Silverproduktionen lyckas inte hålla jämna steg med den ökande efterfrågan, men det syns inte på silverpriset, efterfrågan på silver är större än nytt utbud.
Phillips Baker, VD för Hecla Mining och ordförande för Silver Institute, höll nyligen en presentation vid London Bullion Market Association Global Precious Metals-konferens i Spanien.
Presentationen fokuserade på den förväntade roll som silver kommer att ha i omställningen till grön energi. Baker berättade att det finns tillräckligt med silver för den gröna övergången. Han tillade att även om silvermarknaden för närvarande har ett strukturellt underskott, så finns det silverlager ovan jord som kommer att kunna användas för att möta efterfrågan.
Han tillade dock att ”det inte finns några nya betydande silverfyndigheter för närvarande, och att geopolitiska frågor och gruvor som tillåter förseningar fortsätter att vara svårigheter för att få ut nya källor för utvunnet silverförsörjning på marknaden.”
Enligt 2023 World Silver Survey översteg efterfrågan utbudet 2022 med nästan 238 miljoner troy ounce, vilket sannolikt är det största underskottet någonsin. Tillgången var cirka 20 procent mindre än vad som behövdes för att upprätthålla jämvikt. Efterfrågan på silver ökade i nästan alla kategorier:
Samtidigt sjönk gruvproduktionen jämfört med föregående år. Det har blivit svårare att hitta fyndigheter av hög kvalitet, samtidigt som det är svårare och dyrare att utveckla och driva en gruva.
Det strukturella underskottet i silver har nu löpt i två år i rad. Underskottet var 50 miljoner troy ounce 2021. Obalansen mellan utbud och efterfrågan borde ha genererat en explosiv rörelse i priset förra året, men det gjorde den inte. Papperspriset på silver slutade endast fyra procent högre för året.
Uppgifterna för 2023 kommer inte att finnas tillgängliga på månader, men ytterligare ett underskott är troligt i år – vilket gör det till det tredje året i rad med underskott.
Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 0,90 % p.a. BNPP ICEBrent ÖL ETC är den enda ETC som följer ICE 1mth Brent Oil Futures-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.
BNPP ICEBrent ÖL ETC är en mycket liten ETC med tillgångar på 17 miljoner euro under förvaltning. Denna ETC lanserades den 11 april 2017 och har sin hemvist i Nederländerna.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Valour Aave (AAVE) SEK (Valour Aave SEK) med ISIN CH1108679338, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar AAVE, Aave-protokollets infödda token. Aave är en decentraliserad finansplattform (DeFi) som gör det möjligt för användare att låna ut, låna och tjäna ränta på digitala tillgångar genom ett säkert ekosystem utan förvaring. Drivs av smarta kontrakt på Ethereum och andra blockkedjor, erbjuder Aave innovativa funktioner som snabblån och rörliga räntor.
AAVE-tokenen används för styrning, insats och säkrande av protokollet, vilket gör att innehavare kan påverka viktiga beslut och tjäna belöningar. Genom att främja transparens och tillgänglighet främjar Aave ett robust och inkluderande finansiellt ekosystem i den decentraliserade ekonomin.
Produktöversikt
Valour’s Certificate-produktlinje erbjuder börshandlade produkter som uppfyller kraven, var och en helt säkrad av sina respektive digitala tillgångar. För att säkerställa säker kylförvaring samarbetar Valour med nivå 1-licensierade förvaringsinstitut som Copper. Handlade på reglerade börser och MTFer ger dessa certifikat transparent prissättning och likviditet, vilket stärker investerarnas förtroende för säkra digitala tillgångsinvesteringar. Valours grundprospekt är godkända av Finansinspektionen och uppfyller EU:s krav på fullständighet, tydlighet och konsekvens.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.
Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C (SCWX ETF) med ISIN LU2903252349, försöker spåra MSCI All Country World (ACWI)-index. MSCI All Country World Index (ACWI) spårar stora och medelstora aktier från 23 utvecklade och 24 tillväxtmarknader världen över.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,00 % p.a. det första året och 0,17 % p.a. efteråt. Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C är den billigaste ETF som följer MSCI All Country World (ACWI)-index. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C är en mycket liten ETF med 9 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 11 december 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.
Referensindex nyckelfunktioner
Syftet med MSCI ACWI-indexet är att återspegla följande marknadsresultat:
· Stora företag och medelstora börsnoterade företag från globala utvecklade marknader
· Täcker cirka 85 % av marknadsvärdet för fritt rörligt kapital
· Viktat med justerat börsvärde för fritt rörligt kapital
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.