Sallie Krawcheck, med ett förflutet på Wall Street och de stora bankerna, men också känd för sitt arbete med kvinnliga nätverk, lanserade nyligen en fond som fokuserar på att investera i företag som har kvinnor i ledande positioner. Det tog inte lång tid innan en liknade fond, en fond med fokus på kvinnligt ledarskap, denna gång en ETF, dök upp hos Barclays.
En svala gör ingen sommar, inte heller två, men det är onekligen ett nytt sätt att se på det, och det gör att många ställer sig frågan om det går att erhålla en överavkastning genom att investera i kvinnofokuserade portföljer.
PXWEX betygssätter aktierna för Sallies fond
I Krawchecks fond, Pax Ellewate Global Women´s Index Fund, investerar Sallie i en portfölj som på global bas möter vissa ledarskapskriterier i fråga om kön. Vikten som vardera innehav beror på hur höga positioner kvinnor har i dessa företag.
Barclays Women-In-Leadership ETN (WIL), som lanserades under juli 2014 investerar i amerikanska företag som endera har en kvinna som VD eller där kvinnor har mer än 25 procent av styrelseplatserna. Bolagen som WIL investerar i finns endera på NYSE eller NASDAQ.
Det gör att båda dessa fonder i huvudsak investerar i large cap aktier, vilket gör att det kan komma att uppstå en viss bias, både positiv och negativ sådan. Tanken är emellertid att fonderna tror att de företag som befordrar kvinnor, eller uppmuntrar till könsneutralt ledarskap, kommer att utvecklas bättre än sina konkurrenter.
Enligt Deborah Fuhr, grundare av analysföretaget ETFGI, finns det en rad empiriska studier från till exempel McKinsey, Harvard Business School och Credit Suisse som stödjer just denna teori. Enligt Fuhr så finns det studier som visar på att företag som arbetar med diversifiering utvecklas betydligt bättre än marknaden. En backtest av WIL visar att denna fond skulle ha utvecklats bättre än marknadsindexen och med ett lägre betavärde sedan 2008.
Inget nytt inom ETF-världen
Att fokusera på kvinnligt ledarskap när fonden väljer sina aktier är relativt nytt, men det har sedan lång tid funnits fonder som väljer sina innehav baserat på de enskilda företagens sociala ansvar. Ta till exempel en fond som iShares MSCI USA ESG Select (KLD | B-83) som följer ett index bestående av 250 företag som har höga poäng vad gäller miljö, social hänsyn och omgivning. Indexet beräknas av MSCI och fonden har funnits sedan 2005.
En yngre fond är ALPS Workplace Equality Portfolio (EQLT), som lanserades i början av 2014. Denna fond följer ett index bestående av 140 globala aktier som väljs ut baserat på hur företagen stödjer lesbiska, homosexuella, bisexuella och transgenderanställda på deras arbetsplatser. WIL, och Pax Ellevate, skiljer sig emellertid från dem, eftersom dessa fonder erbjuder sina investerare möjligheten att erhålla det alfa som det kan innebära att investera i ett företag med kvinnliga chefer.
Det är delvis förvånande att dessa fonder inte har lanserats tidigare, det finns redan en betydande könsfördelning i bolagen, både hos de anställda, i ledningen och bland deras aktieägare, men det har aldrig haft någon betydande prioritet tidigare.