Kevin Carter, grundare och Chief Investment Officer för EMQQ Global och INQQ Fund gick med Steve Darling från Proactive för att diskutera Indiens snabbt utvecklande e-handelssektor och aktiemarknadstrender efter hans senaste besök i landet.
Carter betonade den explosiva tillväxten av ”snabb handel”, en disruptiv detaljhandelsmodell som levererar varor på under 10 minuter, som växer med över 100 % årligen. Denna trend omformar Indiens detaljhandelssektor och utmanar både traditionella mamma-och-pop-butiker (kirana) och etablerade e-handelsjättar som Amazon och Flipkart.
Utöver stadskärnor ökar investeringarna i städer på andra och tredje nivå, med aktiefonddeltagande från dessa regioner som stiger från bara några procent till nästan 20 %. Indiens aktiemarknad har visat stark långsiktig tillväxt, men de senaste korrigeringarna har påverkat små- och medelstora aktier. Samtidigt har detaljhandelsaktiviteten skjutit i höjden, med mäklarkonton som vuxit från 20 miljoner till 170 miljoner på bara åtta år.
Carter berörde också relationerna mellan USA och Kina och Indien och noterade att potentiella politiska förändringar under en Donald Trump-administration kan påverka globala investeringssentiment.
Med Indiens digitala ekonomi snabbt expanderande ser Carter betydande långsiktiga investeringsmöjligheter som drivs av ökande konsumentförmögenhet, finansiell integration och en teknikkunnig befolkning.
EMQQ:s index har ändrats, vilket innebär att ETF har uppgraderats till artikel 8 enligt Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).
ETF kommer också att begränsa exponeringen mot kinesiska aktier till 45 %.
HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITSETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av digitala tillgångar ETP, är glada att meddela att EMQQ Emerging Markets Internet UCITSETF (EMQQ) har uppgraderats till artikel 8 under förordningen om hållbar finansiell informationsgivning (SFDR).
Omklassificeringen kommer efter att EMQQs index ändrats till att inkludera en ESG-skärm. Både ETFen och det underliggande indexet har gjort namnändringar för att återspegla detta, som anges nedan.
Utöver detta har indexförändringen infört nya landviktningar. Exempelvis har exponeringen mot kinesiska aktier begränsats till 45 procent och sydkoreanska aktier till 10 procent. Syftet med detta är att säkerställa att ETFen förblir mångsidig i sin breda sammansättning av tillväxtmarknader och kan fånga en rad tillväxt- och utvecklingsmarknader från hela världen.
EMQQ Emerging Markets Internet UCITSETF, HANetfs första ETF, lanserades i samarbete med EMQQ Global 2018, och syftar till att ge exponering för tillväxten av onlinekonsumtion i utvecklingsvärlden när medelklassen expanderar och prisvärda smartphones tillhandahåller stora delar av befolkningen med tillgång till internet för första gången. Sedan lanseringen har fonden ackumulerat 145,43 miljoner USD i tillgångar under förvaltning (AUM).
EMQQ Global samarbetade också med HANetf 2023 för att lansera INQQ India Internet UCITSETF (INQQ). INQQ har också sett sin indexförändring och ändrat sin redan existerande ESG-skärm för att få den mer i linje med det bredare HANetf-sortimentet. Namnet på denna ETF, såväl som dess underliggande index, har också ändrats, enligt nedan:
INQQ The India Internet & Ecommerce ESG Screened Index™
à
INQQ The India Internet ESG-Screened Index™
INQQ ger investerare exponering mot Indiens internet och e-handel. Innehav i India Internet ETF kontrolleras för att säkerställa att majoriteten av deras intäkter kommer från internet- och e-handelsaktiviteter i Indien.
EMQQ har en USA-noterad syster-ETF, The Emerging Markets Internet & Ecommerce ETF (NYSE: EMQQ), med 377,25 miljoner USD AUM. På samma sätt har INQQ en USA-noterad motsvarighet med $38,41 miljoner AUM.
Ändringarna innebär att HANetf nu har 10 ETFer klassade som SFDR Artikel 8.
Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf, kommenterar:
”Vi är glada över att kunna lägga till ytterligare en ETF till vårt utbud av SFDR Artikel 8-fonder. På HANetf tror vi starkt på att tillhandahålla nya och innovativa ESG-lösningar till investerare. Detta är alltid en pågående process, där vi arbetar med våra partners för att upprätthålla och förbättra ESG-referenserna för våra ETF:er – i det här fallet tog vi EMQQ – en fond som redan fanns på vår plattform – och uppdaterade sin struktur för att uppnå SFDR Artikel 8 klassificering, samtidigt som nya landviktningar införs.”
”EMQQ Global var våra första partners och sponsrade den första UCITS ETFen på HANetf-plattformen, och gick med oss redan 2018, och det är fantastiskt att se den fortsatta tillväxten och utvecklingen av deras första ETF, EMQQ, och deras nyare lansering, INQQ. De senaste indexförändringarna understryker vårt fortsatta engagemang för att behålla och förbättra våra ETFer för att säkerställa att de möter de ständigt föränderliga kraven från investerare och marknadsförhållanden.”
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Robeco 3D EM Equity UCITSETF förvaltas aktivt och investerar i aktier i företag från tillväxtmarknader. Målet är att uppnå avkastning över genomsnittet genom kvantitativ optimering i form av en 3D-strategi baserad på risk, avkastning och hållbarhet.
WisdomTree AT1 CoCo Bond UCITSETF investerar i Additional Tier 1 (AT1) CoCo-obligationer denominerade i euro, amerikanska dollar och pund sterling, utfärdade av finansinstitut i utvecklade europeiska länder. Dessa är långfristiga, efterställda obligationer, vanligtvis med en fast kupong, som automatiskt konverteras från skuld till eget kapital när fördefinierade händelser (konverteringskriterier) inträffar.
WisdomTree BrentCrude Oil 3x Daily Leveraged ETC följer tre gånger den dagliga utvecklingen av Solactive BrentCrude Oil Commodity Futures SL Index. Detta består av terminskontrakt för BrentCrude Oil. Den börshandlade råvaran är en fullt säkerställd obligation.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 407 ETFer, 199 ETCer och 256 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.
Efter att VanEcks utdelnings-ETF, VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITSETF, nådde en miljard euro i oktober 2024 har ETFen nu fördubblat sin volym till två miljarder euro på bara sex månader.
”I en ganska osäker marknadsmiljö kan utdelningsaktier vara ett bra sätt att isolera sig från volatilitet och bilda en motvikt till tillväxtaktier i en diversifierad portfölj”, förklarade Martijn Rozemuller, VD för VanEck Europe. ”Stigande räntor har generellt sett inte lika negativ inverkan på utdelningsaktier som på tillväxtaktier – och vår utdelnings-ETF värdesätter kvalitet högt. Den erbjuder möjligheten att investera i företag med potentiellt höga utdelningar och utmärker sig tack vare sin globala diversifiering och omfattande urvalskriterier”, säger Rozemuller. Investerare bör dock komma ihåg att utdelningsstrategier också är föremål för marknadsrisker och värdeförluster kan inte uteslutas.
Historiskt sett har VanEcks utdelnings-ETF erbjudit både stark och stabil potential för utdelningsflöden och möjligheten för investerare att delta i prisuppgången på 100 stora globala aktier. ETFens metod, utvecklad av Morningstar, går utöver enkla utdelningskoncept genom att välja aktier baserat på flera faktorer. Fokus ligger på utdelningstillväxt och stabilitet över tid.
”Denna strategi ger långsiktigt värde för investerare – den starka tillväxten och efterfrågan på vår ETF visar oss att vi möter investerarnas efterfrågan med denna strategi”, tillade Dmitrii Ponomarev, produktchef på VanEck.
Strikta urvalskriterier
Fonden inkluderar exponering mot de 100 globala aktierna med högst direktavkastning och viktas sedan enligt den totala utbetalda utdelningen. Dessutom föreskriver metoden att den aktuella utdelningen per aktie inte får vara lägre än fem år sedan, utdelningen måste ha betalats ut under de senaste 12 månaderna och viktningen per aktie är begränsad till maximalt 5 procent, medan viktningen per sektor inte får överstiga 40 procent vid tidpunkten för granskningen.
Fonden följer Morningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Screened Select Index. Morningstar identifierar 100 aktier från ett brett universum av aktier på utvecklade marknader för indexval. Utöver strikta kriterier relaterade till företagens utdelningspolicy tillämpas även prognoser för framtida utdelningar, likviditet samt ESG-filter för att exkludera, till exempel, företag med påstådda brott mot FN:s Global Compact och kontroversiella produktinvesteringar. ETFen har dock inte ett hållbarhetsinvesteringsmandat som investeringsmål.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Fördubblats på sex månader: VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITSETF erbjuder tillgång till företag med potentiellt höga utdelningar
Fokus på kvalitet: Det underliggande indexet väljer aktier enligt strikta kriterier som utdelningstillväxt, utdelningsstabilitet och global diversifiering
Aktiemarknadsrisk: Priserna på värdepapper i fonden är föremål för de risker som är förknippade med investeringar på värdepappersmarknaden, inklusive allmänna ekonomiska förhållanden och plötsliga och oförutsägbara prisfall. En investering i fonden kan leda till förluster.
Valutarisk: Eftersom fonden helt eller delvis investerar i värdepapper denominerade i utländsk valuta, kan fondens investeringar i utländsk valuta och förändringar i värdet på utländska valutor mot basvalutan leda till lägre avkastning för fonden och värdet på vissa utländska valutor kan vara föremål för betydande fluktuationer.
iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITSETF USD (Dist) (WENE ETF) med ISIN IE000MELAE65, strävar efter att spåra MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar energisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITSETF USD (Dist) är den enda ETF som följer MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITSETF USD (Dist) är en liten ETF med tillgångar på 90 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 7 april 2022 och har sin hemvist i Irland.
Varför WENE?
Exponering för stora och medelstora företag på utvecklade marknader inom energisektorn Global Industry Classification Standard (GICS).
Designad för investerare som vill ha exponering mot World Energy Sector optimerad för att minska kolintensiteten och potentiella utsläpp, öka ESG-poängen och minimera tracking error i förhållande till moderindex.
Undersökt för att ta bort företag som är inblandade i kontroversiella, kärnvapen och konventionella vapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer, samt företag som har varit inblandade i allvarliga ESG-relaterade kontroverser
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped Index.