Efter att ha fortsatt med att studsa runt så avslutade oljepriset veckan med en något lägre volatilitet än vad det hade i förra måndagen. Priset på WTI stannade på 46 USD per fat i fredags och Brent håller sig fortfarande på ”rätt sida” 50 USD per fat. Utöver utbud och efterfrågan samt fundamenta på oljemarknaderna är centralbankernas policy en annan viktig faktor som styr prissättningen på denna energiråvara. Den europeiska centralbanken, ECB, har sagt att den anser att det kanske behövs ytterligare penningpolitisk stimulans för att sätta fart på den stagnerande europeiska ekonomin. Detta uttalande ledde till att oljepriset steg. Aktörerna på oljemarknaderna väntar emellertid på ett viktigare tillkännagivande, om den amerikanska centralbanken FED kommer att höja den amerikanska referensräntan. Under sommaren har vi sett en del händelser som lett till oro på aktiemarknaderna världen över, till exempel den grekiska skuldkriser, GREXIT, och en härdsmälta på den kinesiska aktiemarknaden vilket har tonat ned sannolikheten för en räntehöjning i USA. Det här är varför oljepriset kommer att fortsätta falla
Oro på de amerikanska börserna
Den allmänna ekonomiska oron har börjat nå de amerikanska börserna. Den 4 september publicerade den amerikanska regeringen data för augusti månad som visar att den amerikanska ekonomin endast adderat 173 000 nya arbetstillfällen, en siffra som var långt under förväntningarna. Det är för tidigt att uttala sig om detta är en avmattning av den amerikanska konjunkturen, något som är av ondo för oljepriset. Denna statistik kan emellertid komma att leda till att FED avvaktar med att höja räntan, vilket i sin tur kan komma att leda till högre priser på både Brent och WTI.
Ännu värre i Kanada
I Kanada ser vi att allt fler av de kanadensiska oljesandsprojekten har avbrutits som en följd av de låga oljepriserna. Det är emellertid viktigt att notera att flera projekt lades ned eller var på gång att läggas ned redan innan den senaste stora nedgången i oljepriset. Kostnaderna för att stänga ned dessa projekt är höga, och flera operatörer väljer att fortsätta med sin produktion då det faktiskt är billigare att förlora pengar på produktionen på kort sikt än att ta en stor kostnad för att stänga ned dem. Produktionen från dessa projekt kommer att nå marknaden senaste 2017, vilket kommer att addera ytterligare en halv miljon fat per dag till utbudet. Redan i dag ser vi hur den kanadensiska oljan handlas med en rabatt mot den amerikanska oljan WTI, en rabatt som periodvis ligger så pass hög som 15 USD per fat.
Detta betyder att medan den amerikanska oljan WTI föll under 40 USD per fat så handlades West Canada Select till 20 USD per fat. Efter den senaste återhämtningen ligger ett fat WCS på 30 USD per fat. Break even för många av de kanadensiska oljesandsprojekten ligger på cirka 80 USD per fat. Skillnaden mot skiffergas/skifferoljeprojekten världen över är att den kanadensiska oljesanden kan leverera energi i årtionden framöver när det går att räkna hem projekten ekonomiskt. Tyvärr finns det få tecken som tyder på att vi kommer att få se en uppgång i oljepriserna inom en snar framtid varför oljesandsprojekten kommer att få se en besvärlig kursutveckling framöver. Till och med BP har nedgraderats av Bank of America som sätter underperform på aktien och varnar för att detta oljebolag kommer att få svårt att uppfylla sin utdelningspolicy.
Kommer exportförbudet tas bort?
EIA släppte under förra veckan en rapport som visade att det kommer att få en låg effekt på de amerikanska bensinpriserna om USAs regering upphäver förbudet mot råoljeexport. Faktum är att studien visar att bensinpriserna kan komma att sjunka då de raffinerade produkternas pris styrs alltmer av priset på Brent än av WTI-priset. Det betyder att om exportförbudet av WTI upphör kommer det att finnas allt mer olja på den globala marknaden, något som i sin tur skulle pressa ned priset på Brent ytterligare. EIAs studie visar att om exportförbudet tas bort kan det komma att leda till att raffineringsindustrin förlorar 22 miljarder dollar per år.
Hittills många medlemmar av kongressen har varit ovilliga att ta ställning för eller emot exportförbudet eftersom det ställer borrföretagen mot raffineringsindustrin som båda är starka politiska aktörer. Då det enligt rapporten inte kommer att bli fråga om stigande oljepriser är det sannolikt att oljeindustrin kan få en del allierade i sina försöka att få exportförbudet hävt. Det finns emellertid ett stort problem, det amerikanska presidentvalet 2016 vilket kan göra det svårt att få till stånd en ändring i den amerikanska energilagstiftningen. Det kan komma att skjutas på framtiden.
Saudiarabien för diskussioner med USA
Saudiarabiens kung Salman anlände till Washington den 4 september för att möta USAs president Barack Obama. De två statscheferna kommer att diskutera kärnvapenfrågan i Iran, en uppgörelse som den saudiska kungen starkt motsatte sig initialt men som han sedan började acceptera efter en rad löften från USA. Om de två statscheferna kan enas om detta kommer de sedan att tala om konflikterna i Syrien och i Jemen. Det finns emellertid små eller kanske rentav inga utsikter att så pass komplicerade konflikter kommer att kunna få en lösning inom en snar framtid så kung Salmans resa bör betraktas som ett sätt att bygga förtroende mellan de två länderna. Saudiarabien har historiskt sett varit en stark allianspartner till USA, men det har skapats en del misstro länderna emellan sedan USA tinade upp relationerna till Iran.
Ett oljeutsläpp stängt en del av Mississippifloden efter det att två bogserbåtar kolliderade i slutet av förra veckan. En av båtarna transporterade slamolja som nu läckt ut i floden, och en av de brustna tankarna hade en last på 250 000 liter. Kustbevakningen arbetar med båtens ägare – Inland Marine Services – för att fastställa omfattningen av skadorna.
Ryssland träffar Venezuela i Kina
Även andra statschefer är oroade över det låga oljepriset. Rysslands president Vladimir Putin träffade Venezuelas president Nicolas Maduro i Kina förra veckan och diskuterade olika sätt att stabilisera oljepriset. De två statschefer kom överens om att ta tag i frågan om de låga oljepriserna, men de har ännu inte meddelat omvärlden mer än så. Vi anser att deras deltagande är att betrakta som mycket hoppfullt då ingen av dessa länder har kapacitet att minska sin oljeproduktion eftersom de låga oljepriserna gjort att dessa två länder står inför en ekonomisk och finansiell kris.
Tidigare i veckan steg emellertid oljepriserna på nyheten om att Ryssland sagt sig villigt att förhandla om samordnade åtgärder. Franska EDF meddelade sedan ytterligare förseningar vid sin reaktor Flamanville, Frankrikes första kärnreaktor i mer än 15 år. Reaktorn var tänkt att vara klar 2012 till en kostnad av 3,3 miljarder euro. Ett antal förseningar har gjort att startdatumet nu flyttats fram till slutet av 2018 och att kostnaderna kommer att närma sig elva miljarder euro. Förseningarna är ett välbekant problem med den nya generationen av kärnreaktorer, precis som de var med de tidigare modellerna. Kärnkraftsbyggen är komplext och förseningar är vanliga samtidigt som kostnadsöverskridanden har plågat industrin, och varje bakslag skadar teknikens konkurrenskraft. När industriländerna byggde sina första kärnkraftsanläggningar på 1960. 1970- och 1980-talet fanns få andra alternativ. I dag konkurrerar de med billig naturgas och förnyelsebar energi vilket gör att det inte finns utrymme för misstag och förseningar.
Robeco 3D Global Equity UCITSETF förvaltas aktivt och investerar i aktier från företag runt om i världen. Målet är att uppnå över genomsnittlig avkastning genom kvantitativ optimering i form av en 3D-strategi baserad på risk, avkastning och hållbarhet.
Robeco 3D US Equity UCITSETF EUR(H) Acc förvaltas aktivt och investerar i aktier från företag från USA. Målet är att uppnå över genomsnittlig avkastning genom kvantitativ optimering i form av en 3D-strategi baserad på risk, avkastning och hållbarhet.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 416 ETFer, 200 ETCer och 257 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.
En kapitalförsäkring är en populär spar- och investeringsprodukt i Sverige som ger möjlighet att bygga upp kapital på lång sikt samtidigt som den erbjuder vissa skattemässiga fördelar. Kapitalförsäkringen fungerar som ett komplement till andra traditionella sparformer, såsom Investeringssparkonto (ISK) och pensionsparande.
En kapitalförsäkring innebär att man tecknar en försäkring där sparande och investeringar genomförs inom ramen för försäkringsavtalet. Sparandet kan inkludera olika tillgångar, såsom fonder, aktier, obligationer och vissa försäkringar. Det är viktigt att notera att kapitalförsäkringen inte enbart är en traditionell försäkring som ger skydd vid skador eller förluster.
En av fördelarna med en kapitalförsäkring är den skattemässiga behandlingen. Under kapitalförsäkringens löptid behöver man inte betala inkomstskatt eller kapitalvinstskatt på avkastningen. Istället beskattas kapitalförsäkringen när den avslutas eller vid uttag. Detta ger möjlighet att skjuta upp beskattningen och potentiellt dra nytta av lägre skattesatser i framtiden.
Flexibilitet är ytterligare en fördel med kapitalförsäkringen. Man kan välja olika typer av tillgångar baserat på sin risktolerans och ekonomiska mål. Genom att diversifiera sparandet och placera i olika fonder eller tillgångsklasser kan man sprida risken. Dessutom kan kapitalförsäkringen inkludera olika försäkringsskydd, såsom skydd vid dödsfall eller sjukdom.
När det gäller uttag från kapitalförsäkringen finns det vissa regler att beakta. Vanligtvis kan man göra delvisa eller totala uttag när som helst, men det kan finnas avgifter eller skatter att ta hänsyn till beroende på försäkringsbolaget och avtalet. Det är också viktigt att notera att uttag kan påverka den totala avkastningen och det återstående kapitalet i försäkringen.
En kapitalförsäkring kan vara ett bra alternativ för den som vill spara och investera på lång sikt samtidigt som man utnyttjar skattefördelar. Det kan vara särskilt passande för de med en lång tidshorisont och som vill diversifiera sitt sparande. Innan man väljer en kapitalförsäkring är det viktigt att jämföra olika alternativ, ta hänsyn till kostnader och avgifter samt bedöma sin egen riskaptit och ekonomiska situation.
Krävs det att en juridisk person med en kapitalförsäkring skaffar en egen LEI-kod för att kunna genomföra transaktioner med finansiella instrument via sin kapitalförsäkringsdepå?
För att underlätta effektiva utredningar om misstänkt marknadsmissbruk behöver Finansinspektionen kunna identifiera slutkunden i transaktionsrapporter med hjälp av transaktionsdata. Om det inte är kunden själv som fattade investeringsbeslutet behöver även beslutsfattaren kunna identifieras. Det innebär att juridiska personer som handlar i kapitalförsäkringar behöver ha en LEI (Legal Entity Identifier) som identifierar dem som beslutsfattare vid transaktionen. Försäkringsbolaget är formellt ägare till de finansiella instrumenten som placeras inom kapitalförsäkringen, och försäkringsbolagets LEI ska fortsatt användas för att identifiera köpare och säljare i dessa rapporter.
Med tanke på tidigare kommunikation från Finansinspektionen, där undantag har medgetts för juridiska personer som endast handlar i kapitalförsäkringar, kommer detta krav att införas enligt följande:
Från och med 1 juli 2023 måste alla juridiska personer som handlar i kapitalförsäkringar identifieras med en LEI som beslutsfattare vid transaktionen, om det inte gäller befintliga försäkringskunder utan LEI och transaktionen genomförs för att helt eller delvis avyttra position(er) som ingicks före detta datum.
Så ansöker du om en LEI-kod
Även om LEI-koden baseras på ett brett spektrum av krav och direktiv, behöver det inte vara särskilt svårt att få tag på ett LEI-nummer – allt kan göras på LEI Service.
Ange bara ditt organisationsnummer här, så hämtas dina uppgifter automatiskt från registret. Därefter ber vi dig att bekräfta de uppgifter som tillhandahålls, och sedan kommer vi att hantera ansökan åt dig så att du kan få din LEI-kod så snart som möjligt – i de flesta fall tar det bara några timmar och högst några dagar.
Billigaste LEI-koden
När det kommer till tjänster som inte ger något mervärde oavsett hos vilken leverantör de inhandlas så här betalar man gärna så lite som möjligt. Därför har vi kikat på några olika leverantörer av LEI-kod och sammanställt prisnivåerna för nyteckning av LEI.
I det fall de skiljer sig har vi även i parentes skrivit med priserna som gäller ifall man väljer att förnya/förlänga en befintlig LEI via någon av tjänsterna. Samtliga priser är angivna exklusive moms.
iShares Japan Government Bond UCITSETF EUR Hedged (Acc) (CEB2 ETF) med ISIN IE000TY854T9, försöker följa Bloomberg Japan Treasury (EUR Hedged)-index. Der Bloomberg Japan Treasury (EUR Hedged)-index följer japanska statsobligationer. Betyg: Investment Grade. Valutasäkrad till euro (EUR).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,09 % p.a. iShares Japan Government Bond UCITSETF EUR Hedged (Acc) är den enda ETF som följer Bloomberg Japan Treasury (EUR Hedged)-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
iShares Japan Government Bond UCITSETF EUR Hedged (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 0 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 26 juni 2024 och har sin hemvist i Irland.
Varför CEB2?
Fondens basvaluta är japanska yen.
Indexet mäter resultatet för obligationer denominerade i japanska yen och emitterade av Japans regering.
Indexet inkluderar statsobligationer med fast ränta med minst ett år kvar till förfall och ett minsta utestående belopp på 35 miljarder JPY.
Investeringsmål
Fondens mål är att uppnå avkastning på din investering genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från Bloomberg Japan Treasury Index, fondens jämförelseindex (index).
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.