Nyheter

Det våras för tillväxtekonomierna, men inte överallt

Publicerad

den

Det våras för tillväxtekonomierna, men inte överallt. Efter en tuff början på 2016 så ser vi äntligen hur det våras för tillväxtekonomierna, men inte överallt. En svagare dollar som har lett till en stabilisering av råvarupriserna och en förväntad åtstramning av Federal Reserve räntepolitik är faktorer som kan bidra till att förbättra de ekonomiska utsikterna för emerging markets. Att betrakta emerging markets som en homogen grupp är emellertid felaktig, dessa länder skiljer sig väldigt mycket åt då de har olika förutsättningar bland annat på grund av ekonomiska och politiska förhållanden. En närmare titt på varje område och land kan därför visa sig värd besväret.

Den största uppgången i form av makrostatistik

Ur ett regionalt perspektiv har Asien, ex Sydkorea, haft den största uppgången i form av makrostatistik sedan slutet av 2015. Trots en besvärlig start har Kinas ekonomi stärkts tack vare ett ställningstagande om en proaktiv tillväxtstrategi som landets regering ställt sig bakom. Även när det gäller yttre motståndskraft, som tar hänsyn till underskottet i bytesbalansen, utlandsskulden och reserver, bland andra indikatorer) rankas Asien i toppen av emerging markets, ledd av Kina och Indien.

Emerging Markets, Europa och Asien (EMEA) har marginellt förbättrat sin ekonomiska situation samtidigt som nedgången i den ryska exporten bromsat, liksom inflationen rör sig på lägre nivåer. Sydafrika har också förbättrat sin bild tack vare lägre inflation, men utsikterna är fortfarande ganska dystra för Sydafrika säger många som anser att landet sannolikt kommer att ansluta sig till sub investment grade club i år.

Källa: Ceic, Bloomberg. Diagrammet visar den makroekonomiska utvecklingen bland emerging markets. Tillväxttakten har mätts med de senaste sex månadernas förändringar i BNP-prognoserna. Relaterat till efterfrågesidan finns den interna efterfrågan (privat konsumtion och investeringar) och extern efterfrågan (export) som momentum åtgärder gentemot deras tillväxttrend. De offentliga finansernas fart har mätts med hjälp av förändringar i statsskulden över ett år och budgetsaldots dynamik under innevarande räkenskapsår. Tremånaders inflationsförväntningar har uppmätts jämfört med centralbanksmålet. Slutligen klyftan mellan verkliga styrräntor och real BNP-tillväxt för kommande tre månader mäter likviditetsförhållandena i varje ekonomi.

Latinamerika är fortfarande området med den sämsta makroekonomiska utsikterna, men även denna region har dragit nytta av rallyt i råvaror.

Brasilien, en potentiell game changer?

Brasilien dominerar fortfarande scenen inför OS, men också för att landets president, Dilma Rousseff, skall ställas inför riksrätt. Efter senaten röstat, har Rousseff tillfälligt tagits bort från sin roll tills en slutlig omröstning hålls vilket sannolikt kommer att ske i juli 2016. Om Rousseff slutligen blir åtalad kommer vicepresident Temer att fungera som Brasiliens president till dess att nya val hålls i Latinamerikas största ekonomi under 2018.

Även om det finns en viss osäkerhet relaterad till det slutliga resultatet av det politiska dödläget så fokuserar debatten kring vem som kommer att ta hand om de viktigare departementen i Temers regering, framförallt finansministeriet.

Brasiliens förmåga att hantera sina skulder

Sedan 2015 har kreditvärderingsinstituten noga bevakat Brasiliens förmåga att hantera sina skulder, och ett val av en effektiv och ansedd finansminister skulle kunna ge Brasilien en kortsiktig lindring. I det långa loppet kommer inte en riksrätt för Dilma Rousseff att leda till några större förändringar för Brasilien. Den tillfälliga regeringen kommer sannolikt inte att genomföra några välbehövliga strukturförändringar av skäl:

1.    Det är osannolikt att Temers regering kommer att vara tillräckligt stark för att övervinna det politiska motståndet som krävs för att ta itu med de nuvarande ekonomiska förhållandena i Brasilien.

2.    Temer var en del av Dilma Rousseffs regering för bara några veckor sedan. Det är därför osäkert hur engagerad i smärtsamma reformer hans nya regering kommer att bli.

En ny, demokratiskt vald regering skulle kunna få en större betydelse för hur omvärlden uppfattar Brasilien, men det alternativet kommer sannolikt inte att äga rum innan 2018.

De ekonomiska villkoren i Brasilien är fortsatt svåra. Brasiliens BNP föll med 5,9 procent på årsbasis under det fjärde kvartalet 2015, och med 5,4 procent under det första kvartalet 2016. Den inhemska ekonomiska aktiviteten håller på att kollapsa medan visst stöd kommer från den externa sidan i form av livsmedels- och råvaruexport. Det är osannolikt att förvänta sig att se några bra inflationssiffror på kort sikt, vilket öppnar dörren för ett eventuell duvaktigt ingripande från Brasiliens centralbank.

Sammanfattningsvis är vi äntligen ser vissa positiva signaler från EM. De närmaste månaderna kommer emellertid att vara avgörande för om vi kan njuta av en trevlig sommar. Land och aktieurval kommer att fortsätta att vara namnet på spelet för dem som väljer att investera aktivt på olika emerging markets.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version