Det finns fortfarande en uppsida i fastighetsfonderna, och det är fortfarande en idé för så kallade ”income investors” att titta på REIT ETFer. De börshandlade fonder som fokusera på fastigheter, så kallade Real estate investment trust exchange traded, också känt som REIT ETFs, har under det senaste året outperformat aktiemarknaden i sin helhet, inte bara i Sverige utan även på de flesta stora aktiemarknaderna. Orsaken till denna utveckling är förbättrade ekonomiska fundamenta och oväntat låga räntor på en rad olika marknader i västvärlden. Av den orsaken finns det sannolikt mer att hämta bland fastigheter, fastighetsbolag och de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av dessa tillgångar.
Charles Sizemore, Chief Investment Officer på Sizemore Capital Management, hävdar att medan amerikanska aktier handlas till historiskt höga värden så har inte den direktavkastning som REITs ger återspeglat det långa rally vi sett under flera år. Direktavkastningen för en fastighetsfond har ett omvänt förhållande till aktiekursen, något som har varit relativt flack under de senaste åren. Sizemore pekar specifikt på direktavkastningen för de fastighetsfonder som ingår i FTSE NAREIT All Equity REIT Index. Han studier visar att direktavkastningen har legat fast i intervallet 3,2 till 4,0 procent sedan 2006.
Det finns en ETF för det också
Det finns självklart en rad börshandlade fonder, ETFer, som replikerar utvecklingen av fastighetsfonder, så kallade REITs, till exempel iShares Real Estate 50 ETF (NYSEArca: FTY), som spårar FTSE NAREIT Real Estate 50 Index. FTY har en direktavkastning på cirka 3,39 procent. Kollegan iShares North America Real Estate ETF (NYSEArca: INFA) som följer den bredare FTSE EPRA/NAREIT Nordamerika Index, har en direktavkastning på 3,08 procent. FTSE NAREIT All Equity REIT index hade emellertid en direktavkastning på cirka åtta (8) procent under 1970-, 1980- och delar av 1990-talet. Det är viktigt att komma ihåg att under denna period låg inflationen betydligt högre, KPI för denna period låg på i genomsnitt 13,9 procent och 1980 låg avkastningen på de amerikanska statsskuldväxlarna på över tolv procent vilket gjorde att det var ett mindre bra val att investera i REITs under denna period.
I dagsläget är situationen emellertid annorlunda. Den som tror på en period av fortsatt låg inflation och låga obligationsräntor har ett lockande alternativ i den höga direktavkastning som fastighetsfonderna erbjuder. Den som väljer att investera i fastighetsfonder, REITs, bör emellertid vara beredd på en kortsiktig volatilitet om och när räntorna ökar. En stigande räntemiljö går ofta hand i hand med en positiv ekonomisk tillväxt. Det FED och andra centralbanker gör är att försöka hålla kontroll på denna och undvika att ekonomin överhettas. Följaktligen, i en stadigt växande ekonomi, REITs kan fortfarande dra nytta av hög beläggning och högre hyror.