Följ oss

Nyheter

Det europeiska försvaret är underinvesterat

Publicerad

den

Den berömda försvarsexperten professor Phillips O'Brien säger att det europeiska försvaret har varit underinvesterat sedan 1990 och att det snarast måste komma ikapp. HANetf, Europas första och enda oberoende UCITS ETF och ETC-plattform och ledande leverantör av ETP:er för digitala tillgångar, hade nyligen nöjet att vara värd för den kända historikern och försvarsexperten professor Phillips O'Brien, chef för School of International Relations och professor of Strategic Studies vid University of St Andrews.

Den berömda försvarsexperten professor Phillips O’Brien säger att det europeiska försvaret har varit underinvesterat sedan 1990 och att det snarast måste komma ikapp. HANetf, Europas första och enda oberoende UCITS ETF och ETC-plattform och ledande leverantör av ETP:er för digitala tillgångar, hade nyligen nöjet att vara värd för den kända historikern och försvarsexperten professor Phillips O’Brien, chef för School of International Relations och professor of Strategic Studies vid University of St Andrews.

Under webinariet, NATO: Unlocking Europe’s Defense Potential, såg professor O’Brien och Tom Bailey, forskningschef vid HANetf, ta en djupdykning i NATO-medlemmarnas försvarskapacitet mot bakgrund av ökade geopolitiska spänningar över hela världen.

Professor O’Brien lyfte fram den största nedgången i försvarsutgifter under tre decennier av något stort block i historien, med kronisk underfinansiering sedan 1990 som lämnat Europa kraftigt försvagad.

”Det är verkligen svårt att jämföra hur Europa har demilitariserats under de senaste 30 åren sedan 1990. Verkligheten i vad som har hänt den europeiska försvarsindustrin är att den har berövats finansiering.”

En av de största utmaningarna som Nato har ställts inför sedan det kalla kriget har varit det globala kriget mot terrorismen (GWOT), och det har lett till att förråden har minskat ytterligare.

”Kriget mot terrorismen hade en mycket allvarlig inverkan på den typ och typ av produktion som Europa spenderar på. Av pengarna som Europa hade lämnat var mycket tvungna att gå på att bekämpa Global War on Terror – GWOT. Vad det fick Europas försvarsindustri att favorisera var ett fokus på utsökt framför massa. GWOT var till sin natur en serie lågintensiva konflikter under en längre tidsperiod.”

Med ”det utsökta” syftar O’Brien på förmågan att producera små partier av olika ammunition, ett tillvägagångssätt som var vettigt för ”lågintensiva konflikter under en lång tidsperiod” – styrkan som behövs för att slåss i Afghanistan är inte lika. det som skulle behövas för att bekämpa Ryssland.

Dessa redan uttömda resurser påverkades ytterligare av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022. Många NATO-medlemmar styrde om beväpning till de ukrainska styrkorna för att hjälpa deras motstånd mot Rysslands invasion. Tillsammans med ytterligare konflikter, framför allt Israel-Hamas, är lagren på de lägsta nivåerna på årtionden.

Det är kanske inte konstigt då att försvarsutgifterna till stor del ökar. Natomedlemmar verkar ha insett att de historiska försvarsutgifterna under de senaste decennierna inte längre är hållbara.

”I slutändan handlar det om hur mycket som spenderas och vad som prioriteras inom dessa utgifter. Det går definitivt mer pengar till systemet och de europeiska försvarsutgifterna ökar, som Storbritanniens senaste åtagande på 2,5 % av BNP.”

Men O’Brien betonar att det sätt på vilket Europa tänker kring försvar måste förändras. De senaste konflikterna har avslöjat svagheterna i Europas försvar, och framtida utgifter kan potentiellt möjliggöra en stark omvandling.

”När vi ser framåt kommer Europa att behöva skapa en helt ny försvarsinfrastruktur, från råvaruförsörjning och lagring till nya anläggningar för reproduktion och tekniska utvecklingsprogram. På många sätt återskapa europeiskt försvar, med lärdomar från de senaste konflikterna.”

I slutändan kan teknisk utveckling och massproduktion behöva ske utan amerikanskt stöd. Tidigare, och kanske framtida, president Donald Trump har ofta förespråkat åsikten att europeiska NATO-medlemmar inte kan bära sin egen vikt, och att detta kan leda till att USA drar sig ur alliansen helt och hållet. Även om det är osannolikt, belyser det faktumet att europeiska NATO-medlemmar måste säkerställa sin kollektiva säkerhet och skapa försvarsinfrastruktur oberoende av USA.

Detta skulle inkludera ny teknik, som obemannade flygfarkoster (UAV) som har använts i mycket större utsträckning under decennierna efter det kalla krigets slut. Det gäller också cybersäkerhet, som nyligen har dykt upp som en ny krigsskådeplats – ett ofta osynligt hot som kan förstöra infrastrukturen.

Future of Defense UCITS ETF (ticker: ASWC) syftar till att ge exponering för NATO och NATO+ allierade försvars- och cyberförsvarsutgifter. Unikt inkluderar ETF en NATO-skärm, som är utformad för att säkerställa att innehav begränsas till företag som är aktivt involverade i, eller har hemvist i, NATO- eller NATO+-länder.

Se hela webbinariet här: NATO: Unlocking Europe’s Defence Potential

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf, kommenterar: ”Vi var glada över att arbeta med professor O’Brien. Här på HANetf tror vi att försvarsfrågan är en av de mest kritiska på generationer, särskilt med tanke på det massiva underutnyttjande som setts sedan det kalla krigets slut. Professor O’Brien är en demonstrerad expert på detta område, så det var ett fantastiskt tillfälle att ha honom ombord för att prata om försvarssituationen i Europa och hans åsikter om vad som behöver hända för att säkerställa den kollektiva säkerheten för europeiska NATO-medlemmar.

”Vår försvars-ETF är unik i sin exponering för NATO och NATO+ allierade försvars- och cyberförsvarsutgifter – vi tror att detta skiljer ETFen från andra och tillåter investerare att få en mer ansvarsfull exponering för temat. Sedan lanseringen har den samlat på sig knappt 400 miljoner dollar i tillgångar under förvaltning (AUM), vilket är en imponerande bedrift med tanke på att den bara är 8 månader gammal. Det verkar som att investerare ändrar sin syn på försvar som ett tema, vilket vi tror drivs av det alltmer kaotiska geopolitiska landskapet.”

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Nya ETFer från Amundi på Xetra: företag från industriländer som använder faktorstrategier, klimatskydd och hållbarhet samt småbolag

Publicerad

den

Sedan i torsdags har fyra nya ETFer från Amundi Asset Management kunnat handlas via Xetra och Börse Frankfurt. Dessa strategi-ETFer investerar i företag från utvecklade marknader med hjälp av en optimeringsmetod för att maximera exponeringen för varje faktor (minsta volatilitet, momentum eller företagsvärde), minska CO2-utsläpp och andra växthusgaser med 30 procent och förbättra det vägda ESG-poängen jämfört med huvudindex.

Sedan i torsdags har fyra nya ETFer från Amundi Asset Management kunnat handlas via Xetra och Börse Frankfurt. Dessa strategi-ETFer investerar i företag från utvecklade marknader med hjälp av en optimeringsmetod för att maximera exponeringen för varje faktor (minsta volatilitet, momentum eller företagsvärde), minska CO2-utsläpp och andra växthusgaser med 30 procent och förbättra det vägda ESG-poängen jämfört med huvudindex.

Amundi MSCI World Minimum Volatility Screened Factor UCITS ETF fokuserar på företag med låg volatilitet. Tillvägagångssättet syftar till att minimera risken för förlust.

Amundi MSCI World Momentum Screened Factor UCITS ETF investerar i aktier med hög kursmomentum. Urvalet tar hänsyn till aktier som har haft en kursutveckling över genomsnittet under de senaste sex till tolv månaderna.

Amundi MSCI World IMI Value Screened Factor UCITS ETF fokuserar på företag som anses vara undervärderade i förhållande till andra baserat på deras grundläggande mått. Värdekarakteristika som pris-till-bokförhållandet (P/B), pris-till-intjäningskvoten (P/E), vinstprognoser eller operativt kassaflöde används.

Dessutom har investerare möjlighet att investera i Amundi MSCI World Small Cap CTB UCITS ETF, som representerar en portfölj av företag från utvecklade marknader som är mindre till börsvärde. Utöver ESG-kriterier beaktas även klimatförändringsmöjligheter och risker för att uppfylla minimikraven i EU:s Climate Transition Benchmark (EU CTB) förordning.

Alla fyra ETFerna är tillgängliga i de två valutorna euro och brittiska pund. De löpande kostnaderna är 0,25 procent i varje fall.

NamnKortnamnISINValutaReferens-
index
Amundi MSCI World Minimum Volatility Screened Factor UCITS ETF AccWMMVIE0001DKJVC2EURMSCI World Minimum Volatility Select ESG Low Carbon Target Index
Amundi MSCI World Minimum Volatility Screened Factor UCITS ETF AccWMMXIE0001DKJVC2GBPMSCI World Minimum Volatility Select ESG Low Carbon Target Index
Amundi MSCI World Momentum Screened Factor UCITS ETF AccWMSEIE0001FQFU60EURMSCI World Momentum Select ESG Low Carbon Index
Amundi MSCI World Momentum Screened Factor UCITS ETF AccWMSFIE0001FQFU60GBPMSCI World Momentum Select ESG Low Carbon Index
Amundi MSCI World IMI Value Screened Factor UCITS ETF AccWMMSIE000AZV0AS3EURMSCI World IMI Value Select ESG Low Carbon Target Index
Amundi MSCI World IMI Value Screened Factor UCITS ETF AccWMMTIE000AZV0AS3GBPMSCI World IMI Value Select ESG Low Carbon Target Index
Amundi MSCI World Small Cap CTB UCITS ETF AccWMFSIE000UZZ5D45EURMSCI World Small Cap ESG Broad CTB Select
Amundi MSCI World Small Cap CTB UCITS ETF AccWMFTIE000UZZ5D45GBPMSCI World Small Cap ESG Broad CTB Select

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 298 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

Hashdex kryptokorg nominerad till Digital Assets ETP Of The Year

Publicerad

den

Hashdex Nasdaq Crypto Index ETP, den största kryptoindexprodukten i Europa med över 500 miljoner USD i AUM, har nominerats till ETF Stream Awards 2024, i kategorin "Digital Assets ETP Of The Year"!

Hashdex Nasdaq Crypto Index ETP, den största kryptoindexprodukten i Europa med över 500 miljoner USD i AUM, har nominerats till ETF Stream Awards 2024, i kategorin ”Digital Assets ETP Of The Year”!

Hashdex är glada över att se sitt engagemang för att tillhandahålla innovativ, reglerad tillgång till kryptotillgångsklassen erkänd. Detta erkännande belyser deras ledarskap när det gäller att utveckla kryptoinvesteringslösningar.

Hashdex Nasdaq Crypto Index ETP, den största kryptoindexprodukten i Europa med över 500 miljoner USD i AUM, har nominerats till ETF Stream Awards 2024, i kategorin ”Digital Assets ETP Of The Year”!

Detta erkännande belyser Hashdex engagemang för att tillhandahålla innovativa, robusta produkter som förenklar tillgången till kryptotillgångarnas värld. HDX1 erbjuder diversifierad exponering och tydlighet på en komplex marknad, vilket förkroppsligar Hashdex uppdrag att föra kryptons framtid in i nutiden av investeringar.

Prisutdelningen äger rum den 28 november i London, där Hashdex kommer att ansluta sig till branschens främsta ETF-spelare.

Fortsätt läsa

Nyheter

China’s ETF outflows captured elsewhere in Asia

Publicerad

den

For years, India has been ramping up to contend with China as the region’s top technology leader. Pandemic-era supply chain issues hastened its successes in luring foreign tech firms. Now, equity investment flows are following suit. Dina Ting, Head of Global Index Portfolio Management at Franklin Templeton, highlights a few factors behind how the subcontinent is benefiting from rotational flows.

For years, India has been ramping up to contend with China as the region’s top technology leader. Pandemic-era supply chain issues hastened its successes in luring foreign tech firms. Now, equity investment flows are following suit. Dina Ting, Head of Global Index Portfolio Management at Franklin Templeton, highlights a few factors behind how the subcontinent is benefiting from rotational flows.

As China braces for renewed friction over President-elect Donald Trump’s tariff threats, investor flows may be following similar currents as those of regional supply chain shifts—that is to say, diversifying from China and toward opportunities in markets such as India and Japan.

After the People’s Bank of China revealed the most aggressive stimulus package it’s rolled out since the COVID-19 pandemic, China stock markets saw a short-lived rally at the end of September. A lack of detailed measures targeting consumption seems to have disappointed investors and led the bullish sentiment to deflate.

Adding to the country’s economic woes are societal changes like falling birthrates and a rapidly ageing population. Estimates by China’s National Health Commission suggest the country’s elderly population will grow to over 400 million by about 2035. To better cope with this crisis, China’s statutory retirement age will be extended, starting in January 2025, for the first time since the 1950s.

India investors, meanwhile, are finding the subcontinent—which has already overtaken China as the world’s most populous nation—appealing for its relative immunity to global risks, given its domestic-driven economy. Its younger labor force has also attracted a market pivot to this prime alternative to China manufacturing. For the 12-month period prior to China’s September 2024 stimulus announcement, US-listed India equity exchange traded funds (ETFs) garnered US$7.5 billion in flows—a sharp contrast to the US$6 billion in outflows experienced by China ETFs over the same period.1

Judging by India’s impressive initial public offering (IPO) environment, businesses there are feeling the optimism. The country’s 258 IPOs accounted for 30% of the global total by number by the end of September and 12% by the amount of money raised, in an economy that makes up just over 3% of global GDP.2

And investors in India are taking note. Aided by the improving digitalization of finance and increased internet access, India’s middle class is also an expanding retail investor class. By one measure, nationwide stock trading accounts nearly tripled from 2019 to 2023 to roughly 140 million.3

In dollar terms, total returns for Indian stocks have risen by 93% over the past five years, compared with about a 24% rise overall for emerging markets and drop of 5% for China stocks over the same period.

Many investors seeking to better diversify emerging market exposure or layer in targeted broad country allocation can tap single-country exchange-traded strategies.

Emerging markets in the Asia region are not the only beneficiaries of a potential US-China trade war. Earlier this year, investors were already driving up flows into Japan ETFs. Market watchers consider Japanese stocks to be indirect beneficiaries of Trump’s reflationary economic policy—which may keep interest rates high, thereby boosting the dollar and weakening the yen to the advantage of Japanese exporters.

The MSCI Japan Index is up nearly 21% in US dollar terms in the one-year period ending October 31, 2024. Consumer discretionary, financials and industrials holdings led gains during this time.

An element of uncertainty around the policies of a second Trump term, however, are still causing jitters around Asia, especially given the president-elect’s transactional approach to international relations.

Fortunately, Japan is seeing a renaissance in its semiconductor industry for which Tokyo is investing heavily (more than US$25 billion through 2025) and has established strong multilateral trade partnerships.

Japan has already elevated its role in global supply chain reorganization in recent years, and seeks to take advantage of its clout in joint free trade initiatives, such as the US’s Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity to strengthen its regional supply-chain leadership.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära