Bomull är ett eftertraktat material som investerare kan man handla bomull och investera i genom köp av aktier, ETF:er, terminer och CFD-handel. Ofta används i textilindustrin som en integrerad komponent i kläder och hushållsartiklar, fibrerna som skapas av den producerar också bomullsfrön som också har sina egna användningsområden. Som jämförelse kan den världsomspännande produktionen av bomull förse varje människa på jorden med minst 20 t-shirts gjorda av den varje år.
Bomulls historia
Bomull skördas som en mjuk stapelfiber som växer runt frön från släktet Gossypium, en växt från malvafamiljen Malvaceae. Dessa växter odlas ofta i tropiska regioner runt om i världen med den bredaste mångfalden av vilda bomullsarter som finns i Afrika, Indien, Mexiko och Australien.
Den första registrerade odlingen av bomull för tyganvändning dateras till förhistorisk tid. Arkeologiska fynd av tygrester bevarade i kopparpärlor hittades vid den neolitiska utgrävningsplatsen i Mehrgarh i Pakistan tros ha anor från 5500 f.Kr.
Idag är världsproduktionen av bomull i genomsnitt 25 miljoner ton varje år med Indien som världens största producent.
Bomull som investeringsalternativ
Att investera i råvaror hjälper till att diversifiera och minska risken för ens investeringar. Genom att lägga till en vara till din portfölj kommer du att äga ytterligare en tillgång som agerar annorlunda på marknaden. En annan anledning som gör denna vara till en tilltalande investering är att den fungerar som en hedge mot en svag US-dollarvaluta och inflationen. Oavsett marknadsdevalvering kommer den att fortsätta att skördas och efterfrågan på denna vara kommer att finnas kvar, vilket gör att den behåller sitt stabila värde även i tider av inflation.
Hur handlar man med bomull?
Futures: Den mest populära plattformen för att investera med terminer är genom New York Mercantile Exchange (NYMEX), som är en del av CME eller Chicago Mercantile Exchange och Intercontinental Exchange (ICE). Varje NYMEX Cotton Futures-kontrakt omfattar 50 000 pound av denna vara.
Till exempel, om värdet på detta terminskontrakt är 23 000 dollar, måste du sätta in en initial marginal för att öppna den långa terminspositionen. Om vi antar att värdet en tid senare stiger till 0,5060 per pound, blir kontraktsterminerna värda $25 300. Genom att sälja terminskontraktet kan du därför komma ur den långa positionen på din terminsinvestering med en vinst på 2 300 USD.
Optioner: Till att börja med är optioner ett derivatinstrument som ger en hävstång för handel med råvaror. Att investera på optioner kräver att du betalar ett värde som kallas en premie för att köpa kontrakt. Ett spel på option lyckas när priset på terminer ökar över insatspriset med ett motsvarande belopp högre än premien som betalas för kontraktet.
På grund av detta måste optioninvesterare vara säkra på tidpunkten och storleken på prisrörelsen för att kunna dra nytta av denna handel.
• ETF:er: Istället för att investera på aktier i olika företag som ägnar sig åt bomullshandel, kan du investera på ETF:er – som är en samling tillgångar. ETFer ger ett enklare alternativ att investera på marknaden. ETF:er fungerar som vanliga aktier och skyddas från marknadsskydd av dess diversifieringssystem som inte är beroende av ett enskilt företags resultat.
Eftersom bomull har varit en gigantisk industrimotor i mer än ett sekel, fungerar ETF:er som en bra väg att börja investera.
En fördel med att investera i ETF:er är att det ger dig en bredare tillgång till en större del av en bransch eftersom den buntar ihop aktier från olika företag.
• Aktier: Eftersom bomull spelar en nyckelroll i ett antal jätteindustrier finns det flera företag som ägnar sig åt att producera och distribuera denna vara, som du kan investera i. Att investera i aktier är det vanligaste alternativet som investerare deltar i eftersom det ger mindre risker än Futures-investeringar. Några av de mest kända företagen relaterade till bomull inkluderar: Albany International (AIN), Ralph Lauren (RL), Columbia Sportswear (COLM), Culp (CULP) och Unifi (UFI).
• CFD (Contracts for Difference): Handel med CFDer har blivit en populär metod att investera på marknaden. Tack vare tillkomsten av sociala handelsplattformar som eToro kan investerare enkelt spekulera i priset på både aktier och råvaror. Priset på CFDen är skillnaden mellan priset på tillgången vid köptillfället och dess nuvärde.
Handla bomull med en CFD
Många investerare handlar via kontrakt för skillnad (CFD) och genom att använda denna metod kan investerare spekulera i värdet på en vara utan att behöva äga en fysisk tillgång.
Hur startar man CFD-trade med bomull?
Det finns flera sätt att engagera sig i CFD-handel med bomull. Allt du behöver göra är att hitta en pålitlig mäklare eller CFD-handelsplattform för att öppna ett konto och sätta in dina pengar.
Att handla med denna råvara på en CFD-handelsplattform kräver inga lagringsavgifter eftersom du inte kommer att handla med några fysiska tillgångar. Vi har namngett flera olika mäklare längre ned, men det är bara ett urval av de olika företag som erbjuder handel med bomull.
Hur handlar man bomull?
Skapa ett konto hos en pålitliga mäklare/ Logga in på ditt konto för befintliga användare. I detta exempel har vi använt oss av bilder från eToro, men det skiljer sig inte mycket mellan de olika företagen-
Utöver eTorofinns det flera företag som erbjuder handel med denna råvara. Nedan har vi listat ett par av dem.
Handla bomull hos CMC Markets
CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.
Handla bomull hos IG Markets
IGär ett företag som specialiserar sig på finansiella derivatinstrument, huvudsakligen handel med CFD på aktier, index, råvaror och valutor. IG har även handel med CFD på många amerikanska ETF. Till IGs ETF Screener
Handla bomull hos AvaTrade
Även AvaTrade erbjuder handel med guld i form av CFDer. Till AvaTrade.
Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C (SCWX ETF) med ISIN LU2903252349, försöker spåra MSCI All Country World (ACWI)-index. MSCI All Country World Index (ACWI) spårar stora och medelstora aktier från 23 utvecklade och 24 tillväxtmarknader världen över.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,00 % p.a. det första året och 0,17 % p.a. efteråt. Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C är den billigaste ETF som följer MSCI All Country World (ACWI)-index. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C är en mycket liten ETF med 9 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 11 december 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.
Referensindex nyckelfunktioner
Syftet med MSCI ACWI-indexet är att återspegla följande marknadsresultat:
· Stora företag och medelstora börsnoterade företag från globala utvecklade marknader
· Täcker cirka 85 % av marknadsvärdet för fritt rörligt kapital
· Viktat med justerat börsvärde för fritt rörligt kapital
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Sprott Direktör för ETF Product Management Steve Schoffstall träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera den förändrade dynamiken på kärnenergi- och uranmarknaderna mitt i stigande elbehov som drivs av AI och datacenter. När teknikföretag söker pålitliga och hållbara energilösningar lyfte Schoffstall fram de växande partnerskapen mellan teknikjättar och kärnenergileverantörer.
Han noterade exempel som Amazons avtal med Talen Energy som en signal om sektorns potential. ”Kärnenergi växer fram som en nyckellösning för ren, pålitlig kraft,” anmärkte Schoffstall och betonade sin avgörande roll för att möta de energiintensiva behoven av AI-utveckling och storskaliga datacenter. Trots den senaste tidens volatilitet,
Schoffstall uttryckte optimism om uranmarknaden och beskrev den som en ”fortsatt tjurmarknad” som drivs av en långsiktig efterfrågan på kärnkraft. Han diskuterade de geopolitiska faktorerna som formar uranproduktionen, såsom Kazakstans växande band med Kina, och de utmaningar detta innebär för västerländska marknader.
Schoffstall delade också förväntningar på ytterligare inhemskt stöd för kärnenergi under den kommande Trump-administrationen, särskilt politik som gynnar USA-baserad energiproduktion och investeringar i uranbrytning. Samtalet utforskade också internationella åtaganden som gjordes vid COP29, där nationer lovade att tredubbla kärnkraftskapaciteten i mitten av seklet.
Schoffstall påpekade att västerländska företag sannolikt kommer att säkra långsiktiga urankontrakt som en del av ansträngningarna att stärka energioberoendet och minska beroendet av utländska leveranskedjor. När världen övergår till renare energilösningar ser Schoffstall att kärnkraft spelar en allt viktigare roll, driven av både den privata sektorns efterfrågan och statliga initiativ. Med en hausseartad uranmarknad och växande kärnkraftskapacitet är sektorn redo för betydande tillväxt under de kommande åren.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITSETF EUR (dist) (JRZD ETF), med ISIN IE000783LRG9, är en aktivt förvaltad ETF.
JP Morgans strategi för Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) investerar i företag från länder i euroområdet. Denna fond strävar efter att generera en högre avkastning än MSCI EMU. Dessutom undviker fondförvaltningen företag vars ESG-prestation har en negativ inverkan på verksamheten eller vars affärspraxis inte överensstämmer med fondförvaltningens standarder.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITSETF EUR (dist) är den billigaste ETF som följer JP Morgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna ETF delas ut till investerarna (kvartalsvis).
JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITSETF EUR (dist) är en mycket liten ETF med 2 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 26 april 2022 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Delfonden strävar efter att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger MSCI EMU Index (Total Return Net) genom att aktivt investera i huvudsak i en portfölj av företag i euroområdet.
Handla JRZD ETF
JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITSETF EUR (dist) (JRZD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.