-baserade tillgångar. Gravity Bridge kommer att fungera som en IBC till Ethereum-översättare, den kommer att byggas av internettjänsteleverantören Althea.

Cosmos ekosystem

Som nämnts tidigare var den första blockchain-invånaren i Cosmos ekosystem Cosmos Hub, lanserad av Cosmos själv och under vilken Zones körs synkroniserat. Det finns ett accelererande antal projekt som växer inom Cosmos-nätverket, inklusive Terra (LUNA), ThorChain, Secret Network, Compound Gateway, Osmosis, Kava och Akash.

Cosmos framtid

Det finns en hel del spännande milstolpar på Cosmos färdplan för år 2022. Uppenbarligen är ett av de viktigaste målen att ta med fler blockkedjor som kommer att anslutas till Cosmos Network och säkerställa en sömlös kommunikation mellan dem med hjälp av IBC. Men det finns också några kraftfulla uppdateringar och funktioner på vägen, inklusive Interchain Accounts, Interchain Security, Liquid Staking och en expansion av dess DeFi- och NFT-ekosystem.

Den första uppgraderingen som förväntas under Q1 2022 är Theta Upgrade. Detta kommer att introducera Interchain Accounts, Liquid Staking och en NFT-modul, som kommer att sätta basen för Cosmos NFT-ekosystem. Interchain Accounts kommer att dra nytta av IBC och tillåta användare att äga, hantera och överföra sina tokens genom hela det interoperabla ekosystemet och komma åt blockkedjespecifika applikationer från ett enda konto. Ett konto för att styra dem alla!

För närvarande satsas nästan 60 % av all ATOM i omlopp, vilket belönar bidragsgivare med en avkastning på upp till 13 % per år. Med introduktionen av den första versionen av Liquid Staking, som är planerad att släppas redan i februari 2022, kommer detta antal med största sannolikhet att öka. Liquid Staking kommer att tillåta användare att satsa sin ATOM utan låsningsperiod, samtidigt som de får ett derivat av sina bundna tillgångar, som de i slutändan kan använda för likviditetsbrytning eller andra DeFi-aktiviteter.

Interchain Security är en annan nyckelfunktion som kommer att implementeras med Rho-uppgraderingen, som förväntas äga rum under andra kvartalet 2022. Det kommer att göra det möjligt för Cosmos-kedjor att effektivt leasa en uppsättning säkerhetstjänster till varandra, vilket gör det möjligt för nya kedjor att starta upp sina ekosystem, samtidigt som du kan njuta av solida säkerhetsfunktioner redan från början. Genom att satsa ATOM på Cosmos Hub kommer validatorer och delegatorer att kunna samla in belöningar på flera kedjor i olika tokens. ATOM-aktörer kommer därför att dra nytta av tidig tillgång till nya och innovativa projekt och större användbarhet av token, samtidigt som nya kedjor kan få exponering av sina tokens för Cosmos community-medlemmar tidigt.

Cosmos ambition är att koppla samman 200 blockkedjor år 2022. Detta skulle uppenbarligen låsa upp en oöverträffad mängd likviditet och kapitalflöden genom alla anslutna blockkedjor, vilket skulle vara en massiv medvind för Cosmos DeFi. Dessutom är UX och UI fortfarande en enorm utmaning i DeFi och kryptorymden i allmänhet, men med implementeringen av Emeris kommer blockkedjornas internet att få ett professionellt utseende gränssnitt för att spåra och hantera tillgångar. Emeris fokuserar för närvarande på portföljvisualisering, digital tillgångsförvaltning och tjänsteupptäckt och kommer snart att erbjuda funktioner som auto-compounding staking, airdrop tracker och cross-chain DEX aggregering.

På pappret ser framtidens Cosmos ljus ut. Om blockkedjornas internet potentiellt löser ett av de största hindren inom krypto, bristen på interoperabilitet, och lyckas koppla samman tusentals lager 1:or och applikationer, kan detta innebära ett enormt uppsving inte bara för Cosmos-nätverket utan för hela kryptoutrymmet.

Värdera Cosmos

En kvantitativ och kvalitativ utvärdering av en kryptotillgångs inneboende värde kan härledas från några få nyckelgrunder. Det första sättet vi kan tänka på när vi bedömer det potentiella värdet av Cosmos inhemska tillgång, ATOM, är att genomföra en marknadsdimensioneringsövning för att jämföra dess värde med värdet av dess huvudkonkurrenter som målmarknad. Genom att också titta på den totala adresserbara marknaden skulle vi kunna utvärdera de faktorer som bidrar till ATOMs värde. Den sista metoden skulle vara att använda två mätvärden, antal transaktioner och deras respektive avgifter, för att jämföra intäktsandelen.

Marknadsstorlek

Diagrammet nedan visar nuvarande marknadsvärde för Cosmos jämfört med Ethereum, Solana, Terra, Avalanche och Polkadot. Ethereum representerar vad marknaden har bedömt som det nuvarande bästa användningsfallet för blockkedjeteknologi medan användningsfallet för smarta kontrakt kan hävdas vara lika värdefullt på lång sikt. Avalanche med sina undernät eller Polkadot med sina parakedjor är dock jämförbara projekt med en mer liknande nätverksarkitektur och fungerar som jämförelse för ekosystemutveckling.

Tjurfallet för Cosmos är att det uppfyller sin vision som ”Internet of Blockchains” som förbinder tusentals kryptotillgångsnätverk som Ethereum, Solana, Fantom eller till och med Polkadot; på liknande sätt som internet är ett decentraliserat nätverk som kopplar samman enskilda plattformar som Facebook, Amazon och Google. Även om applikationer kan distribueras på själva Cosmos Hub-blockkedjan, härleds majoriteten av värdet och den framtida potentialen från antagandet av Comos som det primära navet för interoperabilitet mellan olika Layer 1s.

Om vi tittar på de nuvarande blockkedjorna och projekten som är inkopplade i Cosmos-nätverket, som inkluderar framstående aktörer som Terra och Binance, kan vi se att det kombinerade marknadsvärdet, enligt Cosmos-webbplatsen, ligger på 157 miljarder dollar med totalt 49 appar och tjänster. Även om endast 28 av dessa för närvarande är aktiva och IBC-aktiverade, gör detta teoretiskt sett det fortfarande till det näst största ekosystemet efter Ethereum, som när denna rapport skrevs har ett börsvärde på 380 miljarder dollar. Om man jämför priset och nätverkets tillstånd med sin närmaste konkurrent Polkadot, kan vi anta att Cosmos för närvarande är undervärderat.

Total adresserbar marknad

Det är viktigt att notera att Cosmos inte nödvändigtvis konkurrerar med andra projekt, till skillnad från den nuvarande rivaliteten mellan Layer 1s. Den potentiella totala adresserbara marknaden är därför hela kryptomarknaden, som utnyttjar Cosmos Network som det underliggande Layer 0, vilket knyter ihop allt. Om vi skulle anta Metcalfes lag, som säger att värdet på ett nätverk är proportionellt mot kvadraten på antalet anslutna användare, betyder det att Cosmos kan se exponentiell tillväxt när man fortsätter att plugga in nya blockkedjor i sitt ekosystem. Detta skulle i slutändan inte bara öka värdet på ATOM, utan varje kryptonätverk som är en del av nätverket. Detta är en win-win-situation för alla inblandade parter.

Inkomst

Intäktsgenerering är ofta ett nyckelmått när man bedömer nätverksvärde. Genom att bedöma det totala antalet transaktioner och den genomsnittliga kostnaden per transaktion kan vi uppskatta de totala genererade intäkterna. Avgifter och intäkter är en bra signal för den övergripande efterfrågan på en given smart kontraktsplattform och utan tvekan den starkaste barometern för fundamental tillväxt. Cosmos uppskattade totala årliga intäkter ligger för närvarande på cirka 1,38 miljoner dollar, vilket uppenbarligen är mindre jämfört med Ethereums 15 miljarder dollar, men ändå en indikation på den potentiella uppsidan för projektet. Med hänsyn till de olika uppgraderingarna och kommande milstolpar på färdplanen verkar sannolikheten för att denna trend fortsätter vara mycket sannolikt i takt med ökad efterfrågan och därför mer ekonomisk aktivitet på Cosmos Hub.

Risker

Tekniska risker

Även om Cosmos mainnet lanserades i mars 2019, är själva nätverket fortfarande i ett embryonalt tillstånd. Nätverket utvecklas fortfarande genom att implementera nya uppgraderingar och ändringar av protokollet, vilket kan introducera buggar, kodsårbarheter eller negativt påverka kryptonätverket. Dessa smarta kontraktsmisslyckanden och andra tekniska problem som bara kommer att vara begripliga i efterhand, inte i förutseende på grund av det faktum att detta är en ny teknik. Detta är en risk som i princip alla kryptoprojekt är utsatta för. På 21Shares har vi dock övervakat Cosmos ekosystem och sett hur Tendermints konsensusmekanism har testats i stor utsträckning. Med LUNA som den största verkliga applikationen vid sidan av Cosmos, är vår tes att endast tiden, och den utveckling som sker på gång, kommer att bevisa hur effektiv konsensus blir.

Finansiella risker

Kryptovalutamarknaden är känd för sin enorma volatilitet, vilket gör den till en riskabel investering. Om priset på en token plötsligt sjunker, kommer en investerare att förlora mycket pengar. Kryptoprojekt anses fortfarande vara riskfyllda tillgångar, därför kan makroekonomisk dynamik ha en betydande inverkan på prisrörelser och volatilitet. Att investera i kryptotillgångar är inget för den svaga hjärtat, eftersom många investerare inte kan hantera de svåra upp- och nedgångarna. Kryptoutrymmet förändras kontinuerligt, med både fördelar och problem. Som nämnts ovan är Cosmos-nätverket fortfarande i sin linda, därför kommer investerare att se sig exponeras för en innovativ och avancerad teknologi, som uppenbarligen bär vissa finansiella risker, samtidigt som den erbjuder en attraktiv potentiell uppsida.

Regulatoriska risker

Liksom många andra kryptoprojekt finansierades Cosmos initialt av en privat tokenförsäljning och ICO och är därför potentiellt sårbar för någon nivå av regulatorisk granskning. Men på grund av Cosmos decentraliserade nätverksinfrastruktur och används som en betalningsmekanism, är det mindre sannolikt att det kommer att finnas på radarn hos tillsynsmyndigheter. Därför är sannolikheten för seriös regulatorisk granskning från något statligt organ för Cosmos själv relativt låg. Även om detta inte inkluderar bestämmelser som kan påverka kryptoutrymmet som helhet, sitter Cosmos på en relativt säker plats jämfört med andra kryptotillgångar.

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Denna iShares ETF erbjuder koncentrerade investeringar i de 20 största företagen i S&P 500-indexet

Publicerad

den

En ny börshandlad fond från iShares är sedan i fredags handlas på Xetra och Börse Frankfurt. Denna iShares ETF erbjuder koncentrerade investeringar i de 20 största företagen i S&P 500-indexet.

En ny börshandlad fond från iShares är sedan i fredags handlas på Xetra och Börse Frankfurt. Denna iShares ETF erbjuder koncentrerade investeringar i de 20 största företagen i S&P 500-indexet.

iShares S&P 500 Top 20 UCITS ETF (IS20) spårar resultatet för S&P 500 Top 20 Select 35/20 Capped-index. Fonden investerar direkt i de 20 största amerikanska företagen i S&P 500-indexet efter börsvärde. Kepsen 35/20 är designad för att uppnå en miniminivå av diversifiering.

Företag från IT-sektorn står idag för cirka 48 procent, följt av konsument- och kommunikationsbranschen med 16 procent respektive 14 procent. Resterande 22 procent utgörs av finans-, hälsovårds- och energisektorerna.

NamnISINAvgiftUtdelnings-
policy
Referens-
index
iShares S&P 500 Top 20 UCITS ETF USD (Acc)IE000VA628D50,20 %AckumulerandeS&P 500 Top 20 Select 35/20 Capped Index (USD)

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 293 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tre stora skillnader mellan Irland och Luxemburg för hemvist för ETFer

Publicerad

den

ETF:er är gränsöverskridande produkter med försäljningsrekord i flera länder. I Europa finns det 12 olika länder för hemvist för ETFer. Men Luxemburg och Irland

ETF:er är gränsöverskridande produkter med försäljningsrekord i flera länder. I Europa finns det 12 olika länder för hemvist för ETFer, men Luxemburg och Irland är de föredragna leverantörerna. Irland, med 628,6 miljarder euro, är den största ETF -bostaden för förvaltade tillgångar. De följs av Luxemburg (226 900 miljoner), Tyskland (61 700), Frankrike (32 800) och Schweiz (32 500).

Enligt Detlef Glow beror orsaken till det stora antalet hemvister på vissa leverantörers ansträngningar att betjäna specifika investerare i specifika länder.”För att göra detta måste de ta hänsyn till lokala bestämmelser, särskilt när det gäller skatter. Detta kan tvinga dem att starta en börshandlad fond på en specifik adress ”, förklarar Refinitivs analysdirektör.

Vissa ETF -marknadsförare i Europa fokuserar också bara på sina specifika marknader och har sina produkter hemmahörande endast i dessa länder.

Med tanke på att ETF:er är riktiga gränsöverskridande produkter som vill dra full nytta av UCITS-passporteringen, som gör det möjligt för dem att registrera sig för försäljning i flera EU-länder, är Irlands och Luxemburgs dominans som hemvist inte förvånande. Speciellt eftersom lokala fondföreningar i dessa länder (Irish Funds och ALFI) erbjuder sina medlemmar stöd för sina internationella fondfördelningsinsatser inom och utanför EU.

Skillnad på tillgångsslag

Med tanke på att Irland (63,59% av tillgångarna) och Luxemburg (22,96%) står för 86,55% av de totala förvaltade tillgångarna i den europeiska ETF -industrin är det värt att titta på produkttypernas struktur i dessa två adresser. Enligt Glow är den första skillnaden mellan de två i tillgångsslag som används av ETF:er med hemvist i båda länderna. ”Det finns inga penningmarknadsprodukter eller duvhål i den andra kategorin med hemvist i Irland, medan dessa produkter har en marknadsandel på 0,82% respektive 0,03% av tillgångarna i storhertigdömet.”

Källa: Refinitiv Lipper.

Skillnader på typ av replikering

En syn på marknadsandelarna för de olika metoderna för hantering av tillgångstillgångar visar en större skillnad mellan Irland och Luxemburg. Även om optimerad är den föredragna replikeringsmetoden för ETF:er med hemvist i Irland (57,51% av förvaltade tillgångar), har denna metod den lägsta marknadsandelen av förvaltade tillgångar i Luxemburg (18,44%).

ETF:er som använder full replikation äger de flesta tillgångar som förvaltas av produkter med Luxemburgs hemvist (43,78%). Denna strategi är dock den näst mest använda replikationsmetoden av börshandlade fonder med hemvist i Irland (35,38%) ”, understryker experten.

ETF:er som använder syntetisk replikation, särskilt swapbaserade metoder, äger 37,77% av förvaltade tillgångar i Luxemburg. Däremot är dess marknadsandel i Irland bara 5,15%. Dessutom motsvarar 1,96% av förvaltade tillgångar i Irland ETF som använder andra replikeringsmetoder.

Enligt Glow beror skillnaderna i replikeringsmetodiken mellan Irland och Luxemburg på investerarnas preferenser, liksom på reglerings- och skattemässiga skillnader mellan dessa två hemvist för ETFer, eftersom dessa skillnader kan användas för att optimera avkastningen för respektive ETF- och ETF -leverantör förtjänst.

Kostnadsskillnader

En mer detaljerad analys av genomsnittliga totala kostnadskvoter (TER) för ETF:er med hemvist i Irland och Luxemburg efter tillgångstyp visar några skillnader mellan de två hemvisterna. Den genomsnittliga TER för aktie -ETF:er är likartad i båda hemmen. I ränteprodukter finns det dock skillnader. De med hemvist i Irland är dyrare än deras luxemburgska motsvarigheter.

”När man tittar på dessa siffror måste man ta hänsyn till att de representerar det enkla genomsnittet av TER. Denna bild förväntas förändras om ett tillgångsvägt genomsnitt beräknas, eftersom några av de viktigaste typerna av tillgångar (räntor och aktier) har betydligt lägre än genomsnittliga totala kostnadskvoter ”, avslutar analyschefen för Refinitiv.

Källa: Refinitiv Lipper.

Enligt Glow beror skillnaderna i replikeringsmetodiken mellan Irland och Luxemburg på investerarnas preferenser, liksom på reglerings- och skattemässiga skillnader mellan dessa två hemvist för ETFer, eftersom dessa skillnader kan användas för att optimera avkastningen för respektive ETF- och ETF -leverantör förtjänst.

Källa: Refinitiv Lipper.

Fortsätt läsa

Nyheter

HGGA ETF ger exponering mot kortsiktiga hållbara obligationer

Publicerad

den

HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITS ETF (HGGA ETF), med ISIN IE000XGNMWE1, strävar efter att spåra Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-weighted index. Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-Weighted spårar ESG (environmental, social and governance) screenade obligationer från emittenter över hela världen. Indexet innehåller företagsobligationer och statsobligationer. Tid till förfall: 1-3 år. Betyg: Investment Grade.

HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITS ETF (HGGA ETF), med ISIN IE000XGNMWE1, strävar efter att spåra Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-weighted index. Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-Weighted spårar ESG (environmental, social and governance) screenade obligationer från emittenter över hela världen. Indexet innehåller företagsobligationer och statsobligationer. Tid till förfall: 1-3 år. Betyg: Investment Grade.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITS ETF är den enda ETF som följer Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-Weighted index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 67 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 13 januari 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-Weighted Index (indexet). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot obligationer utgivna av stater som utgör indexet. Fonden är kvalificerad enligt artikel 8 i SFDR.

Investeringspolicy

Indexet är en delmängd av Bloomberg Global Aggregate 1-3 Year Index (moderindexet), och består av obligationer med fast ränta som förfaller inom 1 till 3 år från både utvecklade marknader och emittenter på tillväxtmarknader, som definieras av indexleverantören. Indexet strävar efter att uppnå en minskning av koldioxidutsläppen och en förbättring av MSCI:s miljö-, sociala och/eller styrning (ESG) rating jämfört med dess moderindex. Indexet identifierar värdepapper baserade på uteslutande kriterier för hållbarhet inkluderar: emittenter involverade i affärsverksamhet, såsom alkohol, hasardspel, civila skjutvapen, fossila bränslen, kontroversiella vapen och intäkter från termiskt kol.

Fonden förvaltas passivt och använder en investeringsteknik som kallas optimering. Fonden kan investera upp till 30 % i totalavkastningsswappar, upp till 30 % i värdepapper som handlas på CIBM och kan investera upp till 10 % i andra fonder, inklusive HSBC-fonder. Se prospektet för en fullständig beskrivning av investeringsmålen och användningen av derivat.

Handla HGGA ETF

HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITS ETF (HGGA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnotering

BörsValutaKortnamn
Euronext ParisEURHAGG
XETRAEURHGGA
gettexEURHGGA
Borsa ItalianaEURHAGG
London Stock ExchangeGBPHAGS
London Stock ExchangeUSDHAGG

Största innehav

ISINVärdepapperLandValutaVikt %
JP1051501N14Japan (Government Of) 0.005%JapanJPY1,3104
JP1103461H35Japan (Government Of) 0.1%JapanJPY1,20861
US91282CAB72United States Treasury Notes 0.25%USAUSD1,02763
JP1051481M76Japan (Government Of) 0.005%JapanJPY0,91221
US91282CGA36United States Treasury Notes 4%USAUSD0,91191
US91282CFW64United States Treasury Notes 4.5%USAUSD0,86483
US9128285C00United States Treasury Notes 3%USAUSD0,84762
JP1051491MA0Japan (Government Of) 0.005%JapanJPY0,82842
US91282CAZ41United States Treasury Notes 0.375%USAUSD0,81204
US91282CHM64United States Treasury Notes 4.5%USAUSD0,81174
US91282CBH34United States Treasury Notes 0.375%USAUSD0,80642

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära