Det finns fortfarande en uppsida i fastighetsfonderna, och det är fortfarande en idé för så kallade ”income investors” att titta på REIT ETFer. De börshandlade fonder som fokusera på fastigheter, så kallade Real estate investment trust exchange traded, också känt som REIT ETFs, har under det senaste året outperformat aktiemarknaden i sin helhet, inte bara i Sverige utan även på de flesta stora aktiemarknaderna. Orsaken till denna utveckling är förbättrade ekonomiska fundamenta och oväntat låga räntor på en rad olika marknader i västvärlden. Av den orsaken finns det sannolikt mer att hämta bland fastigheter, fastighetsbolag och de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av dessa tillgångar.
Charles Sizemore, Chief Investment Officer på Sizemore Capital Management, hävdar att medan amerikanska aktier handlas till historiskt höga värden så har inte den direktavkastning som REITs ger återspeglat det långa rally vi sett under flera år. Direktavkastningen för en fastighetsfond har ett omvänt förhållande till aktiekursen, något som har varit relativt flack under de senaste åren. Sizemore pekar specifikt på direktavkastningen för de fastighetsfonder som ingår i FTSE NAREIT All Equity REIT Index. Han studier visar att direktavkastningen har legat fast i intervallet 3,2 till 4,0 procent sedan 2006.
Det finns en ETF för det också
Det finns självklart en rad börshandlade fonder, ETFer, som replikerar utvecklingen av fastighetsfonder, så kallade REITs, till exempel iShares Real Estate 50 ETF (NYSEArca: FTY), som spårar FTSE NAREIT Real Estate 50 Index. FTY har en direktavkastning på cirka 3,39 procent. Kollegan iShares North America Real Estate ETF (NYSEArca: INFA) som följer den bredare FTSE EPRA/NAREIT Nordamerika Index, har en direktavkastning på 3,08 procent. FTSE NAREIT All Equity REIT index hade emellertid en direktavkastning på cirka åtta (8) procent under 1970-, 1980- och delar av 1990-talet. Det är viktigt att komma ihåg att under denna period låg inflationen betydligt högre, KPI för denna period låg på i genomsnitt 13,9 procent och 1980 låg avkastningen på de amerikanska statsskuldväxlarna på över tolv procent vilket gjorde att det var ett mindre bra val att investera i REITs under denna period.
I dagsläget är situationen emellertid annorlunda. Den som tror på en period av fortsatt låg inflation och låga obligationsräntor har ett lockande alternativ i den höga direktavkastning som fastighetsfonderna erbjuder. Den som väljer att investera i fastighetsfonder, REITs, bör emellertid vara beredd på en kortsiktig volatilitet om och när räntorna ökar. En stigande räntemiljö går ofta hand i hand med en positiv ekonomisk tillväxt. Det FED och andra centralbanker gör är att försöka hålla kontroll på denna och undvika att ekonomin överhettas. Följaktligen, i en stadigt växande ekonomi, REITs kan fortfarande dra nytta av hög beläggning och högre hyror.
Den börshandlade fonden investerar i obligationer från tillväxtmarknader emitterade i lokal valuta. Alla löptider ingår.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % p.a. Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Denna ETF lanserades den 5 mars 2025 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Målsättningen för delfonden är att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger J.P. Morgan GBI-EM Global Diversified (Total Return Gross) (”riktmärket”) genom att aktivt investera i främst tillväxtmarknader i lokala valutor, med hjälp av finansiella derivatinstrument för att vid behov få exponering mot underliggande tillgångar.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Robeco 3D EM Equity UCITSETF förvaltas aktivt och investerar i aktier i företag från tillväxtmarknader. Målet är att uppnå avkastning över genomsnittet genom kvantitativ optimering i form av en 3D-strategi baserad på risk, avkastning och hållbarhet.
WisdomTree AT1 CoCo Bond UCITSETF investerar i Additional Tier 1 (AT1) CoCo-obligationer denominerade i euro, amerikanska dollar och pund sterling, utfärdade av finansinstitut i utvecklade europeiska länder. Dessa är långfristiga, efterställda obligationer, vanligtvis med en fast kupong, som automatiskt konverteras från skuld till eget kapital när fördefinierade händelser (konverteringskriterier) inträffar.
WisdomTree BrentCrude Oil 3x Daily Leveraged ETC följer tre gånger den dagliga utvecklingen av Solactive BrentCrude Oil Commodity Futures SL Index. Detta består av terminskontrakt för BrentCrude Oil. Den börshandlade råvaran är en fullt säkerställd obligation.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 407 ETFer, 199 ETCer och 256 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.
Efter att VanEcks utdelnings-ETF, VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITSETF, nådde en miljard euro i oktober 2024 har ETFen nu fördubblat sin volym till två miljarder euro på bara sex månader.
”I en ganska osäker marknadsmiljö kan utdelningsaktier vara ett bra sätt att isolera sig från volatilitet och bilda en motvikt till tillväxtaktier i en diversifierad portfölj”, förklarade Martijn Rozemuller, VD för VanEck Europe. ”Stigande räntor har generellt sett inte lika negativ inverkan på utdelningsaktier som på tillväxtaktier – och vår utdelnings-ETF värdesätter kvalitet högt. Den erbjuder möjligheten att investera i företag med potentiellt höga utdelningar och utmärker sig tack vare sin globala diversifiering och omfattande urvalskriterier”, säger Rozemuller. Investerare bör dock komma ihåg att utdelningsstrategier också är föremål för marknadsrisker och värdeförluster kan inte uteslutas.
Historiskt sett har VanEcks utdelnings-ETF erbjudit både stark och stabil potential för utdelningsflöden och möjligheten för investerare att delta i prisuppgången på 100 stora globala aktier. ETFens metod, utvecklad av Morningstar, går utöver enkla utdelningskoncept genom att välja aktier baserat på flera faktorer. Fokus ligger på utdelningstillväxt och stabilitet över tid.
”Denna strategi ger långsiktigt värde för investerare – den starka tillväxten och efterfrågan på vår ETF visar oss att vi möter investerarnas efterfrågan med denna strategi”, tillade Dmitrii Ponomarev, produktchef på VanEck.
Strikta urvalskriterier
Fonden inkluderar exponering mot de 100 globala aktierna med högst direktavkastning och viktas sedan enligt den totala utbetalda utdelningen. Dessutom föreskriver metoden att den aktuella utdelningen per aktie inte får vara lägre än fem år sedan, utdelningen måste ha betalats ut under de senaste 12 månaderna och viktningen per aktie är begränsad till maximalt 5 procent, medan viktningen per sektor inte får överstiga 40 procent vid tidpunkten för granskningen.
Fonden följer Morningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Screened Select Index. Morningstar identifierar 100 aktier från ett brett universum av aktier på utvecklade marknader för indexval. Utöver strikta kriterier relaterade till företagens utdelningspolicy tillämpas även prognoser för framtida utdelningar, likviditet samt ESG-filter för att exkludera, till exempel, företag med påstådda brott mot FN:s Global Compact och kontroversiella produktinvesteringar. ETFen har dock inte ett hållbarhetsinvesteringsmandat som investeringsmål.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Fördubblats på sex månader: VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITSETF erbjuder tillgång till företag med potentiellt höga utdelningar
Fokus på kvalitet: Det underliggande indexet väljer aktier enligt strikta kriterier som utdelningstillväxt, utdelningsstabilitet och global diversifiering
Aktiemarknadsrisk: Priserna på värdepapper i fonden är föremål för de risker som är förknippade med investeringar på värdepappersmarknaden, inklusive allmänna ekonomiska förhållanden och plötsliga och oförutsägbara prisfall. En investering i fonden kan leda till förluster.
Valutarisk: Eftersom fonden helt eller delvis investerar i värdepapper denominerade i utländsk valuta, kan fondens investeringar i utländsk valuta och förändringar i värdet på utländska valutor mot basvalutan leda till lägre avkastning för fonden och värdet på vissa utländska valutor kan vara föremål för betydande fluktuationer.